Burndown chart: de uitleg plus scrum template

Burndown chart - ToolsHero

Burndown chart: in dit artikel wordt het concept van een burndown chart praktisch uitgelegd. Er wordt behandeld wat deze project management tool is, welke informatie erin staat, hoe de grafiek afgelezen dient te worden en wat de voor- en nadelen zijn. Tevens bevat dit artikel ook een burndown chart excel template om zelf aan de slag te gaan met deze krachtige project management tool. Veel leesplezier!

Wat is een burndown chart?

Een burndown chart is een grafische weergave van de resterende taken of activiteiten gedurende een bepaalde periode.

Dit type grafiek wordt vaak gebruikt in project management, bijvoorbeeld in combinatie met de Scrum Methodologie, en helpt het team achter het project om voortgang te volgen.

Gratis e-book bij Toolshero

Het helpt de projectmanager om het project volgens planning te laten verlopen en te voorspellen of het team de gestelde doelen kan halen binnen de tijd die daarvoor uitgetrokken is.

De grafiek bestaat uit een X-as en een Y-as. De X-as geeft weer hoeveel tijd er nog resterend is en de Y-as visualiseert de hoeveelheid werk dat nog voltooid moet worden.

Elke dag werken teamleden aan toegewezen taken en na afloop van de werkdag kan de resterende hoeveelheid werk geplot worden en vertoont de grafiek een dalende trend.

Een burndown chart begint met de volledige hoeveel arbeid en brandt tijdens het project langzaam af tot er niks over is en het doel gehaald is. De eenvoudige en visueel aantrekkelijke grafiek wordt door veel projectmanagers gebruikt omdat het voor alle teamleden eenvoudig te begrijpen is en een motiverende werking heeft.

Zo maken ze bijvoorbeeld deel uit van korte stand-up meetings waarin besproken wordt hoeveel werk voltooid is en wat er nog gedaan moet worden voor een bepaalde opdracht. Deze prognose-tool geeft een globaal beeld van de actuele situatie in een sprint.

Informatie in de burndown chart

Burndown charts bestaan dus uit een X-as en een Y-as. Op deze assen wordt verschillende informatie weergegeven. Na het invoeren van de data plot de grafiek een lijn die de actuele status van het project of sprint laat zien en tevens de hoeveelheid werk dat nog voltooid moet worden.

Concreet bestaan deze charts uit de volgende informatie:

Totaal geschatte arbeid en tijd (as)

Bij aanvang van de sprint wordt door de projectmanager of het kwaliteitsbewaking team geschat hoeveel inspanning voor elke taak nodig is.

De geschatte versus de werkelijke tijd en arbeid besteed wordt bijgehouden in deze grafiek. Langs de Y-as kan de totale arbeid worden afgelezen, langs de X-as de tijd voor die arbeid.

Hoeveelheid arbeid en tijd resterend (as)

Deze grafiek visualiseert tevens hoeveel tijd het team tot een bepaald moment heeft afgebrand. Het resterende gedeelte arbeid in een sprint kan toegevoegd worden door verhaalpunten tegen de Y-as te plotten.

Ook kan er voor gekozen worden om de arbeid aan te geven in uren om een snel overzicht te krijgen van het resterende gedeelte arbeid.

Ideale inspanning (lijn)

Deze rechte lijn in de burndown chart visualiseert het projectverloop in de meest ideale omstandigheden. Dat betekent geen vertraging en geen taken die toegevoegd worden na verloop van tijd.

De lijn loop vanaf het begin van de arbeid in sprint of opdracht, aan de bovenkant van de Y-as, naar het eindpunt in tijd van de sprint, rechts aan het einde van de X-as.

Actuele inspanning (lijn)

Deze lijn varieert over het algemeen van de lijn die het meest ideale scenario weergeeft. Nadat het team taken heeft afgerond brandt er een gedeelte van de resterende effort op.

Als er meer items of taken worden toegevoegd na het begin van de periode treedt er een piek op in deze lijn van actuele effort.

Een burndown chart correct aflezen

De projectmanager is verantwoordelijk voor het eindproduct en voor het halen van de gestelde deadlines. Hij moet dan ook goed in de gaten houden hoe het team presteert.

De voortgang van de sprint kan er in een chart verschillend uitzien. Hieronder worden enkele scenario’s uitgelegd. In de scenario’s wordt uitgegaan van een totale projectduur van 7 weken en in totaal 100 taken.

