Carl Jung biografie, quotes en boeken

Carl Jung - Toolshero

Carl Jung (26 juli 1875 – 6 juni 1961) was een Zwitserse psychiater en psychoanalyticus, hij was een van de grondleggers van de analytische psychologie, een theorie van de menselijke geest en therapeutische praktijk. Zijn werk was universeel en daarom werd zijn werk gebruikt in de psychiatrie, antropologie, filosofie, kunst, literatuur en religieuze studies. Carl Jung ontwierp en ontwikkelde veel van de hedendaagse psychologische concepten, zoals synchroniciteit, archetypen, het collectieve onbewuste, het psychologische complex en extraverte en introverte persoonlijkheden. De Myers-Briggs Type Indicator (MBTI), ontwikkeld door Isabel Myers en Katharine Briggs is ook afgeleid van Carl Jungs theorie over persoonlijkheidstypen.

Carl Jung biografie

Carl was enig kind en hij had een moeilijke jeugd. De vader van Jung was een dorpsdominee en er werd verwacht dat Carl Jung ook dominee zou worden. In plaats daarvan was hij altijd geïnteresseerd geweest in het observeren van het gedrag van zijn ouders en leraren, wellicht vanwege zijn eenzaamheid.

Volgens Carl was zijn vader een aardige man en probeerde hij een relatie met God op te bouwen, maar hij zat gevangen in het theologische denken van de kerk. Tegelijkertijd leek zijn moeder twee persoonlijkheden te hebben en leed aan een psychische aandoening. Deze situatie heeft Jung er misschien toe aangezet dit gedrag te bestuderen. Als gevolg daarvan begon hij in zijn tienerjaren filosofie te lezen.

Carl Jung studeerde van 1895 tot 1900 psychiatrie aan de Universiteit van Basel. Nadat hij zijn diploma behaalde, startte hij zijn studie Psychologie en Pathologie van zogenaamde Occulte Fenomenen aan de Universiteit van Zürich.

Hij werkte met de staf van de Burghölzli-kliniek (psychiatrisch ziekenhuis van de Universiteit van Zürich) onder leiding van Eugen Bleuler, een Zwitserse psychiater en eugeneticus die vertrouwd was geraakt met zijn inzicht in psychische aandoeningen. Carl Jung behaalde zijn M.D. aan de Universiteit van Zürich in 1902.

Nadat hij afstudeerde, volgde Carl Jung een stage in Parijs bij Pierre Janet, een van de grondleggers van de psychologie, gedurende een jaar. Toen hij terugkeerde naar Zürich werd hij benoemd tot senior arts in de Burghölzli-kliniek.

In die tijd begon Jung associatietesten toe te passen. Dit is het herinneren of het oproepen van het verleden dat was geïnitieerd door eerdere onderzoekers. Hij ontdekte dat onlogische en emotionele reacties werden veroorzaakt door onbewuste associaties rond immorele of seksuele inhoud.

Hij noemde dit een ‘complex’ en deze term wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt om dergelijke omstandigheden te beschrijven.

Door eerdere onderzoeken had Carl Jung een reputatie opgebouwd en zijn werk bevestigde veel van de ideeën van Sigmund Freud. Tussen 1907 en 1912 werden Carl Jung en Sigmund Freud, een neuroloog en ook de grondlegger van de psychoanalyse, partners vanwege dezelfde interesse in het onbewuste.

In 1911 werd Carl Jung op verzoek van Sigmund Freud verkozen tot president van de International Psychoanalytic Society. Deze organisatie is opgericht om de psychoanalyse te bevorderen en de verdere ontwikkeling van de wetenschap van de psychoanalyse te verzekeren.

Ondanks een diepgaande samenwerking eindigde hun partnerschap vanwege hun verschillende standpunten en meerdere meningsverschillen. De belangrijkste oorzaak hiervan vond plaats in 1912, toen Carl Jung ‘Psychology of the Unconscious’ publiceerde.

