Wat is coaching en is het iets voor jou?

Wat is coaching en is het iets voor jou? - Toolshero

Nu we al ruim in het nieuwe jaar zitten, is de kans groot dat je reeds wat momenten hebt gepakt voor jezelf om te reflecteren op waar je nu staat en om doelen te stellen voor de toekomst. Bij Toolshero is het onze wens voor jou dat je goed op weg bent om het leven te creëren dat je voor jezelf voor ogen hebt.

In deze blogpost delen we enkele tips over coaching, een krachtig hulpmiddel dat je kan helpen bij je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Zowel reflectie als het stellen van doelen zijn terugkerende aspecten van coaching. Het gaat over het vinden van zelfinzicht en bewustzijn op je pad.

Ben je zelf coach of leid je misschien een team, dan vind je hier wellicht ook waardevolle informatie als opfrisser. Er zijn veel verschillende coachingsmodellen en het is nuttig om ermee vertrouwd te raken, zowel als coach als als coachee.

Gratis e-book bij Toolshero

Wat is coaching?

De International Coaching Federation (ICF) definieert coaching als ‘het samenwerken met cliënten via een creatief proces dat hen inspireert om hun persoonlijke en professionele potentieel te maximaliseren’. Een andere definitie is dat coaching een niet-directieve vorm van begeleiding is, waarbij de coach de cliënt een veilige en vertrouwde omgeving biedt, zodat deze zich gehoord en begrepen voelt.

In het coachingsproces kan uit meerdere modellen worden gekozen, waarvan het GROW-model als de meest populaire wordt beschouwd. Meerdere coachingsmodellen zijn afgeleid van het GROW-model. We bespreken een selectie van modellen en methoden, zodat je een idee krijgt van waar je op moet letten en wat je mogelijk kunt toepassen in coaching.

In het coachingsproces kan uit meerdere modellen worden gekozen, waarvan het GROW-model als de meest populaire wordt beschouwd. Meerdere coachingsmodellen zijn afgeleid van het GROW-model. We bespreken een selectie van modellen en methoden, zodat je een idee krijgt van waar je op moet letten en wat je mogelijk kunt toepassen in coaching.

Coachingsmodellen

GROW is een vierstappenplan en staat voor Goal, Reality, Options en Will. Voorbeelden van bijbehorende coachingsvragen zijn:

  1. Goal (Doelstelling): Wat wil je bereiken? Waar ga je heen?
  2. Reality (Actuele situatie): Wat heb je tot nu toe bereikt? Waar ben je nu?
  3. Options (Opties verkennen): Welke opties heb je? Wat zou je nog meer kunnen doen?
  4. Will (Keuzes maken): Welke keuzes ga je maken? Welke actie ga je ondernemen?

Van dit model zijn onder meer het POSITIVE-model en het OSCAR-model afgeleid.

Het POSITIVE model houdt zich, zoals de naam al doet vermoeden, bezig met de positieve ervaringen van mensen. Het model probeert je positieve ervaringen te identificeren en na te gaan of deze ervaringen kunnen worden gebruikt om de huidige gestelde doelen te bereiken.

Het OSCAR-model is een populair instrument bij werkplekcoaching. OSCAR staat voor Outcome, Situation, Choices, Actions en Review. Het doel van het model is om managers te helpen de prestaties en professionele efficiëntie van hun werknemers te vergroten en te verbeteren

Coaching in de zakenwereld

Coaching brengt vaak een fundamentele verandering teweeg in de manier waarop medewerkers hun werk benaderen. Het CLEAR-coachingsmodel (Contract, Listen, Explore, Action en Review) is een transformationeel coachingsmodel dat wordt gebruikt door leiders en managers in de zakenwereld. Het is ontworpen om medewerkers te helpen fundamentele veranderingen te realiseren op basis van nieuwe waarden, gedrag of overtuigingen.

Organisaties zijn steeds afhankelijker van teams die resultaten leveren, waardoor de behoefte aan effectieve teamcoaching groeit. Teamcoaching is het proces waarbij een groep mensen wordt begeleid tot het bereiken van een doel. Het omvat het samenwerken met het team om hen te helpen hun vaardigheden, prestaties, relaties en communicatie te verbeteren.

Executive coaching is een professioneel ontwikkelingsproces op maat, gericht op het verbeteren van de vaardigheden, prestaties en algehele effectiviteit van (toekomstig) leidinggevenden. Het gaat om een partnerschap tussen een ervaren coach en een leidinggevende, met als doel het potentieel van het individu te ontgrendelen, doelen te verduidelijken, leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen en gewenste resultaten te bereiken.

Coachingsmethoden

Er zijn drie laatste coachingsmethoden die we graag onder je aandacht willen brengen: transformationeel coachen, strengths-based coaching en waarderend coachen.

Transformationeel coachen is een methode om je innerlijke mens te herstructureren en transformationele veranderingen in actie te brengen met als doel deze veranderingen zelf te realiseren. Bij deze vorm van coaching ligt de nadruk niet op prestaties, maar op het zijn in plaats van op het doen.

Strengths-based coaching richt zich vooral op het verbeteren van de prestaties en het ontwikkelen van het individu door aandacht voor kwaliteiten en vaardigheden. Het is een coachingsaanpak die zich richt op jouw sterke punten en positieve eigenschappen. Deze benadering komt voort uit de positieve psychologie en wint de laatste jaren aan populariteit.

Waarderend coachen verschilt van andere vormen van coaching en mentorschap. Het is diep geworteld in de basisprincipes van appreciative inquiry. Het is vooral gericht op het professionele en persoonlijke leven van de coachee en is ontworpen om het maximale uit de vaardigheden van een persoon, organisatie of groep te halen.

Hulpmiddelen ter verdieping:

Nu je een idee hebt van enkele van de verschillende coachingsmodellen en -methoden die er zijn, wil je je misschien wel verdiepen in een of twee ervan. Op ons platform kun je meer te weten komen over elk van deze modellen door eenvoudigweg op de bovenstaande links te klikken. Of je volgt één van de cursussen of masterclasses die onze aandacht trokken:

Citatie voor dit artikel:
Baas, S.L. (2024). Wat is coaching en is het iets voor jou? Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/blog/wat-is-coaching/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 30/01/2024 | Laatste update: 30/01/2024

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=” https://www.toolshero.nl/blog/wat-is-coaching/”> Toolshero: Wat is coaching en is het iets voor jou?</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Sheryl Lynn Baas
Article by:

Sheryl Lynn Baas

Sheryl Lynn Baas is onze Communicatiemanager bij Toolshero en je herkent haar misschien wel van onze video's. Sheryl’s academische achtergrond ligt in de Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie en ze is de oprichter van de Sheryl Lynn Foundation, een stichting voor kinderen en educatie op de Filipijnen. Ze is een manusje-van-alles en deelt verder haar gaven als spiritueel coach, presentator en DJ. Leuk weetje: Sheryl is voormalig Miss Nederland 2006.

Tags:

Geef een reactie