Taiichi Ohno biografie, quotes en boeken

Taiichi Ohno - Toolshero

Taiichi Ohno (1912 – 1990) was een succesvolle Japanse ingenieur en de grondlegger van het Toyota Production System (TPS). Dit werd later de LEAN management filosofie die nog steeds in productieprocessen en bedrijfsactiviteiten wordt gebruikt.

Biografie Taiichi Ohno

Taiichi Ohno studeerde af aan de Nagoya Technical High School in Japan en ging in 1932 na zijn afstuderen werken bij Toyoda Spinning dat eigendom was van de Toyoda-familie. Het bedrijf werd later verkocht aan de Britse firma Platt Brothers.

Na de verkoop van het bedrijf besloot de Toyoda familie het geld van de verkoop te investeren in de productie van auto’s (Toyota).

Gratis e-book bij Toolshero

In 1943 stapte Taiichi Ohno over naar Toyota waar hij zijn carrière begon als productiemanager. In die rol ging hij de uitdaging aan om de productiviteit te stimuleren zodat het bedrijf zich kon meten met de machtige Amerikaanse auto-industrie. Een opdracht die van levensbelang was voor de Toyoda-familie en dit zorgde dan ook voor grote druk.

Gelukkig had Taiichi Ohno de situatie in de daaropvolgende jaren onder controle. Hij besloot om binnen het productieproces korte metten te maken met inefficiëntie en verspilling binnen het bedrijf te elimineren. Dit werd de kern van het Toyota Productiesysteem (TPS).

Elementen als muda (de eliminatie van verspilling), Jidoka (het inbouwen van kwaliteit) en de Kanban methode (het gebruik van kaartjes als onderdeel van de just in time voorraadbeheer) werden ontworpen, ontwikkeld, getest en geoptimaliseerd.

Hij bleef ook herhaaldelijk vragen waarom het bedrijf grote hoeveelheden (dure) componenten op voorraad moest houden voor de productielijn.

Hieruit is de methode voor voorraadbeheersing, de Just In Time (JIT) ontstaan.

Taiichi Ohno begon als productiemanager en werkte zich op naar een directiefunctie binnen Toyota. Omdat hij openlijk sprak over productieprocessen, hetgeen niet in goede aarde viel, werd hij later in zijn carrière op pad gestuurd om overleg te plegen met leveranciers.

Het succes van TPS is voor een deel te danken aan het feit dat de hoofdfabriek van Toyota in Japan was gelegen in Toyoda City, in de buurt van Nagoya. Daar leveranciers zich meestal in de nabijheid van de fabriek bevonden, kon Toyota onderdelen op afroep bestellen zodat deze werden geleverd op het moment dat de fabriek ze nodig had.

Het succes van de ontwikkeling van TPS door Taiichi Ohno van TPS-ontwikkeling (Dagelijks verbeteren, Goed Nadenken en Goede Producten) binnen Toyota werd tot op zekere hoogte verspreid doordat zijn verhaal, dat in boeken en artikelen werd gepubliceerd, in het Engels werd vertaald.

Taiichi Ohno ontwikkelde niet alleen nieuwe ideeën, hij had ook een unieke leiderschapsstijl. Zijn inzicht om de beste systemen van de concurrent te identificeren en deze aan te passen aan de unieke situatie van de Japanse productie- en bedrijfsomgeving was een belangrijke succesfactor voor de groei van Toyota als autofabrikant en organisatie.

Word lid van Toolshero

Taiichi Ohno quotes

  1. “All we are doing is looking at the time line, from the moment the customer gives us an order to the point when we collect the cash. And we are reducing the time line by reducing the non-value adding wastes.”
  2. “Progress cannot be generated when we are satisfied with existing situations.”
  3. “The Toyota style is not to create results by working hard. It is a system that says there is no limit to people’s creativity. People don’t go to Toyota to ‘work’ they go there to ’think’.”
  4. “Without standards, there can be no improvement.”
  5. “Having no problems is the biggest problem of all.”
  6. “Standards should not be forced down from above but rather set by the production workers themselves.”
  7. “Something is wrong if workers do not look around each day, find things that are tedious or boring, and then rewrite the procedures. Even last month’s manual should be out of date.”
  8. “Data is of course important in manufacturing, but I place the greatest emphasis on facts.”
  9. “The more inventory a company has, the less likely they will have what they need.”
  10. “No goal, regardless of how small can be achieved without adequate training.”
  11. “Costs do not exist to be calculated. Costs exist to be reduced.”
  12. “The more inventory a company has, the less likely they will have what they need.”
  13. “We are doomed to failure without a daily destruction of our various preconceptions.”

Bekende publicaties en boeken

  • 2007. Workplace Management. Translated by Jon Miller, Gemba Press.
  • 1989. L’esprit Toyota.
  • 1988. Just in Time for Today and Tomorrow. Productivity Press.
  • 1988. Workplace Management. Productivity Press.
  • 1988. Toyota Production System: Beyond Large-Scale Production. Productivity Press.
  • 1987. The Toyota Production System (Doctoral dissertation, Monterey Institute of International Studies).
  • 1985. Kanban: just-in-time at Toyota.
  • 1983. Toyota Seisan Hoshiki no Tenkai (application of Toyota Production System). Tokyo, Japan: Nihon Noritsu Kyokai.
  • 1982. How the Toyota production system was created. Japanese Economic Studies, 10(4), 83-101.
  • 1982. The origin of Toyota production system and kanban system. In Proceedings of the International Conference on Productivity and Quality Improvement (pp. 3-8). Industrial Engineering and Management Press Atlanta, Ga.
  • 1978. Toyota Production System–Aiming at an Off-Scale Management. Diamond Co., Tokyo.

Citatie voor dit artikel:
Van Vliet, V. (2017). Taiichi Ohno. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/taiichi-ohno/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 12/10/2017 | Laatste update: 14/12/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/taiichi-ohno/”>Toolshero: Taiichi Ohno</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Vincent van Vliet
Article by:

Vincent van Vliet

Vincent van Vliet is oprichter van Toolshero en verantwoordelijk voor de content en release management. Samen met het team bepaalt hij de strategie en beheert de content planning, marktintroducties, klantervaring en beleidsontwikkeling onderdelen van het bedrijf.

Tags:

Geef een reactie