Henry Gantt

Henry Gantt - ToolsHero

Henry Gantt, AB, ME (1861 – 1919) was een Amerikaanse ingenieur en bekend management consultant vanwege zijn befaamde planningsmethodiek, de Gantt Chart (1910). Deze methodiek heeft hem vooral zelf geholpen bij de realisatie van grote infrastructuurprojecten zoals de bouw van de Hoover Dam in de Verenigde Staten.

Biografie Henry Gantt

Henry Gantt studeerde in 1878 af aan de McDonogh School (Verenigde Staten) met een Bachelor graad (AB). Daarna ging hij naar het Stevens Technologie Instituut (New Jersey, Verenigde Staten) voor het behalen van zijn Mastergraad in Engineering (ME).

Na het behalen van deze graad heeft hij zijn carrière tot 1887 vervuld als docent.

Vanaf 1887 koos Henry Gantt voor een nieuwe uitdaging in het veld en ging aan de slag bij de Midvale Steel Company in Philadelphia, Verenigde Staten. Zijn manager Frederick Taylor betrok hij bij een aantal grote infrastructuurprojecten. Hij paste samen met Frederick Taylor verschillende wetenschappelijke management principes toe om deze projecten succesvol te implementeren. Tot 1893 heeft Henry Gantt gewerkt voor de Midvale Steel Company.

Daarna vervolgde hij zijn carrière als management consultant waarbij hij zijn befaamde planningsmethodiek doorontwikkelde, maar ook een systeem ontwikkelde voor bonus versus de uitvoering van taken en meetinstrumenten om effectiviteit en productiviteit inzichtelijk te maken. In 1916 zette Henry Gantt, geïnspireerd door Thorsten Veblen, een branchevereniging op die zich richtte op de ontwikkeling van industriële efficiency criteria binnen politieke processen. Tevens stelde hij via het American Society of Mechanical Engineers (ASME), het industrieel sociaal stelsel onder managers beheer en Polakov’s analyse voor inefficiënt handelen binnen de sector industrie, ter discussie.

Bekende publicaties en boeken van Henry Gantt et al.

  • 1919. Organizing for Work, Harcourt, Brace, and Howe, New York.
  • 1916. Work, Wages, and Profits, second edition, Engineering Magazine Co., New York.
  • 1916. Industrial leadership. New Haven: Yale University Press.
  • 1903. A graphical daily balance in manufacture, Transactions of the American Society of Mechanical Engineers, Volume XXIV, pages 1322–1336.

Citatie voor dit artikel:
Van Vliet, V. (2012). Henry Gantt. Retrieved [insert date] from ToolsHero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/henry-gantt/

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/henry-gantt/”>ToolsHero: Henry Gantt</a>

Interessant artikel? Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Henry Gantt, 0 / 5 (0 votes)

Vond je dit artikel interessant?

Wil je je persoonlijke en professionele vaardigheden een boost geven? En heb je geen tijd om allerlei uitgebreide journals te lezen? Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?! Wij hebben het uitzoekwerk voor je gedaan en alles praktisch samengevat.

Bekijk onze abonnementen

Geef een reactie