Mind mapping

Mind mapping - ToolsHero

Word lid van ons kennisplatform en boost your skills! Bekijk de mogelijkheden

In dit artikel wordt het concept mind mapping en het maken van een mind mapvan Tony Buzan praktisch uitgelegd. Na het lezen begrijp je de basis van deze krachtige effectiviteit tool. Dit artikel bevat tevens een mind map template om met jouw doelen aan de slag te gaan.

Inleiding

Uit onderzoek is gebleken dat onze hersenen beter functioneren als we voornamelijk gebruik maken van beelden, symboliek en associaties. Dit gegeven laten we nu dagelijks veelal onbenut en dat is een grote gemiste kans.

Gelukkig is er een methode die hier wel op aansluit en waardoor leren en onthouden veel effectiever wordt en alles veel beter te behappen is. Deze methode heet Mind Mapping en is uitgevonden door auteur en consultant Tony Buzan.

Mind Mapping is een nuttige techniek die je helpt om effectiever te leren. Het verbetert de manier waarop informatie wordt opgenomen en kan ondersteunen bij het creatief oplossen van problemen. Deze effectiviteit methode staat ook bekend als Concept Mapping, Spreid diagrammen en Spin diagrammen.

Wat is mind mapping?

Een plaatje zegt meer dan duizend woorden luidt een bekend gezegde. Mind Mapping is volgens Tony Buzan een tweedimensionale notatietechniek waarbij er een gedachtekaart wordt gemaakt van alle relevante kennis over een bepaald onderwerp.

Door slim gebruik te maken van sleutel- of woordbeelden (woorden die een bepaald facet kernachtig samenvatten en als basis dienen voor verdere associatie), tekeningen en kleur wordt onze hersencapaciteit optimaal benut. Mind Mapping is een methode die perfect aansluit op de werking van de hersenen en optimaal gebruik maakt van onze hersencapaciteit.

Voorbeelden mind mapping

Mind Maps zijn er in verschillende stijlen, vormen en kleuren. Het onderliggende idee is echter hetzelfde voor ieder type. Door middel van het uiteenzetten van onderwerpen en daar bijbehorende stukjes informatie aan toe te voegen, wordt het brein gestimuleerd. Zie hieronder een voorbeeld van een vaak voorkomende vorm van Mind Maps.

Mind mapping voorbeeld (Buzan) - toolshero

Wat is een mind map?

Een mind map is een diagram of anders afgebeelde visualisatie die wordt gebruikt om informatie op een alternatieve manier te ordenen en uiteen te zetten. De mind map maakt gebruik van een hiërarchische structuur, waar relaties tussen verschillende delen van het geheel met lijnen zichtbaar gemaakt worden.

Vaak bestaat een mind map uit een concept of onderwerp dat in het midden van een vel of ander oppervlak word geschreven. Aan dit onderwerp in het midden worden bijbehorende representaties van ideeën, woorden en afbeeldingen toegevoegd.
Mind maps worden met de hand getekend in een schets, maar ook op uitgebreide wijze met programma’s of templates. De Mind Map wordt beschouwd als een spindiagram. Dat concept werd in de jaren zeventig geïntroduceerd als ‘idea sun bursting’.

Hoe maak je een mind map?

In de praktijk komt het er op neer dat je in het midden van een vel papier het centrale thema zet in de vorm van een plaatje. Vanuit deze afbeelding in het midden worden verschillende hoofdtakken getrokken, die betrekking hebben op het centrale thema.

Op deze takken worden de sleutelwoorden gezet. Deze takken kunnen vervolgens verder uitgebreid worden door steeds verder door te associëren. Dit alles eventueel met plaatjes en kleuren ondersteund.

Deze opbouw creëert automatisch meer overzicht en structuur. Het hoofdthema bevindt zich in de kern en de details bevinden zich daarbuiten.

Mind mapping is perfect inzetbaar voor:

Werk

Zowel kleine als omvangrijke taken, dagplanning, offertes, presentaties en presenteren, telefoon- en verkoopgesprekken, vergaderingen, brainstormsessies, projecten, projectplanning en het in kaart brengen van actuele kennis.

Studie

Verslagen, scripties, samenvattingen, examens en presentaties.

Prive

De voorbereiding van een verhuizing, verbouwing, groot feest of een vakantie.

