Jack Welch matrix
Jack Welch matrix: in dit artikel wordt de Jack Welch matrix praktisch uitgelegd. Na het lezen zal je de basis begrijpen van deze krachtige human resource managementtool.
Wat is de Jack Welch matrix?
De Jack Welch matrix is een tool voor human resource management die oorspronkelijk is ontworpen voor de beoordeling van managers bij het Amerikaanse General Electric (GE).
De tool kan echter ook worden gebruikt om medewerkers over de hele organisatie te beoordelen. De evaluatie van medewerkers en managers is in de Jack Welch matrix gebaseerd op twee punten.
De tool voor human resource management is ontwikkeld door John Francis Welch Jr., beter bekend als Jack Welch. Hij was gedurende twintig jaar de voorzitten en de Chief Executive Officer (CEO) van General Electric (GE).
Onder zijn leiding groeide het bedrijf sterk, en ook andere CEO’S begonnen zijn beleid te volgen. Jack Welch speelde een grote rol in het herdefiniëren van het leiderschapsconcept, en creëerde een rol om andere managers te ondersteunen en beoordelen.
Jack Welch matrix voor evaluatie
Als eerste worden de resultaten en prestaties van de medewerkers of manager beoordeeld. Op het human resource management departement liggen verschillende soorten informatie over de medewerkers, waaronder beoordelingsgesprekken, voortgangsgesprekken, absentielijsten of andere persoonlijke informatie.
Voor de beoordeling van de resultaten is een vaardige manager nodig die met de juiste methoden de informatie benaderd. De uitkomst op het punt gedrag is positief of negatief.
Ook wordt het gedrag van de werknemer of manager onder de loep genomen. In het geval van de werknemer gaat het om gedrag op de werkvloer, omgang met anderen, communicatiestijlen of andere kenmerken.
In het geval van de manager gaat het om het gebruik van verschillende managementstijlen. Volgens Jack Welch is het belangrijk dat de manager handelt in overeenstemming met de waarden en missie van een organisatie.
Als deze dimensies samengevoegd worden ontstaat er een matrix met de volgende vier kwadranten.
Plus-plus
De managers en medewerkers die onder deze categorie van de Jack Welch matrix vallen zijn de beoordeling positief doorgekomen. Deze medewerkers zijn een voorbeeld voor de anderen en sluiten helemaal aan bij de visie en methodes van de organisatie.
Het gedrag is positief en versterkt de motivatie van anderen, en de prestaties en resultaten zijn goed tot uitstekend.
Plus-min
Deze medewerkers of managers zijn de evaluatie niet helemaal positief doorgekomen. Er is een onvoldoende gescoord op gedrag.
Als het gedrag ligt afwijkend of ongewenst is dan kan dat verbeterd en getraind worden. Is het gedrag volkomen onaanvaardbaar of heeft het negatieve impact op anderen dan volgt vaak ontslag.
Min-plus
Deze groep beoordeelden zijn ook niet geheel positief beoordeeld. Het gaat hierbij om onvoldoende resultaten.
De resultaten kunnen ligt afwijken, dan kan er nog verbetering optreden. Als de resultaten ronduit onvoldoende zijn kan een transfer overwogen worden. Zijn de resultaten waardeloos kan ontslag volgen.
Min-min
Deze groep medewerkers of managers hebben op niet een van de twee criteria een voldoende gescoord, en worden doorgaans direct ontslagen. Deze groep medewerkers leveren geen goede resultaten af, en hun afwijkende gedrag heeft een negatieve invloed op de rest van de medewerkers. Het is beter voor de moraal van de collega’s als deze collega verdwijnt van de werkvloer.
Jack Welch 4 typen managers
Naast de Jack Welch matrix zoals beschreven hierboven heeft Jack Welch nog een matrix tot leven geroepen. Deze matrix lijkt enigszins op de tool voor de beoordeling van medewerkers en managers, maar deze matrix laat alleen vier typen managers zien.
