Dialogue mapping van Jeff Conklin

Dialogue mapping - Toolshero

Dialogue mapping: in dit artikel wordt dialogue mapping, ontwikkeld door Jeff Conklin, praktisch uitgelegd. Naast wat het is, belicht dit artikel ook de toepassing bij complexe problemen, de voorkeur, de kracht van groepsgeheugen, het belang van gestructureerd handelen en de toepassing van deze techniek. Na het lezen begrijp je de basis van deze communicatie techniek en communicatie model. Veel leesplezier!

Wat is Dialogue Mapping?

In sommige vergaderingen lijken de deelnemers het niet met elkaar eens te worden en blijft iedereen bij zijn eigen standpunt in plaats van tot een gezamenlijke oplossing te komen. Deze situatie is voor velen herkenbaar. Dialogue mapping maakt “samen denken” gemakkelijker.

Dialogue Mapping lijkt ingewikkelder dan het is, maar is eigenlijk een ondersteuning van het menselijk brein. In het kort komt het er op neer, dat alle ideeën van alle deelnemers worden vastgelegd in een duidelijk diagram.

Gratis e-book bij Toolshero

Naast de ideeën kunnen ook de bijbehorende opmerkingen worden vastgelegd. Op deze manier worden de deelnemers beter met elkaar verbonden en ontstaat er een basis voor goede samenwerking.

Dialogue Mapping voor complexe problemen

Dialogue Mapping is vooral effectief bij zeer complexe problemen of uiteenlopende ideeën betreffende feiten, voorkeuren en andere gegevens. Door een duidelijk overzicht komen alle deelnemer er achter, waar bepaalde knelpunten liggen en waar de meeste aandacht aan moet worden gegeven.

Het helpt om alle ideeën op een geordende manier zichtbaar te maken voor alle deelnemers. Uiteindelijk maakt het gebruiken van deze techniek de weg vrij om snelle, goede en gezamenlijke beslissingen te nemen.

Voorkeur

Omdat het menselijk brein maar een beperkt aantal ideeën en feiten in één keer kan opslag, is men geneigd om meteen een voorkeur te selecteren en de rest van de ideeën te vergeten.

Maar ook deze minder aansprekende ideeën zijn wellicht heel goed bruikbaar. Door alle ideeën met hun voor- en nadelen te verzamelen en in diagram te zetten, ontstaat een objectief overzicht dat leidt tot een breed scala aan oplossingen.

Alle deelnemers worden nu ‘gedwongen’ om gezamenlijk te overleggen, goed naar elkaar te luisteren en tot goede oplossingen te komen.

Groepsgeheugen

Wanneer het gesprek tussen de deelnemers op gang komt, zal het diagram groeien en zich uitbreiden. Iedere deelnemer draagt namelijk een steentje bij aan de discussie en alles wordt opgenomen in deze etchniek.

Het diagram is hierdoor het groepsgeheugen. Daarnaast worden de meningen van dominante deelnemers tegengehouden. Wanneer hun ideeën in het diagram zijn opgenomen, is het immers niet nodig om dit standpunt keer op keer te herhalen.

Gestructureerd

Mensen zijn van nature geneigd om problemen op een ‘niet-lineaire’ manier op te lossen, door alleen maar over de problemen te praten. Door de ‘gedwongen’ gestructureerde manier van deze techniek, worden deelnemers zich er van bewust dat ook de ideeën van anderen zeer bruikbaar kunnen zijn.

Dialogue mapping brengt nog meer voordelen met zich mee:

  • de ideeën van elke deelnemer worden gehoord en erkend
  • elke deelnemer ziet dat zijn opmerkingen een positieve bijdrage leveren
  • alle deelnemers hebben hetzelfde doel voor ogen en als groep kunnen zij nu zelfcorrigerend optreden
  • de groepsdynamiek neemt toe, waardoor er gezamenlijk verantwoordelijkheid wordt genomen
Dialogue mapping model - toolshero

Figuur 1 – voorbeeld van het Dialogue Mapping model

Toepassing Dialogue Mapping

De toepassing van deze techniek kan op twee manieren plaatsvinden:

Gedeeld display

Door visualisering wordt het voor alle deelnemers duidelijk wat de verschillende inzichten zijn; dit kan met behulp van een whiteboard, flip-over of computerprojectie. Het gebruik van een PowerPoint wordt ten strengste afgeraden.

Issue Based Information Systeem (IBIS)

De kracht van IBIS is, dat de nadruk op vragen wordt gelegd en er interactie gedurende de discussie plaatsvindt.

In een IBIS diagram ontstaan nieuwe vragen, aannames, argumenten enzovoort. Hierdoor kan de context verschuiven en kunnen andere (bruikbare) ideeën en oplossingen naar boven komen.

Toegevoegde waarde van dialogue mapping

Dialogue Mapping stimuleert het collectief denken, waardoor synergie tussen de deelnemers ontstaat.

Door deze toegevoegde waarde verschilt deze techniek van het traditioneel faciliteren tijdens een vergadering. Het stimuleert wederzijds begrip en respect voor elkaar en elkaars meningen.

Word lid van Toolshero

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? In hoeverre ben je bekend met dialogue mapping? Herken je de praktische uitleg en heb je eventueel nog aanvullingen? Wat zijn voor jou succesfactoren die bijdragen om het samen denken te stimuleren?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Meer informatie

  1. Conklin, J. (2003). Dialogue Mapping: Defragmenting Projects through Shared Understanding. Cognexus Institute. White Paper. Napa, CA.
  2. Conklin, J. (2005). Dialogue mapping: Building shared understanding of wicked problems. John Wiley & Sons Inc.
  3. Roehl, H., Knuth, M., & Magner, C. (2008). Mapping dialogue: Essential tools for social change. Taos Institute Publications.
  4. Shum, S. B. (2008). Cohere: Towards web 2.0 argumentation. COMMA, 8, 97-108.

Citatie voor dit artikel:
Mulder, P. (2012). Dialogue Mapping. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/communicatie-modellen/dialogue-mapping-model/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 22/10/2012 | Laatste update: 05/03/2024

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/communicatie-modellen/dialogue-mapping-model/”>Toolshero: Dialogue Mapping</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 13

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Vincent van Vliet
Article by:

Vincent van Vliet

Vincent van Vliet is oprichter van Toolshero en verantwoordelijk voor de content en release management. Samen met het team bepaalt hij de strategie en beheert de content planning, marktintroducties, klantervaring en beleidsontwikkeling onderdelen van het bedrijf.

Tags:

2 reacties op “Dialogue mapping van Jeff Conklin”

  1. Hans Peeters schreef:

    Interessant ook om dit op de vloer van een ruimte samen te doen. Met kaartjes zoals in de foto te gebruiken en onbeschreven tekststroken waar vragen/voordelen en nadelen benoemd kunnen worden.

    Blauwe kaartjes met vraagtekens
    Gele kaartjes met het ideesymbool
    Rode kaartjes voor de nadelen
    Groene kaartjes voor de voordelen

    Dit maakt het geheel interactiever dan een whiteboard of een flipover. Nu kan iedereen echt meedoen en stroomt er nog meer energie waardoor nog betere resultaten zouden kunnen ontstaan.

Geef een reactie