Bill Gates biografie, quotes en vermogen

Bill Gates - Toolshero

Bill Gates (28 oktober 1955) is wereldwijd bekend als een van de rijkste mannen en als invloedrijke openbare spreker, technoloog en meest succesvolle ondernemer van de 20e eeuw. Bill Gates is mede-oprichter van Microsoft Corporation en de Bill & Melissa Gates Foundation. Bill Gates is daarnaast ook filantroop en hij heeft verschillende boeken geschreven, zoals The Road Ahead en Business @ the Speed of Thought.

Biografie Bill Gates

Hij is geboren in Seattle, Washington. Hij heeft een oudere en een jongere zus. Bills Gates’ vader, William H. Gates, was advocaat en zijn moeder, Mary Gates, zat in de raad van bestuur voor First Interstate Bank, een financiële holdingmaatschappij in Seattle. Zoals wel vaker in die tijd, werd er van Bill Gates verwacht dat hij net als zijn vader advocaat zou worden.

In 1967 ging Bill Gates naar Lakeside School, een privéschool in Seattle. Tijdens zijn studie raakte hij geïnteresseerd in computercodes nadat zijn school investeerde in computers voor studenten van General Electrics.

Gratis e-book bij Toolshero

Bill Gates werkte met BASIC, een Beginner’s All-purpose Symbolic Instruction Code, en begon met het ontwikkelen van software en games. Hij was 13 jaar toen hij de computerversie van boter-kaas-en-eieren ontwierp. Bill Gates en een aantal andere studenten, waaronder Paul Allen, manipuleerden het computersysteem om extra computertijd te krijgen op school.

De studenten mochten niet meer bij de computers, maar nadat ze hadden aangeboden bugs in het systeem op te sporen, kregen ze extra computertijd.

Bill Gates was erg gemotiveerd op school en bestudeerde broncodes, een verzameling computerinstructies, voor meerdere programma’s. Binnen in paar jaar werden hij en drie andere studenten door Information Sciences Inc. gevraagd om een payroll-programma te schrijven in een andere computertaal, COBOL genaamd.

Hierdoor kreeg Bill Gates meer bekendheid en begon de Lakeside School zijn kennis en vaardigheden op het gebied van computerwetenschappen te erkennen. De school vroeg om het roostersysteem van de school te schrijven, waar hij erg blij mee was omdat hij zichzelf zo met meisjes kon inplannen. Ondanks dat hij niet echt met ze praatte, vond hij het leuk om in die lessen te zitten.

Bill Gates slaagde aan de Lakeside School met een bijna perfecte score voor de SAT-test, een assessment om te testen in hoeverre een student klaar is voor college. Hij werd ook aangewezen voor het National Merit Scholarship Program.

In 1973 schreef hij zich in aan de Harvard University, waar hij wiskunde en informatica studeerde. Tijdens zijn studieperiode vernieuwde hij een algoritme voor ‘pancake sorting’, een bekende term voor het oplossen van wiskundige problemen. Gedurende ongeveer dertig jaar was zijn versie de snelste. In plaats van zijn studie af te ronden, zag Bill Gates andere mogelijkheden.

Hij speculeerde dat de MITS Altair 8800-computer snel op de markt zou worden gebracht en dat deze computer draaide op een computerprocessor waar hij heel goed bekend mee was.

Na de demonstratie van deze computer in 1975 nam Bill Gates contact op met de makers van de nieuwe computer en deed alsof hij en Paul Allen werkten aan een BASIC-interpreter voor de computer. Het bedrijf stemde in met een ontmoeting met Bill Gates en Paul Allen voor een demonstratie. Beide studenten moesten hard aan de slag aangezien ze nog niet aan de BASIC-interpreter hadden gewerkt.

Bill Gates en Paul Allen maakten de interpreter af en na een demonstratie werden ze meteen aangenomen. De interpreter kreeg de naam Altair Basic, en hun partnerschap werd eerst Micro-soft genoemd.

