Kernkwadrant van Daniel Ofman

Kernkwadrant van Daniel Ofman - ToolsHero

In dit artikel worden de kernkwadrant theorie van Daniel Ofman praktisch uitgelegd. Na het lezen begrijp je de basis van deze krachtige en effectieve communicatie tool.

Achtergrond kernkwadrant theorie

Iedereen kan zich wel eens ergeren aan het gedrag van een ander. We vinden anderen lastig en vinden dat iemand eens z´n best zou moeten doen om zijn gedrag te veranderen. Maar bestaan er eigenlijk wel “lastige” mensen? Volgens bedrijfskundige Daniel Ofman is het antwoord nee! Ieder mens bezit bepaalde kwaliteiten die enorm van elkaar kunnen verschillen. Een groot verschil hierin kan bepaalde wrijving tussen personen opleveren.

Het kernkwadrant model

Om meer inzicht in deze onderlinge verhoudingen te krijgen, ontwikkelde Daniel Ofman een kernkwadrant / kernkwadranten waarin duidelijk wordt waarom die wrijving ontstaat. Iemands kernkwaliteit kan namelijk recht tegenover het gedrag staan waar men allergisch voor is. Vervolgens geeft Daniel Ofman aan, hoe een kernkwaliteit kan doorschieten naar een valkuil en op welke manier hij de uitdaging kan aangaan om zijn gedrag aan te passen.

Kernkwadrant van Daniel Ofman - toolshero

Kernkwaliteit

De kernkwaliteit is iemands natuurlijke positieve eigenschap, die niet is aangeleerd. Dit sterke punt van de persoonlijkheid kan echter doorschieten waarbij de kracht een zwakte wordt. Voorbeeld: punctueel en netjes.

Valkuil

In geval van uitschieten spreekt Daniel Ofman een valkuil, waarbij de eigenschap een negatieve uitwerking op de omgeving heeft en ook de persoon zelf in de weg zit. Voorbeeld: perfectionistisch en over georganiseerd.

Uitdaging

Het positief tegenovergestelde van de valkuil is de uitdaging, die een goede aanvulling op de kernkwaliteit is. De uitdaging zorgt voor meer balans. voorbeeld: wat vaker de “boel de boel” laten en leren uitstellen.

Allergie

De allergie staat lijnrecht tegenover de kernkwaliteit. Wanneer iemand doorschiet in zijn uitdaging die aan de kernkwaliteit gekoppeld is, ontstaat het gevaar dat de eigenschap in een allergie ontaardt. Voorbeeld: slordig en ongeorganiseerd.

kernkwadrant ofman invullen en voorbeeld - toolshero

Toepassing

Veel mensen zijn allergisch voor het gedrag van anderen uit angst voor het feit dat dit gedrag ook ergens diep bij hun zelf verstopt zit. Behalve dat het kernkwadrant van Daniel Ofman inzicht in het handelen van anderen geeft, geeft het ook inzicht in het eigen handelen. Door het kernkwadrant model toe te passen, ontstaat er meer begrip voor elkaar en voor verschillende situaties.

Inzicht kernkwaliteiten

Door inzicht in persoonlijke verschillende kernkwaliteiten en valkuilen, is het ook beter te begrijpen dat een valkuil door iemand anders als allergie kan worden opgevat. Met zelfinzicht komt men er achter dat een kernkwaliteit soms te ver doorschiet, wat irritatie bij de omgeving kan oproepen. Hieronder tref je nog een aantal voorbeelden van kernkwaliteiten en valkuilen:

 • Kernkwaliteit Perfectionist -> valkuil: Muggenzifter
 • Kernkwaliteit Helper -> valkuil: Bemoeial
 • Kernkwaliteit Succesvolle werker -> valkuil: Streber
 • Kernkwaliteit Romanticus -> valkuil: Driftkop
 • Kernkwaliteit Waarnemer -> valkuil: Betweter
 • Kernkwaliteit Loyalist -> valkuil: Slaaf
 • Kernkwaliteit Levensgenieter -> valkuil: Feestbeest
 • Kernkwaliteit Leider -> valkuil: Dictator
 • Kernkwaliteit Bemiddelaar -> valkuil: Regelneef of -nicht

Ontwikkel jezelf

Van allergie naar kwaliteit. Ken jij de gevaren van je eigen kenmerken? Leer het menselijk gedrag te analyseren en te begrijpen door de kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën te ontdekken.

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Herken je de kernkwaliteiten en het kernkwadrant waar gedrag zichtbaar in word? Wat is jouw ervaring en heb je nog aanvullingen op het bovenstaande? Wat zijn volgens jou succes factoren die kunnen bijdragen aan het omgaan met bepaald gedrag om doelen te bereiken?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Als je het artikel handig of praktisch vond voor jouw eigen kennis, deel dit vooral met jouw netwerk aan vrienden en zakenrelaties. Je kunt ons ook vinden op Facebook, LinkedIn, Twitter en Youtube.

Meer informatie

 1. Ofman, D. (2004). Core Qualities: A Gateway to Human Resources. Cyan Communications.
 2. Ofman, D. & Weck, R. van der (2004). The Core Qualities of the Enneagram. Scriptum.

How to cite this article:
Mulder, P. (2012). Kernkwadrant van Daniel Ofman. Retrieved [insert date] from ToolsHero: https://www.toolshero.nl/communicatie-modellen/kernkwadrant-ofman-theorie/

Add a link to this page on your website:
<a href=”https://www.toolshero.nl/communicatie-modellen/kernkwadrant-ofman-theorie/”>ToolsHero: Kernkwadrant van Daniel Ofman</a>

Interessant artikel?
Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Patty Mulder
About the Author

Patty Mulder is een management expert op het gebied van competentie ontwikkeling, time management, persoonlijke effectiviteit en zakelijke communicatie. Naast content schrijven, is ze een business coach en verzorgt ze bedrijfstrainingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *