Persoonlijk leiderschap: de uitleg en betekenis

Persoonlijk leiderschap - Toolshero

Persoonlijk leiderschap: In dit artikel leer je over persoonlijk leiderschap. Na het lezen ervan begrijp je waarom dit concept zo belangrijk is voor co-creatie, het bedrijfsleven en meer. De een zegt dat persoonlijk leiderschap een aangeboren vaardigheid is, terwijl de ander gelooft dat het kan worden geleerd door ervaring en training. De kern van de waarheid is dat leiderschap op één ding neerkomt: invloed. Hoe meer mensen je positief kunt beïnvloeden in je carrière, des te beter je als leider wordt in jouw persoonlijke en zakelijke omgeving.

Leiderschap is niet enkel voorbehouden aan mensen aan de top van hun vakgebied – zelfs als je net begint of nog nooit eerder een functie boven administratief niveau hebt bekleed, betekent dit niet dat je je niet kunt ontwikkelen tot een invloedrijk persoon die anderen inspireert om ook geweldige dingen te doen. Dit artikel beschrijft de definitie, de filosofie, de belangrijkste aspecten end e praktijk met voorbeelden. Veel leesplezier!

Wat is persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap in bedrijfsomgevingen is iets waar vaak over wordt gesproken, maar wat minder vaak wordt geïmplementeerd.

Gratis e-book bij Toolshero

Definitie en uitleg

Het betekent duidelijk begrip hebben van wat je persoonlijk van jezelf en van anderen verwacht om een positief effect te hebben op de cultuur van je bedrijf. Persoonlijk leiderschap gaat invloed en het effect daarvan.

Individuen moeten keuzes kunnen maken en verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun eigen handelen. Dit kan moeilijk zijn als er bedrijfsstructuren en leiders zijn die graag controle uitoefenen over alle aspecten van het leven van een organisatie.

Voor persoonlijk leiderschap zijn er individuen nodig die kunnen beslissen op welke situaties ze invloed moeten uitoefenen, en die ook kunnen bepalen wat er nodig is om hun succes te meten.

Filosofie

De filosofie in persoonlijk leiderschap is dat individuen in staat zijn om keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen handelen. Deze methode betekent kiezen hoe we onze energie elke dag investeren, zowel persoonlijk als professioneel.

Leiderschap vraagt om keuzes maken en verantwoordelijkheid nemen. We hebben allemaal, min of meer, dezelfde hoeveelheid energie uit te geven, dus we moeten beslissen hoe dit wordt besteed. Dit betekent dat de rol van de leider in deze methode ook is om zich bewust te zijn van gemaakte keuzes en acties die worden ondernomen – dit wordt “presence” genoemd (aanwezigheid).

Aanwezigheid – bewustzijn van gemaakte keuzes en ondernomen acties

Aanwezigheid betekent dat we ons bewust zijn van zowel de dingen die we zelf kiezen als de dingen die door anderen voor ons worden gekozen, of het nu collega’s zijn of managers die boven ons staan in de bedrijfsstructuur.

In deze zakelijke omgeving staan leiders niet langer vooraan om iedereen te vertellen wat ze moeten doen of hoe dingen gedaan moeten worden. Het is belangrijk om hier de aanwezigheid van leiderschapsstijlen of educatieve achtergronden op te merken.

Een leider is iemand die zijn energie investeert in het creëren van een omgeving waarin anderen hun eigen beslissingen kunnen nemen over hoe ze zullen omgaan met klanten, stakeholders en andere groepen in het systeem.

Persoonlijk leiderschap werkt het beste wanneer individuen zich realiseren dat ze zich kunnen gedragen op een manier die samenwerking in de cultuur bevordert of degradeert; dit begint thuis in onze omgang met echtgenoten en kinderen. Het zet zich voort in onze relaties met collega’s, gelijken en supervisors.

Bewustwording van keuzes en acties van anderen betekent dat deze personen tijd moeten besteden aan het begrijpen van zichzelf op een diep niveau, terwijl ze ook de bedrijfscultuur waarin ze werken moeten evalueren. Dit kan inhouden dat u leert wie uw stakeholders zijn, zowel intern als extern van de organisatie.

Leadership & Management Skills: 2-in-1 Masterclass  

Wat zijn enkele van de belangrijkste aspecten van persoonlijk leiderschap?

Eén van de belangrijkste dingen die leiders moeten overwegen met betrekking tot hun eigen persoonlijk leiderschap, is hoe ze hun tijd en energie besteden.

Efficiënt gebruik van tijd stelt je in staat productiever te zijn, maar dit kan alleen gebeuren als je begrijpt wat je taken zijn en je aanpast aan elke opdracht. Met zoveel informatie binnen handbereik, is het gemakkelijk om verstrikt te raken in een zogenaamde ‘information overload’.

Een persoon moet leren hoe hij / zij zijn / haar eigen e-mailbox, voicemailberichten, niet-spraakberichten, enz. kan beheren, evenals het hebben van vergaderingen met teamleden, waaronder een goede voorbereiding en het nakomen van gemaakte beloften. Het hebben van duidelijke verwachtingen met teamleden zorgt voor sterke werkrelaties tussen iedereen.

De beste leiders zijn in staat om hun interacties met werknemers, collega’s en leidinggevenden te managen door flexibel te zijn in de manier waarop ze communiceren, waarvandaan ze communiceren (thuis, op kantoor, enz.) en hoe vaak.

Bereid zijn om deze persoonlijke gewoontes aan te passen is belangrijk als het gaat om het behalen van optimale resultaten op het werk. Maar uiteindelijk willen mensen iemand die beslissingen kan nemen en tegelijkertijd input kan leveren.

Natuurlijk zijn er veel meer vereisten voor persoonlijk leiderschap – sommige hebben alleen betrekking op jou persoonlijk, terwijl andere betrekking hebben op het werken met je teamleden; individuen moeten echter al deze dingen overwegen voordat ze aannames doen over wat wel of niet voor hen werkt.

Hieronder staan enkele punten die door een persoon in overweging kunnen worden genomen, zowel op persoonlijk als professioneel niveau met betrekking tot hun gekozen beroep.

Met welke uitdagingen worden leiders geconfronteerd die zich richten op hun eigen persoonlijk leiderschap?

Enkele van de grootste uitdagingen als het gaat om iemands eigen persoonlijk leiderschap hebben niets te maken met anderen om hen heen, maar eerder met zichzelf.

Mensen moeten bereid zijn om te kijken naar welke taken ze doen, welke communicatiemiddelen voor hen het beste werken en hoeveel tijd ze besteden aan werken buiten kantoor versus binnen.

Iedereen heeft andere energie die op basis van deze aspecten kan worden verbruikt; daarom is het belangrijk om te weten waar je aan toe bent. Dit gaat ook terug naar het begrijpen van je planning en het dienovereenkomstig kiezen van activiteiten – op deze manier weet iedereen wat er gedaan moet worden en wanneer.

De uitdaging hier is om niet verstrikt te raken in het vergelijken van je acties met anderen om je heen – alleen jij weet wat het beste werkt voor jezelf. Herken dit en gebruik het in je voordeel.

Wat zijn enkele van de meest effectieve praktijken die leiders kunnen ondernemen in hun eigen persoonlijk leiderschap?

De meest effectieve praktijken als het gaat om iemands eigen persoonlijk leiderschap, komen neer op het veranderen van de manier waarop de leider communiceert met werknemers, collega’s of leidinggevenden.

Het bieden van duidelijke verwachtingen vermindert verwarring voor alle betrokkenen, terwijl het ook de mensen aan de ontvangende kant van de communicatie meer flexibiliteit geeft bij het kiezen hoe te reageren.

Ook hier is het vermijden van micromanagement belangrijk; mensen willen zich gesterkt voelen door opdrachten aan te nemen in plaats van tot taken gedwongen te worden. Dit verhoogt het moreel, wat leidt tot motivatie zonder een negatieve invloed op de productiviteit te hebben.

De mogelijkheid krijgen om input te leveren is ook nuttig, zolang het de oorspronkelijke discussie niet verstoord.

Het hebben van open discussies over wat er moet gebeuren, hoe het gedaan kan worden en per wanneer, is de beste manier van aanpak, omdat iedereen zich betrokken voelt bij het proces en toch wordt verteld wat er van hen wordt verwacht. Dit leidt tot gelukkigere werknemers, wat de retentie verhoogt.

Een effectieve gewoonte die leiders zouden moeten hebben wanneer ze zich richten op hun eigen persoonlijk leiderschap, is het ervoor zorgen dat ze elke dag iets productiefs doen, terwijl ze ook hun energie opladen voor toekomstige opdrachten die onverwachts kunnen opduiken.

Door jezelf te kennen – je sterke en zwakke punten, voorkeuren, enz., kun je jouw weg voorwaarts zowel persoonlijk als professioneel beter bepalen. Dit is niet eenvoudig, maar wel noodzakelijk – vooral in een zeer competitieve omgeving.

Welke eigenschappen moeten goed presterende leiders vertonen? Praktische voorbeelden

Bereid zijn om deze persoonlijke gewoontes aan te passen is belangrijk als het gaat om het behalen van optimale resultaten op het werk. Uiteindelijk willen mensen iemand die beslissingen kan nemen en hen tegelijkertijd de mogelijkheid biedt om input te leveren.

Een andere eigenschap die hier niet onvermeld mag blijven, is empathie; door jezelf in de schoenen van anderen te kunnen verplaatsen, kun je hun motieven beter verklaren en weet je ook hoe je je eigen weg naar succes kunt banen.