De aannames van Carl Jung in zijn analytische psychologie waren in tegenspraak met de ideeën van Sigmund Freud. Vanwege dit conflict hebben anderen binnen de psychoanalytische gemeenschap Carl Jung een tijd lang vermeden.

In 1914 nam hij ontslag uit zijn functie bij de International Psychoanalytic Society. Carl Jung besloot om zijn werk verder te onderscheiden van Sigmund Freud. Hij onderscheidde de functies van de geest in denken, voelen, gewaarwording en intuïtie.

Carl Jung stelt dat een of meer functies overheersen in een persoon. De resultaten van deze opvatting werden beschreven in ‘Psychologische Typen’, of Psychologische Typen, in 1921.

Carl Jung had altijd ambitieuze dromen. Nadat de samenwerking met Sigmund Freud was geëindigd, begon Carl Jung zijn eigen geest te verkennen.

In die tijd registreerde hij alle vreemde ervaringen die hij had en ontwikkelde de theorie van het ‘collectief onbewuste’. Deze theorie werd gecombineerd met een theorie van archetypen. Dit zijn beelden en gedachten die universele betekenissen hebben in verschillende culturen. Volgens Jung is deze theorie fundamenteel voor het bestuderen van de psychologie van religie.

Carl Jung wijdde de rest van zijn leven aan het ontwikkelen van nieuwe psychotherapeutische methoden die waren afgeleid van zijn eigen ervaringen, vooral die met betrekking tot religie en psychologie. Carl Jung bestudeerde verschillende culturen over de hele wereld en publiceerde uitgebreid over zijn bevindingen.

Als gevolg hiervan publiceerde hij in 1933 de ‘Modern Man in Search of a Soul’ en in 1957 ‘The Undiscovered Self’. Hij onderwees dat de christelijke religie deel uitmaakte van een historisch proces dat nodig was voor de ontwikkeling van het bewustzijn. Hij verklaarde ook dat ketterse bewegingen een manifestatie waren van onbewuste archetypische elementen die niet adequaat tot uiting kwamen in de heersende stroming van het christendom.

De studies van Carl Jung hielpen hem om de psychotherapie van middelbare en oudere mensen te bestuderen en zich te concentreren op mensen die hun religieuze overtuiging verloren hadden. Carl Jung stelde vast dat wanneer deze groep hun mythe ontdekt zoals is uitgedrukt in een verbeelding, hun persoonlijkheden rijker zullen worden. Hij noemde dit proces individuatie.

In 1932 ontving Carl Jung de literatuurprijs van Zürich en in 1938 werd hij verkozen tot honorary fellow van de Royal Society of Medicine van Engeland. Carl Jung werd later professor in de psychologie aan de Federale Polytechnische Universiteit in Zürich van 1933 tot 1941.

In 1943 werd hij hoogleraar medische psychologie aan de Universiteit van Basel en in 1944 werd hij benoemd tot erelid van de Zwitserse Academie voor Medische Wetenschappen.

In 1948 richtte Carl Jung het C.G. Jung instituut op als een non-profit liefdadigheidsinstelling. Onder leiding van Carl Jung werd een postacademisch trainingsprogramma voor psychotherapie opgezet. Na erkenning voor de eerste afgestudeerden in 1953 kreeg het instituut wereldwijde aandacht.

Bekende quotes

  1. “Your vision will become clear only when you can look into your own heart. Who looks outside, dreams; who looks inside, awakes.”
  2. “Everything that irritates us about others can lead us to an understanding of ourselves.”
  3. “Who looks outside, dreams; who looks inside, awakes.”
  4. “Knowing your own darkness is the best method for dealing with the darknesses of other people.”
  5. “In all chaos there is a cosmos, in all disorder a secret order.”
  6. “A particularly beautiful woman is a source of terror. As a rule, a beautiful woman is a terrible disappointment.”
  7. “Man needs difficulties; they are necessary for health.”
  8. “The greatest and most important problems of life are all fundamentally insoluble. They can never be solved but only outgrown.”
  9. “There is no coming to consciousness without pain.”
  10. “The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.”
  11. “Your visions will become clear only when you can look into your own heart. Who looks outside, dreams; who looks inside, awakes.”
  12. “I am not what happened to me, I am what I choose to become.”

