Wolfgang Köhler biografie, quotes en boeken

Wolfgang Köhler - Toolshero

Wolfgang Köhler (21 januari 1887 – 11 juni 1967) was een Duitse psycholoog en een centraal figuur in de ontwikkeling van Gestaltpsychologie. Wolfgang Köhler ontwikkelde tevens de Gestalt theorie van leren, een psychologische theorie die beschrijft hoe mensen leren. Deze theorie is gebaseerd op de principes en ideeën van Gestaltpsychologie. Hieronder lees je meer over Köhler’s bijdrage aan de psychologie en over zijn (academische) leven.

Biografie

Köhler werd in 1887 geboren in Revel, Estland, en promoveerde in 1909 in Berlijn bij psycholoog en filosoof Carl Stumpf. Hierna werd hij assistent en onderwijzer aan de Universiteit van Frankfurt, waar hij tevens in contact kwam met Kurt Koffka en Max Wertheimer.

Bijdrage aan de psychologie

In 1912 waren Köhler en Koffka proefpersonen voor onderzoeken over perceptie, die werden uitgevoerd door Max Wertheimer.

Wertheimer’s rapportage over deze onderzoeken markeerden het begin van de Gestalt-beweging. De drie mannen samen worden als de grondleggers beschouwd van de Gestaltpsychologie.

Gestalt Psychology

In 1929 publiceerde Köhler zijn boek ‘Gestalt Psychologie’. Gestaltpsychologie is een methode om de geest te begrijpen door het geheel van iets te benadrukken in plaats van de delen ervan te onderzoeken. ‘Gestalt’ is van origine een Duits woord dat wordt gebruikt om te praten over de manier waarop iets in elkaar steekt, vaak vertaald als het ‘geheel’.

Gestaltpsychologie moedigt ons aan om de geest en gedrag als een geheel te zien én te behandelen. Deze aanpak schept orde in de chaos door losse informatie te combineren en naar patronen te zoeken. Je kunt meer lezen over Gestaltpsychologie in ons artikel hierover. Tevens hebben we een artikel over de Gestalt theorie van leren.

Insight Learning

Een andere belangrijke contributie van Wolfgang Köhler is de theorie van Insight Learning. Deze theorie verschilde van de in die tijd heersende gedachte van Edward Thorndike over leren. Thorndike geloofde namelijk dat dieren leerden via een proces van beloning en straf, terwijl Köhler geloofde dat dieren inzicht zouden kunnen gebruiken om een probleem op te lossen.

De theorie van Thorndike suggereerde dat het leren van dieren vergelijkbaar was met het vinden van het eindpunt in een doolhof door middel van het trekken van lijnen. Hierbij wordt elke keer dat men op een dood spoor belandt een nieuwe lijn op een ander pad gekozen. Het is een proces van vallen en opstaan.

Köhler daarentegen stelde voor dat we in het voorbeeld van het doolhof tot inzicht kunnen komen door het pad achterstevoren te bewandelen van het eindpunt naar het begin.

Dit inzicht leidt tot het juiste pad om te bewandelen en geeft de oplossing voor het probleem. Dit proces noemt Köhler Insight Learning. Het borduurt voort op de ideeën van Gestaltpsychologie waarbij leren kan plaatsvinden doordat we inzicht verkrijgen op de situatie in zijn geheel.

Wolfgang Köhler en het Chimpanzee experiment

Kohler testte zijn theorie door middel van experimenten met chimpansees. Als directeur van het antropoïde onderzoeksstation van de Pruisische Academie van Wetenschappen op Tenerife voerde hij experimenten uit met het oplossen van problemen door chimpansees, die daadwerkelijk inzicht bleken te hebben.

Zo werden er in een experiment bananen aan een dak gehangen en de chimpansees gebruikten inzicht om de bananen te bemachtigen. Toen het gebruik van een stok namelijk niet werkte, stapelden de chimpansees dozen op elkaar om bij de bananen te komen.

Köhler kwam middels zijn experimenten tot drie eigenschappen van Insight Learning:

  • De oplossing voor het probleem wordt waargenomen.
  • Inzichtelijk leren in niet afhankelijk van beloningen.
  • Het oplossen van een probleem maakt het gemakkelijk om toekomstige soortgelijke problemen op te lossen.

In 1917 verschenen zijn bevindingen in Köhler’s publicatie ‘Intelligenzprüfungen an Anthropoiden’. In 1921 volgde de klassieker ‘Intelligenzprüfungen an Menschenaffen’ dat later werd vertaald naar ‘The Mentality of Apes’ (1925). Deze publicaties legden de nadruk op inzicht en leidde tot een radicale herziening van de leertheorie.

