Video marketing: de uitleg en aanpak

Video marketing - toolshero

Video marketing: in dit artikel wordt video marketing praktisch uitgelegd. Naast de uitleg wat het is, licht dit artikel ook toe welke typen er zijn, de uitleg van community building plus voorbeeld, hoe je dit toepast en welke voordelen videomarketing met zich mee brengt. Veel leesplezier!

Wat is video marketing? De uitleg en betekenis

Nooit eerder worden er zoveel video’s bekeken als nu. Volgens Cisco Systems Inc, een Amerikaans IT-bedrijf, bestond 64% van al het internetverkeer in 2014 uit video content.

Ze verwachtten in dat jaar dat dit 80% zou zijn aan het eind van 2019. Het is niet verwonderlijk dat ook marketingbedrijven- en strategieën hierop inspelen.

Gratis e-book bij Toolshero

De gedachte hierachter is: als een foto meer zegt dan duizend woorden, hoe waardevol is een filmpje dan? De conclusie is dat video’s heel belangrijk zijn. De grootste spelers op online videogebied zijn Youtube en Vimeo.

Het laten maken en delen van video’s is goedkoper en makkelijker geworden sinds de ontwikkeling van technologie en sociale media in een stroomversnelling kwam. Video marketing is de meest populaire vorm van content marketing.

Dit biedt bedrijven de kans om te inspireren, emoties op te roepen en te bepalen wat de behoeften van hun publiek zijn. Video’s worden vaker gedeeld dan andere vormen dan content op sociale media.

Waarom is video marketing belangrijk?

Video marketing is een directe, realistische en authentieke interactiviteit en connectiviteit met het publiek. Deze vorm van content marketing is een veelzijdig hulpmiddel voor marketeers tijdens de hele customer journey.

Ook voor serviceteams biedt video marketing opties. Klantervaring wordt rijker door persoonlijke begeleiding in ondersteunende videogesprekken en waarde wordt geboden aan de bezoekers van websites door op kennis gebaseerde video’s.

Ondanks dat het gebruik van video marketing exponentieel groeit, blijven de klassieke marketingtechnieken en vraagstukken relevant. Wat zoekt de potentiële klant en waar? Welk platform of dienst kan het beste gebruikt worden om deze klanten te bereiken?

Verschillende types video marketing

Er zijn tal van manieren om gebruik te maken van video marketing. Een veelgebruikte vorm van video marketing is de uitleg-video, of demo video.

Dit is een kort filmpje waarin producten of services worden uitgelegd. Deze filmpjes zijn vaak te vinden op de startpagina van een bedrijf of op de bestemmingspagina van een bepaald product. Ook de populaire unboxing video’s die klanten maken van hun nieuw aangekochte product vallen hieronder. Laten we eens kijken naar de verschillende vormen.

Andere veelgebruikte vormen van video marketing zijn:

Educatieve video’s

Mensen worden gedreven door het leren van nieuwe dingen. Hoe sneller en duidelijker iets nieuws geleerd kan worden hoe beter. Educatieve video’s bieden waarde aan het publiek die ze daadwerkelijk kunnen gebruiken in het dagelijks leven.

Er hoeft niet per definitie een aspect in educatieve video’s te zitten dat de kijker over dient te halen om iets aan te schaffen.

Het verschaffen van kennis in de vorm van een video is een manier van content marketing waarbij gewerkt wordt aan een duurzame relatie met de klant, zonder dat daarbij iets voor terugverwacht wordt.

Vaak wordt hiervoor animatie gebruikt. Een geanimeerde video biedt de mogelijkheid om elk concept, eenvoudig en concreet of complex en abstract, uit te beelden en context te geven. De snel bewegende beelden prikkelen de zintuigen en laten een blijvende impressie achter op de kijker.

Online cursus: Scoren met SEO – Boost je traffic en omzet  

Branding video’s

Video’s over het merk van een bedrijf worden vaak gemaakt als onderdeel van een grotere reclamecampagne. Hierin wordt dan de visie, missie of producten en services van een bedrijf geshowd. Het doel van deze merkvideo’s is het vergroten van bewustzijn en het aantrekken van een doelgroep.

Vlog

Steeds meer bedrijven omarmen vlogs in plaats van geld te besteden aan productdemo’s en introductievideo’s. Vlogs zijn persoonlijk aangestuurd en zijn een uitstekende manier om iemands aandacht te trekken en behouden. Youtube-beroemdheden gebruiken video’s al jaren om een imperium op te bouwen met soms honderdduizenden of miljoenen abonnees.

Door het grote en diverse publiek dat met vlogs bereikt kan worden is deze vorm van video marketing enorm effectief.

Product review

Veel consumenten bekijken eerst een product review voordat ze beslissen om een product al dan niet te kopen. In deze vorm van video marketing, indien ze van de organisatie zelf komen, worden de voordelen besproken van een product en dit helpt bij het opbouwen van vertrouwen.

Ook zijn er product reviews te vinden op Youtube, waarbij een consument, onafhankelijk of in dienst van een organisatie, zijn mening en visie geeft over een product.

