Train de trainer principe: betekenis en uitleg

Train de trainer concept - Toolshero

Train de trainer principe: in dit artikel wordt het train de trainer principe uitgelegd. Na het lezen zal je een beter inzicht krijgen over dit principe en betekenis en het opleidingsconcept. Het is een model dat wordt gebruikt om potentiële instructeurs of minder ervaren instructeurs te trainen, over de beste manieren om trainingsmateriaal aan anderen te leveren. Veel leesplezier!

Wat is het train de trainer principe? De betekenis en uitleg

Train de trainer is een principe die veel wordt gebruikt op de werkplek. Het betekent dat een opleider andere werknemers traint en leert ze tegelijkertijd anderen te trainen.

De training is bedoeld voor (beginnende) trainers, docenten en opleiders om hun huidige werkwijze te optimaliseren en te professionaliseren.
De volgende vragen staan daarbij centraal:

  • Hoe sta je voor de groep?
  • Hoe kom je over als trainer?
  • Hoe reageren mensen op je?
  • Zelfregie: wat houdt het in? Waar liggen de grenzen rondom eigen regie?
  • Wat moet je als trainer in huis hebben? Welke manier van trainen hoort bij jou?

Tijdens de training wordt er vooral gewerkt aan je persoonlijke stijl als trainer.

Je besteedt samen met een ervaren trainer aandacht aan het opzetten van een goede training, van voorbereiding tot evaluatie. Hierbij onderzoek je wie je doelgroep is en wanneer je deelnemers tevreden zijn.

Belangrijk is dat je zelf ook ervaart wat het effect is van de manieren waarop je kennis kunt overbrengen. Dit ervaar je door verschillende werkvormen toe te passen.

Kortom: je leert hoe je je zo effectief mogelijk op een training kunt voorbereiden. Tot slot wordt er aan het eind van de training gekeken naar de resultaten, het is de bedoeling dat je je bezit over nieuwe inzichten en capaciteiten.

Waarom dit concept van opleiden?

Elke trainer heeft twee verschillende sets van vaardigheden en kennis nodig.

Ten eerste moeten ze weten welk onderwerp ze aan het lesgeven zijn (vakinhoudelijke expertise). En ten tweede moeten ze weten hoe ze die informatie aan de student kunnen overdragen (instructie-expertise). Echter blijkt het dat in de praktijk niet altijd het geval is.

Voorbeeld

Als een docent wordt aangenomen om volwassen studenten te trainen, dan hebben ze eigenlijk beide vaardigheden nodig.

Het probleem is dat de docent het onderwerp materiaal wel goed kent en beschikt over de vereiste ervaring en diploma, maar eigenlijk weinig of geen training hebben gehad over hoe ze het beste de theorie kunnen overbrengen.

De school gaat ervan uit dat de docenten, nadat ze zijn blootgesteld aan zoveel leerervaringen, hebben geleerd hoe ze eenvoudig moeten leren door te kijken naar andere instructeurs die lesgeven. Maar meestal zijn de vaardigheden die worden geleerd de traditionele collegestijl, die niet zo interactief is en niet effectief voor verschillende leerstijlen.

Enkele voordelen van het opzetten van train de trainer programma’s zijn onder andere:

  • Het maakt trainers gezaghebbend. Als je wilt dat leerlingen opletten, betrokken zijn en de informatie behouden die ze worden bijgebracht, is het belangrijk dat ze het gevoel hebben dat het afkomstig is van een gezagsdrager.
  • Trainers zijn beter voorbereid om interactieve discussies te voeren met de groep. De trainer kan hierdoor leiders opleiden om met hun publiek om te gaan door iedereen op een dieper op niveau te laten verwerken en denken.
  • De trainers zullen een beter begrip hebben van hoe ze een beroep kunnen doen op een divers leerpubliek en kunnen content echt ‘vasthouden’. Dit kan belangrijk zijn, niet alleen voor het daadwerkelijk geven van training, maar ook als de cursisten deel zullen uitmaken van het ontwikkelen van inhoud.

