Self Directed Search (Holland)

John Holland Self Directed Search (SDS) definitie en uitleg - toolshero

Self Directed Search: in dit artikel wordt de Self-Directed Search (SDS) van John Holland praktisch uitgelegd. Naast wat het is, belicht dit artikel ook de John Holland’s hexagoon, de RIASEC types en de doelgroep. Na het lezen begrijp je de basis van deze human resource management en carrière tool. Veel plezier!

Wat is Self Directed Search (SDS) van John Holland?

John Holland’s Self-Directed Search (SDS) is een carrière- en interessetest die de gebruiker na laat denken over vragen op het gebied van persoonlijke ambities, vaardigheden, activiteiten en interesses in verschillende functies. Self-Directed Search (SDS) is gebaseerd op de theorie van de Amerikaanse psycholoog John Holland, waarin werkomgevingen en individuen ingedeeld worden in zes categorieën.

De categorieën zijn realistisch, onderzoekend (investigative), artistiek, sociaal, ondernemend (enterprising) en conventioneel. Deze types worden afgekort met het acroniem RIASEC.

Gratis e-book bij Toolshero

Artistieke persoonlijkheden doen het doorgaans goed in creatieve functies, terwijl realisten beter gedijen in een werkomgeving waarin gewerkt wordt met gereedschappen en machines.

Persoonlijkheden gericht op conventionaliteit zoeken vaker naar detailgerichte carrières zoals in de financiële sector. Sociale persoonlijkheidstypen zoeken vaker naar posities die interactie met anderen inhouden. De ondernemende persoonlijkheden zoeken naar een carrière waarin zij kunnen leiden en verkopen.

De Self Directed Search (SDS)-methode is de meest gebruikte methode om loopbaaninteresses te ontdekken. Veel onderwijsinstellingen zoals middelbare scholen of universiteiten laten hun studenten de test afnemen, maar de test is ook in te zetten voor werkende volwassenen.

SDS is makkelijk te gebruiken, en wordt doorgaans afgerond in 35 tot 45 minuten. De test is relatief goedkoop, en de resultaten worden in pdf-formaat online opgestuurd.

Self Directed Search: de John Holland’s hexagoon

John Holland ontwikkelde een hexagoon voor de Self Directed Search (SDS), een zeshoekig model, dat de relatie tussen verschillende persoonlijkheidstypen en de geschikte werkomgeving laat zien. In de hexagoon lijken persoonlijkheidstypen die ver uit elkaar liggen sterk van elkaar te verschillen, en de persoonlijkheidstypen die dicht bij elkaar afgebeeld staan delen meerdere eigenschappen.

Dit is het duidelijkst als de persoonlijkheden die tegenover elkaar staan vergeleken worden, al kunnen ook deze persoonlijkheden bepaalde eigenschappen delen. Hetzelfde principe gaat op bij het vergelijken van werkomgevingen.

John Holland's Self Directed Search (SDS) Hexagon - toolshero

Figuur 1 – de SDS Hexagon (Holland)

Self directed search: de RIASEC-types

Op basis van zijn onderzoeken stelde John Holland zes persoonlijkheidstypen vast. Deze worden hieronder toegelicht. Voor elk type staan er voorbeelden bij van passende carrières, en met welke andere types zij raakvlakken nodig hebben voor een functie.

Realistisch (doeners)

De doeners zijn personen die graag met objecten werken en ideeën uitvoeren. Zij zijn meestal assertief aangelegd, competitief en zijn geïnteresseerd in activiteiten die een moge mate van motorische coördinatie, vaardigheid of kracht vereisen.

De doeners beschikken over goede probleemoplossende vaardigheden, en pakken eerder het probleem aan dan erover te praten of te denken. Daarbij geven zij de voorkeur aan concrete benaderingen in plaats van abstracte theorieën of ideeën.

 • Chirurg (+ eigenschappen van investigative en sociaal)
 • Brandweerlied (+ eigenschappen van sociaal en enterprising)
 • Engineer (+ eigenschappen van investigative en conventioneel)
 • Tandarts (+ eigenschappen van investigative en sociaal)
 • Architect (+ eigenschappen van artistiek en enterprising)

Investigative (denkers)

De tweede groep persoonlijkheden uit de theorie achter John Holland’s Self Directed Search (SDS) zijn de denkers. Deze mensen werken graag met data, en houden van denken en observeren. Gemiddeld komen er in deze groep veel mensen voor met sterke vaardigheden in wiskunde en wetenschappen, en weinig mensen met sterke leiderschapskwaliteiten. Denkers zijn analytisch aangelegd, voorzichtig, nieuwsgierig en onafhankelijk.

