Henry Gantt biografie, een project management goeroe

Henry Gantt - Toolshero

Henry Gantt, AB, ME (1861 – 1919) was een Amerikaanse ingenieur en bekend management consultant vanwege zijn befaamde planningsmethodiek, de Gantt Chart (1910). Deze methodiek heeft hem vooral zelf geholpen bij de realisatie van grote infrastructuurprojecten zoals de bouw van de Hoover Dam in de Verenigde Staten.

Henry Gantt biografie

Henry Gantt studeerde in 1878 af aan de McDonogh School (Verenigde Staten) met een Bachelor graad (AB). Daarna ging hij naar het Stevens Technologie Instituut (New Jersey, Verenigde Staten) voor het behalen van zijn Mastergraad in Engineering (ME).

Na het behalen van deze graad heeft hij zijn carrière tot 1887 vervuld als docent.

Vanaf 1887 koos Henry Gantt voor een nieuwe uitdaging in het veld en ging aan de slag bij de Midvale Steel Company in Philadelphia, Verenigde Staten. Zijn manager Frederick Taylor betrok hij bij een aantal grote infrastructuurprojecten.

Hij paste samen met Frederick Taylor verschillende wetenschappelijke management principes toe om deze projecten succesvol te implementeren. Tot 1893 heeft hij gewerkt voor de Midvale Steel Company.

Daarna vervolgde hij zijn carrière als management consultant waarbij hij zijn befaamde planningsmethodiek doorontwikkelde, maar ook een systeem ontwikkelde voor bonus versus de uitvoering van taken en meetinstrumenten om effectiviteit en productiviteit inzichtelijk te maken.

In 1916 zette Henry Gantt, geïnspireerd door Thorsten Veblen, een branchevereniging op die zich richtte op de ontwikkeling van industriële efficiency criteria binnen politieke processen.

Tevens stelde hij via het American Society of Mechanical Engineers (ASME), het industrieel sociaal stelsel onder managers beheer en Polakov’s analyse voor inefficiënt handelen binnen de sector industrie, ter discussie.

Publicaties en boeken

  • 1919. Organizing for Work, Harcourt, Brace, and Howe, New York.
  • 1916. Work, Wages, and Profits, second edition, Engineering Magazine Co., New York.
  • 1916. Industrial leadership. New Haven: Yale University Press.
  • 1903. A graphical daily balance in manufacture, Transactions of the American Society of Mechanical Engineers, Volume XXIV, pages 1322–1336.

Citatie voor dit artikel:
Van Vliet, V. (2012). Henry Gantt biografie, een project management goeroe. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/henry-gantt/

Gepubliceerd op: 04/04/2013 | Laatste update: 12/11/2022

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/henry-gantt/”>Toolshero: Henry Gantt biografie, een project management goeroe</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 6

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Tags:

Geef een antwoord