Richard Branson biografie en vermogen

Richard Branson - Toolshero

Richard Branson (Richard Charles Nicholas Branson, 18 juli 1950) is een businessmagnaat, investeerder, avonturier en filantroop. Richard Branson is bekend als de oprichter van Virgin Group, dat bestaat uit meer dan 400 bedrijven in verschillende sectoren. Op dit moment is hij de op 5 na rijkste man in het Verenigd Koninkrijk en staat hij wereldwijd bekend om zijn recordpogingen met adventure-activiteiten.

Richard Branson biografie

Richard Branson is geboren in Surrey. Hij groeide op in een familie waarvan hij veel steun en liefde ontving. Thuis hadden ze geen televisie en ze luisterden niet naar de radio, maar volgens Richard Branson heeft hij een leuke jeugd gehad.

Zijn vader Ted Branson was advocaat en zijn moeder Eve Branson werkte als stewardess. Beide ouders waardeerden Richard Bransons onafhankelijkheid erg.

Ze moedigden hem aan om op eigen benen te staan en zijn moeder liet hem toen hij vier jaar oud was zelfs een keer alleen de weg naar huis terugvinden vanaf het huis van zijn oma. Volgens Richard Branson was hij verdwaald, maar is hij uiteindelijk thuisgekomen.

Vroege schooljaren

Richard Branson ging eerst naar de Scaitcliffe preparatory school in Windsor Great Park. Hij deed veel aan sport, waardoor hij populair werd. Richard Branson werd aanvoerder van het voetbal, rugby- en cricketteam.

Hij leed echter aan dyslexie, wat in die tijd nog geen bekend probleem was. Richard Branson was niet in staat om altijd correct te lezen, schrijven of spellen, en daarom werd hij door klasgenoten en leraren gezien als dom of lui.

Gelukkig voor hem was hij goed in sport, aangezien zijn schoolresultaten slecht waren en dit er soms voor zorgde dat hij werd geslagen door de leraar.

Hij ging naar de Cliff View House school, een school ter voorbereiding op het Common Entrance-examen. Deze school bood geen sporten aan en hij werd vaak geslagen. Maar toen ontmoette hij Charlotte, de dochter van de hoofdmeester.

Ze spraken ’s avonds met elkaar af, totdat ze op een avond betrapt werden. Richard Branson werd daarom van school gestuurd. Hij deed alsof hij zelfmoord probeerde te plegen, waarna hij weer werd toegelaten.

Eerste onderneming

Richard Branson ging in 1963 naar de Stowe High School. De studenten hadden veel verplichte activiteiten die in de ogen van Richard Branson en Jonathan Holland-Gems verbeterd konden worden.

Ze geloofden dat hun ideeën revolutionair waren en dat ze een nieuw magazine moesten maken waarin de ideeën van studenten konden worden gepresenteerd. Richard Branson en Jonathan Holland-Gems zetten een studentenmagazine op met de naam Student.

In de voorbereidingsfase van het nieuwe magazine namen ze contact op met alle belanghebbenden en bracht Richard Branson weinig tijd door met zijn familie. Zijn familie steunde zijn gedrevenheid en hielp hem met het schrijven van artikelen en met financiële bijdragen.

Hij stopte met school toen hij 16 was en stortte zich op het magazine. Toen Jonathan Holland-Gem echter besloot zijn studie af te maken, dreigde het magazine een mislukking te worden.

Toen de inkomsten van het bedrijf omlaag gingen, probeerde Richard Branson de onderneming te verkopen. Helaas was dit geen succes. Daarom richtte hij in 1970 een postorderbedrijf op met de naam Virgin Mail Order.

Met het businessmodel van het bedrijf konden ze lagere prijzen bieden dan concurrenten, wat uiteindelijk leidde tot een toegenomen verkoopvolume.

Virgin Records

Richard Branson richtte in de jaren 70 de platenwinkelketen Virgin Records op. De bedoeling was om een plek te creëren waar mensen konden socializen en samen naar platen konden luisteren. Het bedrijf werd snel het nummer 1 onafhankelijke platenlabel voor punk- en new wave-muziek.

In deze periode, toen hij in de 20 was, trouwde Richard Branson voor de eerste keer, maar het huwelijk hield niet lang stand. Hij trouwde opnieuw met Joan en ze kregen meerdere kinderen. Hun eerste kind werd te vroeg geboren en stierf na vier dagen. Later kregen ze een dochter en zoon, die hen hielpen het verlies van hun baby te verwerken.

