Wheel of Life: de uitleg en template

levenswiel / wheel of life - toolshero

Wheel of Life: in dit artikel wordt het Wheel of Life praktisch uitgelegd. Na het lezen begrijp je de basis van dit coaching concept welke helpt balans in het leven te vinden. In dit artikel vindt je tevens een Wheel of Life template om jouw eigen Wheel of Life op te stellen. Veel plezier met lezen!

Wat is Wheel of Life?

The Wheel of Life®, ook bekend als het Levenswiel, laat zien hoe men balans in het leven kan brengen en geluk en succes kan creëren.

Het stamt van oorsprong uit het Tibetaans Boeddhisme en richt zich op acht onderdelen, die ook wel de geluksfactoren binnen het menselijk leven worden genoemd.

Het levenswiel mag echter niet met de Tibetaanse versie verward worden, dat zich meer richt op het bewustzijn van de persoonlijke mentale toestand. Het levenswiel wordt vaak gebruikt en ingezet als middel voor coaching en / of het stellen van doelen.

In the Wheel of Life® is het de bedoeling om te identificeren hoe een individu z’n tijd doorbrengt en hoe tevreden deze persoon is over de verschillende onderdelen en gebieden die het leven te bieden heeft. Het creëert een vorm van zelfreflectie, waarin men in staat is (nog) meer uit het leven te halen.

Wheel of Life - toolshero

Figuur 1 – Wheel of Life® (Meyer, 1960)

Hier uw bedrijfsnaam of product? Informeer naar de mogelijkheden  

Onderverdeling Wheel of Life

Het Wheel of Life bestaat uit een cirkel, met hierin taartpunten verdeeld, die verschillende categorieën vertegenwoordigen die voor de mens van belang zijn. De meest gangbare onderverdelingen zijn:

  1. Werk & Carrière (business & career)
  2. Financiën (finance)
  3. Gezondheid (health)
  4. Familie & Vrienden (family & friends)
  5. Liefde & Romantiek (romance)
  6. Persoonlijke Groei (personal development)
  7. Ontspanning & Plezier (fun & recreation)
  8. Maatschappelijke bijdrage (contribution)

Daarnaast is het altijd mogelijk om categorieën toe te voegen of weg te laten of om bijvoorbeeld Familie & Vrienden te splitsen.

Wheel of Life: hoe werkt het?

Elke taartpunt van het Wheel of Life vertegenwoordigt een categorie. Aan elk van zo’n taartpunt kan men een waarde toekennen van 1 (zeer slecht) tot en met 10 (zeer goed).

De waarde 1 ligt het dichtst bij het middelpunt van de cirkel en de waarde 10 ligt aan de rand van de cirkel. Na het invullen ontstaat er een soort spinnenweb en is in één oogopslag te zien, welke categorieën minder scoren en wat de levenstevredenheid van dat moment is.

Elk onderdeel heeft invloed op het individuele leven van de mens. Door het wiel in alle eerlijkheid in te vullen, tegen het licht te houden en bij te sturen, komt men erachter waar het men voor de wind gaat en op welke onderdelen wellicht meer aandacht naar toe kan gaan. Hoe extremer het cijfer, hoe meer er aan die categorie verbeterd kan worden.

Bij het invullen van het levenswiel, maakt het niet uit waar men start of met welk onderdeel men begint.

The Wheel of Life cursus voor een evenwichtiger en gelukkiger leven  

Stappenplan

Om goed en overwogen te werk te gaan, is het handig om volgens het onderstaand stappenplan te werk te gaan:

Stap 1. Opstart

Maak een sjabloon; een cirkel met daarin de 8 taartpunten die de verschillende categorieën vertegenwoordigen. Maak een onderverdeling van 1 (dicht bij het midden) tot 10 (buitenkant cirkel) om daar de scores in te vullen. Uiteraard zijn er ook sjablonen van het levenswiel online te vinden.

