Jeff Bezos

Jeff Bezos - toolshero

Jeff Bezos (Jeffrey Preston Bezos) is een Amerikaanse ondernemer, investeerder en werd in 2018 benoemd tot de rijkste man ter wereld. Hij is de oprichter en CEO van Amazon.

Biografie Jeff Bezos

Jeff Bezos is op 12 januari 1964 geboren in Albuquerque, New Mexico. Kort na zijn geboorte scheidden zijn ouders. Zijn moeder, Jacklyn Gise Bezos hertrouwt als hij 4 is met een Cubaan genaamd Mike Bezos, waar Jeff zijn achternaam Bezos van krijgt. De naam van zijn biologische vader is Ted Jorgensen.

Het gezin heeft in Houston en Miami gewoond. Jeff ging naar de River Oaks Elementary School in Houston (basisschool) en verhuisde vervolgens naar Miami voor zijn opleiding aan de Miami Palmetto Senior High School. Na deze opleiding heeft hij zijn studie vervolgd en gestudeerd aan de Princeton universiteit, waar hij in 1986 zijn bachelorsdiploma heeft behaald.

Na het behalen van zijn bachelor (Electrical engineering & computer science) ging hij bij het Taiwanese mobiele telefoonbedrijf FITEL werken. Daarna heeft hij bij Bankers Trust gewerkt en uiteindelijk komt hij bij D.E. Shaw & Co, een investeringsmaatschappij en technologische ontwikkelingspartij dat in werd 1988 opgericht door David E. Shaw.
Samen met Shaw kwam hij op het idee van een digitaal boek, wat gelijk de basis legde voor zijn verdere carrière.

Bezos leerde zijn ex vrouw McKenzie Bezos in 1992 kennen en trouwden binnen een jaar, ze kregen drie zonen en hebben een dochter geadopteerd uit China. Op 9 januari 2019 maakte Jeff via Twitter bekend te gaan scheiden. Opvallend is dat volgens het huwelijksrecht, zijn ex-vrouw McKenzie recht heeft op de helft van het gemeenschappelijk vermogen tenzij er voorafgaand huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld. Dat houdt in dat hij een groot deel van zijn 80 miljoen aandelen van Amazon zou moeten verkopen.

Jeff Bezos heeft in 1994 het bedrijf Amazon opgericht om online boeken te verkopen. Hij focuste zich vooral op het langetermijndenken en klantenservice. Tegenwoordig verkoopt Amazon miljoenen verschillende producten, waarvan vele worden aangeboden door externe leveranciers die afhankelijk zijn van de gegevensbeheerdiensten van Amazon.
Vervolgens introduceerde het bedrijf een elektronische boeklezer (de Kindle) in 2007. Momenteel is dat het bestverkochte artikel van Amazon. Vier jaar later bracht Amazon de Kindle Fire uit.

In 2000 zette hij Blue Origin op, een bedrijf gericht op commerciële ruimtevaart. In 2006 werd in Rexas een groot stuk land gekocht als test- en lanceerterrein. Hoewel de eerste lancering in 2011 geen succes was: de raket crashte. De tweede testvlucht in 2015 was wel succesvol, de raket behaalde de beoogde hoogte en wist ook weer te landen. In 2017 maakte dezelfde raket een testvlucht met dummies aan boord, dat was ook een succes. Bezos wilt graag dat voor 2020 de eerste raket met personen de lucht in gaat.

Tevens kocht Bezos in 2013 The Washington Post voor 250 miljoen dollar. Hij richtte zich volledig op onlinediensten, dat ervoor zorgde dat de krant in 2016 voor het eerst in jaren weer winstgevend was.

 

Wil je onbeperkte en advertentievrije toegang?   

Persoonlijke investeringen doet Jeff met zijn bedrijf Bezos Expeditions, hij investeerde daarmee in 1998 $250.000 in aandelen van Google en verkreeg daarmee 3,3 miljoen aandelen. Daarnaast investeert hij in bedrijven die zich bezighouden met gezondheid en het tegengaan van verval van het lichaam. Hij investeert ook graag in technologische start-ups als Twitter, Uber en AirBnB.