 • Arts (+ eigenschappen van sociaal)
 • Advocaat (+ eigenschappen van enterprising en sociaal)
 • Psycholoog (+ eigenschappen van sociaal en artistiek)
 • Internetontwikkelaar (+ eigenschappen van conventioneel, realistisch en artistiek)
 • Timmerman (+ eigenschappen van conventioneel en realistisch)

Artistiek (scheppers)

Deze groep mensen werken graag ideeën uit, en zijn creatief, open, inventief en origineel. De scheppers zijn emotioneler ingesteld dan anderen, en worden omschreven als gecompliceerd, fantasierijk, expressief en idealistisch. Over het algemeen houdt dit type van functies als componist, muzikant of schrijver.

 • Journalist (+ eigenschappen van enterprising)
 • Ondernemer (+ eigenschappen van sociaal en enterprising)
 • Grafisch ontwerper (+ eigenschappen van enterprising en realistisch)
 • Public relations (+ eigenschappen van enterprising)
 • Docent (+ eigenschappen van sociaal)

Sociaal (helpers)

De vijfde groep persoonlijkheden uit de theorie achter John Holland Self-Directed Search (SDS) zijn mensen die graag met andere mensen werken, en die energie krijgen van het helpen of onderwijzen van anderen. De helpers voelen zich aangetrokken door mensen met wie zij een nauwe relatie hebben, en zijn minder geneigd om intellectueel of fysiek te willen excelleren. Dit type persoonlijkheden geniet van functies in onderwijs, religies, psycholoog of logopedist.

Kenmerken van helpers zijn onder andere vriendelijk, gul, verantwoordelijk, begripvol en warm.

 • Ondernemer (+ eigenschappen van enterprising en artistiek)
 • Advocaat (+ eigenschappen van investigative en enterprising)
 • Diplomaat (+ eigenschappen van enterprising en artistiek)
 • Klantenservice (+ eigenschappen van conventioneel en enterprising)
 • Trainer (+ eigenschappen van artistiek en conventioneel)
 • Dierenarts (+ eigenschappen van investigative en realistisch)

Enterprising (verleiders)

De verleiders zijn persoonlijkheden die graag werken met mensen en gegevens. Doorgaans zijn verleiders goede praters, en weten zij deze vaardigheden goed in te zetten om anderen te overtuigen of leiden. Zij hechten veel waarde aan reputatie, geld, status en macht. Verleiders hebben goede leiderschapskwaliteiten, maar missen over het algemeen wetenschappelijk vermogen. Kenmerken om dit type te omschrijven zijn avontuurlijk, ambitieus, impulsief, zelfverzekerd en optimistisch.

 • Architect (+ eigenschappen van investigative en conventioneel)
 • Zakenpersoon (+ eigenschappen van sociaal en conventioneel)
 • Ondernemer (+ eigenschappen van sociaal en artistiek)
 • HR manager (+ eigenschappen van conventioneel en sociaal)
 • Journalist (+ eigenschappen van artistiek)

Conventional (organisators)

Dit persoonlijkheidstype uit de theorie achter de Self-Directed Search (SDS) betreft mensen die graag werken met data, voorschriften, regels en procedures. De organisators houden van structuur en orde, en worden akelig in ongestructureerde of onduidelijke situaties, zowel op het werk als privé. Ook de organisators hechten veel waarde aan reputatie, macht en status.

Organisators hebben vaak een sterk wiskundig vermogen, maar missen artistieke vaardigheden. Eigenschappen van organisators zijn zorgvuldigheid, efficiëntie, gehoorzaam, praktisch en ordelijkheid.

 • Accountant (+ eigenschappen van enterprising)
 • Timmerman (+ eigenschappen van realistisch en investigative)
 • Engineer (+ eigenschappen van investigative en realistisch)
 • Wiskundedocent (+ eigenschappen van sociaal)
 • Apotheker (+ eigenschappen van sociaal en investigative)
 • Internetontwikkelaar (+ eigenschappen van artistiek, realistisch en investigative)

Voor wie is Self Directed Search (SDS)?

Het komt dikwijls voor dat personen een functie bekleden waarmee ze niet hun eigen interesses navolgen. Dit kan op termijn zorgen voor demotivatie en het niet gelukkig zijn met het werkleven. De Self-Directed Search (SDS) stelt iedereen in staat om eigen interesses te onthullen, te koppelen aan werkomgevingen en zo de perfecte werkomgeving te selecteren.

