Total Cost of Ownership: betekenis en uitleg
Total Cost of Ownership (TCO): in dit artikel wordt Total Cost of Ownership (TCO) praktisch uitgelegd. Het beschrijft wat TCO is (de betekenis), wat de bruikbaarheid is en hoe levensduur wordt bepaald. Na het lezen zal je de basis begrijpen van deze financieel management tool. Veel leesplezier!
Wat is de Total Cost of Ownership (TCO)?
Total Cost of Ownership (TCO) betekent totale eigendomskosten en is een financiële analyse tool om de directe en indirecte kosten van een systeem of product te bepalen.
TCO gaat verder dan alleen de aankoopprijs of uitvoeringskosten, maar omvat de kosten van alle fases van eigendom: acquisitie, gebruikskosten zoals onderhoud en afschrijving, kosten die voortvloeien uit acquisitie zoals trainingen of het opstellen van procedures, en opportuniteitskosten.
In het kort bestaat de TCO uit de korte termijnkosten van een product, bekend als de aankoopprijs, en de lange termijnkosten. Samen vormen zij de totale eigendomskosten.
Effectieve financiële managers onderzoeken hun producten of diensten op inzicht te krijgen in de totale eigendomskosten gedurende de levensverwachting van een product of dienst. Consumenten zijn vaak bezorgd over de TCO en nemen deze kosten mee in de vergelijking van verschillende aanbieders en producten.
Stel, een willekeurig persoon een auto koop met een lage aankoopprijs, maar na verloop van tijd komen steeds meer gebreken aan het daglicht en gaat de auto meerdere keren kapot. De reparatiewerkplaats is ver weg en de onderdelen zijn duur.
Ook verliest de auto sneller waarde dan vergelijkbare modellen. Uiteindelijk gaat deze consument dus meer betalen voor de auto, de eigendomskosten, dan wanneer hij een iets duurdere, technisch betere en waardevaste auto had gekocht.
Total Cost of Ownership (TCO) werd gepopulariseerd door de Gartner groep aan het einde van de vorige eeuw. Het concept gaat echter vele jaren terug tot aan het eerste kwartaal van de twintigste eeuw. Door de jaren heen zijn er veel methodologieën en softwaretools ontwikkeld om de TCO in verschillende organisatorische contexten te analyseren.
Total Cost of Ownership (TCO) bruikbaarheid
Total Cost of Ownership helpt om verborgen kosten van een nieuwe technologie aan het daglicht te brengen. Voordelen zijn lastiger vast te stellen met deze tool. Traditionele analyses, zoals de Return on Investment (ROI), kunnen dit wel. Het gaat hier om zaken als een verhoogde productiviteit of een hogere klanttevredenheid.
Deze voordelen zijn wel subjectiever dan de TCO, mede omdat voordelen lastiger te meten zijn in absolute termen dan bijvoorbeeld directe kosten. Als blijkt dat twee oplossingen dezelfde voordelen bieden, maar verschillende kosten met zich meebrengen, kan de TCO analyse uitkomst bieden en als raamwerk dienen om het probleem en de oplossingen te evalueren.
Zeg dat een retailer op zoek is naar een klantbeheeroplossing. Een cloudoplossing kan dan uitkomst bieden, maar de voordelen die deze oplossing met zich meebrengt kunnen sterk lijken op de voordelen van een in-house oplossing. De Total Cost of Ownership (TCO) kan echter sterk variëren. Verschillende bedrijfsmodellen, leveringsmodellen en kostenstructuren zijn hiervan de oorzaak.
Als eerste heeft de IT oplossing een bepaalde initiële aankoopprijs. Kosten die hier bovenop komen zijn: software, installatie, overgangskosten, training, beveiliging, planning en onderhoud en ondersteuning voor de toekomst.
Bedrijven gebruiken deze kosten als richtlijn om de aanschaf en de kosten op de lange termijn te vergelijken. Niet alleen organisaties gebruiken de Total Cost of Ownership (TCO). Ook bij kleinere aankopen gedaan door individuen wordt de TCO gebruikt.
De totale eigendomskosten zijn misschien minder relevant, maar de analyse is van essentieel belang om toekomstige verliezen en tegenslagen te voorkomen.
Die tegenslagen worden niet voorkomen wanneer er puur en alleen naar de directe en indirecte kosten wordt gekeken.