Aan de slag met het train de trainer concept

Er zijn verschillende trainingsbedrijven waar je een train de trainer cursus kunt volgen. Je hebt keuze uit een eendaagse cursus, maar er zijn ook cursussen van een week.

Het spreekt vanzelf dat deze cursussen variërend van één tot vijf dagen betrekking hebben op sterk verschillende inhoud.

Tijdens een goede sessie, vertelt een trainer de deelnemers niet alleen wat ze moeten leren; ze laten ze ook zien hoe ze les moeten geven. Interne trainers leren hoe ze actief en met empathie kunnen luisteren, hoe ze ideeën kunnen overbrengen en hoe ze cursussen kunnen maken die medewerkers gemakkelijk kunnen begrijpen.

De vijf belangrijke punten tot het effectief volgen van een train de trainer cursus

1. Begin met het doel van een trainer

Vraag jezelf de volgende vragen?

  • Wat houdt de rol van een trainer in voor jou?
  • Wil je vaardigheden te ontwikkelen?
  • Wil je je houding te veranderen?
  • Is het jouw taak om kennis door te geven?

Door deze vragen te beantwoorden kan je bepalen welk type Train the Trainer je nodig hebt.

2. Overweeg leerpsychologie

Een effectieve trainer behandelt de relevante leerpsychologie en hoe de trainer met deze psychologie kan werken, zowel bij het ontwerpen en leveren van de leeropties.

Een goed begrip van de leerpsychologie zal de trainer in staat stellen de leerlingen effectiever te leiden terwijl ze ze trainen, omdat ze kunnen reageren op situaties wanneer ze zich beginnen te ontwikkelen.

3. Ontwikkel doelstellingen en een beoordelingsproces

Trainers en leerlingen moeten op gedrag gebaseerde doelen en realistische beoordelingen kunnen ontwerpen om de uitkomsten van de cursus te meten. Beiden werken dan aan een reeks van op gedrag gebaseerde doelstellingen.

Aan het einde van de cursus weten ze dan wanneer ze deze hebben bereikt of niet hebben bereikt.

4. Maak lesinhoud om de doelstellingen te ondersteunen

De inhoud van de lessen moet betrekking hebben op de doelstellingen.

5. Maak het interactief

Zorg ervoor dat de lessen interactief zijn. Ga in gesprek met je leerlingen en werk met de verschillende zintuigen.

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Herken jij de uitleg over Training the Trainer of heb jij aanvullingen? Wanneer denk jij dat dit model effectief is? Wat zijn volgens jouw succesfactoren die bijdragen aan het toepassen in de praktijk?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Meer informatie

  1. American Society For Training & Development. (2008). Infoline Train the Trainer Vol 1: Foundations & Delivery. Association for Talent Development.
  2. Black, R. (2017). Train the Trainer Guide: The Essential Guide for Those Who Wish to Present Workshops and Classes for Adults. Createspace Independent Publishing Platform.
  3. O’Carroll, E. (2012). Train the Trainer: Unlock your potential as a professional trainer. Gill Books.

Citatie voor dit artikel:
Sari, J. (2018). Train de trainer principe. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/management-modellen/train-de-trainer/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 14/12/2018 | Laatste update: 06/03/2024

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/management-modellen/train-de-trainer/>Toolshero: Train de trainer principe</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 11

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Jessie Sari
Artikel door:

Jessie Sari

Jessie Sari is content schrijver bij ToolsHero. Samen met het team draagt ze bij aan het schrijven van artikelen en website optimalisatie. Jessie studeert Trade Management in Asia aan de Hogeschool van Rotterdam. Binnen haar opleiding houdt ze zich bezig met opbouwen van fundamentele skills, waaronder marketing, import en export van producten en diensten in Azië, economie, financiën, management, consultancy en projectmanagement.

Tags:

Geef een reactie