Elon Musk

Elon Musk - toolshero

Elon Musk is een Canadees-Amerikaans ondernemer. Hij is de oprichter van SpaceX en medebedenker en -oprichter van Zip2 en Tesla. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor het succes van PayPal. Momenteel is hij is algemeen directeur (CEO) en Chief Designer (CDO) van SpaceX, algemeen directeur en productarchitect van Tesla en voorzitter van SolarCity.

Biografie Elon Musk

Elon Reeve Musk is op 28 juni 1971 geboren in Pretoria, Zuid-Afrika. Hij is de zoon van een Canadees model (Maye Musk) en een Zuid-Afrikaanse elektromechanisch ingenieur (Errol Musk). Zijn ouders scheidden in 1980, daarna woonde Musk bij zijn vader.

Toen hij 10 jaar was ontdekte hij de Commodore VIC-20. Hij leerde zichzelf programmeren en verkocht 2 jaar later een BASIC-videospel. BASIC is een imperatieve programmeertaal die oorspronkelijk was bedoeld om mensen snel te leren programmeren.)
Het spel had de naam Blastar, die hij kort daarna had verkocht aan het tijdschrift PC and Office Technology voor 500 dollar.

Musk ging in zijn kindertijd naar de privéschool Waterkloof House Preparatory School. Echter deed hij eindexamen aan de Pretoria Boys High School en verhuisde naar Canada in juni 1989. Daarna ontving hij een Canadees burgerschap via zijn Canadese moeder.

In 1989 werd Musk toegelaten tot Queen’s University in Kingston, Ontario. In 1992, na twee jaar gestudeerd te hebben aan Queen’s University, vertrok Musk naar de University of Pennsylvania waar hij op 24-jarige leeftijd een Bachelor of Science-diploma in Natuurkunde van Penn’s College of Arts and Sciences haalde en een Bachelor of Arts Economie aan de Wharton School of the University of Pennsylvania. Musk bleef nog een jaar om een tweede bachelor te behalen.

Tijdens zijn studie aan University of Pennsylvania kochten Musk en mede-student Adeo Ressi een studentenhuis om dit als nachtclub te gebruiken. In 1995, 24 jaar oud, verhuisde Musk naar Californië om in de natuurkunde te promoveren aan Stanford University, maar verliet de universiteit na twee dagen om zelf bedrijven op te richten op het gebied van internet, duurzame energie en de ruimte. In 2002 kreeg hij het Amerikaanse staatsburgerschap.

Als hij twaalf jaar is, is hij al zijn leraren de baas in het programmeren van computers. Op zijn 24e stopt hij met zijn studie aan de Stanford University om zijn eerste bedrijfje te beginnen. Vier jaar later is dat bedrijf al 300 miljoen dollar waard, waarna Compaq het koopt. In 2002 neemt eBay een ander bedrijf van hem over – Paypal – voor de som van 1,5 miljard dollar. Zijn enorme vermogen investeert hij in SpaceX (2002), Tesla Motors (2004) en SolarCity (2006).

 

Wil je onbeperkte en advertentievrije toegang?   

Zip2

In 1995 richtten Musk en zijn broer Kimbal Zip2, een internetbedrijf, op. Ze deden dit met investeringen van een groep business angels. Het bedrijf ontwikkelde een online stadsgids voor onder andere kranten. Musk contracteerde The New York Times en de Chicago Tribune. Tijdens zijn tijd bij Zip2 wilde Elon algemeen directeur worden van het bedrijf, maar hier ging geen enkel lid van de raad van commissarissen van Zip2 mee akkoord. Compaq nam Zip2 over voor 307 miljoen Amerikaanse dollars waarvan Musk 7% ontving, wat neerkwam op 22 miljoen dollar.

X.com en PayPal

In maart 1999 richtte Musk X.com op, een online betaalplatform. Hij investeerde hier 10 miljoen dollar in. Een jaar later werd dit bedrijf samengevoegd met Confinity, dat ook een betaalplatform had, genaamd PayPal. Het samengevoegde bedrijf richtte zich op de diensten die PayPal al had en ging in 2001 door onder diezelfde naam. PayPals vroege groei werd gedreven door een actie waarbij nieuwe klanten geld kregen bij registratie. PayPal werd overgenomen door Ebay in oktober 2002, voor anderhalf miljard dollar, waarvan Musk 165 miljoen ontving. Musk was met 11,7% van de aandelen de grootste aandeelhouder van PayPal voor de overname.

SpaceX

In 2001 creëerde Musk het concept “Mars Oasis”; een project om een kleine experimentele broeikas met voedingsgewassen te laten landen op Mars om publieke interesse te wekken in ruimte-exploratie. Musk reisde in oktober 2001 met Jim Cantrell en Adeo Ressi naar Moskou om gebruikte ICBM’s te kopen die spullen de ruimte in zouden kunnen schieten.

Elon Musk quotes

 • “When something is important enough, you do it even if the odds are not in your favor.”
 • “If you get up in the morning and think the future is going to be better, it is a bright day. Otherwise, it’s not.”
 • “There have to be reasons that you get up in the morning and you want to live. Why do you want to live? What’s the point? What inspires you? What do you love about the future? If the future does not include being out there among the stars and being a multi-planet species, I find that incredibly depressing.”
 • “When Henry Ford made cheap, reliable cars, people said, ‘Nah, what’s wrong with a horse?’ That was a huge bet he made, and it worked.”
 • “Persistence is very important. You should not give up unless you are forced to give up.”
 • “It’s OK to have your eggs in one basket as long as you control what happens to that basket.”
 • “Failure is an option here. If things are not failing, you are not innovating enough.”
 • “Brand is just a perception, and perception will match reality over time. Sometimes it will be ahead, other times it will be behind. But brand is simply a collective impression some have about a product.”
 • “Starting and growing a business is as much about the innovation, drive and determination of the people who do it as it is about the product they sell.”
 • “We’re going to make it happen. As God is my bloody witness, I’m hell-bent on making it work.”
 • “The first step is to establish that something is possible; then probability will occur.”
 • “People work better when they know what the goal is and why. It is important that people look forward to coming to work in the morning and enjoy working.”
 • “I could either watch it happen or be a part of it.”

Publicaties en boeken van Elon Musk

 • 2018. Making life multi-planetary. New Space, 6(1), 2-11.
 • 2017. Making humans a multi-planetary species. New Space, 5(2), 46-61.
 • 2006. The secret Tesla Motors master plan (just between you and me). blog), August, 2.
 • 2001. U.S. Patent No. 6,185,194. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
 • 1999. U.S. Patent No. 5,944,769. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.

Citatie voor dit artikel:
Sari, J. (2019). Elon Musk. Retrieved [insert date] from ToolsHero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/elon-musk/

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/elon-musk/”>ToolsHero.nl: Elon Musk</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 0

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Word lid en ontvang onbeperkt toegang

Als lid heb je onbeperkt toegang tot alle artikelen (1000+), templates en meer!

Tagged:

Geef een antwoord