Persoonlijk Accountability Model
Persoonlijk Accountability Model: in dit artikel wordt het Persoonlijk Accountability Model praktisch uitgelegd. Na het lezen begrijp je de basis van deze krachtige effectiviteit tool.
Wat is Persoonlijk Accountability Model?
Het Persoonlijk Accountability Model geeft inzicht wat het betekent om Accountable te zijn. Hoe draag je als persoon bij aan je eigen succes en dat van je team? Het geeft perfect weer wat echt veranderen teweeg brengt. Het geeft antwoord op de vraag HOE moet dat? Hoe doe je wat nodig is voor je eigen succes of dat van je team, vooral als het spannend of moeilijk wordt. Functioneringsgesprekken, formulieren en de cyclus eromheen zijn de bakermat van niet behaalde intenties.
Resultaat: Een ongemakkelijke medewerker die het lastig vindt om te vertellen wat hij/zij echt wil bereiken, een momentopname, een gesprek waarvan je eigenlijk niet weet of het iets oplevert.
Ben jij je als leider bewust van het Persoonlijk Accountability Model? Hier leer je hoe het werkt en leer je mensen te begeleiden naar accountable gedrag, voor jezelf en je teamleden. Het model is de basis van de accountable beweging die gestart is door Mark Samuel (Impaq, USA, sinds 1979) en inmiddels ook in Latijns-Amerika en Europa succesvol is.
Wat is functioneren eigenlijk?
Functioneren is een mix van competenties en uitvoeringsgedrag. Competenties moet je hebben om technisch je taak te kunnen vervullen, uitvoeringsgedrag zorgt ervoor dat je het daadwerkelijk doet. Mark Samuel definieert functioneren als accountable zijn: “Alles wat je doet is in lijn met het gewenste (team)resultaat”.
Waar begin je?
Wil je functioneringsgesprekken afschaffen? Dan heb je een omgeving nodig waar je erop kunt vertrouwen dat iedereen in het team doet wat nodig is en waar het veilig genoeg is om elkaar aan te spreken. Ik neem je graag mee in het onderstaande accountability model, een tool om het gedrag, het functioneren van jezelf en dat van je teamleden te leren herkennen en te benoemen.
Wat doe je als het spannend wordt?
Elke spannende of lastige situatie, bijvoorbeeld dat gesprek waarin je je collega moet aanspreken op gedrag, begint bij een keuze. In deze situatie kun je twee dingen doen;
- Slachtoffergedrag vertonen (de onderste cirkel)
- Accountable gedrag vertonen (de bovenste cirkel)
Accountability draait niet om perfectie, maar om de kracht van herstellen. In een team draait het om een omgeving waarin fouten bespreekbaar zijn, en waar je kunt leren om volgende keer de accountable keuze te maken.
Hoe ziet die accountable keuze eruit?
Laten we het bovenste deel van het Personal Accountability Model eens doorlopen. Het begint bij het herkennen van gedrag dat niet bijdraagt aan gewenst teamresultaat: Ofwel van jezelf, ofwel van een teamlid. Dan leg je de basis voor het gesprek en voor eigenaarschap. Ons gevoel van eigenaarschap beperkt zich vaak tot ons eigen gedrag.
In een accountable team zijn we juist verantwoordelijk voor onze hele werkomgeving, voor de blokkades waar we gezamenlijk tegen aanlopen en voor ons gezamenlijk resultaat. Daarna draait het om vergeven. Dit menselijke element is cruciaal! Kun jij jezelf of je collega vergeven voor imperfectie?
Alleen dan ben je in staat om te reflecteren en te leren, zodat jij of je team in de toekomst niet nog een keer de fout in gaat en anders reageert als de situatie zich weer voordoet. Als laatste en belangrijkste stap is het tijd om actie te ondernemen.
Want alleen met actie creëer je vooruitgang. Zonder actie kun je de hele bovenste loop doorlopen zonder dat er iets verandert. Mogelijk is het je opgevallen, centraal in dit model staat de intentie. Zonder een heldere intentie is er geen accountability. Als jouw team nog geen idee heeft waar het over een jaar wil staan, welke resultaten er behaald moeten worden en op wat voor manier er met elkaar samengewerkt wordt, dan is een accountable keuze maken onmogelijk.
Wat betekent dit voor ieder (zelfsturend) team?
Het antwoord is eigenlijk vrij simpel. Je gooit de hele functionering-systematiek eruit en gaat werken met een systeem dat écht werkt. Een systeem waarin je met je team bepaalt wat jullie gewenste teamresultaat is en welk gedrag nodig is om dit resultaat te behalen. Als een teamlid hiervan afwijkt, dan kun je elkaar daarop aanspreken, direct! Voilà! Een functioneringsgesprek!
Nu is het jouw beurt
Wat denk jij? In hoeverre ben je bekend met Accountability of accountable zijn? Herken het Persoonlijk Accountability Model? Heb je aanvullingen? Wat zijn volgens jou andere succesfactoren die bij kunnen dragen aan eigenaarschap en accountability?
Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.
Meer informatie
- Samuel, Mark (2012). Making Yourself Indispensable: The Power of Personal Accountability. Penguin Books.
- Samuel, Mark (2006). Creating the accountable Organization. Midpoint Trade books Inc.
- De originele blog op https://www.rainmengroup.com/blog/schaf-de-functioneringsgesprekken-af/
Citatie voor dit artikel:
Stradmeijer, G. (2017). Persoonlijk Accountability Model. Retrieved [insert date] from toolshero: https://www.toolshero.nl/persoonlijke-ontwikkeling/persoonlijk-accountability-model/
Published on: 08/07/2017 | Last update: 28/01/2022
Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/persoonlijke-ontwikkeling/persoonlijk-accountability-model/”>toolshero: Persoonlijk Accountability Model</a>