William Ouchi biografie en boeken

William Ouchi - Toolshero

William Ouchi (William G. “Bill” Ouchi; 1943) is een Amerikaanse emeritus hoogleraar aan de UCLA Anderson School of Management. Hij is auteur en expert op het gebied van management en organisatiesystemen. William Ouchi heeft de New York Times bestseller ‘Theory Z: How American Business Can Meet the Japanese Challenge’ geschreven, waarin William Ouchi een combinatie uitlicht van Douglas McGregor ’s Theory X and Y.

Daarnaast heeft hij verschillende boeken geschreven over schoolsystemen, zoals ‘Making Schools Work: A Revolutionary Plan to Get Your Children the Education They Need,’ en ‘The Secret of TSL,’ een leidraad voor de revolutionaire hervormingen die openbaar onderwijs veranderen.

De biografie van William Ouchi

William Ouchi is geboren in Honolulu. Hij bracht zijn jeugd door op Hawaï en ging naar de Punahou School waar hij slaagde in 1961.

Gratis e-book bij Toolshero

Hij volgde in 1965 een bachelor Administration in Political Economy aan Williams College. William Ouchi studeerde af met een eredoctoraat en vervolgde zijn studie in 1967 met een MBA in Business Administration van Stanford University. Hij behaalde daarna in 1972 zijn PhD, ook in Business Administrations, maar aan de University of Chicago.

Na zijn studie werkte hij als medevoorzitter bij UCLA Anderson School of Management. Hij begon onderzoek te doen naar nieuwe manieren om grote en openbare schoolsystemen op te zetten om de prestaties van studenten te verbeteren. Verschillende onderzoeken van William Ouchi zijn gepubliceerd in zijn boeken en publicaties. Daarnaast was hij hoogleraar Management and Organizations en Sanford en Betty Sigoloff-voorzitter in Corporate Renewal, beide aan de UCLA Anderson School of Management in Los Angeles.

Ook was hij medeoprichter van het Riordan Program, een onderdeel van de UCLA Anderson School of Management dat leiderschap- en managementtraining geeft aan allerlei personen. Hij is ook de voorzitter van dit programma.

Er was en er is nog steeds grote vraag naar zijn expertise, en daarom was William Ouchi in 1993 in dienst als Speciaal Beleidsadviseur voor de burgemeester van Los Angeles, Richard J. Riordan. Hij werkte van 1993 tot 1995 daarnaast als stafchef van burgemeester Riordan, en was ook een trustee van het William College.

Hij heeft aanzienlijke en substantiële bijdragen geleverd aan onderwijs- en andere organisatiesystemen, met name aan managementsystemen. Door zijn publicaties werd hij wereldwijd bekend. Hij kon vaststellen welke scholen de kwaliteit van onderwijssystemen visualiseerden en hij kon scholen verantwoordelijk maken voor de resultaten van hun leerlingen.

Veel van zijn publicaties, zoals ‘Making Schools Work: A revolutionary plan to Get Your Children the Education They Need’ zijn al door verschillende schoolsystemen in New York, Chicago, Oakland en Hawaï ingevoerd. Zijn visie is universeel en kan op elke school of andere organisatie gebruikt worden.

Zijn onderzoek naar hoe de efficiëntie in grote en complexe organisaties kan worden verbeterd en hoe deze kunnen worden geherstructureerd, is al door veel organisaties in meerdere sectoren toegepast, waaronder winkelketens, de autoindustrie en federale agentschappen.

Hij is lid van het bestuur van de Los Angeles Alliance for College-Ready Public Schools, een organisatie met een netwerk van goed presterende middelbare scholen in gemeenschappen met lage inkomens die zich bezighouden met het bieden van buitengewoon openbaar onderwijs aan alle leerlingen, ongeacht hun achtergrond of geografische locatie.

Hetzelfde geldt voor de Hilton Foundation, een organisatie die zich inzet voor het verzachten van menselijk leed, waar William Ouchi sinds 2006 ook in het bestuur zit. De organisatie is constant op zoek naar manieren om het leven van benadeelde en kwetsbare mensen over de hele wereld te verbeteren.

Hij is ook al ongeveer twintig jaar actief in het bestuur van bedrijfsgerelateerde ondernemingen zoals Sempra Energy, een Fortune 500-bedrijf dat continu op zoek is naar duurzame energieoplossingen voor de dagelijkse consument.

Zijn visie en gedachten met betrekking tot vernieuwende organisatiesystemen zijn gebruikt door verschillende organisaties zoals FirstFed Financial Corp, First Federal Bank of California, EduVoice, Allegheny Technologies, AECOM, Pacific Enterprises, Jandy en verschillende andere organisaties waar hij als bestuurder werkzaam was. Naast zijn bijdragen was William Ouchi ook werkzaam op de redacties van verschillende wetenschappelijke tijdschriften en als adviseur van toekenningsinstanties.

Hij heeft verschillende onderscheidingen ontvangen, waaronder de UCLA Medal of Teaxhing Excellence en andere onderscheidingen zoals de Asian Woman Warrior Award en de Grand Prix des meilleurs Livres de Management voor zijn boek ‘Theory Z: How American Business Can Meet the Japanese Challenge.’

William Ouchi heeft in 2017 zijn werk als hoogleraar Management and Organizations en Sanford and Betty Sigoloff-voorzitter in Corporate Renewal neergelegd, beide aan de UCLA Anderson School of Management in Los Angeles.