Ideale situatie

In onderstaand voorbeeld wordt een ideale situatie weergegeven. Dit betekent dat het projectteam zich exact aan de planning weet te houden en het sprintdoel op tijd zal halen.

burndown chart voorbeeld - toolshero

Figuur 1 – Burndown Chart: de ideale situatie

In een meer realistische situatie zal de lijn actuele resterende inspanning een beetje boven de lijn van het sprintplan verlopen.

Onverwachte situatie

In het voorbeeld hieronder wordt het team geconfronteerd met onvoorziene omstandigheden. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er nieuwe taken moeten worden toegevoegd aan de sprint om het doel te halen.

burndown chart voorbeeld 2 ToolsHero

Figuur 2 – Burndown Chart: de onverwachte situatie

Deze activiteiten zijn van te voren niet meegenomen in de plannen en veroorzaken dus een piek in de actuele resterende inspanning.

Slechte situatie

Het onderstaande voorbeeld geeft een alarmerende situatie weer omdat de actuele resterende inspanning constant boven de lijn blijft die de geschatte resterende inspanning weergeeft.

Het niet volgens planning verlopen van een sprint kan meerdere oorzaken hebben. De eerste is een incorrecte planning met verkeerde inschattingen. Een andere oorzaak kan bij het team liggen.

burndown chart voorbeeld 3 - ToolsHero

Figuur 3 – Burndown Chart: de slechte situatie

Als om welke reden dan ook het team er niet in slaagt om zich aan de planning te houden moet de projectmanager dit nauwlettend in de gaten houden en wellicht aan het einde van de sprint het team pushen om de deadlines te halen.

Burndown chart voordelen en nadelen

Burndown charts zijn krachtige en effectieve tools met veel sterke punten. Er zijn echter ook enkele tekortkomingen.

Voordelen burndown chart:

  • Burndown charts zijn eenvoudig in gebruik en makkelijk af te lezen
  • Ze zijn visualiseren duidelijk de prestaties van het team
  • Tevens visualiseren zij duidelijk wat er nog bereikt moet worden
  • Burndown charts hebben een motiverende werking op het team
  • Het gebruik van burndown charts helpt de projectmanager en het team om overzicht te houden

Nadelen burndown chart:

  • Gebruiksvriendelijke software om burndown charts te maken is duur en de mogelijkheden in Microsoft Excel zijn gelimiteerd
  • Het motiverende aspect aan burndown charts kan ook een valkuil zijn. Ze kunnen tot overdreven verwachtingen leiden
  • Alleen de voortgang van een individuele sprint of opdracht wordt weergegeven. Het complete plaatje ontbreekt
  • Burndown charts geven niet weer welke taken in ontwikkeling zijn

Burndown chart excel template

Nu je de theorie over de Burndown chart hebt gelezen kun je jouw kennis in praktijk toepassen. Deze Burndown chart excel template helpt jou om zelf aan de slag te gaan met deze krachtige project management tool.

Download het Burndown chart excel template

Deze template is exclusief voor onze betalende Toolshero leden. Klik hier om te bekijken of een lidmaatschap ook iets voor jou is!

Word lid van Toolshero

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Herken jij de uitleg over de burndown charts? Gebruik jij de burndown chart in opdrachten of projecten? Wat zijn volgens jou zaken die kunnen bijdragen aan het effectief monitoren van voortgang? Hoe denk jij burndown charts toe te kunnen passen in de praktijk? Heb jij tips of aanvullingen?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Meer informatie

  1. Cervone, H. F. (2011). Understanding agile project management methods using Scrum. OCLC Systems & Services: International digital library perspectives, 27(1), 18-22.
  2. Burke, R. (2013). Project management: planning and control techniques. New Jersey, USA.
  3. Kerzner, H., & Kerzner, H. R. (2017). Project management: a systems approach to planning, scheduling, and controlling. John Wiley & Sons.

Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2018). Burndown chart. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/project-management/burndown-chart/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 01/12/2018 | Laatste update: 13/12/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=” https://www.toolshero.nl/project-management/burndown-chart/>Toolshero: Burndown chart</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 6

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Ben Janse
Article by:

Ben Janse

Ben Janse is een young professional en werkzaam als Content Manager bij Toolshero. Daarnaast houdt hij zich binnen zijn studie International Business aan de Hogeschool Rotterdam bezig met het analyseren en ontwikkelen van managementmodellen. Dankzij zijn theoretische en praktische kennis weet hij hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden waardoor de essentie van elk artikel goed naar voren komt.

Tags:

Geef een reactie