In 1975 werd hun merknaam officieel geregistreerd als Microsoft en kwam er een einde aan het partnerschap met MITS. Microsoft begon met het ontwikkelen van programmeertalen voor verschillende systemen, maar Bill Gates evalueerde voornamelijk elke coderegel die werd geschreven. Volgens Bill Gates moest hij vaak delen opnieuw schrijven als hij fouten had geïdentificeerd.

In 1980 had IBM problemen met het verkrijgen van een besturingssysteem voor hun nieuwe computer. Bill Gates stelde voor om 86-DIS te gebruiken, een besturingssysteem ontwikkeld door Seattle Computer Products, en het dan te transformeren naar MS-DOS. Hij werd een officiële licentie-agent onder de voorwaarde om uiteindelijk de eigenaar te worden en licenseerde het product aan IBM.

Zoals Bill Gates verwachtte, realiseerden kloners zich dat het goedkoper was om MS-DOS te kopen in plaats van een persoonlijk besturingssysteem te ontwikkelen. Al gevolg hiervan maakte IBM’s verkoop van MS-DOS Microsoft een grote speler in de computerindustrie, aangezien de MS-DOS de standaard werd in de computerindustrie.

Om die reden werd Microsoft beschouwd als zeer invloedrijk op de nieuwe computers. In 1981 herstructureerde Bill Gates Microsoft en werd hij president en bestuursvoorzitter van Microsoft.

In 1985 werd de eerste versie van Microsoft Windows voor consumenten, Windows 1.0., op de markt gebracht. In 1986 ontwikkelde Microsoft een apart besturingssysteem voor IBM. Ondanks dat er in het verleden een goede samenwerking tussen de twee partijen leek te zijn, kwam er door verschillende standpunten een einde aan hun partnerschap.

Tijdens zijn functies bij Microsoft stond Bill Gates bekend als een vreselijke baas. Hij stond ver van anderen af, hij was moeilijk te bereiken, en hij kon erg direct en strijdlustig zijn. Rond deze tijd, in 1987, werd Bill Gates vermeld in de Forbes Magazine 400 Richest People in America. In die tijd stond hij op de Forbes World’s Bilionaires List en was hij jarenlang de rijkste persoon.

In 1989 richtte hij daarnaast Interactive Home Systems op, een reclame-en licentiebureau, dat later de naam Corbis kreeg.

Vermogen

Ondanks dat Bill Gates claimde een vreselijke baas te zijn, had hij speciale gevoelens voor Melinda French. Ze werkten samen en trouwden in 1994. Twee jaar later kregen ze hun eerste dochter, Jennifer Katharine. Het koppel had ook een zoon, Rory John (1999), en een dochter genaamd Phoebe Adelle (2002). Op dit moment wonen Bill Gates en zijn familie in Washington in een onderkomen met een waarde van ongeveer 125 miljoen dollar.

Het bedrijf groeide snel en Chief Executive Officers Magazine benoemde Bill Gates tot CEO van het jaar 1994. In hetzelfde jaar kocht Bill Gates de Codex Leicester, een verzameling beroemde wetenschappelijke geschriften van Leonardo da Vinci.

Bill Gates werd in dit jaar ook geëerd als de twintigste Distinguished Fellow van British Computer Society.

Hij doneerde daarnaast een deel van zijn Microsoft-aandeel om de William H. Gates Foundation op te richten. Deze werd later gefuseerd met Gates Learning Foundation om er in 2000 de Bill & Melinda Gates Foundation van te maken. Vandaag de dag staat de Bill & Melinda Gates Foundation ook wel bekend als de grootste en meest transparante particuliere organisatie ter wereld.

De organisatie biedt filantropisch werk via hun Global Health Division om de ongelijkheid in de gezondheidszorg te verminderen, Global Development Division om de levering van gezondheidsproducten met een hoge impact te verbeteren, Global Growth & Opportunity Division om op de markt gebaseerde innovaties te creëren en te schalen, en hun United States Division om de Amerikaanse high school en het postsecundair onderwijs te verbeteren. De stichting heeft meer dan 1000 werknemers in dienst en de omzet was in 2010 meer dan 50 miljard dollar.

