Scrum methode: de uitleg

Scrum methode - Toolshero

Scrum methode: in dit artikel wordt de Scrum methode praktisch uitgelegd. Naast de praktisch uitleg, wordt het belang toegelicht, wat sprints zijn, de rol van een Scrum master en de kernwaarden. Na het lezen begrijp je de basis van deze krachtige software en product ontwikkelmethode. Veel leesplezier!

Wat is de Scrum methode? De uitleg

De Scrum methode is een flexibele softwareontwikkelmethode en een raamwerk voor productontwikkeling dat ook buiten de ICT-branche toepasbaar is.

Deze methode is een loot van de Agile stam en de Japanners Hirotaka Takeuchi en Ikujiro Nonaka worden gezien als de grondleggers van deze methode.

Gratis e-book bij Toolshero

Waarom Scrum?

De term “Scrum” is afkomstig uit de rugbysport, waarbij alles draait om samenwerking, aanpassingsvermogen, snelheid en zelfsturing van het rugbyteam. Hierbij probeert het team gezamenlijk een doel te bereiken en de wedstrijd te winnen. Naast samenwerking moeten spelers snel kunnen inspelen op veranderingen.

Wat zijn sprints binnen de de scrum methode?

Kenmerkend voor de Scrum methode zijn de korte sprints. Dit zijn vaste tijdsperiodes met een lengte van 1 tot 4 weken, waarbinnen werkende software door het team wordt opgeleverd.

Tijdens de sprint wordt het eindproduct door het team verder uitgebreid en verfijnd. De vaste tijdsperiodes zorgen voor regelmatige oplevering en bepalen daarmee het ritme van het team. Elke sprint heeft een doel, waardoor het team een duidelijke focus heeft.

Het team is zelf verantwoordelijk voor de manier waarop het doel bereikt gaat worden. Vaak zullen zij dit aan de hand van vooropgestelde items doen, die voldoende zijn uitgewerkt om binnen de sprint te kunnen worden omgezet in werkende software.

De eisen waaraan deze items moeten voldoen, worden vooraf schriftelijk vastgelegd. Gezamenlijk bepaalt het team welk van de items prioriteit heeft.

De rol van een Scrum master binnen Scrum

Aan het hoofd van alle Scrum teams staat een zogenaamde Scrum Master. Deze persoon brengt het team samen, is verantwoordelijk voor de sprint planning, de spring reviews, het begeleiden van de daily scrum stand up meetings en nog veel meer.

Tijdens een stand up meeting komt het team samen voor maximaal 15 minuten om de voortgang en planning voor elke dag te bespreken. Ook na elke sprint komt het team samen, maar dan voor een sprint review.

Wie is de product owner?

Daarnaast speelt de product owner een belangrijke rol. Deze persoon is het enige aanspreekpunt over de inhoud van het Scrum Project en zorgt ervoor dat aan alle belangen voldaan wordt.

De product owner is volledig verantwoordelijk voor het bijhouden van de product backlog. Hierin worden de belangen en eisen van de klant omgezet in backlog items. Het zegt dus niks over de manier van werken, maar is onmisbaar voor het prioriteit geven aan bepaalde belangrijke items op de lijst.

Een ander woord voor de product backlog is de sprint backlog. Dit is de verzameling van alle items op de product backlog voor een specifieke sprint. Deze lijst verandert wanneer gestart wordt met een volgende sprint.

Het toepassen van de scrum methode

Binnen de softwareontwikkeling heeft deze ontwikkelmethode veel bekendheid gekregen. Tegenwoordig wordt de methode zowel binnen multinationals als kleinere bedrijven toegepast en ingezet voor complexe en minder complexe projecten.

Door haar transparantie en eenvoud, is de Scrum methode goed te combineren met ander methoden zoals Prince 2, CMM, ITIL Foundation. Omdat deze methodologie ervoor zorgt dat er vermindering is van overdrachtsmomenten en procedures, kunnen deze andere methoden effectiever worden toegepast.

Scrum wordt vaak ingezet bij productontwikkeling, waarvan de gebruiker nog niet goed het einddoel voor ogen heeft. Door middel van deze methodologie worden de eisen en wensen steeds beter beschreven en in bruikbare producten omgezet.

