Albert Humphrey

Albert Humphrey - Toolshero

Albert Humphrey (1926-2005) was initiator en medebedenker van de SWOT analyse techniek. Albert Humphrey was een pur sang business en management consultant, die gespecialiseerd was in organisatiemanagement en culturele veranderingen.

Biografie Albert Humphrey

Alberts eerste wetenschappelijke opleiding in Chemical Engineering was aan de Universiteit van Illinois die hij met een BS graad heeft afgerond. Zijn MSc. Graad in Chemical Engineering behaalde hij aan Massachusetts Institute of Technology (MIT). Uiteindelijk heeft Humphrey nog een MBA studie gedaan aan de Harvard Business School en succesvol afgerond.

In de jaren 1960-1970 leidde Albert Humphrey vanuit het Stanford Research Institute, een grootschalig onderzoek onder de top 500 bedrijven in de Verenigde Staten. Uit de resultaten van dat onderzoek ontwikkelde Humphrey het Team Action Management (TAM). Dit is een concept dat leidinggevenden in staat stelt om veranderingen binnen organisaties beter te beheersen.

Gratis e-book bij Toolshero

De SWOT is mede ontstaan uit het Stakeholders concept en de SWOT analyse. Tot op de dag van vandaag wordt zijn werk nog vaak toegepast en refereren veel beroemde industriële en politieke leiders naar hem.

Naast zijn actieve rol aan de Stanford Research Institute was Albert Humphrey ook management consultant en heeft aan meer dan 100 bedrijven wereldwijd zijn advies gegeven. Zijn specialisme, organisatiemanagement en culturele veranderingen, is vooral te herkennen in het doorontwikkelde concept Team Action Management (TAM), een methode die stap voor stap een groep stimuleert om goed samen te werken.

In 2004 was hij nog Keynote Speaker vanuit Price Waterhouse Coopers (PWC) op een internationaal seminar in Griekenland. Daarnaast heeft hij ook de premier van Griekenland persoonlijk begeleid.

In 2005 zat Humphrey in het bestuur van vijf organisaties. Daarnaast was hij tot aan zijn dood de Europese Operation Director voor het National Bureau of Certified Consultants in de Verenigde Staten.

Albert Humphrey overleed 31 oktober 2005 op 79 jarige leeftijd.

De TAM UK organisatie bestaat nog steeds.

Word lid van Toolshero

Bekende publicaties en boeken van Albert Humphrey et al.

  • 2012. The “Father” of TAM. TAM UK Retrieved, 06-03.
  • 2005. SWOT analysis for management consulting. SRI Alumni Newsletter (SRI International), 1.
  • 2005. Turning Downturn Into Major Upturn. IEEE Engineering Management Review, 33(2), 47-50.
  • 2005. Strategy: Managing a Downturn. Retrieved 29-08-2010 from http://www.leader-values.com/article.php?aid=510
  • 1986. Gearing up for Change. Management Decision, 24(6), 12-15.
  • 1974. MBO turned upside down. Management Review, 63(8), 4-8.

Citatie voor dit artikel:
Van Vliet, V. (2010). Albert Humphrey. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/albert-humphrey/

Gepubliceerd op: 28/09/2014 | Laatste update: 22/07/2022

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/albert-humphrey/”>Toolshero: Albert Humphrey</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Vincent van Vliet
Article by:

Vincent van Vliet

Vincent van Vliet is oprichter van Toolshero en verantwoordelijk voor de content en release management. Samen met het team bepaalt hij de strategie en beheert de content planning, marktintroducties, klantervaring en beleidsontwikkeling onderdelen van het bedrijf.

Geef een reactie