Team Action Management (TAM)

Team action management (Humphrey)- ToolsHero

Team Action Management: in dit artikel wordt Team Action Management (TAM) van Albert Humphrey praktisch uitgelegd. Na het lezen begrijp je de basis van deze krachtige groepsdynamica en teambuilding tool.

Inleiding

Prestatieverbetering kan pas slagen, wanneer organisaties precies weten wat er veranderd moet worden. Een organisatie is daarbij afhankelijk van het personeel dat in teams samenwerkt.

Om het belang van deze afhankelijk aan te tonen, ontwikkelde de Britse bedrijfskundige Albert Humphrey in de jaren zestig uit de vorige eeuw aan het Stanford Research Institute Team Action Management (TAM®).

Gratis e-book bij Toolshero

Albert Humphrey was vooraanstaand deskundige op het gebied van strategische planning en –realisatie voor organisaties. Hij was een opmerkelijke zakelijke management goeroe. Hij ontwikkelde meerdere management modellen door waaronder de wereldbekende SWOT analyse.

Belang van groepsdynamica

Volgens Albert Humphrey zijn het de mensen in een organisatie die een project kunnen maken of breken. Een goede aanpak kan helaas belemmerd worden door een slechte groepsdynamica. Slecht groepsgedrag kan leiden tot onnauwkeurigheid en besluiteloosheid, dat onvermijdelijk leidt tot overschrijdende budgetten en planningen.

In het ergste geval gebeurt er helemaal niets. Door middel van Team Action Management (TAM) kan de groepsdynamica een nieuwe impuls krijgen, waardoor men praktischer en effectiever gaat werken en doelen haalbaar worden. Daardoor kan er met succes tijd en geld bespaard worden.

Wat is Team Action Management (TAM)?

Team Action Management (TAM) is een teambuilding methode die stap voor stap een groep stimuleert om goed samen te werken. Zo´n groep kan bestaan uit een team van medewerkers, een raad, een commissie of een raad van bestuur. Team Action Management (TAM) faciliteert een groep, waardoor de groep beter in staat is om het juiste resultaat te bereiken.

Team Action Management (TAM) is ontworpen om de noodzakelijke overeenkomst en inzet van de juiste mensen in te zetten, die nodig zijn om resultaten te verkrijgen. Wanneer de regels worden gevolgd is het succes van team action management volgens Albert Humphrey gegarandeerd. Door middel van Team Action Management (TAM), worden intermenselijke problemen binnen project management opgelost.

Team action management aanpak

De uitvoering van Team Action Management (TAM) kan in drie fasen worden uitgelegd.

Elke fase is opgedeeld in tijdseenheden:

Fase 1 – voorbereiding

1. De team voorzitter stelt de doelstellingen, bijbehorende planning en resultaten op (1 uur).
2. De agenda, de locatie en de doelstellingen worden aan de werkgroep gepresenteerd (1,5 uur).
3. Het team en ondersteunend personeel worden getraind in het proces en geïnformeerd over hun rechten en plichten (3 tot 12 uur).
4. Zakelijke boekhoudkundige gegevens worden door het team geproduceerd. De planning van (mogelijke) problemen van alle medewerkers worden verzameld (8 uur).

Fase 2 – planning sessie

5. De werksessie wordt geleid door de leider, onder toezicht van de assistent. Er wordt aangestuurd op de werkelijke plannen die worden gebruikt om het project te controleren en om resultaten te bereiken (38 uur).
6. Hogere autoriteiten verlenen machtiging om het plan uit te voeren (2 uur).s).

Fase 3 – implementatie

7. Implementatie wordt in vergaderingen geëvalueerd. De leider leidt deze vergadering, onder toezicht van de assistent.

De resultaten worden gerapporteerd en bijgewerkt (5 uur per maand).
8. Het team wordt net zolang gecoacht, totdat de definitieve resultaten en de doelstellingen worden bereikt (van twee weken tot 18 maanden).

De succesfactoren

Het succes van Team Action Management (TAM) ligt ten grondslag aan een aantal factoren, die met elkaar verbonden zijn en die gelijktijdig ontwikkeld moeten worden:

  • Producten en diensten – Welke producten en diensten levert het bedrijf, hoe werken ze en wat moet er aan worden verbeterd.
  • Proces – Hoe komen de producten en diensten tot stand.
  • Klant – Wie zijn de afnemers van de producten en diensten en kunnen ze worden overgehaald om tot aanschaf over te gaan.
  • Distributie – Hoe worden product en diensten vervoerd, geleverd en op voorraad gehouden?
  • Financiën – Wat zijn de inkomstenbronnen en hoe is de ‘cash flow’ geregeld?
  • Administratie – Hoe wordt de organisatie beheerd en geleid en wat is de organisatie structuur?

In de praktijk

Prestatieverbetering begint eerst met een uitgebreid onderzoek van de gehele bedrijfsvoering van de operationele werkvloer naar de strategische top. Pas wanneer iedereen binnen een organisatie beseft hoe belangrijk het is om gezamenlijk samen te werken, is succes gegarandeerd.

In praktijk heeft Team Action Management (TAM) zich veelvuldig bewezen. In zeer korte perioden zijn succesvolle fusies in Groot Brittannië tot stand gekomen en heeft Team Action Management (TAM) ook mogelijke sluitingen van bedrijven doen voorkomen.

Ook wordt Team Action Management (TAM) ingezet bij het voorkomen van faillissementen en heeft het zelfs geleid tot herstart van bedrijven die nu wereldwijd succesvol zijn zoals Roche fine chemicals, Rist’s Wires and Cables Ltd, Thomas Waide and Sons (Leeds) en Food Security Group.

Word lid van Toolshero

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Herken je de Team Action Management (TAM) aanpak of heb je nog aanvullingen? Wat zijn volgens jou andere succes factoren die kunnen bijdragen aan een goede samenwerking in een team?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Meer informatie

  1. Humphrey, A. S. (1986). Gearing up for Change. Management Decision, 24(6), 12-15.
  2. Humphrey, A. S. & Groves, P. (2005). Turning Downturn Into Major Upturn. IEEE Engineering Management Review, 33(2), 47-50.
  3. Marquardt, M. (2012). Optimizing the Power of Action Learning: Real-Time Strategies for Developing Leaders, Building Teams and Transforming Organizations. Hodder & Stoughton General Division

Citatie voor dit artikel:
Mulder, P. (2013). Team Action Management (TAM). Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/management-modellen/team-action-management/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 09/03/2013 | Laatste update: 27/08/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/management-modellen/team-action-management/”>Toolshero: Team Action Management (TAM)</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 12

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Patty Mulder
Article by:

Patty Mulder

Patty Mulder is een management expert op het gebied van competentie ontwikkeling, time management, persoonlijke effectiviteit en zakelijke communicatie. Naast content schrijven, is ze een business coach en verzorgt ze bedrijfstrainingen.

Tags:

Geef een reactie