Jack Welch biografie, quotes en boeken

Jack Welch - Toolshero

Jack Welch (John Francis Jack Welch Junior – 19 november 1935) is een Amerikaanse zakenman, auteur, en chemisch ingenieur. Tussen 1981 en 2001 was hij de Chief Executive Officer en voorzitter van General Electric, waar tijdens zijn termijn de waarde van het bedrijf met 4.000% steeg.

Jack Welch biografie

Jeugd

Jack Welch werd geboren op 19 november 1935 in Peabody, in de Amerikaanse staat Massachusetts. Hij groeide op als enig kind in een Iers katholiek gezin, een tijd waarin hij veel levenslessen geleerd heeft, zo schreef hij later.

Al op jonge leeftijd leerde Welch door sport dat winnen beter voelt dan de vieze smaak van verliezen. Naarmate zijn carrière vorderde vertrouwde hij steeds meer op de lessen die hij al op jonge leeftijd geleerd had.

Gratis e-book bij Toolshero

Professioneel leven

In 1957 studeerde Welch af aan de Universiteit van Massachusetts in chemische technologie. Direct daarna begon hij aan een master, en in 1960 haalde hij zijn Ph.D.

In hetzelfde jaar kwam hij te werken bij General Electric als junior engineer. Hij verdiende tijdens het bekleden van deze functie ongeveer 10.000 dollar per jaar. Hij werkte onder andere aan de ontwikkeling van nieuwe kunststoffen.

De laboratoria waren klein, en met slechts weinig apparatuur wist Jack in staat om de grenzen van materiaaltechnologie te verkennen. Jack zelf de intieme, geladen en opgewonden sfeer uit deze periode als ondersteuning voor het succes, en probeerde daarna het enthousiasme te behouden in zijn carrière.

Jack Welch had gedurende zijn tijd bij General Electric geregeld kritiek op de opgeblazen bureaucratie. Hij voelde zich ondergewaardeerd, en volgens hem kreeg hij niet het salaris dat bij hem paste. Dat kwam volgens hem door de standaardbonus.

Er kwam een moment dat Welch een ander pad koos, en besloot bij Reuben Gutoff te blijven. Gutoff begon later een eigen adviesbureau, en was een snelgroeiende en succesvolle manager. Het kwam echter niet tot een vaarwel, en Jack bleef bij General Electric. Desalniettemin was hij het nog altijd niet eens met de bureaucratie van General Electric. Hij was vastberaden om een evenwicht te vinden tussen effectief beheer en efficiënte productie.

Dankzij zijn ambitie, drang en talent bereikte hij in 1972 de functie van vicepresident van General Electric, en in 1979 werd hij voorzitter. Slechts twee jaar later in 1981 werd Jack Welch de jongste CEO en voorzitter van General Electric aller tijden. Onder zijn leiding noteerde het bedrijf vele positieve resultaten.

Welch hervormde het portfolio van General Electric, en bracht daar economische diversiteit in aan. Meer van 500 overnames werden gedaan tijdens zijn periode, ter waarde van ongeveer 50 miljard dollar. Een strategieonderdeel van Jack komt uit Six Sigma. Voor de investering van het programma waren vele miljoenen nodig, maar hij geloofde dat het Six Sigma miljarden aan kosten zou besparen voor General Electric.

Later leven

Onder zijn leiding groeide het bedrijf van 1981 met een marktwaarde van 12 miljard dollar, tot 410 miljard dollar bij zijn pensioen. Bij zijn pensioen kreeg Jack Welch een bedrag van 417 miljoen euro mee als vergoeding.

Na zijn pensioen ging Welch aan de slag als adviseur bij Clayton, Dubilier & Rice, en als adviseur van de CEO van IAC, Barry Diller. Daarnaast heeft Welch zijn tijd doorgebracht als publiek spreker, en schreef hij samen met zijn vrouw Suzy een column voor BusinessWeek. Dit deed hij tot 2009. In 2005 publiceerde hij het boek Winning, geschreven door hemzelf en Suzy Welch.

Ook begon Jack Welch met lesgeven aan een klas van 30 MBA-studenten aan de MIT Sloan School of Management. In December 2016 nam Jack Welch deel aan een forum dat was samengesteld door Donald Trump, om strategisch en beleidsadvies te geven over economische problemen.

Persoonlijk leven

Jack Welch had vier kinderen met zijn eerste vrouw, Carolyn. Zij scheidden in 1987 van elkaar, na een huwelijk van 28 jaar. Jack hertrouwde in 1989 met Jane Besley, een advocaat gespecialiseerd in fusies en overnames.

Het stel ging in 2003 uit elkaar, en Jack ontmoette Suzy Welch, de vrouw waarmee hij zou trouwen en een column op zou zetten voor Reuters en Fortune.

In 2012 stopten zij echter met het schrijven van de column na een kritisch artikel van Fortune over Welch en zijn carrière bij General Electric.

Jack Welch quotes

 • “Face reality as it is, not as it was or as you wish it to be.”
 • “Control Your Own Destiny or Someone Else Will”
 • “When you were made a leader you weren’t given a crown, you were given the responsibility to bring out the best in others.”
 • “If the rate of change on the outside exceeds the rate of change on the inside, the end is near.”
 • “Good business leaders create a vision, articulate the vision, passionately own the vision, and relentlessly drive it to completion.”
 • “If you pick the right people and give them the opportunity to spread their wings and put compensation as a carrier behind it you almost don’t have to manage them.”
 • “Change before you have to.”
 • “Common mission trap for companies: trying to be all things to all people at all times.”
 • “When you become a leader success is all about growing others.”
 • “If you don’t have a competitive advantage, don’t compete.”
 • “If you are not confused, you don´t know what is going on.”
 • “You can look at the situation and feel victimized. Or you can look at it and be excited about conquering the challenges and opportunities it presents.”
 • “It is better to act too quickly than it is to wait too long.”
 • “Take every opportunity to inject self-confidence into those who have earned it. Use ample praise, the more specific the better.”
 • “Face reality as it is, not as it was, or as you wish it to be.”

Word lid van Toolshero

Boeken en publicaties

 • 2014. Jack: What I’ve learned leading a great company and great people. Hachette UK.
 • 2011. At any cost: Jack Welch, General Electric, and the pursuit of profit. Vintage.
 • 2009. Jack Welch Speaks. John Wiley & Sons.
 • 2005. Jack Welch and the 4E’s of Leadership. speaks…, 106.
 • 2003. The Jack Welch lexicon of leadership. Tata McGraw-Hill Education.
 • 2003. Jack: Straight from the gut. Business Plus.
 • 2003. Jack Welch and the GE Way. Tata McGraw-Hill Education.
 • 2001. Jack. Time Warner AudioBooks.
 • 2001. Cycles of learning: observations of Jack Welch. In Six Sigma Forum Magazine (Vol. 1, No. 1). ASQ.

Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2019). Jack Welch biografie, quotes en boeken. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/jack-welch/

Gepubliceerd op: 26/09/2019 | Laatste update: 02/12/2022

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/jack-welch/”>Toolshero: Jack Welch biografie, quotes en boeken</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 6

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Ben Janse
Article by:

Ben Janse

Ben Janse is een young professional en werkzaam als Content Manager bij Toolshero. Daarnaast houdt hij zich binnen zijn studie International Business aan de Hogeschool Rotterdam bezig met het analyseren en ontwikkelen van managementmodellen. Dankzij zijn theoretische en praktische kennis weet hij hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden waardoor de essentie van elk artikel goed naar voren komt.

Tags:

Geef een reactie