Total Cost of Ownership (TCO) en levensduur
De Total Cost of Ownership (TCO) analyse legt de kosten bloot van eigendom over de volledige eigendomscyclus, zowel voor de hand liggende kosten als verborgen kosten. Er is echter geen raamwerk wat vaststelt hoe lang de levensduur precies is.
Daar is ruimte voor interpretatie en beoordeling.
Over het algemeen wordt bij het definiëren van de eigendomscyclus de volgende verschillende levens meegenomen:
Afschrijvingstermijn en Total Cost of Ownership (TCO)
De afschrijvingstermijn is het aantal jaren waarover eigenaren kosten voor afschrijving in rekening brengen. Een voorbeeld. Organisatie X heeft een aankoop gedaan van tienduizend euro, en de aankoop heeft een levensduur van 4 jaar met een restwaarde van tweeduizend euro.
Als de afschrijvingsmethode lineair is, betekent dit dat elk jaar tweeduizend euro wordt afgeschreven aan waarde. Dit heeft onder andere effect op de totale boekwaarde voor activa, een lager belastbaar inkomen en fiscale besparingen voor de eigenaren.
Economisch leven
Met het economisch leven wordt de periode aangeduid waarin het activum meer waarde oplevert dan de kosten om het te bezitten, exploiteren en onderhouden. Als de kosten hoger zijn dat de baten dan is het economisch leven van een activa voorbij.
Accountingsleven
Dit is de periode waarin het activum van invloed is op de boekhouding van de organisatie. De duur van de verschillende soorten levens hierboven kunnen allemaal verschillen en kunnen allemaal het oordeel van de eigenaren wijzigen over de complete duur van het eigendomsleven.
Kostenstructuur vanuti Total Cost of Ownership (TCO)
Het eigendomsleven gaat van start wanneer de acquisitie plaatsvind. Hierdoor ontstaan kosten. Dat de acquisitie plaatsvindt wil niet zeggen dat het activum arriveert of in gebruik wordt genomen.
Het eigendomsleven eindigt wanneer het activum geen enkele financiële impact heeft. Ook kosten als gevolg van vervreemding of buitengebruikstelling vallen hieronder.
Het activum is dus geen onderdeel meer van de balans.
Zoals eerder vermeld wordt er in de Total Cost of Ownership (TCO) analyse onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten kosten.
Directe kosten
Met de directe kosten worden alle kosten bedoeld die duidelijk zijn voor iedereen voorafgaande aan de acquisitie en tijdens de plannings- en leveranciersplanning. Het gaat hierbij om:
- Aankoopprijs
- Onderhoudskosten
Verborgen kosten
De verborgen, zowel directe als indirecte kosten gaan over de volgende kosten:
- Aankoopkosten gerelateerd aan identificatie, selectie, bestellen, kopen, ontvangen etc.
- Configuratiekosten
- Installatiekosten
- Implementatiekosten
- Bedrijfskosten zoals bedienend personeel, transport, integratie, energiekosten of brandstofkosten
- Milieukosten
- Beveiliging
- Financieringskosten
- Ontmantelingskosten
- Andere kosten
Nu is het jouw beurt
Wat denk jij? Herken jij de uitleg over Total Cost of Ownership (TCO)? Bereken jij Total Cost of Ownership (TCO) bij de acquisitie van nieuwe activa? Wat zijn volgens jou voordelen van het gebruik van TCO? Heb jij tips of opmerkingen?
Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.
Meer informatie
- Ellram, L. M. (1995). Total cost of ownership: an analysis approach for purchasing. International Journal of Physical Distribution & Logistics Management, 25(8), 4-23.
- Bhutta, K. S., & Huq, F. (2002). Supplier selection problem: a comparison of the total cost of ownership and analytic hierarchy process approaches. Supply Chain Management: an international journal, 7(3), 126-135.
- Ellram, L. M., & Siferd, S. P. (1998). Total cost of ownership: a key concept in strategic cost management decisions. Materials Engineering, 288(288), 288.
- Ellram, L. (1993). Total cost of ownership: elements and implementation. International journal of purchasing and materials management, 29(3), 2-11.
Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2019). Total Cost of Ownership (TCO). Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/financieel-management/total-cost-of-ownership/
Gepubliceerd op: 27/06/2019 | Laatste update: 31/01/2024
Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/financieel-management/total-cost-of-ownership/”>Toolshero: Total Cost of Ownership (TCO)</a>