Studenten

Van studenten wordt verwacht dat zij op jonge leeftijd de keuze maken over hun loopbaan. Met name in de studententijd ontplooid een student zich echter, en kan het voorkomen dat hij of zij zich realiseert zich helemaal niet te interesseren voor een bepaald gebied. Daarom is het belangrijk dat scholieren op de middelbare school deze test maken, om daarna een geschikte opleiding te selecteren waarbij de kans groot is dat een scholier te werken komt in een werkomgeving die compatibel is met het persoonlijkheidstype.

Gepensioneerden

Na een groot gedeelte van een leven te hebben gewerkt, ontdekken ouderen en gepensioneerden ook op latere leeftijden nog nieuwe of genegeerde interesses. Een gedeelte van deze groep mensen ziet het echter niet zitten om volledig te stoppen met werken, of anderszins activiteiten uit te voeren zoals vrijwilligerswerk.

Voor hen is de Self Directed Search (SDS) een goede manier om nieuwe interesses te ontdekken.

Werkende professional

De ene persoon houdt meer van verandering dan de andere. Soms is van baan veranderen vrijwillig, en soms is er geen andere keuze. Het kan ook voorkomen dat een werkende professional er achter komt dat wat hij of zij doet niet overeenkomt met eigen interesses.

Er is lef voor nodig, maar een baantransitie naar een functie met meer raakvlakken met de eigen interesses zal positief uitpakken.

Veteranen

De transitie naar het burgerleven is voor veel militairen een uitdaging. Vaak hebben militairen een lange tijd niet geparticipeerd in de sociale maatschappij, en moeten als het ware opnieuw een draai vinden. Zij staan voor wat betreft kennis over eigen interesses in dezelfde schoenen als de studenten, die ook nog niet weten wat bij hen past.

Deze test biedt daarom voor veteranen en andere mensen die opnieuw in de maatschappij komen een raamwerk om interesses te identificeren, en op basis daarvan een geschikte baan te vinden.

Voordelen van de Self Directed Search test

Het gebruik van John Holland’s Self Directed Search (SDS) biedt enkele voordelen over andere interesse- en carrièretesten.

 • De test kan zelfstandig worden uitgevoerd
 • De test kan zelfstandig beoordeeld worden
 • De test wordt zelfstandig geïnterpreteerd
 • De individuele samenvatting (advies) is gekoppeld aan een netwerk van meer dan 1400 verschillende beroepen
 • De online database met beroepen wordt voortdurend bijgehouden

Word lid van Toolshero

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Herken jij de uitleg over John Holland’s Self Directed Search (SDS) Herken jij welk persoonlijkheidstype overeenkomst met jouw persoonlijkheid? En heb jij volgens het hexagoon een geschikte werkomgeving? Ga jij deze test en kennis aanbevelen bij anderen? Heb jij tips of opmerkingen?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Meer informatie

 1. Fuller, B. E., Holland, J. L., & Johnston, J. A. (1999). The relation of profile elevation in the Self-Directed Search to personality variables. Journal of Career Assessment, 7(2), 111-123.
 2. Holland, J. L., Fritzsche, B. A., & Powell, A. B. (1985). SDS, Self-directed Search. Psychological Assessment Resources.
 3. Holland, J. L., & Gottfredson, G. D. (1976). Sex differences, item revisions, validity, and the Self-Directed Search. Measurement and evaluation in guidance, 8(4), 224-228.
 4. Spokane, A. R., & Holland, J. L. (1995). The Self-Directed Search: A family of self-guided career interventions. Journal of Career Assessment, 3(4), 373-390.

Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2019). Self Directed Search (Holland). Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/human-resources/self-directed-search-sds/

Gepubliceerd op: 24/01/2019 | Laatste update: 14/08/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/human-resources/self-directed-search-sds/”>Toolshero: Self Directed Search (Holland)</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 11

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Ben Janse
Article by:

Ben Janse

Ben Janse is een young professional en werkzaam als Content Manager bij Toolshero. Daarnaast houdt hij zich binnen zijn studie International Business aan de Hogeschool Rotterdam bezig met het analyseren en ontwikkelen van managementmodellen. Dankzij zijn theoretische en praktische kennis weet hij hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden waardoor de essentie van elk artikel goed naar voren komt.

Tags:

Geef een reactie