Stress en geluk op werk

Stress en geluk op werk - Toolshero

Velen van ons hebben wel eens last van stress – of hebben er last van gehad – en we ervaren het allemaal op onze eigen manier. Hoe kunnen we ons meer bewust worden van de stress die we tegenkomen, op het werk en in ons dagelijks leven? En hoe kunnen we deze informatie gebruiken om stress te verminderen en ons (werk)geluk te vergroten? Deze blogpost wijst je op de goede weg.

Vier soorten stress

Managementconsultant Karl Albrecht beschrijft de meest voorkomende stresssituaties in zijn boek Stress and the Manager uit 1979. Hier bespreekt hij vier soorten stress:

  • Tijdstress (Time stress)
  • Anticiperende stress (Anticipatory stress)
  • Situationele stress (Situational stress)
  • Ontmoetingsstress (Encounter stress)

Volgens Albrecht is het begrijpen van stress de eerste stap om stress te overwinnen. Laten we dus eens kijken naar deze vier soorten stress.

Gratis e-book bij Toolshero

Bij tijdstress maken mensen zich zorgen over een gebrek aan tijd. Ze voelen zich gevangen in de tijd, wat hen ongelukkig maakt. Tijdstress is tegenwoordig een van de meest voorkomende vormen van stress.

Enkele handige tips als je dit soort stress wilt verminderen:

  • Gebruik To-Do-lijsten die niet alleen de taken vermelden, maar ook de tijd die voor elke taak nodig is. De belangrijkste zaken komen bovenaan de lijst te staan, wat leidt tot een actieplan. De zogenaamde Pomodoro Techniek kan hierbij helpen.
  • Concentreer je op de taken die helpen om doelen te bereiken en die belangrijk zijn voor jou. De zogenaamde Eisenhower Matrix is een nuttige tool om de urgentie en het belang van taken te evalueren en deze vervolgens te prioriteren.
  • Gebruik actieve werkuren. Als je een ochtendmens bent, zul je tijdens die uren productiever zijn. Besteed die uren aan het concentreren op de moeilijkere taken of taken die veel tijd in beslag nemen.

Anticiperende stress wordt ook wel toekomststress genoemd. Dit soort stress wordt veroorzaakt door onzekerheid over toekomstige gebeurtenissen en/of de onzekerheid die iemand voelt over zijn of haar persoonlijke verantwoordelijkheid.

Enkele handige tips om dit soort stress te verminderen:

  • Maak een noodplan, met alle mogelijke uitkomsten. Op die manier kun je leren je faalangst te overwinnen. Analyseer wat er mis kan gaan en welke impact dat kan hebben. Door vooraf na te denken over mogelijk falen, wordt de angst verminderd en krijg je meer controle.
  • Gebruik positieve visualisatietechnieken door je voor te stellen wat er zal gebeuren als de situatie een goed resultaat heeft. Dit zal je in de juiste gemoedstoestand brengen om het daadwerkelijk te laten gebeuren.
  • Beoefen mindfulness en meditatie om je te helpen concentreren, je zenuwen te kalmeren en te voorkomen dat je je zorgen maakt. Overweeg een mindfulness-cursus om je in deze levensveranderende praktijk te begeleiden.

Bij situationele stress ervaren mensen stress tijdens gespannen situaties waar ze geen controle over hebben. Dit resulteert in een gevoel van machteloosheid en gebrek aan steun. Bij ontmoetingsstress gaat het tenslotte om de interactie met anderen. Deze stress wordt ervaren wanneer iemand zich zorgen maakt over de interactie met een bepaald individu of een bepaalde groep mensen.

Meer tips over het omgaan met alle vier soorten stress vind je in ons artikel. Door stress te beheersen, kunnen we productiever werken, betere relaties opbouwen en gezonder leven. De cursus ‘Time Management Mastery: Do More, Stress Less’ kan hierbij een grote hulp zijn, evenals deze cursus over stressmanagement.