Latere leven

In 1921 werd Köhler hoofd van het psychologische instituut en hoogleraar filosofie aan de Universiteit van Berlijn, waar hij leiding gaf aan een reeks onderzoeken waarin vele aspecten van de Gestalttheorie werden onderzocht. In 1929 publiceerde hij Gestaltpsychologie.

Köhler was uitgesproken in zijn kritiek op de regering van Adolf Hitler en uitte zich openlijk tegen het fascisme. In 1934 moest hij daarom vluchten en emigreerde hij naar de Verenigde Staten, waar hij tot 1955 hoogleraar psychologie was aan Swarthmore College in Pennsylvania.

Na zijn pensionering vestigde Köhler zich in New England en hield hij kantoor op Dartmouth College. Tevens werd hij voorzitter van de American Psychological Association en bracht hij jaarlijkse bezoeken aan de Vrije Universiteit van Berlijn.

Wolfgang Köhler overleed in 1967 in Enfield, New Hampshire.

Quotes van Wolfgang Köhler

  1. “It is hardly an exaggeration to say that a chimpanzee kept in solitude is not a real chimpanzee at all.”
  2. “Psychology is a very unsatisfactory science.”
  3. “It would be interesting to inquire how many times essential advances in science have first been made possible by the fact that the boundaries of special disciplines were not respected… Trespassing is one of the most successful techniques in science.”
  4. “It has sometimes been said that we find nowhere in nature an analogue of the difference between happens and is, on the one hand, and ought, on the other hand.”
  5. “Common human experience alone is no guarantee with which we can build a science of psychology.”
  6. “The essential achievement of the human brain is an uncontrolled broadness.”
  7. “Insight does not happen by marching forward in the direction of the answer, but rather, it comes when we step back from the problem.”
  8. “Our experiments often produced that pleasant, tingling sensation one experiences when he makes a scientific discovery.”
  9. “The point of observing any phenomenon is not to understand it, but to understand it in some specific way.”
  10. “The mind of man can be distinguished from that of animals by the most supreme thing: that of value.”

Wolfgang Köhler boeken en publicaties

  • 1971. The selected papers of Wolfgang Köhler. New York: Liveright.
  • 1969. The Task of Gestalt Psychology. Princeton University Press.
  • 1967. Gestalt Psychology. Psychologische Forschung. 31, XVIII-XXX.
  • 1959. Gestalt psychology today. American Psychologist, 14(12), 727-734.
  • 1958. Perceptual Organization and Learning. The American Journal of Psychology, 71(1), 311-315.
  • 1955. Direction of Processes in Living Systems. The Scientific Monthly, 80(1), 29–32
  • 1947. Gestalt psychology: An introduction to new concepts in modern psychology. New York: Liveright.
  • 1944. Figural After-Effects. An Investigation of Visual Processes. Proceedings of the American Philosophical Society, 88(4), 269–357.
  • 1941. On the Nature of Associations. Proceedings of the American Philosophical Society, 84(4), 489–502.
  • 1940. Dynamics in psychology. American Psychologist, 16(8), 493-503.
  • 1938. The place of value in a world of facts. New York: Liveright.
  • 1938. Physical Gestalten.
  • 1938. Simple structural functions in the chimpanzee and in the chicken.
  • 1937. Psychological Remarks on Some Questions of Anthropology. The American Journal of Psychology, 50(1/4), 271–288.
  • 1934. Die physischen Gestalten in Ruhe und im stationären Zustand: Eine naturphilosophische Untersuchung (Physical Gestalten at rest and in a steady state: A natural philosophical investigation). Springer.
  • 1931. Zur Boltzmannschen Theorie des zweiten Hauptsatzes. Erkenntnis, 2, 336–353.
  • 1929. Gestalt psychology. New York: Liveright.
  • 1925. An aspect of Gestalt psychology. The Pedagogical Seminary and Journal of Genetic Psychology, 32(4), 691-723.
  • 1925. The Mentality of Apes. New York: Harcourt, Brace.
  • 1921. Intelligenzprüfungen an Menschenaffen. Berlin: Springer.

Citatie voor dit artikel:
Baas, S. (2023). Wolfgang Köhler. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/wolfgang-kohler/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 28/12/2023 | Laatste update: 05/06/2024

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/wolfgang-köhler/”>Toolshero: Wolfgang Kohler</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Sheryl Lynn Baas
Artikel door:

Sheryl Lynn Baas

Sheryl Lynn Baas is onze Communicatiemanager bij Toolshero en je herkent haar misschien wel van onze video's. Sheryl’s academische achtergrond ligt in de Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie en ze is de oprichter van de Sheryl Lynn Foundation, een stichting voor kinderen en educatie op de Filipijnen. Ze is een manusje-van-alles en deelt verder haar gaven als spiritueel coach, presentator en DJ. Leuk weetje: Sheryl is voormalig Miss Nederland 2006.

Tags:

Geef een reactie