In 1996 doneerde hij 6 miljoen dollar aan de Stanford University voor de bouw van de Gates Computer Science Building. Twee jaar later stond hij op nummer één in de Top 50 Cyber Elite, gepubliceerd door Time Magazine. Daarnaast stond hij op nummer twee in Upside Elite, gepubliceerd door Upside Magazine. Bill Gates is heel bekend geworden en hij houdt niet van de aandacht die hij krijgt omdat hij de rijkste man ter wereld is.

Daarom kocht Bill Gates in 1997 een privéjet. Hij is erg gul en doneerde in 1999 20 miljoen dollar van zijn eigen rekening naar het Massachusetts Institute of Technology, een particuliere onderzoeksuniversiteit, voor de bouw van een computerlaboratorium. In dit jaar ontving hij ook de New York Institute of Technology’s president’s Medal.

In 2001 noemde The Guardians hem als een van de meest invloedrijke sprekers, en in 2002 ontvingen Bill Gates en zijn vrouw van de American Institute for Public Service de Jefferson Award, een onderscheiding voor mensen die bijzondere dingen doen zonder daar erkenning voor te verwachten.

Rond 2004 werd hij directeur van Berkshire Hathaway, een Amerikaanse multinationale conglomeraat.

In 2005 werd Bill Gates benoemd tot Honorary Knight Commander van de Order of the British Empire, een onderscheiding voor prominente nationale of regionale prestaties die werd uitgereikt door koningin Elizabeth II. Een jaar later kregen hij en Melinda de Placard of the Order of the Aztec Eagle uitgereikt voor hun filantropische werk over de wereld.

In 2006 hielp Gates met de oprichting van TerraPower, een organisatie die streeft naar de ontwikkeling van een duurzaam en economisch kernenergiesysteem voor meer betaalbare en veiligere energie in de wereld. In dit jaar ontving hij ook de James C. Global Humanitarian Award van het Tech Museum of Innovation, een onderscheiding voor mensen wiens brede visie en leiderschap zijn gericht op het bestrijden van belangrijke mondiale problemen.

Times Magazine stelde dat Bill Gates een van de 100 meest invloedrijke mensen is van de 20e eeuw. Hij is altijd geïnteresseerd geweest in het helpen van anderen. Daarom doneerde hij fondsen om onderzoek te starten om mondiale problemen aan te pakken.

In 2010 ontving Bill Gates de Bower Award for Business Leadership van het Franklin Institute, een wetenschappelijk museum en het centrum van wetenschappelijk onderwijs en onderzoek in Philadelphia. In dit jaar kreeg hij ook de Silver Buffalo Award, een onderscheiding voor bijzonder verdienste aan de jeugd, uitgereikt door de Boy Scouts of America.

In 2012 claimde Forbes dat Bill Gates de vierde machtigste persoon te wereld was. Bill Gates probeert de aandacht voor verschillende onderwerpen te vergroten, vooral voor de wereldgezondheid. In 2014 deed hij mee aan de Ice Bucket Challenge en plaatste een video van zichzelf op YouTube waarin hij een emmer met ijswater over zijn hoofd leegstort om meer aandacht te vestigen op de ziekte ALS.

In hetzelfde jaar dronk hij water dat werd geproduceerd uit menselijke uitwerpselen, maar het was verwerkt door de Omniprocessor. De processor verwerkt een mengsel van menselijke uitwerpselen en water door ziekteverspreiders te elimineren om zo de verspreiding van ziekten door uitwerpselen tegen te houden.

Sinds 2014 heeft Bill Gates eigen belangen in verschillende bedrijven via Cascade Investment LLC. In dit jaar werd hij bovendien Technology Advisor.

In 2015 ontvingen Bill Gates en zijn vrouw de Padma Bhusan, een onderscheiding voor bijzondere verdienste zonder onderscheid naar ras, beroep, functie of geslacht. De onderscheiding is de op twee na hoogste burgerlijke onderscheiding in de Republiek India.

In 2016 kregen hij en Melinda de Presidential Medal of Freedom uitgereikt door voormalig president Barack Obama, een prijs die wordt toegekend aan mensen die een bijzondere verdienstelijke bijdrage hebben geleverd aan de veiligheid of het nationale belang van de Verenigde Staten, de wereldvrede en culturele of andere belangrijke publieke of particuliere inspanningen.

In 2017 ontvingen Bill Gates en zijn vrouw van president François Hollande het Legioen van Eer, de hoogste Franse onderscheiding voor militaire en burgerlijke verdiensten.

Bill Gates heeft vele eredoctoraten ontvangen. In 2000 ontving hij een eredoctoraat van de Nyenrode Business Universiteit in Nederland. Hierna volgden eredoctoraten van het Royal Institute of Technology in Zweden in 2000, van de Waseda University in Japan in 2005, van Harvard University, Tshinghua University in China en de Karolinska University in Zweden in 2007, en Cambridge University in 2009. Bill Gates was ook een ‘honorary trustee’ van de Peking University in 2007.

Momenteel richt Bill Gates zich voornamelijk op filantropisch werk via de Bill and Melinda Gates Foundation. Hij is gedreven om via de stichting mensen over de hele wereld te helpen, gezonder te leven, en productiviteit in het leven te verhogen.

Volgens Bill Gates kunnen organisaties mondiale problemen aanpakken die door overheden en andere organisaties worden genegeerd. Daarom richtte hij ook The Giving Pledge op, een toezegging van de rijkste personen en families ter wereld om het grootste deel van hun vermogen te besteden aan filantropische doelen.

Op dit moment heeft hij al 27 miljard dollar uitgegeven aan filantropisch werk en hij zegt dat 95 procent van al zijn vermogen zal worden gedeeld met mensen in nood wanneer hij sterft.

Word lid van Toolshero

Bill Gates quotes

 1. “It’s fine to celebrate success but it is more important to heed the lessons of failure.”
 2. “Your most unhappy customers are your greatest source of learning.”
 3. “Treatment without prevention is simply unsustainable.”
 4. “As we look ahead into the next century, leaders will be those who empower others.”
 5. “Innovation is moving at a scarily fast pace.”
 6. “I believe that if you show people the problems and you show them the solutions they will be moved to act.”
 7. “We are not even close to finishing the basic dream of what the PC can be.”
 8. “Flipping burgers is not beneath your dignity. Your grandparents had a different word for burger flipping: they called it opportunity.”
 9. “By improving health, empowering women, population growth comes down.”
 10. “Headlines, in a way, are what mislead you because bad news is a headline, and gradual improvement is not.”

Publicaties en boeken

 • 2015. The next epidemic—lessons from Ebola. New England Journal of Medicine, 372(15), 1381-1384.
 • 2009. Total recall: How the e-memory revolution will change everything (p. 48). New York: Dutton.
 • 2008. A new approach to capitalism in the 21st century. Creative Capitalism: A Conversation.
 • 2008. Making capitalism more creative. Time Magazine, 31.
 • 2008. How to fix capitalism. Time, 11, 24-29.
 • 2007. A robot in every home. Scientific American, 296(1), 58-65.
 • 2007. How to keep America competitive. New Oriental English, 5, 019.
 • 2006. Unleashing the power of creativity.
 • 1999. Business@ the speed of thought. Business Strategy Review, 10(2), 11-18.
 • 1998. What will be: How the new world of information will change our lives. HarperCollins Publishers.
 • 1996. The road ahead. rev. ed. New York and London: Penguin Books.
 • 1976. An open letter to hobbyists. Homebrew Computer Club Newsletter, 2(1), 2.

Citatie voor dit artikel:
Zeeman, A. (2018). Bill Gates. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/bill-gates/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 12/01/2018 | Laatste update: 19/03/2024

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/bill-gates/”>Toolshero: Bill Gates</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4.6 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 10

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Alexander Zeeman
Article by:

Alexander Zeeman

Alexander Zeeman is Content Manager bij ToolsHero waar hij zich richt op content productie, content management en marketing. Daarnaast studeert hij International Business aan de Hogeschool Rotterdam. Binnen zijn studie is hij bezig met de ontwikkeling van diverse management competenties en het verbeteren van operationele bedrijfsprocessen.

Tags:

Geef een reactie