Hij is nog steeds onafhankelijk bestuurder bij Sempra Energy, maar hij werkt ook als vicevoorzitter aan de University of California, en als adjunct-directeur bij het Clinical Translation Science Institute.

De bijdragen van William Ouchi lijken voor eeuwig te zijn. Hij heeft zijn leven en carrière doorgebracht met het verbeteren van organisatiesystemen en het helpen van arme en benadeelde mensen. Hij gelooft in gelijke kansen en ziet kansen waar anderen uitdagingen zien. Hij woont momenteel samen met zijn vrouw Carol in Santa Monica. Het stel heeft drie kinderen en vijf kleinkinderen die in Los Angeles wonen.

Bekende quotes

  1. “The evidence strongly suggests that a consensus approach yields more creative decisions and more effective implementation than does individual decision making.”
  2. “Theory Z is an approach to management based on a combination of American and Japanese management philosophies.”

Publicaties en boeken van William Ouchi et al.

  • 2009. The secret of TSL: The revolutionary discovery that raises school performance. Simon and Schuster.
  • 2008. Making schools work: A revolutionary plan to get your children the educ. Simon and Schuster.
  • 2006. Power to the principals: Decentralization in three large school districts. Organization Science, 17(2), 298-307.
  • 2003. Organizational configuration and performance: The case of primary and secondary school systems. Los Angeles: University of California, Anderson School of Management. Retrieved March, 24, 2005.
  • 2003. Making schools work. Education Week, 23(1), 56-56.
  • 2002. 16 Japanese-style Partnerships: Giving Companies a Competitive Edge. Managing Innovation and Change, 203.
  • 1994. The organization of innovation in the United States and Japan: Neoclassical and relational contracting. Journal of Management Studies, 31(5), 653-679.
  • 1993. Hierarchies, clans, and theory Z: A new perspective on organization development. Organizational Dynamics, 21(4), 62-70.
  • 1991. Markets, bureaucracies and clans. Markets, Hierarchies and Networks. The Coordination of Social Life, edited by Grahame Thompson, Jennifer Frances, Rosalind Levacic, and Jeremy Mitchell. Sage, 246-255.
  • 1990. The economics of organization. In Human Resource Management in International Firms(pp. 7-17). Palgrave Macmillan, London.
  • 1989. The new joint R&D. Proceedings of the IEEE, 77(9), 1318-1326.
  • 1988. The logic of joint research and development. California Management Review, 30(3), 9-33.
  • 1986. Organizational economics. Jossey-Bass.
  • 1985. Organizational culture. Annual review of sociology, 11(1), 457-483.
  • 1984. The m‐form society: Lessons from business management. Human Resource Management, 23(2), 191-213.
  • 1984. Political and economic teamwork: The development of the microelectronics industry of Japan. California Management Review (pre-1986), 26(000004), 8.
  • 1984. Information cost and organizational governance. Management Science, 10, 460-481.
  • 1983. Efficient cultures: Exploring the relationship between culture and organizational performance. Administrative science quarterly, 468-481.
  • 1982. Theory z. Avon.
  • 1981. Theory Z: How American business can meet the Japanese challenge. Reading, Mass: Ad-dison-Wesley.
  • 1981. Theory Z corporations: Straddling US and Japanese molds. Industry Week, 209(3), 48-54.
  • 1981. The markets and hierarchies and visible hand perspectives. Perspectives on organization design and behavior, 347-370.
  • 1981. Organizational paradigms: A commentary on Japanese management and Theory Z organizations. Organizational Dynamics, 9(4), 36-43.
  • 1981. Going from A to Z: Thirteen steps to a theory Z organization. Management Review, 70(5), 8-16.
  • 1981. A rejoinder. Perspectives on Organization Design and Behavior, New York, 387-390.
  • 1980. The markets and hierarchies program of research: Origins, implications, prospects. University of Pennsylvania, Center for the Study of Organizational Innovation.
  • 1980. A framework for understanding organizational failure. The organizational life cycle, 395-429.
  • 1979. A conceptual framework for the design of organizational control mechanisms. In Readings in accounting for management control(pp. 63-82). Springer, Boston, MA.
  • 1978. Types of organizational control and their relationship to emotional wellbeing. Administrative Science Quarterly, 293-317.
  • 1978. Type Z organization: Stability in the midst of mobility.
  • 1978. Social Structure and Organization. Environments and Organizations, Marshall W. Meyer (ed.). San Francisco: Jossey-Bass.
  • 1977. The relationship between organizational structure and organizational control. Administrative science quarterly, 95-113.
  • 1977. Markets and Hierarchies: Analysis and Antitrust Implications.
  • 1975. Organizational control: Two functions. Administrative science quarterly, 559-569.
  • 1974. Structure, technology and environment. Organizational behavior: Research and issues, 107-40.
  • 1974. Defining the span of control. Administrative Science Quarterly, 357-365.

Citatie voor dit artikel:
Zeeman, A. (2018). William Ouchi. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/william-ouchi/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 18/05/2018 | Laatste update: 06/04/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/william-ouchi/”>Toolshero: William Ouchi</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Alexander Zeeman
Article by:

Alexander Zeeman

Alexander Zeeman is Content Manager bij ToolsHero waar hij zich richt op content productie, content management en marketing. Daarnaast studeert hij International Business aan de Hogeschool Rotterdam. Binnen zijn studie is hij bezig met de ontwikkeling van diverse management competenties en het verbeteren van operationele bedrijfsprocessen.

Tags:

Geef een reactie