Langdurige stress

Als je de impact van langdurige stress wilt begrijpen, kan de Holmes en Rahe Stress Scale waardevol inzicht bieden. In de jaren zeventig bedachten de Amerikaanse psychiaters Thomas Holmes en Richard Rahe een schaal om stressniveaus te meten. De schaal bestaat uit een lijst van 43 stressvolle levensgebeurtenissen die een persoon kan meemaken, die kunnen leiden tot ziekte en gezondheidsproblemen.

Holmes en Rahe stress test volwassenen - Toolshero

Figuur 1 – Holmes en Rahe Stress Scale

Met onze downloadbare en kant-en-klare Holmes en Rahe Stress Scale-test kun je ontdekken welke impactvolle levensgebeurtenissen je stress kunnen bezorgen en wat de mogelijke gevolgen hiervan zijn. Als uit de test een verhoogd risico op stress blijkt, is het verstandig om daar iets aan te doen. Je bewust worden van de factoren die de stress veroorzaken, is een belangrijke eerste stap om ze te elimineren.

Werkgeluk

Een van die factoren is het niet handhaven van een goede balans tussen werk en privé. Werkgerelateerde stress kan ook de oorzaak zijn van stress in het privéleven. Daarom is werkgeluk een belangrijk onderwerp. De afgelopen decennia is dit onderwerp belangrijker geworden door de intensivering van het werk als gevolg van toenemende concurrentie en economische onzekerheden.

Van werkgeluk is sprake wanneer het geluksniveau van een werknemer positief wordt beïnvloed door de baan en de werkomgeving. Sommige mensen denken dat geluk op het werk betekent dat er geen negatieve gevoelens op het werk zijn, maar dat is niet het geval. Geluk op het werk betekent dat de balans tussen gelukkig en ongelukkig doorslaat ten gunste van het positieve.

Bedrijven die het geluk van hun werknemers weten te vergroten, profiteren daar zelf ook van, omdat zij bovengemiddelde prestaties en klanttevredenheid zien. Een groeiend aantal wetenschappers en experts beschouwt werkgeluk als een van de belangrijkste bronnen van positieve resultaten. Voor bedrijven is het dus rendabel om te investeren in het geluk van hun medewerkers.

Investeren in deze context betekent het creëren van een positieve werkomgeving en het aantrekken van leiderschap dat bijdraagt aan het geluk van medewerkers. Uit onderzoek blijkt dat vrijheid en autonomie het meeste effect hebben op het geluksniveau van medewerkers. Sommige organisaties hebben zelfs de rol van een Chief Happiness Officer geïntroduceerd om een positieve werkomgeving te bevorderen en het algehele welzijn te verbeteren.

Meer over geluk

Op ons platform kun je meer leren over de indicatoren en voordelen van geluk op het werk. Misschien wil je ook lezen over het geluksmodel van Tal Ben-Shahar, dat waardevolle tips geeft over persoonlijk geluk en je inzicht geeft in de zogenaamde vier archetypen van geluk. Ben jij bijvoorbeeld een ratracer of een hedonist als het om geluk gaat? Of combineer jij beiden succesvol?

Wat jouw huidige staat van geluk ook is, je beschikt nu over handige tools en kennis om stress te verminderen en je geluk te vergroten. Wij horen graag jouw feedback over welke inzichten je hebt verkregen en welke stappen – groot of klein – je zou willen zetten. Met de onderstaande bronnen kun je meteen actie ondernemen op basis van je intenties.

Hulpmiddelen ter verdieping:

Citatie voor dit artikel:
Baas, S. (2024). Stress en geluk op werk. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/blog/stress-en-geluk-op-werk/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 13/03/2024 | Laatste update: 13/03/2024

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/blog/stress-en-geluk-op-werk/”>Toolshero: Stress en geluk op werk</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Sheryl Lynn Baas
Article by:

Sheryl Lynn Baas

Sheryl Lynn Baas is onze Communicatiemanager bij Toolshero en je herkent haar misschien wel van onze video's. Sheryl’s academische achtergrond ligt in de Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie en ze is de oprichter van de Sheryl Lynn Foundation, een stichting voor kinderen en educatie op de Filipijnen. Ze is een manusje-van-alles en deelt verder haar gaven als spiritueel coach, presentator en DJ. Leuk weetje: Sheryl is voormalig Miss Nederland 2006.

Tags:

Geef een reactie