Parallel denken: de uitleg

Parallel denken - Toolshero

Parallel denken: in dit artikel wordt het concept parallel denken, ontwikkeld door Edward De Bono praktisch uitgelegd. Het artikel begint met de definitie van deze term, gevolgd door een algemene uitleg en voorbeelden van situaties waarin deze denkstijl kan worden toegepast. Ook vind je hier uitleg over hoe je parallel denken kunt toepassen in je persoonlijke leven en wat de voordelen van deze denkstijl zijn. Veel leesplezier!

Wat is parallel denken?

Parallel denken is een tool voor probleemoplossing die erg populair geworden is in de laatste jaren. De methode staat ook wel bekend als lateraal denken, of Six Thinking Hats, en omvat het bekijken van een probleem vanuit meerder perspectieven om tot creatieve oplossingen te komen.

Parallel denken is ontwikkeld door Edward de Bono, een gerenommeerd arts, psycholoog en auteur.

Gratis e-book bij Toolshero

Zijn techniek is gebaseerd op het idee dat conventioneel of lineair denken creativiteit belemmert en leidt tot een incomplete kijk op de zaken.

Parallel denken spoort de gebruiker aan om problemen te benaderen vanuit verschillende invalshoeken, wat ervoor zorgt dat zij tot meer innovatieve oplossingen komen.

Oorsprong parallel denken

Het concept van parallel denken werd voor het eerst geïntroduceerd in het boek Six Thinking Hats uit 1985.

Daarvoor had De Bono zichzelf al gevestigd als een autoriteit op het gebied van creativiteit en innovatie. In dat boek presenteerde De Bono het idee dat traditioneel denken, waarbij individuen tegenovergestelde standpunten innemen en deze uitvechten, vaak leidt tot niet-productieve en confronterende discussies.

In plaats daarvan stelde hij een nieuwe aanpak voor. Mensen moeten daarbij verschillende “hoeden” of denkmodi opzetten om een probleem vanuit verschillende invalshoeken te verkennen.

De principes van parallel denken

In zijn boek zet de Bono de principes van parallel denken uitgebreid uiteen:

Focus op verkenning

Het primaire doel van parallel denken, volgens De Bono, is het verkennen van een probleem. Niet het beargumenteren of verdedigen van verschillende standpunten. Door te focussen op verkenning, kunnen mensen samenwerken om creatieve oplossingen voor complexe problemen te creëren.

Gebruik de metafoor van de zes hoeden

Parallel denken vereist dat de gebruikers de metafoor gebruiken van zes hoeden die zes verschillende denkmodi vertegenwoordigen. Deze modi omvatten:

  1. Witte hoeden (feiten en objectief)
  2. Rode hoeden (emotioneel en intuïtief)
  3. Zwarte hoeden (kritisch en voorzichtig)
  4. Gele hoeden (optimistisch en positief)
  5. Groene hoeden (creatief en generatief)
  6. Blauwe hoeden (organisatorisch en strategisch)

Eén hoed tegelijk

Om ervoor te zorgen dat iedereen op dezelfde lijn zit, moeten personen bij het gebruik van parallel denken maximaal één hoed tegelijk dragen. Dit betekent dat iedereen in de groep in dezelfde modus denkt en zich richt op hetzelfde aspect van het probleem.

Respect en waardering

Parallel denken stimuleert het respecteren en waarderen van elkaars ideeën en standpunten. Door verschillende standpunten te accepteren en overwegen, kunnen individuen samenwerken om creatieve oplossingen voor complexe problemen te vinden.

Gericht denken

Parallel denken is een gestructureerd denkproces, wat betekent dat individuen een specifieke volgorde van stappen moeten volgen om het probleem te verkennen. Dat helpt ervoor te zorgen dat alle aspecten van het probleem worden overwogen en er geen belangrijke informatie over het hoofd wordt gezien.

Focus op oplossingen

Het uiteindelijke doel van parallel denken is om creatieve oplossingen voor complexe problemen te vinden. Door het probleem vanuit meerdere perspectieven te verkennen en zich te richten op oplossingen, kunnen individuen samenwerken om de best mogelijke oplossing te vinden.

Voorbeeld van parallel denken in actie op de werkvloer

Stel dat een marketingteam nieuwe ideeën moet bedenken voor een advertentiecampagne. Normaal gesproken zou het team beginnen met het bespreken van een enkel idee, één voor één. Ze bespreken de voor- en nadelen en gaan vervolgens door naar het volgende idee.

Deze lineaire benadering van denken kan beperkend zijn volgens De Bono, omdat het ene idee boven de andere wordt geacht en daardoor kan creativiteit en samenwerking belemmerd worden.

Met parallel denken zou het marketingteam de brainstormsessie anders benaderen. In plaats van elk idee één voor één te af te gaan, zouden ze het eerst eens proberen te worden over het specifieke probleem of doel dat ze willen oplossen of bereiken.

Vervolgens worden specifieke rollen toegewezen aan elk van de onderdelen van de brainstormsessie. Dit zijn de verschillende hoeden waarover wordt gesproken in het boek “Six Thinking Hats”.

Daarna zouden de teamleden het probleem elk vanuit hun toegewezen perspectief tegelijkertijd verkennen. De advocaat van de duivel zou bijvoorbeeld tegen elk idee argumenteren, terwijl de creatieve visionair gedurfde en onconventionele ideeën zou bedenken. De praktische probleemoplosser zou nadenken over hoe elk idee in de echte wereld kan worden geïmplementeerd.