In het jaarverslag van General Electric uit 2000 beschreef hij deze vier categorieën managers. Jack Welch was voorzitter van GE van 1981 tot 2001.
De twee dimensies die gebruikt worden zijn resultaten en waarden. Met waarden wordt bedoeld of een manager staat voor de waarden van de organisatie, en of hij volledig achter de identiteit van de organisatie staat.
Type 1
Dit is een voorbeeldmanager uit de Jack Welch matrix. De manager staat voor de waarden van de organisatie en straalt dit ook uit naar de anderen in de organisatie. Voor deze managers geldt: the sky is the limit!
Type 2
Dit type manager uit de Jack Welch matrix staat voor de waarden van de organisatie, straalt dit uit, maar mist de goede resultaten die nodig zijn voor het behoud van zijn functie. Normaal gesproken krijgt deze manager nog een kans, of twee. Verbeteren daarna de resultaten niet volgt vaak een transfer of andere optie.
Type 3
Deze managers ziet elke organisatie liever gaan dan komen. De manager van het type 3 staat niet voor de waarden van de organisatie, en straalt alleen maar negativiteit uit. Ook zijn de resultaten van deze managers niet voldoende. De oorzaak van een dergelijk disfunctioneren kan meerdere oorzaken hebben. De realiteit is dat deze managers met prioriteit uit de organisatie gewerkt worden.
Type 4
De manager type 4 is volgens Jack Welch de meest lastige van allemaal. Deze manager staat namelijk niet voor de waarden van de organisatie, en straalt dat ook niet uit. Eigenlijk zou de organisatie een manager als deze liever laten gaan. Managers van type 4 zijn echter wel vaardig en leveren goede resultaten af. Het is dan ook een moeilijke overweging voor veel bedrijven.
Het is niet makkelijk om een manager te laten gaan die goede resultaten aflevert, maar toch moeten zij gaan omdat zij de macht hebben om de hele organisatorische cultuur te veranderen. Zij kunnen het open en informele systeem, gebaseerd op vertrouwen in een oogwenk kapot maken.
Jack Welch matrix samengevat
De contributies van Jack Welch tijdens zijn periode van bestuur bij General Electric heeft meer opgeleverd dan alleen succes voor General Electric. Duizenden managers en medewerkers wereldwijd zijn door de jaren heen in aanraking gekomen met tools van human resource management waarin de beoordelingsmatrix van Jack Welch is opgenomen. Als eerste ontwikkelde hij een matrix voor evaluatie gebaseerd op de twee dimensies gedrag en resultaten.
Later schreef hij in het jaarverslag van General Electric in 2000 over de vier typen managers die hij ziet in de organisatie. Iedere organisatie zou wat hem betreft alles moeten inzetten om managers van het type 1 binnen te halen. Managers van het type 4 moeten zo snel mogelijk losgelaten worden. Zij beïnvloeden de organisatie en al zijn medewerkers op een negatieve manier.
Nu is het jouw beurt
Wat denk jij? Herken jij de uitleg over de Jack Welch matrix? Wat zijn volgens jou voor- en nadelen van het gebruik van dit model in human resource management? Welke methoden worden in jouw omgeving gebruikt voor evaluatie en beoordeling? Waar zou jij bij een beoordeling of evaluatie op letten? Heb jij tips of opmerkingen?
Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.
Meer informatie
- Lowe, J. (2009). Jack Welch Speaks. John Wiley & Sons.
- Slater, R. (2003). Jack Welch and the GE Way. Tata McGraw-Hill Education.
- Welch, J., & Byrne, J. A. (2003). Jack: Straight from the gut. Business Plus.
- Welch, J. (2014). Jack: What I’ve learned leading a great company and great people. Hachette UK.
Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2019). Jack Welch matrix. Retrieved [insert date] from toolshero: https://www.toolshero.nl/human-resources/jack-welch-matrix/
Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/human-resources/jack-welch-matrix/”>toolshero: Jack Welch matrix</a>