Hieronder staan enkele punten die goed zijn om te overwegen als het gaat om persoonlijk leiderschap:

 • Leiders moeten flexibel zijn in de manier waarop ze communiceren, waarvandaan ze communiceren (thuis, op kantoor, enz.) en hoe vaak dit gebeurt.
 • Zeer effectieve leiders moeten bereid zijn om persoonlijke gewoonten aan te passen voor optimale resultaten op het werk, aangezien ze hierdoor beslissingen kunnen nemen en tegelijkertijd mensen aan de ontvangende kant van de communicatie meer flexibiliteit geven bij het kiezen hoe ze reageren.
 • Als een leider moet je empathie kunnen tonen en jezelf in andermans schoenen kunnen plaatsen.

Persoonlijk leiderschap uitspraken

Leiderschapskwaliteiten die goed zijn om te overwegen als het gaat om het nemen van beslissingen:

 • Flexibele gespreksstijl – communiceer face-to-face of in woorden om goed doordachte ideeën uit te drukken op een manier die zowel oprecht is als niet potentieel beledigend.
 • Het op elk moment kunnen gebruiken van verschillende communicatiemiddelen zonder belangrijke informatie op te geven.
 • Flexibiliteit als het gaat om het nemen van beslissingen – open, objectief en grondig zijn met je keuzes.
 • Duidelijke, beknopte communicatiestijl – een stijl die niet verwarrend of al te ingewikkeld is – met het vermogen tot een goede dialoog terwijl de nadruk wordt gelegd op wat het belangrijkst is in een bepaalde situatie.

Persoonlijk leiderschap voorbeelden

Een goed voorbeeld van persoonlijk leiderschap is wanneer iemand probeert een beslissing te nemen op een manier die direct van invloed is op de uitkomst voor iemand anders.

Door flexibel, open, objectief en grondig te zijn in je keuzes, ben je in staat om een duidelijke, beknopte communicatiestijl aan iemand anders te laten zien.

Een ander reeds genoemd voorbeeld is wanneer iemand zich in andermans schoenen kan verplaatsen om empathie te tonen.

Mensen hebben de neiging om grote leiders te bewonderen die in staat zijn om snel te denken en dienovereenkomstig te handelen met volledig zelfbewustzijn onder elke omstandigheid. Dit komt omdat mensen iemand willen hebben naar wie ze kunnen opkijken voor zowel richting als inspiratie – wat hen naar succes zal leiden.

Een voorbeeld van een zakenman die persoonlijk leiderschap toont, is de oprichter van Hobby Lobby, David Green. Van David is gemeld dat hij zeer empathisch is voor zijn werknemers en degenen die bij Hobby Lobby werken.

In het CBN-interview en artikel “Hobby Lobby CEO Reaps the Benefits of Generosity”, laten ze zien hoe David zegt dat geven een van de sleutels tot zijn succes is. Hij heeft geleerd om zijn middelen te beheren met een “hemelse mentaliteit”.

Dit is bij uitstek een voorbeeld van persoonlijk leiderschap omdat het laat zien hoe hij leiderschap ziet als het resultaat van vrijgevigheid, empathie, integriteit, flexibiliteit en geven.

Word lid van Toolshero

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Denk je dat altruïsme nodig is om een vreedzaam evenwicht in deze wereld te hebben? Heb je altruïstische handelingen verricht in je leven? Wil je jouw ervaring delen? Heb je nog iets toe te voegen?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Meer informatie

 1. Alkema, P. (2023). Leadership & Management Skills: 2-in-1 Masterclass. Retrieved 15/02/2024 from Udemy.
 2. Bruno, L. F., & Lay, E. G. (2008). Personal values and leadership effectiveness. Journal of Business Research, 61(6), 678-683.
 3. Mastrangelo, A., Eddy, E. R., & Lorenzet, S. J. (2004). The importance of personal and professional leadership. Leadership & Organization Development Journal.
 4. Unknown, (2017.) Hobby Lobby CEO Reaps the Benefits of Generosity. CBN.com. https://www1.cbn.com/hobby-lobby-ceo-reaps-benefits-generosity

Citatie voor dit artikel:
Ospina Avendano, D. (2021). Persoonlijk leiderschap. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/leiderschap/persoonlijk-leiderschap/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 03/12/2021 | Laatste update: 15/02/2024

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/leiderschap/persoonlijk-leiderschap/”>Toolshero: Persoonlijk leiderschap</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Daniela Avendaño
Artikel door:

Daniela Avendaño

Daniela Avendaño werkt als contentschrijver en vertaler voor toolshero. Daniela is afgestudeerd in communicatie & journalistiek, en met haar theoretische en praktische kennis ondersteunt zij het toolshero content productieteam met het schrijven en vertalen van artikelen over managementtopics, persoonlijke en professionele ontwikkeling, marketing en meer. Daniela is gedreven en gemotiveerd om kennis te delen, en anderen te motiveren om te ontwikkelen.

Tags:

Geef een reactie