Terwijl ze dit doen, delen ze hun gedachten en ideeën met elkaar en versterken ze elkaars inzichten om hun eigen denken te verfijnen. Aan het einde van de sessie zou het team een breed scala aan ideeën hebben gegenereerd, die vanuit meerdere invalshoeken zijn verkend.

Deze parallelle benadering van denken kan zeer effectief zijn voor marketingteams, omdat het meer creativiteit, samenwerking en innovatie mogelijk maakt in het brainstormproces.

Hoe pas ik parallel denken toe in mijn persoonlijke leven?

Het toepassen van parallel denken in je dagelijks leven kan een goede manier zijn om je probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

Identificeer het probleem of de beslissing die je moet nemen

Begin met het identificeren van het probleem dat je wil oplossen of de beslissing die je moet nemen. Dit kan een persoonlijke of professionele kwestie zijn, een creatief project, of iets anders dat gebeurt in je leven.

Geef jezelf verschillende rollen

Zodra je het probleem hebt vastgesteld, is het de bedoeling dat je verschillende denkrollen aan jezelf toewijst. Bijvoorbeeld, je zou de rol van “creatieve visionair” kunnen aannemen om nieuwe ideeën te genereren.

De rol van “praktische probleemoplosser” kan je gebruiken om na te denken over de haalbaarheid van de ideeën.

De rol van “kritische evaluator” kan ingezet worden om de sterke en zwakke punten van elke optie te beoordelen. Het is belangrijk dat je dit gedisciplineerd doet.

Het kan enige oefening vereisen om hier beter in te worden.

Verken elke perspectief

Neem de tijd om elk perspectief één voor één te verkennen. Het is de bedoeling dat je het probleem of de beslissing vanuit elke kant bekijkt.

Verdiep elk perspectief

Terwijl je elk perspectief verkent, bouw je voort op de ideeën en inzichten die je uit elk perspectief genereert. Dat kan helpen om nieuwe ideeën en inzichten te genereren die je anders misschien niet zou hebben overwogen.

Evalueer en selecteer de beste optie

Nadat je elk perspectief hebt verkend, evalueer je de sterke en zwakke punten van elke optie en selecteer je de beste. Dit kan inhouden dat je elk perspectief opnieuw bekijkt om te overwegen hoe elke optie past binnen de bredere context van het probleem of de beslissing.

Door parallel denken in je dagelijks leven te integreren, kun je een effectievere probleemoplosser en beslisser worden en uitdagingen benaderen met een meer open en creatieve mindset.

Voordelen van parallel denken

Parallel denken is een krachtig hulpmiddel dat managers kan helpen om problemen en uitdagingen op nieuwe en creatieve manieren aan te pakken in het bedrijfsleven.

Door werknemers aan te moedigen om meerdere perspectieven en ideeën tegelijkertijd te overwegen, stelt parallel denken hen in staat om een breed scala aan mogelijkheden te verkennen en innovatieve oplossingen te genereren voor problemen die ontstaan zijn in de dagelijkse werkzaamheden.

Een van de belangrijkste voordelen van parallel denken is dat het kan helpen om conflicten te verminderen en de communicatie te verbeteren in groepssituaties.

Door alle deelnemers aan te moedigen om ideeën vanuit meerdere invalshoeken te verkennen, kan parallel denken een samenwerkende en ondersteunende omgeving bevorderen waarin alle bijdragen worden gerespecteerd.

Een ander voordeel van parallel denken is dat het mensen kan helpen om mentale blokkades te overwinnen en oude denkpatronen te doorbreken. Door werknemers uit te dagen om ideeën te overwegen die tegen-intuïtief of onconventioneel lijken, kan parallel denken nieuwe wegen voor verkenning en ontdekking openen die kunnen helpen om een concurrentenvoordeel te bemachtigen.

Of je nu een complex probleem probeert op te lossen, nieuwe ideeën probeert te genereren, of gewoon je perspectief op de wereld wilt verbreden, parallel denken kan een krachtig hulpmiddel zijn voor het verbeteren van creativiteit en probleemoplossende vaardigheden.

Word lid van Toolshero

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Herken jij de uitleg over parallel denken? Pas jij wel eens parallel denken toe? Of heb jij een andere methoden om zaken vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Heb jij een favoriete denkstijl? Probeer jij tunnelvisie actief te voorkomen? Of ga je gemakkelijk mee met wat al op tafel ligt? Heb je andere tips of opmerkingen?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Meer informatie

  1. Blelloch, G. E. (2009). Parallel thinking. In PPOPP (pp. 1-2).
  2. Cohen, M. D. (1981). The power of parallel thinking. Journal of Economic Behavior & Organization, 2(4), 285-306.
  3. De Bono, E. (2016). Parallel thinking. Random House.
  4. Peterson, T. O., & Lunsford, D. A. (1998). Parallel thinking: A technique for group interaction and problem solving. Journal of Management Education, 22(4), 537-554.

Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2023). Parallel denken. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/probleem-oplossen/parallel-denken/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 27/06/2023 | Laatste update: 26/01/2024

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/probleem-oplossen/parallel-denken/”>Toolshero: Parallel denken</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Ben Janse
Article by:

Ben Janse

Ben Janse is een young professional en werkzaam als Content Manager bij Toolshero. Daarnaast houdt hij zich binnen zijn studie International Business aan de Hogeschool Rotterdam bezig met het analyseren en ontwikkelen van managementmodellen. Dankzij zijn theoretische en praktische kennis weet hij hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden waardoor de essentie van elk artikel goed naar voren komt.

Tags:

Geef een reactie