Henri Fayol biografie en theorie
Henri Fayol (1841 – 1925) was een Franse mijningenieur, directeur van mijnen en management theoreticus. Zijn wetenschappelijke management theorie is volgens hem de basis voor bedrijfsvoering en –beheer. Binnen de wetenschap staat dit ook bekend als Fayolism. Henri Fayol leverde één van de meest invloedrijke bijdragen aan moderne concepten van management in die tijd, te weten de 14 management principes en de 5 functies van management.
Biografie Henri Fayol
Henri Fayol werd geboren in 1841 in een buitenwijk van Istanbul, Turkije. Zijn vader, een ingenieur, werd benoemd tot opzichter van de bouw van een brug over de Gouden Hoorn (Galatabrug). Het gezin keerde in 1847 terug naar Frankrijk. Henri Fayol studeerde aan de mijnbouw school ‘École Nationale Superieure des Mines’ in Saint-Étienne.
Op 19 jarige leeftijd begon Fayol zijn carrière als ingenieur bij het toenmalige mijnbouwbedrijf Compagnie de Commentry-Fourchambeau-Decazeville in Commentry. In 1888 werd hij directeur van dit mijnbedrijf en had meer dan 1.000 mensen in dienst.
In 1878 werd Henri Fayol uitgenodigd om een rapport te presenteren over de zelfontbranding van steenkool dat wordt blootgesteld aan lucht. Het rapport werd goed ontvangen en Fayol kreeg daardoor een goede reputatie. Hij werd een invloedrijk persoon op het gebied van mijnbouw.
Dankzij zijn praktische kennis en expertise op het gebied van management, was Henri Fayol uitstekend in staat om zijn bedrijf door moeilijke tijden heen te loodsen. Onder zijn leiderschap werd het bedrijf een van de meest succesvolle en grootste producenten van staal en ijzer in Frankrijk.
De positie van directeur vervulde Fayol meer dan 30 jaar (tot 1918) bijzonder succesvol.
Naast directeur van het mijnbedrijf Commentry-Fourchambault mining (1900) was Fayol ook één van de grondleggers voor de beginselen van het moderne management.
In 1916 publiceerde hij zijn eerste boek, waarin hij de term fayolisme introduceerde. De theorie beschrijft de rol van het management in organisaties en bestaat uit vijf beschreven primaire functies van het management en veertien managementprincipes.
De vijf belangrijkste functies van het management zijn volgens Henri Fayol plannen, organiseren, bemannen, aansturen en controleren. De veertien managementprincipes zijn werkverdeling, gezag & verantwoordelijkheid, discipline, eenheid van bevel, eenheid van richting, ondergeschiktheid van individueel belang, beloning, centralisatie en decentralisatie, scalaire keten, orde, rechtvaardigheid, stabiliteit van personeel, initiatief en groepsgevoel.
Het onderzoekswerk van Henri Fayol was lang concurrerend voor een andere grote theoreticus Frederick Taylor. In 1916 publiceerde hij zijn werkervaring in het boek Administration Industrielle et Generale (General and Industrial Management).
Een paar jaar later publiceerde Frederick Taylor zijn theorie over wetenschappelijk management.
Persoonlijke level Henri Fayol
Henri Fayol trouwde in 1875 met de Franse Adelade Celeste marie Saule. Samen kregen ze drie kinderen: Madeleine-Marie-Eugenie, Enri Joseph en Marie-Celeste.
Fayol stierf op 19 november 1925 in Parijs. Hij werd 84 jaar oud.
Bekende publicaties en boeken van Fayol et al.
- 1929. Allgemeine und industrielle Verwaltung. München und Berlin: Oldenbourg.
- 1927. The importance of the administrative factor. Readings in management: Landmarks and new frontiers.
- 1921. L’incapacité industrielle de l’Etat: les PTT. Dunod.
- 1918. De l’importance de la fonction administrative dans la gouvernement des affaires…: Conférence faite le 24 novembre 1917. Ph. Renouard.
- 1918. Notice sur les travaux scientifiques et techniques de M. Henri Fayol. Gauthier-Villars.
- 1918. L administration positive dans l industrie. La Technique Moderne, 1, 74.
- 1917. Administration industrielle et générale; prévoyance, organisation, commandement, coordination, controle (in French). Paris, H. Dunod et E. Pinat, OCLC 40224931
- 1916. General and Industrial Management. Martino Fine Books.
- 1887. Etudes sur le terrain houiller de Commentry: lithologie et stratigraphie (Vol. 1). impr. de Théolier.
Citatie voor dit artikel:
Van Vliet, V. (2010). Henri Fayol. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/henri-fayol/
Oorspronkelijke publicatiedatum: 08/06/2010 | Laatste update: 19/05/2022
Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/henri-fayol/”>Toolshero: Henri Fayol</a>