Boeken en publicaties van Carl Jung

  • 2016. Psychological types. Taylor & Francis.
  • 2015. Psychology of dementia praecox. Princeton University Press.
  • 2014. The archetypes and the collective unconscious. Routledge.
  • 2014. Psychology and Religion Volume 11: West and East. Routledge.
  • 2014. Two essays on analytical psychology (Vol. 7). Routledge.
  • 2014. Symbols of transformation (Vol. 5). Routledge.
  • 2014. The structure and dynamics of the psyche (Vol. 8). Routledge.
  • 2014. Psychology and alchemy (Vol. 12). Routledge.
  • 2014. Mysterium coniunctionis: An inquiry into the separation and synthesis of psychic opposites in alchemy. Routledge.
  • 2014. On the nature of the psyche. Routledge.
  • 2014. Collected Works of CG Jung, Volume 17: Development of Personality: Development of Personality (Vol. 17). Princeton University Press.
  • 2014. The practice of psychotherapy (Vol. 16). Routledge.
  • 2014. Four archetypes. Routledge.
  • 2014. Alchemical studies (Vol. 13). Routledge.
  • 2014. The spirit of man in art and literature (Vol. 15). Routledge.
  • 2014. Civilization in transition (Vol. 10). Routledge.
  • 2013. The psychology of the transference. Routledge.
  • 2013. The essential Jung: selected and introduced by Anthony Storr. Princeton University Press.
  • 2012. The undiscovered self: With symbols and the interpretation of dreams. Princeton University Press.
  • 2012. Liber novus. WW Norton & Company.
  • 2012. The interpretation of nature and the psyche. Ishi Press International.
  • 2001. Modern man in search of a soul. Psychology Press.
  • 1978. Flying Saucers: A Modern Myth of Things Seen in the Sky.(From Vols. 10 and 18, Collected Works) (Vol. 20). Princeton University Press.
  • 1972. The trickster: A study in American Indian mythology (Vol. 351). Schocken.
  • 1971. The stages of life. The portable Jung, 3-22.
  • 1964. Approaching the unconscious. Man and his symbols, 18-103.
  • 1964. Man and his symbols. Laurel.
  • 1964. The collected works of CG Jung (Vol. 10). London, UK: Routledge & Kegan Paul.
  • 1963. Memories, dreams. Reflections, 84.
  • 1962. The secret of the golden flower: a Chinese book of life. Houghton Mifflin Harcourt.
  • 1959. Aion: Researches into the Phenomenology of the Self.
  • 1959. The basic writings of CG Jung.
  • 1957, 1916. The transcendent function. Edited and published by the Students Association, CG Jung Institute.
  • 1949. Essays on a science of mythology.
  • 1940. The psychology of the child archetype. Coll. wks, 9(1), 162.
  • 1939. The integration of the personality.
  • 1939. Conscious, unconscious, and individuation. Coll. wks, 9(1).
  • 1936. The concept of the collective unconscious. Collected works, 9(1), 42.
  • 1935. The Tavistock Lectures.
  • 1928. The relations between the ego and the unconscious.
  • 1928. Contributions to analytical psychology.
  • 1923. Psychological types: or the psychology of individuation.
  • 1916. Analytical psychology. Moffat, Yard.

Citatie voor dit artikel:
Zeeman, A. (2018). Carl Jung. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/carl-jung/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 02/03/2018 | Laatste update: 07/12/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/carl-jung/”>Toolshero: Carl Jung</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Alexander Zeeman
Artikel door:

Alexander Zeeman

Alexander Zeeman is Content Manager bij ToolsHero waar hij zich richt op content productie, content management en marketing. Daarnaast studeert hij International Business aan de Hogeschool Rotterdam. Binnen zijn studie is hij bezig met de ontwikkeling van diverse management competenties en het verbeteren van operationele bedrijfsprocessen.

Tags:

Geef een reactie