Mind mapping (Buzan)

Mind mapping - ToolsHero

In dit artikel wordt het concept mind mapping van Tony Buzan praktisch uitgelegd. Na het lezen begrijp je de basis van deze krachtige effectiviteit tool.

Inleiding

Uit onderzoek is gebleken dat onze hersenen beter functioneren als we voornamelijk gebruik maken van beelden, symboliek en associaties. Dit gegeven laten we nu dagelijks veelal onbenut en dat is een grote gemiste kans. Gelukkig is er een methode die hier wel op aansluit en waardoor leren en onthouden veel effectiever wordt en alles veel beter te behappen is. Deze methode heet Mind Mapping en is uitgevonden door auteur en consultant Tony Buzan. Mind Mapping is een nuttige techniek die je helpt om effectiever te leren. Het verbetert de manier waarop informatie wordt opgenomen en kan ondersteunen bij het creatief oplossen van problemen. Deze effectiviteit methode staat ook bekend als Concept Mapping, Spreid diagrammen en Spin diagrammen.

Wat is mind mapping?

Een plaatje zegt meer dan duizend woorden luidt een bekend gezegde. Mind Mapping is volgens Tony Buzan een tweedimensionale notatietechniek waarbij er een gedachtekaart wordt gemaakt van alle relevante kennis over een bepaald onderwerp. Door slim gebruik te maken van sleutel- of woordbeelden (woorden die een bepaald facet kernachtig samenvatten en als basis dienen voor verdere associatie), tekeningen en kleur wordt onze hersencapaciteit optimaal benut. Mind Mapping is een methode die perfect aansluit op de werking van de hersenen en optimaal gebruik maakt van onze hersencapaciteit.

Hoe maak je een mind map?

In de praktijk komt het er op neer dat je in het midden van een vel papier het centrale thema zet in de vorm van een plaatje. Vanuit deze afbeelding in het midden worden verschillende hoofdtakken getrokken, die betrekking hebben op het centrale thema. Op deze takken worden de sleutelwoorden gezet. Deze takken kunnen vervolgens verder uitgebreid worden door steeds verder door te associëren. Dit alles eventueel met plaatjes en kleuren ondersteund. Deze opbouw creëert automatisch meer overzicht en structuur. Het hoofdthema bevindt zich in de kern en de details bevinden zich daarbuiten.

Mind mapping voorbeeld (Buzan) - toolshero

Mind mapping is perfect inzetbaar voor:

Werk

Zowel kleine als omvangrijke taken, dagplanning, offertes, presentaties en presenteren, telefoon- en verkoopgesprekken, vergaderingen, brainstormsessies, projecten, projectplanning en het in kaart brengen van actuele kennis.

Studie

Verslagen, scripties, samenvattingen, examens en presentaties.

Prive

De voorbereiding van een verhuizing, verbouwing, groot feest of een vakantie.

Welke voordelen brengt mind mapping met zich mee

Voor zowel jong als oud neemt het begrip van bepaalde materie toe doordat de onderlinge verbanden beter zichtbaar worden gemaakt. Hierdoor ontstaat meer overzicht is en is alles beter reproduceerbaar. Ook het creatieve vermogen wordt door het toepassen van Mind Mapping gestimuleerd omdat de linker- en rechterhersenhelft continu samenwerken. Zowel werken als studeren krijgt een nieuwe dimensie naast efficiëntie en de nodige tijdsbesparing.

Tips bij het opstellen van Mind Maps:

  • Gebruik enkele woorden of hele korte zinnen om het kort, helder en krachtig te houden
  • Gebruik kleuren om het onderscheid aan te geven van ideeën.
  • Gebruik symbolen of plaatjes om de woorden te ondersteunen. Foto’s of plaatjes worden makkelijker onthouden dan woorden.
  • Maak gebruik van kruisverbanden om de invloed van andere aanleidingen inzichtelijk te maken

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Wat is jouw ervaring met Mindmapping? Herken het bovenstaande of heb je aanvullingen? Wat zijn volgens jou andere succesfactoren die bij kunnen dragen aan het effectief onthouden van informatie?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Als je het artikel handig of praktisch vond voor jouw eigen kennis, deel dit vooral met jouw netwerk of meld je aan voor onze gratis wekelijkse nieuwsbrief. Je kunt ons ook vinden op Facebook, LinkedIn, Twitter en Youtube.

Meer informatie

  1. Anderson, J. V. (1993). Mind mapping: A tool for creative thinking. Business Horizons, 36(1), 41-46.
  2. Buzan, T. (2006). Mind mapping. Pearson Education.
  3. Mento, A. J., Martinelli, P., & Jones, R. M. (1999). Mind mapping in executive education: applications and outcomes. Journal of Management Development, 18(4), 390-416.

Citatie voor dit artikel:
Van Vliet, V. (2009). Mind mapping (Buzan). Retrieved [insert date] from toolshero: https://www.toolshero.nl/persoonlijke-ontwikkeling/mind-mapping/

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/persoonlijke-ontwikkeling/mind-mapping/”>toolshero: Mind mapping (Buzan)</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 1

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Word lid en ontvang onbeperkt toegang

Door lid te worden van ons learning platform, krijg je onbeperkt toegang tot alle artikelen (1000+), templates, video's en meer!

Geef een reactie