Solvabiliteitsratio berekenen: de uitleg
Solvabiliteitsratio: in dit artikel wordt de solvabiliteitsratio praktisch uitgelegd. Je vindt hier de betekenis van de solvabiliteitsratio en hoe je deze liquiditeitsindicator kunt berekenen aan de hand van rekenformules. Na het lezen begrijp je de basis van deze krachtige financieel management tool. Veel leesplezier!
Wat is de solvabiliteitsratio?
De solvabiliteitsratio van een organisatie kan inzicht geven in de mate waarin een organisatie al haar verplichtingen kan voldoen. De solvabiliteitsratio geeft ook aan in hoeverre de organisatie afhankelijk is van haar schuldeisers en kan bijvoorbeeld worden toegepast door banken indien er een krediet wordt aangevraagd.
Berekening solvabiliteitsratio (formule)
De solvabliteitsratio is een rekenformule en liquiditeitsindicator die de verhouding tussen de verschillende vermogenscomponenten inzichtelijk maakt. Er zijn twee manieren om de solvabliteitsratio te berekenen:
Solvabiliteitsratio I = Eigen vermogen * / totaal vermogen** x 100%
* = Eigen Vermogen is het vermogen dat er door de ondernemer in de organisatie zelf is geïnvesteerd.
** = Totaal Vermogen is het vermogen wat totaal in de organisatie zit, dus het Eigen Vermogen, het Vreemd Vermogen Kort (het vermogen dat in korte tijd terug betaald moet worden bijvoorbeeld een leverancierskrediet, crediteuren of rekening courant ) en het Vreemd Vermogen Lang (dit zijn de langlopende schulden die later dan na één jaar betaald mogen worden).
Om te bepalen of een organisatie gezond is zou de uitkomst tussen de 25% en de 40% moeten uitkomen. Dit is uiteraard afhankelijk van de branche en de ondernemingsvorm. Ook zegt dit iets over de financiële gezondheid van een organisatie maar dat hoeft niet te betekenen dat ze failliet gaan.
De tweede manier is gaat vooral over de weging van de activa ten opzichte van het Totaal Vreemd Vermogen. De berekening ziet er als volgt uit:
Solvabiliteitsratio II = Totale activa* / Totaal vreemd vermogen** x 100%
* = Totale Activa is het geheel aan bezittingen van een organisatie. Deze is onder te verdelen in vlottende activa (dit zijn bezittingen van een persoon, bedrijf of organisatie waarin het vermogen voor een periode korter dan een jaar is vastgelegd. Binnen een jaar moet dus vlottende activa omgezet zijn in geld. Voorbeelden van vlottende activa zijn voorraden, debiteuren en liquide middelen) en vaste activa (dit zijn bijvoorbeeld gebouwen, inventaris, de machines en installaties en de transportmiddelen).
** = Totaal Vreemd Vermogen is het totale vreemde vermogen wat in de organisatie zit, dus het Vreemd Vermogen Kort en het Vreemd Vermogen Lang.
Hoe hoger de uitkomst in percentages hoe solvabeler de organisatie is.
Nu is het jouw beurt
Wat denk jij? Wat is jouw ervaring met de solvabiliteitsratio? Heken je het bovenstaande of heb je nog aanvullingen? Wat zijn volgens jou andere succes criteria of factoren die kunnen bijdragen aan goed financieel management?
Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.
Meer informatie
- Mendoza, E. G. & Ostry, J. D. (2008). International evidence on fiscal solvency: Is fiscal policy “responsible”?. Journal of Monetary Economics, 55(6), 1081-1093.
- Eling, M., Schmeiser, H. & Schmit, J. T. (2007). The Solvency II process: Overview and critical analysis. Risk Management and Insurance Review, 10(1), 69-85.
- Taffler, R. J. (1983). The assessment of company solvency and performance using a statistical model. Accounting and Business Research, 13(52), 295-308.
Citatie voor dit artikel:
Van Vliet, V. (2012). Solvabiliteitsratio. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/financieel-management/solvabiliteitsratio/
Oorspronkelijke publicatiedatum: 09/09/2012 | Laatste update: 12/08/2024
Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/financieel-management/solvabiliteitsratio/”>Toolshero: Solvabiliteitsratio</a>