Stap 2. Invullen

Het invullen van de scores geeft het individuele tevredenheidsniveau van de verschillende categorieën weer. Het is belangrijk dat men hier goed de tijd voor neemt en niet te snel de scores invult of zich laat afleiden.

Reflecteren bij elke categorie vergt concentratievermogen en alleen door het Wheel of Life serieus in te vullen, geeft het een nauwkeurig beeld van iemands balans in het leven en de manier waarop hij met tegenslagen omgaat.

Uiteraard zijn er meerdere overpeinzingen per categorie, maar hieronder zijn de meest voor de hand liggende omschreven:

1. Werk & Carrière (business & career)

In hoeverre is men tevreden over zijn baan, is het de baan die men voor ogen had of wil men liever een andere carrière nastreven? Levert het werk geluk en bevrediging op? Verdient het werk voldoende voor levensonderhoud? Enzovoorts.

2. Financiën (finance)

Zijn alle inkomen genoeg om aan alle basisbehoeften en andere behoeften te voldoen? Is men niet afhankelijk van leningen? Heeft men geen schulden? Is geld het enige dat men gelukkig maakt? Enzovoorts.

3. Gezondheid (health)

Hoe fysiek en mentaal gezond is men? Hoe voelt men zich? Is men tevreden over uiterlijk en gewicht? Kampt men met lichamelijke ongemakken? In hoeverre is men met sport bezig? Enzovoorts.

4. Familie & Vrienden (family & friends)

Zijn vrienden ondersteunend, onvoorwaardelijk en te vertrouwen? Kan men op vriendschappen bouwen en altijd bij hen aankloppen? In hoeverre brengt men met familie en/of vrienden vrije tijd door? Enzovoorts.

5. Liefde & Romantiek (romance)

Heeft men geluk in de liefde gevonden? Heeft men een nieuw partner of een vaste partner op wie men kan bouwen? Enzovoorts.

6. Persoonlijke Groei (personal development)

Hoe gaat men om met persoonlijke groei? Staat men open voor nieuwe ervaringen en wil men leren? Is men spiritueel verbonden met zowel de innerlijke als uiterlijke wereld? Enzovoorts.

7. Ontspanning & Plezier (fun & recreation)

Geniet men van het leven? Oefent men hobby’s uit of is men bezig met sport? Hoe gaat men met vrije tijd om? Enzovoorts.

8. Maatschappelijke bijdrage (contribution)

Helpt men anderen? Doet men aan vrijwilligerswerk? In hoeverre is men actief bij (sport)clubs, in de buurt of als ondersteuning voor familie (mantelzorg)?

Stap 3. Reflectie

Na het invullen van alle scores, is het levenswiel voltooid. Het spinnenweb laat nu eventuele verrassingen zien, pieken en dalen of regelmaat.

Bij scores van 8 tot 10 is men zeer tevreden in een specifieke categorie. Het is belangrijk dat men ervoor zorgt, dat dit gehandhaafd blijft, maar dat er ook in dit gebied altijd verbetering mogelijk is.

Bij scores van 5 tot en met 7 is men redelijk tevreden over een categorie, maar er is zeker een kans om tot verbetering te komen en doelen te stellen.

Scores van 1 tot en met 4 vertellen dat iemand in het geheel niet tevreden is over dit specifieke gebied. Men moet manieren gaan vinden om de tevredenheid hier te verbeteren.

Desalniettemin bieden dergelijke scores volop kansen. Vaak is men uit het oog verloren dat dit mogelijk is en daarom is het goed om hier bij stil te staan. De volgende vragen kunnen hierbij helpen:

  • Waarom gaf men zichzelf zo’n lage score op de betreffende categorie?
  • Wat is de ideale score voor elke categorie?
  • Welke score wil men behalen na een maand, na 3 maanden, na 6 maanden en na een jaar?
  • Welke categorieën scoren minder?
  • Welke categorieën zijn van individueel belang om balans te vinden?