Het belang van familie

Richard Branson hecht heel veel waarde aan zijn familie omdat ze hem hebben geholpen met het bereiken van zijn succes. Hij zei dat de liefde van zijn familie hem motiveert om doelen te blijven bereiken, en dat het bereiken van doelen zonder die liefde betekenisloos is.

Hij wilde altijd een goede balans hebben tussen werk en zijn sociale leven, wat hij jarenlang probeerde te realiseren. Richard Branson zegt dat hij er echt van geniet om tijd door te brengen met zijn familie.

Begin Virgin Atlantic Airways en verkoop Virgin Records

Omdat het bedrijf goed genoeg liep om uit te kunnen breiden, bouwde Richard Branson al snel een opnamestudio in Oxfordshire, verschillende Virgin Megastores, en in 1984 de Virgin Atlantic Airways. Tegen die tijd waren de gecumuleerde winsten van zijn meer dan 50 bedrijven hoger dan 17 miljoen dollar.

Het succes van Richard Branson kreeg echter te maken met een financiële tegenvaller, en als gevolg daarvan verkocht hij Virgin Records voor 1 miljard dollar om de geringe cashflow van Virgin Atlantic Airways te verbeteren.

Hoewel Richard Branson werd gedwongen om Virgin Records te verkopen, zorgde zijn ondernemend vermogen ervoor dat hij nieuwe zakelijke ondernemingen ging innoveren. Hij was vastbesloten in de muziekindustrie te blijven, en daarom richtte hij in 1993 Virgin Radio op. Hij richtte daarnaast een andere platenmaatschappij op, V2 Benelux.

Virgin Atlantic Airways was ook een groot succes. De luchtvaartmaatschappij gaf net dat beetje meer en zette klanten op de eerste plaats. Het bedrijf was één van de eersten die in elke klasse videoschermen in de rugleuning van vliegtuigstoelen introduceerde en gratis ijs aanbood tijdens films.

De eerste onderscheidingen

Tegen de jaren 90 bestond de Virgin Group al uit ongeveer 100 bedrijven in 35 landen.

Rond die tijd, in 1993, ontving Branson een eredoctoraat van Doctor of Technology van de Loughborough University.

Ook werd Branson in 2000 door prins Charles geridderd tijdens een investituur in Buckingham Palace en kreeg hij de Tony Jannes Award uitgereikt, een onderscheiding voor uitzonderlijke individuele prestaties op het gebied van commerciële lijnvluchten door leidinggevenden in de luchtvaartmaatschappij, uitvinders, producenten en regeringsleiders.

Verdere ondernemingen van Richard Branson

Branson vormde Virgin Galactic, een organisatie die commerciële ruimtevaartuigen ontwikkelt en richting open ruimte bestuurt.
Recentelijk heeft hij bovendien de introductie van een cruisemaatschappij aangekondigd met de naam Virgin Voyages, die voor het eerst zal gaan varen in 2020.

Richard Branson heeft een merkstrategie voor risicokapitaal ontwikkeld. Met deze strategie kan hij een licentie krijgen op de naam Virgin, die minimale financiële middelen met zich meebrengt, en zorgt ervoor dat de Virgin Group continu blijft groeien.

Succesvol door het nemen van risico’s

Zijn persoonlijkheid vertegenwoordigt zijn succes. Richard Branson is een avontuurlijk persoon die risico’s durft te nemen. Naast de ongeveer 400 succesvolle bedrijven die hij heeft opgericht, zijn er ook 200 geflopt, zoals Virgin Cola en Virgin Clothing.

Zijn vermogen om risico’s te nemen werd ook duidelijk toen hij de Atlantische en Pacifische Oceanen overstak in een hetelucht ballon. Ook is hij op een kitesurfboard het Kanaal overgestoken en heeft hij een record gebroken met het oversteken van de Atlantische oceaan in een boot.

Onderscheidingen en prijzen

De missie, visie en leiderschapsstijl van Richard Branson maken hem een uitzonderlijk ondernemer. Zijn bedrijven staan bekend om de constante kwaliteit die ze bieden, zoals het Virgin Group Hotel in Chicago.

Het bedrijf is door de Readers’ Choice Awards 2016 van Condé Nast Traveler’s tot nummer 1 verkozen. Om deze constante kwaliteit te garanderen, treedt hij soms op als mysteryshopper om de kwaliteit van zijn bedrijven te verbeteren.