Welke voordelen brengt mind mapping met zich mee

Voor zowel jong als oud neemt het begrip van bepaalde materie toe doordat de onderlinge verbanden beter zichtbaar worden gemaakt. Hierdoor ontstaat meer overzicht is en is alles beter reproduceerbaar. Ook het creatieve vermogen wordt door het toepassen van Mind Mapping gestimuleerd omdat de linker- en rechterhersenhelft continu samenwerken. Zowel werken als studeren krijgt een nieuwe dimensie naast efficiëntie en de nodige tijdsbesparing.

Toepassing van Mind Maps in het bedrijfsleven

Het gebruik van Mind Maps in het bedrijfsleven kent verschillende voordelen.

Creativiteit en samenwerken

Als eerste stimuleert het gebruik van Mind Maps creativiteit in werknemers. Dat is bijvoorbeeld handig bij het verzamelen en bedenken van vereisten voor projecten, brainstormen en samenwerken in het algemeen.

Sommige methoden maken het mogelijk om meerdere Mind Maps aan elkaar te verbindingen binnen een enkele Mind Map. Hierdoor wordt het mogelijk om een Mind Map van persoon naar persoon te laten gaan voor het uitbreiden van de ideeën-generator.

Schetsen, consolideren, presenteren

Een Mind Map kan eenvoudig worden gebruikt als presentie-input. Wanneer de Mind Map voltooid is, kan het eenvoudig worden omgezet in losse doelen of elementen en verwerkt worden in een powerpoint-format.

Tips bij het opstellen van Mind Maps:

 • Gebruik enkele woorden of hele korte zinnen om het kort, helder en krachtig te houden
 • Gebruik kleuren om het onderscheid aan te geven van ideeën.
 • Gebruik symbolen of plaatjes om de woorden te ondersteunen. Foto’s of plaatjes worden makkelijker onthouden dan woorden.
 • Maak gebruik van kruisverbanden om de invloed van andere aanleidingen inzichtelijk te maken

Wat is Mind Mapping software?

Mind Mapping software is een digitale applicatie waarmee visuele diagrammen, of spindiagrammen, gemaakt kunnen worden. Met behulp van dergelijke software kan een conceptuele kaart gemaakt worden die de verbanden blootlegt tussen verschillende onderdelen. Mind Mapping software is beschikbaar als eenvoudige apps tot complexe visualisatietools. Het gebruik van een Mind Map-template is eenvoudig en tevens de meest populaire methode na de schets.

Mind map template

Download hieronder het toolshero Mind map template en ga direct zelf aan de slag met deze praktische effectiviteitstool.

Download het mind map template

Word lid van de toolshero community.
Ben je al lid? Log hier in.

Voordelen van Mind Maps samengevat

Zoals beschreven heeft het gebruik van Mind Maps vele voordelen. Het vermijdt lineair denken en kan creativiteit stimuleren. De gebieden waar de methode een verschil kan maken zijn:

 • Het maken van notities (note taking)
 • Brainstormsessies
 • Studeren
 • Probleemoplossing
 • Presenteren van ideeën
 • Informatie onderzoeken en consolideren

De echte kracht van Mind Maps komt voort uit het feit dat de methode helpt om gedachten te ordenen. Of het nou gaat om persoonlijke kwesties, familiair, educatief of zakelijk, Mind Maps zijn geschikt om ideeën of informatie uiteen te zetten.

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Wat is jouw ervaring met Mindmapping? Herken het bovenstaande of heb je aanvullingen? Wat zijn volgens jou andere succesfactoren die bij kunnen dragen aan het effectief onthouden van informatie?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Als je het artikel handig of praktisch vond voor jouw eigen kennis, deel dit vooral met jouw netwerk of meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Meer informatie

 1. Anderson, J. V. (1993). Mind mapping: A tool for creative thinking. Business Horizons, 36(1), 41-46.
 2. Buzan, T. (2006). Mind mapping. Pearson Education.
 3. Mento, A. J., Martinelli, P., & Jones, R. M. (1999). Mind mapping in executive education: applications and outcomes. Journal of Management Development, 18(4), 390-416.

Citatie voor dit artikel:
Van Vliet, V. & Janse, B. (2021). Mind mapping. Retrieved [insert date] from toolshero: https://www.toolshero.nl/persoonlijke-ontwikkeling/mind-mapping/

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/persoonlijke-ontwikkeling/mind-mapping/”>toolshero: Mind mapping (</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4.3 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 3

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Word lid en ontvang onbeperkt toegang

Door lid te worden van ons learning platform, krijg je onbeperkt toegang tot alle artikelen (1000+), templates, video's en meer!

Geef een antwoord