Frederick Taylor biografie en theorie

Frederick Taylor - Toolshero

Frederick Taylor (Frederick Winslow Taylor; 1856 – 1915) was een Amerikaanse werktuigbouwkundige ingenieur die altijd op zoek was naar efficiëntieverbeteringen in het productieproces. Frederick Taylor was één van de eerste bedrijfsadviseurs, één van de intellectuele leiders van de Efficiencybeweging en grondlegger van de wetenschappelijke bedrijfsvoering dat ook wel Taylorisme wordt genoemd.

Frederick Taylor biografie

Frederick Taylor kreeg al op jonge leeftijd les van zijn moeder. Hij studeerde twee jaar in Frankrijk en Duitsland en hij reisde 18 maanden door Europa.

In 1872 ging Frederick Taylor naar de Phillips Exeter Academy in Exeter, New Hampshire met het idee om daarna naar Harvard te gaan om advocaat te worden, net als zijn vader. In 1874 slaagde Taylor met gemak voor de toelatingsexamens van Harvard.

Gratis e-book bij Toolshero

Echter, vanwege een verondersteld verslechterend gezichtsvermogen, koos Frederick Taylor ervoor om een ander pad te bewandelen. Hij werd leerling patroonmaker en machinebankwerker bij Enterprise Hydraulic Works in Philadelphia waar hij ervaring op de werkvloer opdeed.

Na zes maanden verliet hij het bedrijf en ging hij een groep machinefabrikanten uit New England vertegenwoordigen op de Centennial Exhibition in Philadelphia. Frederick Taylor sloot zijn vierjarige leertijd af en werd arbeider in de machinewerkplaats van Midvale Steel Works.

Bij Midavale werd hij snel bevorderd tot bediende, leerling machinebankwerker, voorman van de draaibankwerkers, ploegbaas van de machinewerkplaats, directeur onderzoek en uiteindelijk werd hij hoofdingenieur van de fabriek. De snelle promoties van Taylor hadden niet alleen te maken met zijn talent maar ook met de banden die zijn familie had met Edward Clark die mede-eigenaar was van Midvale Steel.

Tijdens zijn werk als arbeider en machinebankwerker bij Midvale merkte Frederick Taylor op dat de arbeiders onder hun vermogen werkten en inefficiënt gebruik maakten van hun machines en dat dit leidde tot hoge arbeidskosten van het bedrijf.

Toen Taylor voorman werd, verwachtte hij meer resultaten van de werklui. Om vast te stellen hoeveel werk zij eigenlijk zouden kunnen verrichten, bestudeerde en analyseerde hij zowel de productiviteit van de mannen als die van de machines. Zijn aandacht voor het menselijk deel van de productie noemde Taylor wetenschappelijk management.

Frederick Taylor ging via een correspondentiecursus studeren aan het Stevens Institute of Technology en behaalde in 1883 zijn diploma als bouwkundige ingenieur.

Van 1890 tot 1893 werkte Frederick Taylor als algemeen directeur en adviserend ingenieur bij de Manufacturing Investment Company in Philadelphia, een bedrijf dat grote papierfabrieken bezat in Maine en Wisconsin. Hij werkte enige tijd als productiemanager in Maine.

In 1893 opende Frederick Taylor een onafhankelijk adviesbureau in Philadelphia. De ervaringen die hij opdeed met zijn adviesdiensten, stelden hem in staat om zijn managementsysteem te perfectioneren.

Tot 1901 assisteerde Frederick Bethlehem Steel bij het oplossen een duur capaciteitsprobleem in de machinewerkplaats. Zodoende waren hij en Maunsel White met ondersteuning van een team assistenten in staat om snelstaal te ontwikkelen wat de weg vrij maakte voor een sterke toename van de massaproductie.

Nadat Frederick Taylor Bethlehem Steel had verlaten, wijdde hij de rest van zijn carrière aan het publiekelijk promoten van zijn management – en bewerkingsmethodes door middel doceren, schrijven en adviseren. Dankzij de Eastern Rate zaak, werden Frederick Winslow Taylor en zijn wetenschappelijke managementmethodes wereldberoemd.

In 1911, presenteerde hij zijn Principes van het Wetenschappelijk Management aan de Amerikaanse vereniging van werktuigbouwkundige ingenieurs, acht jaar na zijn essay over Werkplaats Management.

Op 19 Oktober 1906, ontving Frederick Taylor het eredoctoraat Doctor of Science van de Universiteit van Pennsylvania. Hij werd uiteindelijk professor aan de Tuck School of Business van Dartmouth College.

In het vroege voorjaar van 1915 kreeg Frederick Taylor longontsteking en overleed op 21 maart 1915, een dag na zijn negenenvijftigste verjaardag.

Word lid van Toolshero

Bekende quotes

 1. “Hardly a competent workman can be found who does not devote a considerable amount of time to studying just how slowly he can work and still convince his employer that he is going at a good pace.”
 2. “After a workman has had the price per piece of the work he is doing lowered two or three times as a result of his having worked harder and increased his output, he is likely to entirely lose sight of his employer’s side of the case and to become imbued with a grim determination to have no more cuts if soldiering can prevent it.”
 3. “In the past the man has been first; in the future the system must be first. This in no sense, however, implies that great men are not needed. On the contrary, the first object of any good system must be that of developing first-class men.”
 4. “The principal object of management should be to secure the maximum prosperity for the employer, coupled with the maximum prosperity for each employee.”
 5. “It is only through enforced standardization of methods, enforced adoption of the best implements and working conditions, and enforced cooperation that this faster work can be assured. And the duty of enforcing the adoption of standards and enforcing this cooperation rests with management alone.”

Boeken en publicaties van Frederick Taylor et al.

 • 1912. Concrete costs. J. Wiley and Sons.
 • 1911. The Principles of Scientific Management. Harper and brothers.
 • 1911. A treatise on concrete, plain and reinforced: materials, construction, and design of concrete and reinforced concrete. (2d ed). J. Wiley and Sons.
 • 1906. On the Art of Cutting Metals. Transactions of the American Society of Mechanical Engineers, Vol. XXVIII, 1906, pp. 31–350.
 • 1903. Shop management. Transactions of the American Society of Mechanical Engineers 24: 1337-480.
 • 1895. A Piece-rate System in: The adjustment of wages to efficiency; three papers.
 • 1894. Notes on Belting. Transactions of the American Society of Mechanical Engineers, Vol. XV, 1893, pp. 204–259.

Citatie voor dit artikel:
Van Vliet, V. (2016). Frederick Taylor. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/frederick-taylor/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 06/12/2016 | Laatste update: 01/05/2024

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/frederick-taylor/”>Toolshero: Frederick Taylor</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Vincent van Vliet
Article by:

Vincent van Vliet

Vincent van Vliet is oprichter van Toolshero en verantwoordelijk voor de content en release management. Samen met het team bepaalt hij de strategie en beheert de content planning, marktintroducties, klantervaring en beleidsontwikkeling onderdelen van het bedrijf.

Tags:

Geef een reactie