Eindejaar-reflectie 2023

Eindejaar Reflectie 2023 - Toolshero

Het einde van het jaar is een goed moment om na te denken over het afgelopen jaar en terug te blikken op je overwinningen, successen en doorbraken van 2023. Het is ook nuttig om te reflecteren op eventuele tegenslagen en geleerde lessen, zodat je die stappen voorwaarts kunt zetten, die je in 2024 zou willen maken.

David Boud definieert reflecteren als “een belangrijke menselijke activiteit waarin mensen hun ervaringen er weer bij pakken, erop reflecteren en deze evalueren”. Het beoefenen van reflectie is gebaseerd op de overtuiging dat ervaringen alleen niet noodzakelijkerwijs leiden tot leren, maar dat bewuste reflectie essentieel is.

Om je bij dit proces te helpen, geven we je tien reflectievragen die je niet alleen kunnen opbeuren, maar ook je motivatie boosten om zo met rust, duidelijkheid en vertrouwen 2024 binnen te stappen:

Gratis e-book bij Toolshero

  • Wat zijn mijn grootste doorbraak en belangrijkste les dit jaar geweest?
  • Hoe kan ik dit vieren?
  • Wat zijn mijn meest gekoesterde of meest trotse momenten geweest?
  • Hoe kan ik daarop voortbouwen in 2024?
  • Wanneer voelde ik me op mijn best, wat was ik toen aan het doen?
  • Wat zijn mijn sterkste kwaliteiten?
  • Welke positieve gewoontes wil ik het komende jaar meenemen?
  • Welke nieuwe gewoontes zou ik graag willen ontwikkelen?
  • Wat zou ik volgend jaar willen voeden en koesteren dat nu al in mijn leven is?
  • Welke verandering zou ik in 2024 graag in mijn leven zien?

Je kunt deze vragen uitschrijven om zo inzicht te krijgen in waar je je op dit moment bevindt op jouw pad van persoonlijke groei en waar je naartoe wilt in de toekomst. Zorg ervoor dat je alle genomen stappen – groot of klein – viert en bedank hiervoor de prachtige mens die jij bent!

Een andere manier om na te denken over wat er goed gaat in je leven en welke onderdelen wellicht wat meer aandacht nodig hebben, is door gebruik te maken van The Wheel of Life®. Deze tool, die is geïnspireerd op het Tibetaans boeddhisme, is bedoeld om je te helpen identificeren hoe je jouw tijd besteedt en hoe tevreden je bent over de verschillende onderdelen en gebieden die het leven te bieden heeft.

Ten slotte heb je misschien wel eens gehoord van het Japanse concept Ikigai. ‘Ikigai’ vindt zijn oorsprong in de Japanse cultuur en betekent, simpel gezegd: de reden om ’s ochtends uit bed te komen. Het is de plek waar jouw passie, missie, roeping en carrière elkaar kruisen.

Het vinden van jouw persoonlijke ‘Ikigai’ draagt bij aan een gelukkig, succesvol en gezond leven.

We hopen dat deze tips je zullen helpen om een waardevolle eindejaarsreflectie te creëren en dat ze zorgen voor een inspirerende afsluiting van 2023, waarbij je viert wat je allemaal voor goeds te bieden hebt!

Hulpmiddelen ter verdieping:

Naast de verschillende artikelen over reflecteren die je op ons platform kunt vinden, ben je wellicht ook geïnteresseerd in het volgen van een masterclass om je eindejaarsreflectie te ondersteunen en het nieuwe jaar sterk te beginnen:

Of misschien wil je een cursus volgen die mooi aansluit op jouw bevindingen naar aanleiding van onze reflectievragen en tips:

Citatie voor dit artikel:
Baas, S.L. (2024). Eindejaar-reflectie 2023 Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/blog/eindejaar-reflectie-2023/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 28/12/2023 | Laatste update: 01/03/2024

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=” https://www.toolshero.nl/blog/eindejaar-reflectie-2023/”> Toolshero: Eindejaar-reflectie 2023</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 0

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Sheryl Lynn Baas
Article by:

Sheryl Lynn Baas

Sheryl Lynn Baas is onze Communicatiemanager bij Toolshero en je herkent haar misschien wel van onze video's. Sheryl’s academische achtergrond ligt in de Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie en ze is de oprichter van de Sheryl Lynn Foundation, een stichting voor kinderen en educatie op de Filipijnen. Ze is een manusje-van-alles en deelt verder haar gaven als spiritueel coach, presentator en DJ. Leuk weetje: Sheryl is voormalig Miss Nederland 2006.

Tags:

Geef een reactie