Het ingevulde Wheel of Life / levenswiel is een individueel uitgangspunt en kan grimmig of evenwichtig van uiterlijk zijn. Het vertelt iets over hoe efficiënt en effectief iemand in het leven is. Natuurlijk is het gemakkelijk dat men buitengewoon tevreden is over 1 categorie, maar wat moet er bij de andere categorieën gebeuren?

Als men bijvoorbeeld alle tijd en energie besteedt aan carrière, heeft dat ongetwijfeld ook een positieve uitwerking op de financiën. Maar in hoeverre is men dan tevreden over relaties met vrienden en familie? Wat voor gevolg heeft dit voor gezondheid, welzijn en ontspanning?

Juist door naar alle facetten te kijken en ervoor te zorgen dat ze alle met elkaar in verbinding staan, kan de balans in het leven gevonden worden.

De sleutel is om het evenwicht te vinden; dat is precies waar het levenswiel over gaat. Het laat mensen zien waar zij op dit moment in het leven staan en dwingt hen vooruit te denken en grenzen op te zoeken, waardoor het wiel zich uitbreidt en kan groeien.

Stap 4. actie

Op basis van de eerdere stappen, kan het levenswiel in beweging worden gezet. Het visueel beeld van het ingevulde Wheel of Life geeft direct aan waar de nodige stappen genomen moeten worden. Men kan zich nu afvragen welk specifieke acties nodig zijn om een categorie te verbeteren.

Door het ingevulde Wheel of Life dagelijks te bekijken, wordt het gemakkelijker om daadwerkelijk aan verbeteringen te werken. Op die manier kan men zijn eigen vooruitgang volgen. Doorgaans duurt het een half jaar tot een jaar dat het lukt om categorieën naar een acceptabel tevredenheidsniveau te brengen, maar daar is wel doorzettingskracht voor nodig.

Wheel of Life assessment - toolshero

Figuur 2 – Wheel of Life® voorbeeld van assessment resultaten

Wheel of Life template

Nu je de theorie over de Wheel of Life hebt gelezen kun je jouw kennis in praktijk toepassen. Ga zelf aan de slag met deze Wheel of Life Template.

Download het Wheel of Life assessment template

Deze template is exclusief voor onze betalende Toolshero leden. Klik hier om te bekijken of een lidmaatschap ook iets voor jou is!

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Heb jij jouw Wheel of Life al ingevuld? Gaf dit artikel je een idee om er verder mee aan de slag te gaan? Laat jouw ingevulde Wheel of Life je inspireren om jezelf verder te ontwikkelen?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Als je het artikel handig of praktisch vond voor jouw eigen kennis, deel dit vooral met jouw netwerk of meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Meer informatie

  1. Boen, M. & van Bladel, K. (2017). Levenswiel: Ontdek je waarden als sleutel tot bewuste loopbaan- en levenskeuzes. Lannoo.
  2. Byrne, U. (2005). Wheel of life: Effective steps for stress management. Business information review, 22(2), 123-130.
  3. Sopa, G. L. (1984). The Tibetan “Wheel of Life”: Iconography and doxography. Journal of the International Association of Buddhist Studies, 7(1), 125-146.
  4. Verley, H. & Harris, I. (2011). The Buddha and His Teachings: The Essential Introduction to the Origins of Buddhism, from the Life of the Buddha Through to the Rise of Buddhism as an international religion. Anness Publishing.

Citatie voor dit artikel:
Mulder, P. (2017). Wheel of Life (Levenswiel). Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/psychologie/wheel-of-life-levenswiel/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 26/10/2017 | Laatste update: 27/05/2024

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/psychologie/wheel-of-life-levenswiel/”>Toolshero: Wheel of Life (Levenswiel)</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Patty Mulder
Artikel door:

Patty Mulder

Patty Mulder is een management expert op het gebied van competentie ontwikkeling, time management, persoonlijke effectiviteit en zakelijke communicatie. Naast content schrijven, is ze een business coach en verzorgt ze bedrijfstrainingen.

Tags:

Geef een reactie