Lead by Example: de uitleg en betekenis

Lead by Example - ToolsHero

Lead by example: dit artikel beschrijft Lead by example, ontwikkeld door John Baldoni op een praktische manier. Naast wat het is (achtergrond en betekenis), belicht dit artikel ook de kenmerken en het belang van het zetten van de toon. Na het lezen begrijp je de basis van deze leiderschapstheorie. Veel plezier met lezen!

Wat is Lead by Example? De uitleg en betekenis

Groot leiderschap komt niet vanzelf en vereist veel competenties zoals daadkracht, autoriteit, overtuiging, motivatie en het vermogen om als goed voorbeeld te dienen. Deze vorm van leiderschap (voorbeeldgedrag vanuit leiderschap) wordt Lead by Example genoemd; een term die de Amerikaanse leiderschapsgoeroe en coach John Baldoni in 2008 in zijn boek ‘50 Ways Great Leaders Inspire Results’ beschreef.

Wellicht lijkt het gemakkelijk om het voorbeeld en daarmee inspiratiebron te zijn voor medewerkers, maar volgens Baldoni duurt het een leven lang om dit in praktijk te brengen.

Gratis e-book bij Toolshero

Het draait om vertrouwen, het winnen van respect en het motiveren en aansturen van medewerkers om goede resultaten te behalen.

In een team dat wordt aangestuurd door een slechte leidinggevende, zal een conflict eerder aan de orde zijn dan wanneer de leidinggevende zijn medewerkers aanmoedigt, betrekt en inspireert.

Kenmerken Lead by Example

Er wordt wel gezegd dat managers de dingen goed doen en dat leiders de juiste dingen doen. De beste oplossing is echter om zowel een manager als een leider te zijn.

Bij leiderschap draait het om het proces waarbij het gedrag, de houding en de gedachten van anderen beïnvloed worden door een individu.

Leiders bepalen vaak de koers, die door anderen ingeslagen moet worden. Dat kan door middel van het stellen van uitdagingen en doelstellingen. Zij zijn in staat om anderen aan te moedigen en hen te inspireren. Ook het geven van het goede voorbeeld is een krachtige eigenschap van een echte leider.

De volgende kenmerken passen daardoor goed bij Lead by Example:

Prioriteiten stellen

De leidinggevende die in staat is om goede prioriteiten te stellen, geeft hiermee een duidelijk signaal af. Dit is de eerste stap naar het goede voorbeeld.

Als leidinggevende is het lang niet gek om voor het team dezelfde hoge prestatieverwachtingen te hebben als je voor jezelf hebt. Dat betekent dat het goed is om de regels na te leven en de afspraken die gemaakt zijn na te komen.

De leidinggevende die zich hieraan houdt, kan de lat van bovenaf bepalen, waardoor medewerkers zich gemakkelijker aan de regels houden.

Integriteit

De leidinggevende die aantoont dat hij integer is, wint vertrouwen van zijn team. Daar waar toezeggingen en beloften worden gedaan, is het zaak je daaraan te houden.

Ook als er onderwerpen besproken worden die niet het gehele team aan gaan, doet de leidinggevende er goed aan dit discreet te behandelen en dit niet aan de grote klok te hangen.

Integriteit is één van de belangrijkste eigenschappen die van een leidinggevende verwacht wordt en waarin hij een voorbeeld kan zijn voor het team.

Teamgericht werken

De leidinggevende die zijn handen er niet voor omdraait om met zijn team mee te werken, motiveert zijn medewerkers en maakt het gemakkelijker om het (afdelings)doel te behalen.

Het stimuleert de medewerkers wanneer zij zien dat de leidinggevende niet te beroerd is om hetzelfde werk te doen.

Het is daarom aan te bevelen geen opdrachten te geven, die je als leidinggevende nooit zelf zal gaan uitvoeren. Door het goede voorbeeld te stellen, wordt het team gedreven om een tandje harder te werken.

Kwetsbaar

De leidinggevende hoeft zich absoluut niet onfeilbaar en ondoordringbaar op te stellen. Juist door open te staan voor feedback vanuit het team, in staat te zijn om fouten toe te geven en om bepaalde zwaktes te laten zien, stelt de leidinggevende zich kwetsbaar op. Dat helpt om het vertrouwen in het team op te bouwen.

Kwetsbaarheid levert soms ongemakkelijke momenten op, maar versterkt uiteindelijk de band met het team omdat alles in openheid besproken kan worden.

Door dit voorbeeld te stellen zullen medewerkers ook sneller in staat zijn in alle eerlijkheid aan te geven wat zij wel en niet aankunnen. De 360 graden feedback methode is bovendien een prima beoordelingsformat om als leidinggevende aan te tonen dat je open staat voor de mening van anderen. Daar kunnen medewerkers een voorbeeld aan nemen.

Toonaangevend

Bij Lead by Example draait het om toonaangevende voorbeelden die vanuit de leidinggevende worden gegeven.

Het is daarmee een veelzijdige benadering, waardoor uitstekende leidinggevenden ontstaan met persoonlijk toewijding aan hun team.

Zodra een leidinggevende met een vingertje gaat wijzen en dirigerend zijn team toespreekt, voelen medewerkers zich niet als gelijken behandeld en kan dat een destructieve uitwerking hebben.

Als de leidinggevende precies het tegenovergestelde doet, dan schaadt dit vertrouwen en wordt het praktisch onmogelijk om een succesvol team te hebben.

De medewerkers worden achterdochtig en twijfelen aan de kracht van de leidinggevende, terwijl deze juist de positie heeft om de verantwoordelijkheid voor het team te nemen, hen te inspireren en hen hierin de weg te wijzen.

De leidinggevende die Lead by Example uitvoert, maakt het gemakkelijker voor anderen om hem te volgen.

Word lid van Toolshero

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Zou je de Lead by Example filosofie kunnen toepassen binnen de hedendaagse organisaties? Herken de bovenstaande praktische uitleg of heb je aanvullingen? Wat zijn volgens jou succesfactoren die bij medewerkers bijdragen om hun doelen te bereiken?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Meer informatie

  1. Baldoni, J. (2008). Lead by example: 50 ways great leaders inspire results. AMACOM Div American Mgmt Assn.
  2. Secretan, L. (2004). Inspire! What great leaders do. John Wiley & Sons.
  3. Sinek, S. (2009). Start with why: How great leaders inspire everyone to take action. Penguin.

Citatie voor dit artikel:
Mulder, P. (2018). Lead by Example. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/leiderschap/lead-by-example/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 11/04/2018 | Laatste update: 08/04/2024

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/leiderschap/lead-by-example/”>Toolshero: Lead by Example</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Patty Mulder
Artikel door:

Patty Mulder

Patty Mulder is een management expert op het gebied van competentie ontwikkeling, time management, persoonlijke effectiviteit en zakelijke communicatie. Naast content schrijven, is ze een business coach en verzorgt ze bedrijfstrainingen.

Tags:

Geef een reactie