Hij heeft verschillende beloningen ontvangen. Zo werd hij door The Times als een van de ‘Top 100 Most Influential People in the World’ genoemd.

Daarnaast ontving Richard Branson in 2007 voor zijn ecologische en humanitaire inspanningen de Citizen of the World Award, een onderscheiding die wordt uitgereikt door de United Nations Correspondents Association aan personen die een betekenisvolle bijdrage hebben geleverd.

Richard Branson heeft een eredoctoraat van Doctor Honoris Causa ontvangen van de Kaunas Technology University in Kaunas, en vele andere beloningen van verschillende partijen.

Huidige non-profitinitiatieven

Op dit moment besteedt Richard Branson het grootste deel van zijn tijd aan non-profitinitiatieven zoals zijn Virgin Unite, dat een positief verschil probeert te maken in de wereld.

Branson richtte Virgin Unite op in 2004. Virgin Unite is een onafhankelijke non-profit organisatie. Met deze organisatie streeft Branson ernaar om een betere wereld te creëren met ideeën voor ondernemers. Door het constant opnieuw starten van een nieuwe onderneming, heeft Branson zijn Virgin Group kunnen uitbreiden.

Het advies van Branson voor ondernemers bevat dan ook vaak de boodschap dat ze gewoon moeten beginnen, ook al zijn ze er niet klaar voor. Zo is er geen uitstel van het starten van een nieuwe onderneming.

Richard Branson Net worth / vermogen

Branson is nog steeds in vorm en houdt van sporten zoals kitesurfen, zwemmen, wielrennen en tennis. Hij heeft drie kleinkinderen en woont op Neck Island in de Britse Maagdeneilanden. Hij bestuurt zijn bedrijven virtueel door online beschikbaar te zijn voor klanten via sociale media en e-mail, en onderhoudt telefonisch contact met zijn werknemers.

Richard Branson bezit daarnaast twee eilanden, en zijn nettowaarde wordt door Forbes geschat op 5 miljard.

Bekende quotes

  1. “You don’t learn to walk by following rules. You learn by doing, and by falling over.”
  2. “Fun is one of the most important – and underrated – ingredients in any successful venture. If you’re not having fun, then it’s probably time to call it quits and try something else.”
  3. “Business opportunities are like buses, there’s always another one coming.”
  4. “Do not be embarrassed by your failures, learn from them and start again.”
  5. “Being a good listener is absolutely critical to being a good leader; you have to listen to the people who are on the front line.”
  6. “Material things are delightful, but they’re not important.”
  7. “In business, if you realize you’ve made a bad decision, you change it.”
  8. “One thing is certain in business. You and everyone around you will make mistakes.”
  9. “A good leader doesn’t get stuck behind a desk.”
  10. “I think it’s quite great to set yourself a big challenge, and then you’ve got another reason for keeping fit.”
  11. “If you are a small company taking on a big company, you need to have a sense of humor.”
  12. “If somebody offers you an amazing opportunity but you are not sure you can do it, say yes – then learn how to do it later!”
  13. “Respect is how to treat everyone, not just those you want to impress.”
  14. “Train people well enough so they can leave, treat them well enough so they don’t want to.”
  15. “Throwing yourself into a job you enjoy is one of the life’s greatest pleasures!”

Publicaties en boeken van Richard Branson et al.

  • (2007). Let’s Not Screw It, Let’s Just Do it: New Lessons for the Future. Random House Australia.
  • (2007). Screw it, let’s do it: lessons in life and business. Random House.
  • (2008). Business stripped bare: adventures of a global entrepreneur. Random House.
  • (2008). Business stripped bare: adventures of a global entrepreneur. Random House.
  • (2010). Losing my virginity: how I’ve survived, had fun, and made a fortune doing business my way. Crown Business.

Citatie voor dit artikel:
Zeeman, A. (2018). Richard Branson. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/richard-branson/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 20/04/2018 | Laatste update: 24/08/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/richard-branson/”>ToolsHero: Richard Branson</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Alexander Zeeman
Artikel door:

Alexander Zeeman

Alexander Zeeman is Content Manager bij ToolsHero waar hij zich richt op content productie, content management en marketing. Daarnaast studeert hij International Business aan de Hogeschool Rotterdam. Binnen zijn studie is hij bezig met de ontwikkeling van diverse management competenties en het verbeteren van operationele bedrijfsprocessen.

Tags:

Geef een reactie