Hij beloofde in september 2018 $ 2 miljard van zijn vermogen aan voorschoolse programma’s en steun voor dakloze gezinnen.

Amazon

In 1994 zet Jeff Amazon.com vanuit zijn garage in Seattle op. Inmiddels is Amazon een van de grootste handelsplaatsen ter wereld en worden er allerlei verschillende producten verkocht. Kijkend naar de cijfers, 20% van de omzet in 2015 was afkomstig van media, de overige 80% kwam van andere goederen.

In 1997 ging Amazon naar de beurs, er werden 3 miljoen aandelen geplaatst tegen een koers van $16 per stuk. De omzet bedroeg het boekjaar ervoor 32 miljoen met 250 werknemers in dienst. Inmiddels is het aandeel sinds 1998-1999 3 keer gesplitst (in 1998 2 nieuwe aandelen voor 1 oud, in 1999 3 voor 1 en nogmaals in 1999 2 voor 1). Als gevolg dat er inmiddels 36 miljoen aandelen in omloop zijn. Deze zijn nu per stuk $1.800 waard, waarvan 16% in het bezit van Jeff. Vanaf 2000 is het bedrijf winstgevend.

Mijlpalen

 • 1964. Jeffrey Bezos is born in Albuquerque, New Mexico.
 • 1986. Graduates Princeton University. Starts working at Bankers Trust.
 • 1994. Introduces Amazon.com to sell books online.
 • 1997. Initial public offer of Amazon at $18 per share.
 • 1999. Time magazine Person of the Year.
 • 2003. Survives helicopter crash in south-west Texas.
 • 2007. Introduces the Kindle electronic book reader.
 • 2010. E-book sales surpass traditional book sales on Amazon.com.
 • 2013. Acquires The Washington Post for $250 million.
 • 2018. Becomes the richest person on the planet.

Jeff Bezos quotes

 • “If you double the number of experiments you do per year you’re going to double your inventiveness.”
 • “Life’s too short to hang out with people who aren’t resourceful.”
 • “A brand for a company is like a reputation for a person. You earn reputation by trying to do hard things well.”
 • “One of the only ways to get out of a tight box is to invent your way out.”

Publicaties en boeken van Jeff Bezos et al.

 • 2012. The Power of Invention. SEC. gov, April.
 • 2011. 10,000 Year Clock.
 • 2010. We are what we choose. Remarks by Jeff Bezos, as Delivered to the Class of.
 • 2010. Interview with Charlie Rose. Broadcasted on, 60.
 • 2008. Amazon. com ceo jeff bezos on animoto. Startup School.
 • 2007. The institutional yes (interview with Jeff Bezos by Julia Kirby and Thomas A. Stewart). Harvard Business Review, 74-83.
 • 2006. Web 2.0 podcast: A conversation with Jeff Bezos.
 • 2004. Online Extra: Jeff Bezos on word-of-mouth power. Bloomberg Business.
 • 2003. Jeff Bezos: Fixated on the Customer. Business Week Online, 29, 2003.
 • 2000. An open letter from Jeff Bezos on the subject of patents. Amazon.com.
 • 1999. Setting the standard with Jeff Bezos. Internet Summit, 99, 20.
 • 1998. A bookstore by any other name. In conferencia en el Commonwealth Club (Vol. 27).
 • 1997. Letter to shareholders. Amazon On-Line.

Citatie voor dit artikel:
Zeeman, A. (2019). Jeff Bezos. Retrieved [insert date] from ToolsHero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/jeff-bezos/

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/jeff-bezos/”>ToolsHero.nl: Jef Bezzos</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 0

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Word lid en ontvang onbeperkt toegang

Als lid heb je onbeperkt toegang tot alle artikelen (1000+), templates en meer!

Tagged:

Geef een antwoord