Livestreaming

Ook livestreamen wordt steeds populairder. Via media als Facebook, Youtube en Instagram kunnen gebruikers live gaan en hun video uitzenden naar het door hun gekozen publiek. Mensen zijn geïnteresseerd in live video’s omdat ze niet precies weten wat er gaat gebeuren.

Als niet gekeken wordt ontstaat het gevoel dat er iets gemist wordt. Ook het in realtime kunnen communiceren met een community en zoveel mogelijk worden opgemerkt speelt hier een belangrijke rol in.

Om deze redenen werken livestreams ook goed voor bedrijven. Ze worden gebruikt in productlanceringen, live vragen te beantwoorden of een behind the scenes opname uit te zenden.

Livestreamen wordt ook gebruikt bij het uitzenden van evenementen. Op deze manier kunnen mensen het evenement bijwonen die er niet bij kunnen zijn, iets wat voor de organisatie achter het evenement vaak een plus is.

Uitleg over community building plus voorbeeld

Door publiek te engageren om content te maken voor een bedrijf ontstaat het meest authentieke soort relatie dat een verkoper kan wensen. De content die gecreëerd wordt door de gebruikers gaat niet specifiek over het product, maar over de manier waarop het product of merk in de levensstijl past van de gebruikers in de community.

Een bedrijf dat hier uitstekend in geslaagd is, is GoPro. GoPro maakt actiecamera’s welke zich uitstekend lenen om video content mee te maken. De camera’s worden gebruikt om extreme situaties te filmen, wat tegelijk de nichemarkt van dit bedrijf is.

Elke dag worden meer dan 6000 filmpjes geüpload door GoPro-gebruikers. Met elk filmpje dat geüpload wordt komen de mogelijkheden naar voren van de kleine camera en wordt de kijker door uitdagend, spannend en extreem sentiment opnieuw verleid om de camera aan te schaffen.

Video marketing toepassen

Het gebruik van video’s in de marketingstrategie hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. Begin met het vaststellen van het doel van de video. Elke beslissingen die wordt genomen in het proces van het maken van de video moet in het teken staan van het publiek.

Zonder duidelijk doel gaat het ontwikkelen van een goede video erg lastig worden. Indien er meerdere mensen aan de video werken is het noodzakelijk dat zij allen op een lijn zitten. Vergader over dit onderwerp en spreek af hoe het precies in zijn werk moet gaan. Stel jezelf en eventueel het team de volgende vragen:

  • Wie is het publiek van de video en jouw bedrijf?
  • Wat is het doel van de video?
  • Welk medium gebruikt dit publiek overwegend?
  • Wordt het een live video of wordt de video geüpload na bewerking?
  • Hoeveel tijd gaan we besteden aan het maken van de video en wanneer moet deze klaar zijn?
  • Welke creatieve aspecten moeten terugkomen in de video?
  • Wat is het budget voor de video?

Voordelen van video marketing

Als een van de snelst groeiende vormen van content marketing onderscheidt het gebruik van video’s zich op verschillende manieren van andere vormen. Tegenwoordig wordt video ondersteund door nagenoeg alle mobiele apparaten wat het bereik van de video’s vergroot. Het bekijken en uploaden van video’s is gebruiksvriendelijker en consumentgerichter dan voorheen.

Video’s worden sneller en gemakkelijker onthouden door de kijker dan bijvoorbeeld een blog artikel. Dit komt omdat video’s visueel en auditief aantrekkelijk zijn voor de hersenen. Wanneer de kijkers de video inhoud onthouden, wordt ook het merk of bedrijf onthouden. Bovendien delen kijkers graag interessante of leuke video’s met anderen.

De vindbaarheid van een website of merk online wordt groter met het gebruik van video’s. SEO, Search Engine Optimization, kan aanzienlijk verbeteren doordat mensen naar de startpagina van het bedrijf geleid worden na het bekijken van een introductievideo op Youtube.

Bovendien zijn veel van deze videoplatforms gelinkt aan zoekmachines, en worden meer links aan elkaar verbonden.

Word lid van Toolshero

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Herken jij de uitleg over video marketing? Gebruik jij een videomarketing strategie in jouw organisatie, of denk jij dit in de toekomst te gaan doen? Wat zijn volgens jou redenen van de explosieve stijging in populariteit van video’s? Heb jij tips of aanvullingen?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Meer informatie

  1. Miller, M. (2011). YouTube for business: Online video marketing for any business. Pearson Education.
  2. Brodie, R. J., Ilic, A., Juric, B., & Hollebeek, L. (2013). Consumer engagement in a virtual brand community: An exploratory analysis. Journal of business research, 66(1), 105-114.

Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2019). Video marketing. Retrieved [insert date] from ToolsHero: https://www.toolshero.nl/marketing-modellen/video-marketing/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 12/01/2019 | Laatste update: 08/01/2024

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/marketing-modellen/video-marketing/”>Toolshero: Video marketing</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Ben Janse
Article by:

Ben Janse

Ben Janse is een young professional en werkzaam als Content Manager bij Toolshero. Daarnaast houdt hij zich binnen zijn studie International Business aan de Hogeschool Rotterdam bezig met het analyseren en ontwikkelen van managementmodellen. Dankzij zijn theoretische en praktische kennis weet hij hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden waardoor de essentie van elk artikel goed naar voren komt.

Tags:

Geef een reactie