Current Ratio berekenen: betekenis en formule

Current ratio: in dit artikel wordt de current ratio praktisch uitgelegd. We geven je de formule en betekenis. Het artikel begint met de definitie en de betekenis van de current ratio, gevolgd door de formule van de berekening die erbij hoort. Je vindt ook praktische tips om zelf aan de slag te gaan met het berekenen van de current ratio voor jouw organisatie. Veel leesplezier!
Wat is de Current Ratio?
De current ratio is een rekenformule en liquiditeitsindicator die aangeeft in hoeverre een organisatie met korte termijn beschikbare bezittingen kortlopende schulden kan aflossen. De current ratio is ook bekend als liquiditeitsratio en cash solvabiliteitsratio.
Current ratio formule
De current ratio berekenen kan aan de hand van de volgende formule:
Current Ratio = | Liquide middelen + debiteuren + voorraad* / Vreemd Vermogen Kort** |
* = Liquide middelen zijn middelen zoals contant geld, kas en bank. Debiteuren zijn de klanten die nog moeten betalen. Voorraad is het aantal producten keer (x) kostprijs die in het magazijn worden beheerd.
** = Vreemd Vermogen Kort (VVK) is het vermogen dat in korte tijd terug betaald moet worden bijvoorbeeld een leverancierskrediet, crediteuren of rekening courant.
De uitkomst van deze ratio (verhouding) wordt vaak gebruikt om een idee te krijgen van het vermogen van de onderneming. Het gaat hier om korte termijn verplichtingen (schulden) die terugbetaald kunnen worden met korte termijn activa (contant geld, inventaris, vorderingen).
Vuistregel: hoe hoger de Current Ratio, des te beter de organisatie in staat is om zijn of haar verplichtingen op kort termijn te betalen. Indien de uitkomst lager dan één is, geeft dat aan dat de organisatie niet in staat is om haar verplichtingen op korte termijn te kunnen voldoen. Dit zegt iets over de financiële gezondheid van een organisatie maar dat hoeft niet te betekenen dat ze failliet gaan.
Deze ratio kan iets zeggen over de efficiëntie van een organisatie bij het omzetten van producten naar contant geld. Liquiditeitsproblemen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door lang openstaande vorderingen, voorraadbeheer of problemen met de bank. Benchmarking per sector wordt vaak geadviseerd om te bepalen wat een uitgangspunt (ijkpunt) is voor een bepaald current ratio.
Ontvang gratis ons Toolshero Top 30 modellenboek
Nu is het jouw beurt
Wat denk jij? Is de Current Ratio toepasbaar binnen de hedendaagse organisaties als liquiditeit indicator? Herken je het bovenstaande of heb je aanvullingen? Wat zijn volgens jou andere succes criteria of factoren die kunnen bijdragen aan goed financieel organisatie management?
Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.
Meer informatie
- Bates, T. W., Kahle, K. M. & Stulz, R. M. (2009). Why do US firms hold so much more cash than they used to?. The journal of finance, 64(5), 1985-2021.
- Berger, A. N. & Udell, G. F. (1995). Relationship lending and lines of credit in small firm finance. Journal of business, 351-381.
- Ross, S. A., Westerfield, R. & Jordan, B. D. (2008). Fundamentals of corporate finance. McGraw-Hill Education.
Citatie voor dit artikel:
Van Vliet, V. (2012). Current Ratio berekenen: betekenis en formule. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/financieel-management/current-ratio/
Gepubliceerd op: 01/09/2012 | Laatste update: 20/01/2023
Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/financieel-management/current-ratio/”>Toolshero: Current Ratio berekenen: betekenis en formule</a>