Business IT alignment

business it alignment - toolshero

Business IT alignment: in dit artikel wordt het begrip Business IT alignment praktisch uitgelegd. Na het lezen begrijp je de basis van dit krachtige strategische concept.

Harmonie tussen Business en IT

Bij Business IT alignment gaat het om effectief inzetten en gebruiken van informatietechnologie (IT) om zo de gewenste situatie van een organisatie te bereiken. Het kan ingezet worden om doelstellingen te behalen, zoals betere financiële prestaties of het verbeteren van de marktpositie.

Business IT alignment definitie

Sommige definities van Business IT alignment richten zich op de resultaten van een organisatie en op de harmonie tussen IT en zakelijke beslissers binnen de organisaties, waardoor de positieve relatie wordt aangetoond tussen informatietechnologie en financiële maatregelen.

Gratis e-book bij Toolshero

Dit in tegenstelling tot de gevestigde orde binnen organisaties, waarin IT en zakelijke professionals niet in staat zijn om de kloof tussen hen op te heffen.

Deze kloof ontstaat vaak vanwege verschillende ideeën en doelstellingen, verschillende mentaliteit en wederzijds onbegrip. Door deze kloof leveren dure IT-systemen onvoldoende rendement op ten opzichte van de investering. Zodoende dat IT alignment de waarde van nieuwe IT-investeringen kan verbeteren.

Business IT alignment en samenwerking

Wederzijds onbegrip tussen zakelijke en IT professionals en het uitblijven van de gewenste resultaten, leidt tot schuld over en weer in probleemsituaties en wantrouwen. Het is daarom goed om dergelijke conflicten te bestrijden.

Door het zoeken naar de juiste Business IT alignment aanpassing, ontstaat er meer wederzijds vertrouwen tussen deze twee groepen en is er meer draagvlak voor consensus besluitvorming.

IT governance

Om IT alignment te bereiken moeten organisaties beslissingen nemen, die rekening houden met zowel de organisatiedoelstellingen als met de IT disciplines. De term ´governance´ richt zich op de vaststelling van procedures voor besluitvorming en controle, waarbij zowel de zakelijke als de IT professionals betrokken zijn.

Daardoor wordt IT alignment een onderdeel van het bestuur van de informatietechnologie. IT-governance zelf, is de verantwoordelijkheid van de raad van bestuur en het uitvoerend management. Daardoor wordt het een integraal onderdeel van de ondernemingsstrategie. Het bestaat uit organisatorische structuren en processen, die ervoor zorgen dat de IT organisatie in stand blijft, conform de strategieën van de organisatie en bijbehorende doelstellingen.

Verandermanagement

Alleen aan de manier waarop IT instrumenten in een organisatie worden gebruikt, kan gemeten worden of ze hun waarde dubbel en dwars terugverdienen.

Bij organisatieverandering is daarom de reikwijdte van IT alignment belangrijk. Nieuwe IT kan namelijk een bijdrage leveren aan een efficiëntere realisatie van een dergelijke reorganisatie. Het implementeren van IT, kan hierdoor zijn volledige potentieel bereiken voor zakelijke waarde. Daardoor is het niet alleen een technische component, maar is het ook onderdeel van organisatorisch verandermanagement.

Business IT alignment model

In het Risk3 model van de grondleggers van Business IT alignment, John C. Henderson en N. Venkat Venkatraman, wordt de doelstelling van business / IT in verband gebracht met drie afzonderlijke risico’s, die tijdens het beheren van IT-projecten de kop op kunnen steken:

  • technische risico’s – gaat het IT-systeem goed functioneren?
  • organisatorisch risico – gaan medewerkers het IT-systeem naar behoren gebruiken?
  • zakelijke risico’s – betaalt de inzet en uitvoering van het IT-systeem zich terug?

Alleen wanneer alle drie de risico’s met succes worden vermeden en beheerd, is er kans van slagen en zal de investering in IT zich volledig terugbetalen.

Word lid van Toolshero

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Hoe pas jij Business IT alignment toe? Herken je het bovenstaande of heb je aanvullingen? Wat zijn volgens jou andere succes criteria of factoren die kunnen bijdragen aan een goede balans en versterkende kracht tussen business en IT?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Meer informatie

  1. Bharadwaj, A., El Sawy, O. A., Pavlou, P. A., & Venkatraman, N. (2013). Digital Business Strategy: Toward a Next Generation of Insights. MIS Quarterly, 37(2), 471-482.
  2. Dyche, J. (2015). The New IT: How Technology Leaders are Enabling Business Strategy in the Digital Age. McGraw-Hill Education.
  3. Venkatraman, N. (1998). IT agenda 2000: Not fixing technical bugs but creating business value. European Management Journal, 16(5), 573-585.
  4. Henderson, J. C. & N. Venkatraman (1993). Strategic Alignment: Leveraging Information Technology for Transforming Organizations, IBM Systems Journal, 32 (1), 4-16.

Citatie voor dit artikel:
Mulder, P. (2012). Business IT alignment. Retrieved [insert date] from ToolsHero: https://www.toolshero.nl/strategie/business-it-alignment/

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/strategie/business-it-alignment/”>ToolsHero: Business IT alignment</a>

Published on: 11/09/2012 | Last update: 11/01/2022

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Patty Mulder
Article by:

Patty Mulder

Patty Mulder is een management expert op het gebied van competentie ontwikkeling, time management, persoonlijke effectiviteit en zakelijke communicatie. Naast content schrijven, is ze een business coach en verzorgt ze bedrijfstrainingen.

Tags:

Geef een reactie