Sakichi Toyoda biografie en quotes

Sakichi Toyoda - Toolshero

Sakichi Toyoda (1867-1930) was een Japanse uitvinder, industrieel en oprichter van Toyota Industries Co., Ltd. Sakichi Toyoda bracht een industriële revolutie teweeg in de Japanse textielindustrie. Hij wordt ook wel de Japanse Thomas Edison genoemd. Hij was ook de grondlegger van de 5 times why methode en het 5S systeem, die beide zeer effectieve LEAN management instrumenten zijn.

Biografie Sakichi Toyoda

Toen Sakichi 20 jaar oud was, nam hij de ingrijpende beslissing om zijn vertrouwde dorp achter zich te laten en af te reizen naar Tokio. Daar zag Sakichi Toyoda moderne fabrieken met de modernste machines. Hij raakte hierdoor zo gefascineerd dat zijn passie voor machines en motoren werd gewekt.

Eenmaal terug in zijn dorp bestudeerde Sakichi de alledaagse voorwerpen in zijn omgeving. Hij legde zich toe op het verbeteren van het handweefgetouw dat destijds een onhandig en lastig te bedienen apparaat was.

Gratis e-book bij Toolshero

Sakichi Toyoda heeft zijn leven gewijd aan het bestuderen en ontwikkelen van textiel assemblage. Na 30 jaar noeste arbeid was het Toyoda weefgetouw uitontwikkeld. De uitvinding van het automatisch weefgetouw leidde ertoe dat in november 1926 de Toyoda Automatic Loom Works, Ltd werd opgericht.

Begin 1933 stonden veel teams onder leiding van zijn zoon Kiichiro Toyoda en vanuit het deel van het bedrijf dat zich toelegde op de productie van auto’s werden veel producten gemaakt die hun tijd ver vooruit waren.

Motor Type A werd succesvol afgerond in 1934. Een jaar later werd deze motor gebruikt in het eerste prototype van hun personenauto’s, de A1. De Toyoda autodivisie produceerde ook een prototype van een vrachtwagen, de G1.

In 1936 werd hun eerste personenauto op de markt gebracht, de Toyoda AA (toen nog onder de naam Toyoda). Dit model is ontwikkeld vanuit prototype model A1. Van meet af aan wat het de bedoeling dat dit voertuig een personenwagen zou zijn.

Zijn beroemdste uitvinding was het volautomatische weefgetouw waarin hij het principe van Jidoka (autonome automatisering) verwerkte. Het principe van Jidoka betekent dat de machine automatisch stopt wanneer er een probleem optreedt. Dit principe werd later een vast onderdeel van het Toyota Production System (TPS).

Sakichi Toyoda is ook bekend vanwege het ontwikkelen van het concept van 5 Whys: Als er een probleem optreedt, vraag dan vijf keer waarom om de oorzaak van het probleem te achterhalen.

Neem daarna maatregelen om gelijksoortige problemen in de toekomst te voorkomen. Dit concept wordt tegenwoordig gebruikt in LEAN methodieken om problemen op te lossen, kwaliteit te verbeteren en kosten te verlagen.

Sakichi Toyoda overleed op 30 oktober 1930. Hij was 63 jaar oud.

Word lid van Toolshero

Bekende quotes van Sakichi Toyoda

  1. “Workers are treasure of the factory. They are important to me.”
  2. “The more people use my inventions, the better the country will be.”
  3. “I’m not talented more than anybody else. I just put lots of efforts and researches.”
  4. “There is nothing that can’t be done. If you can’t make something, it’s because you haven’t tried hard enough.”

Bekende publicaties en boeken

  • 1914. U.S. Patent No. 1,093,088. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.

Citatie voor dit artikel:
Van Vliet, V. (2009). Sakichi Toyoda. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/sakichi-toyoda/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 20/10/2009 | Laatste update: 09/06/2024

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/sakichi-toyoda/”> Toolshero: Sakichi Toyoda</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 6

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Vincent van Vliet
Artikel door:

Vincent van Vliet

Vincent van Vliet is oprichter van Toolshero en verantwoordelijk voor de content en release management. Samen met het team bepaalt hij de strategie en beheert de content planning, marktintroducties, klantervaring en beleidsontwikkeling onderdelen van het bedrijf.

Tags:

Geef een reactie