Gantt Chart

Gantt chart - ToolsHero

Word lid voor minder dan 1 euro per dag en boost your skills! Word lid

In dit artikel wordt de Gantt Chart van Henry Gantt praktisch uitgelegd. Na het lezen begrijp je de basis van deze krachtige project planning tool. In dit artikel kun je tevens een Gantt Chart template downloaden om direct je kennis op toe te passen.

Wat is een Gantt Chart?

Een organisatie of bedrijf kan niet meer zonder planningsmiddelen. Eén van de bekendste is het planbord, waarin op visuele wijze inzicht wordt gegeven in de bezetting van personeel op verschillende activiteiten. De Gantt Chart, ontwikkeld door Henry Laurence Gantt is de voorloper van het project planbord en wordt vandaag de dag nog steeds als belangrijk hulpmiddel bij project planning ingezet en gebruikt. De Gant Chart is ook bekend als Gantt diagram of Gantt planning.

Gantt Chart template

Een planbord geeft slechts twee dimensies weer, zoals de te gebruiken productiemiddelen en de tijd. Bij meerdere samenhangende factoren, moet er een meerdimensionale planning worden gemaakt. Bij grote projecten wordt er dan gebruik gemaakt van de Gantt Chart. De indeling van het project planbord en deze handige project management tool zijn gelijk, maar daar waar informatie op het planbord steeds gewijzigd kan worden, is de informatie op de Gantt Chart blijvend. Hiermee is deze project management tool minder flexibel.

Gantt Chart template voorbeeld van Henry Gantt - toolshero

Geschiedenis Gantt Chart

Begin 20e eeuw ontwikkelde werktuigkundig ingenieur Henry Gantt, de Gantt diagram als visueel hulpmiddel om de planning en voortgang van complexe projecten in beeld te brengen. Dat was voor die tijd een innovatief staaltje planning, dat onder andere bij de uitdagende bouw van de Hoover Dam werd ingezet. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg deze project planning tool meer bekendheid en werd het ook ingezet in het bedrijfsleven. Vandaag de dag is deze project management tool een onmisbaar planningsmiddel.

Gantt Chart planning

Een Gantt Chart geeft goed inzicht in de verschillende activiteiten die tijdens een project parallel of in opeenvolging van elkaar verlopen. Zodoende worden verticaal de verschillende activiteiten of taken binnen het project weergegeven en op de horizontale as de totale projectduur. Daarnaast wordt er per activiteit de individuele doorlooptijd weergegeven. Hoe gecompliceerder een project, hoe gecompliceerder deze project management tool er uit ziet. Vooral wanneer de afhankelijkheid tussen de verschillende activiteiten toeneemt, wordt de deze tool ingewikkelder. De zogenoemde “milestones” geven belangrijke ijkpunten weer, waarop bepaalde activiteiten afgerond moeten zijn. Door gebruik van symbolen, kleuren en een uitvoerige index, wordt zelfs de meest ingewikkelde Gantt planning duidelijk leesbaar.

Moderne toepassing

Deze handige planningstool is met zijn tijd meegegaan en wordt lang niet meer handmatig uitgeschreven op grote vellen papier. Tegenwoordig zijn er uiteenlopende computerprogramma’s die gebaseerd zijn op het klassieke uiterlijk. Van simpele Excel bestanden tot geavanceerde projectmanagement software, waarbij op de minuut nauwkeurig berekend kan worden, wanneer een project beëindigd wordt.

Voordelen

Gantt Chart geeft behalve een duidelijk overzicht van de vorderingen van een project ook helderheid naar medewerkers toe. Zij kunnen zelfstandig goed de voortgang van het project en de verschillende activiteiten en subtaken bijhouden en weten zo precies waar zich struikelblokken voordoen. Zodoende wordt deze handige project management tool ook als managementtool gebruikt. Dat andere gebruikers online de planning kunnen inzien, geldt ook als groot voordeel van de elektronische Gantt Chart.

Gantt Chart Template

Download het gratis Gantt Chart template, als praktisch hulpmiddel voor het plannen van een project. Beschikbaar als aanpasbaar Excel bestand.

Download het Gantt Chart template

Word lid van de toolshero community.
Ben je al lid? Log hier in.

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Ben je bekend met de project planning tool Gantt Chart? Hoe pas jij dit in de praktijk toe? Zo niet, welke nieuwe inzichten heb je opgedaan? Wat zijn volgens jou andere succesfactoren voor het opzetten van een goede project planning?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Als je het artikel handig of praktisch vond voor jouw eigen kennis, deel dit vooral met jouw netwerk of meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief. Je kunt ons ook vinden op Facebook, LinkedIn, Twitter en Youtube.

Meer informatie

  1. Clark, W. (2015, 1922). The Gantt chart: A working tool of management. Nabu Press.
  2. Kumar, P. P. (2005). Effective use of Gantt chart for managing large scale projects. Cost engineering, 47(7), 14-21.

Citatie voor dit artikel:
Mulder, P. (2012). Gantt Chart. Retrieved [insert date] from toolshero: https://www.toolshero.nl/project-management/gantt-chart/

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/project-management/gantt-chart/”>toolshero: Gantt Chart</a>

Interessant artikel?
Geef je waardering of deel het artikel via social media!
[ec_stars_rating]

Word lid en ontvang onbeperkt toegang

toolshero helpt jou met meer kennis, je skills te boosten en je kans op succes te vergroten.

Geef een reactie