In de meeste gevallen weet de gebruiker pas bij het zien van het prototype wat hij wil, waarna er nog aanpassingen en veranderingen kunnen worden doorgevoerd.

Juist deze flexibiliteit is kenmerkend voor deze methode. Daarnaast is deze methodologie vooral geliefd vanwege het feit dat het eenvoudig is.

Bij de scrum methode draait het om multidisciplinaire teams

Scrum valt onder de Agile software ontwikkeling, dat als raamwerk kan worden ingezet om software in teamverband te ontwikkelen.

De kracht ligt in het werken met multidisciplinaire teams, die projectmatig samenwerken. Deze methode gaat er vanuit dat de benodigde kennis binnen het team zelf aanwezig is, waardoor iedereen betrokken is bij de planning, het benoemen van blokkades en de verdeling van de taken.

Scrum agile - ToolsHero

Scrum Sprint Goal template

Op simpele wijze beginnen met het uitschrijven van een Scrum Sprint goal? Ga aan de slag met deze Scrum Sprint Goal template.

Download het Scrum Sprint Goal template

Deze template is exclusief voor onze betalende Toolshero leden. Klik hier om te bekijken of een lidmaatschap ook iets voor jou is!

De kernwaarden van de scrum methode

Met behulp van Scrum kan er goed projectmatig gewerkt worden. Wel dienen de volgende kernwaarden in acht te worden genomen:

1. Verbondenheid

Het team moet open staan om zich aan elkaar te verbinden en samen op een betrokken manier te willen werken aan realistische en uitdagende doelen. Vrijheid en zelfsturing zijn belangrijk om binnen de kaders deze doelen te bereiken.

2. Open en transparante communicatie

Dit wekt vertrouwen en neemt de drempel weg om gezamenlijk problemen op te lossen en elkaar te helpen.

3. Lef

Ondanks de effectieve samenwerking in een groep die werkt volgens de Scrum methode, is het belangrijk om individueel lef te tonen, zelfstandig beslissingen te nemen en knopen door te hakken. Door lef te tonen ontstaan creativiteit en laterale oplossingen van problemen.

4. Focus

Het team moet het gemeenschappelijk doel goed voor ogen houden en gedreven zijn optimaal met elkaar samen te werken.

5. Respect

Door respect voor elkaar te hebben, kan men elkaar beter stimuleren en is men bereid gezamenlijk problemen aan te pakken en niet problematiek af te schuiven op anderen.

De scrum methode is populair

Scrum is een open methode en lang niet meer alleen van toepassing binnen de ICT-wereld. Door haar eenvoud en resultaatgerichtheid is deze methodologie populair bij zowel zelfsturende teams als opdrachtgevers.

Om deze ontwikkelmethode goed te laten slagen, is het vereist dat het team de discipline heeft om uiterst transparant te zijn over de voortgang van het project en continu op zoek te zijn naar de meest optimale uitvoering. Deze methode is niet voor niets gebaseerd op ´best practices´ vanuit de Japanse industrie.

Word lid van Toolshero

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? In hoeverre ben je bekend met de Scrum methode? Herken je de praktische uitleg of heb je aanvullingen? Wat zijn jouw succesfactoren om op een goede manier producten te ontwikkelen

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Meer informatie

  1. Rubin, K. S. (2012). Essential Scrum: A Practical Guide to the Most Popular Agile Process. Addison-Wesley Professional.
  2. Schwaber, K. (1997). Scrum development process. In Business Object Design and Implementation (pp. 117-134). Springer London.
  3. Schwaber, K., & Sutherland, J. (2011). The scrum guide. Scrum Alliance.

Citatie voor dit artikel:
Mulder, P. (2015). Scrum methode. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/informatie-technologie/scrum-methode/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 23/03/2015 | Laatste update: 03/04/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/informatie-technologie/scrum-methode/”>Toolshero: Scrum methode</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 12

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Patty Mulder
Artikel door:

Patty Mulder

Patty Mulder is een management expert op het gebied van competentie ontwikkeling, time management, persoonlijke effectiviteit en zakelijke communicatie. Naast content schrijven, is ze een business coach en verzorgt ze bedrijfstrainingen.

Tags:

Geef een reactie