Gewoontes doorbreken om succesvoller te zijn

6 gewoontes doorbreken - ToolsHero

Gewoontes doorbreken: in dit artikel worden er zes gewoontes toegelicht die doorbroken dienen te worden om succesvoller te zijn. Na het lezen begrijp je de basis van deze krachtige leiderschap tool.

Persoonlijk Accountability Model

Het Persoonlijk Accountability Model geeft je een inkijkje in wat het betekent om accountable te zijn. Hoe draag je als persoon bij aan je eigen succes en dat van je team? Het geeft perfect weer wat echt veranderen teweeg brengt. Het geeft antwoord op de vraag HOE moet dat? Hoe doe je wat nodig is voor je eigen succes of dat van je team, vooral als het spannend of moeilijk wordt.

Ben jij je als leider bewust van dit model? Hier leer je hoe het werkt en leer je omgaan met slachtoffergedrag van jezelf en van je teamleden.

Het model is de basis van de accountable beweging die gestart is door Mark Samuel (Impaq, USA, sinds 1979) en inmiddels ook in Latijns-Amerika en Europa succesvol is.

Voor als het spannend wordt!

Een echte verander klassieker, kilo’s kwijt raken. We beginnen goed en gedegen. Maar ergens komt het moment dat het spannend of moeilijk wordt. Dat is het moment dat de echte verandering zich laat zien. Dan ga je ineens twijfelen aan je eigen intentie? Is het nu echt wel zo nodig?

Dat is nou precies wat dit model je laat zien. Dat je in elke ‘spannende’ situatie de keuze kan maken om elke dag weer te doen wat nodig is (sporten en gezonder eten). Maak je die keuze altijd en elke dag bewust? Waarschijnlijk niet, want oude gewoontes en ‘slachtoffer’ gedrag ligt op de loer en zijn menselijk. De kunst is te leren kennen waar je zit. Vertoon ik slachtoffer of accountable gedrag?

Hier uw bedrijfsnaam of product? Informeer naar de mogelijkheden  

Typisch ‘slachtoffer’ gedrag wanneer het even spannend wordt:

Negeren

Gewoon net doen alsof het er niet is. Niet op de weegschaal gaan staan en kleding uitzoeken die slank maakt.

Ontkennen

Het probleem weg redeneren, Ontkennen dat het er is. “Ik ben eigenlijk helemaal niet zo dik, ik hoef niet af te vallen”.

De schuld geven

Als de eerste twee niet werken, dan kan je altijd nog iemand anders de schuld geven van jouw probleem: “Mijn moeder/partner/huisgenoot/vriend kookt vaak veel te lekker. Dat kan ik toch niet laten staan?!?”

Rationaliseren

Bewijzen zoeken voor het tegendeel: “Ik heb mijn gewicht in een Excel bestand vergeleken met de die van de gemiddelde Amerikaan en dan zit ik nog verder onder het gemiddelde.”

Verzetten

Verzetten kan openlijk en onzichtbaar. Openlijk is: “Ik weiger af te vallen, dat is helemaal nergens voor nodig. Waar bemoeit iedereen zich mee? Roken, dat is pas slecht voor je….”Onzichtbaar verzet is lastiger: “ik zeg wel dat ik aan het afvallen ben, maar als er niemand om me heen is kruip ik met een zak chips op de bank en zeg vervolgens dat het gewoon niet lukt, ondanks alle inspanningen.

Verstoppen

Natuurlijk niet letterlijk. Mensen zijn creatief in het weg blijven van de spannende situatie. “ik heb het zo druk met werk, dat er echt geen tijd is om te sporten/gezond te koken”.

Wat doe je tegen slachtoffergedrag?

Deze simpele voorbeelden illustreren hoe makkelijk het is om in oude gewoontes en slachtoffergedrag te vervallen als er een voornemen is om te veranderen. Voor een (verander)manager is het een essentiële tool om je bewust te worden van het typische slachtoffergedrag van teamleden als het spannend wordt. En geloof mij, iedereen heeft één of twee favorieten. Deel hoe het model werkt in je team en vervolgens wordt het veel makkelijker om jezelf en anderen weer “naar de bovenste cirkel” te krijgen, zie persoonlijk accountability model.

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? In hoeverre ben je bekend met gewoontes die je moet doorbreken om succesvoller te zijn? Herken het Persoonlijk Accountability Model? Heb je aanvullingen? Wat zijn volgens jou andere succesfactoren die bij kunnen dragen aan eigenaarschap en accountability?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Meer informatie

  1. Samuel, Mark (2012). Making Yourself Indispensable: The Power of Personal Accountability. Penguin Books.
  2. Samuel, Mark (2006). Creating the accountable Organization. Midpoint Trade books Inc.
  3. De originele blog op https://www.rainmengroup.com/blog/6-gewoontes-die-je-moet-doorbreken-om-succesvoller-te-zijn/.

Citatie voor dit artikel:
Stradmeijer, G. (2017). Gewoontes doorbreken om succesvoller te zijn. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/leiderschap/6-gewoontes-doorbreken/

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/leiderschap/6-gewoontes-doorbreken/”>Toolshero: Gewoontes doorbreken om succesvoller te zijn</a>

Published on: 12/09/2017 | Last update: 29/12/2022

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 11

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Geert Stradmeijer
Artikel door:

Geert Stradmeijer

Geert Stradmeijer is Rainmaker bij Rainmen. Als Rainmaker ondersteunt hij organisaties binnen de zorg en de publieke sector in de rol van change- en programmamanager. Dit doet hij door mensen en teams te laten werken vanuit hun talenten, te laten bewegen richting hun gewenste eindresultaat, met een no bullshit mentaliteit en veel humor.

Tags:

Geef een reactie