Elon Musk biografie, vermogen en quotes

Elon Musk - Toolshero

Elon Musk is een Canadees-Amerikaans ondernemer. Hij is de oprichter van SpaceX en medebedenker en -oprichter van Zip2 en Tesla. Daarnaast was Elon Musk verantwoordelijk voor het succes van PayPal. Momenteel is hij is algemeen directeur (CEO) en Chief Designer (CDO) van SpaceX, algemeen directeur en productarchitect van Tesla en voorzitter van SolarCity.

Elon Musk biografie

Elon Reeve Musk is op 28 juni 1971 geboren in Pretoria, Zuid-Afrika. Hij is de zoon van een Canadees model (Maye Musk) en een Zuid-Afrikaanse elektromechanisch ingenieur (Errol Musk). Zijn ouders scheidden in 1980, daarna woonde Musk bij zijn vader.

Toen hij 10 jaar was ontdekte hij de Commodore VIC-20. Hij leerde zichzelf programmeren en verkocht 2 jaar later een BASIC-videospel. BASIC is een imperatieve programmeertaal die oorspronkelijk was bedoeld om mensen snel te leren programmeren.)

Gratis e-book bij Toolshero

Het spel had de naam Blastar, die hij kort daarna had verkocht aan het tijdschrift PC and Office Technology voor 500 dollar.

Musk ging in zijn kindertijd naar de privéschool Waterkloof House Preparatory School. Echter deed hij eindexamen aan de Pretoria Boys High School en verhuisde naar Canada in juni 1989. Daarna ontving hij een Canadees burgerschap via zijn Canadese moeder.

In 1989 werd Musk toegelaten tot Queen’s University in Kingston, Ontario.

In 1992, na twee jaar gestudeerd te hebben aan Queen’s University, vertrok Musk naar de University of Pennsylvania waar hij op 24-jarige leeftijd een Bachelor of Science-diploma in Natuurkunde van Penn’s College of Arts and Sciences haalde en een Bachelor of Arts Economie aan de Wharton School of the University of Pennsylvania.

Musk bleef nog een jaar om een tweede bachelor te behalen.

Tijdens zijn studie aan University of Pennsylvania kochten Musk en mede-student Adeo Ressi een studentenhuis om dit als nachtclub te gebruiken.

In 1995, 24 jaar oud, verhuisde Musk naar Californië om in de natuurkunde te promoveren aan Stanford University, maar verliet de universiteit na twee dagen om zelf bedrijven op te richten op het gebied van internet, duurzame energie en de ruimte. In 2002 kreeg hij het Amerikaanse staatsburgerschap.

Als hij twaalf jaar is, is hij al zijn leraren de baas in het programmeren van computers. Op zijn 24e stopt hij met zijn studie aan de Stanford University om zijn eerste bedrijfje te beginnen.

Vier jaar later is dat bedrijf al 300 miljoen dollar waard, waarna Compaq het koopt. In 2002 neemt eBay een ander bedrijf van hem over – Paypal – voor de som van 1,5 miljard dollar. Zijn enorme vermogen investeert hij in SpaceX (2002), Tesla Motors (2004) en SolarCity (2006).

Zip2

In 1995 richtten Musk en zijn broer Kimbal Zip2, een internetbedrijf, op. Ze deden dit met investeringen van een groep business angels. Het bedrijf ontwikkelde een online stadsgids voor onder andere kranten.

Musk contracteerde The New York Times en de Chicago Tribune. Tijdens zijn tijd bij Zip2 wilde Elon algemeen directeur worden van het bedrijf, maar hier ging geen enkel lid van de raad van commissarissen van Zip2 mee akkoord.

Compaq nam Zip2 over voor 307 miljoen Amerikaanse dollars waarvan Musk 7% ontving, wat neerkwam op 22 miljoen dollar.

X.com en PayPal

In maart 1999 richtte Musk X.com op, een online betaalplatform. Hij investeerde hier 10 miljoen dollar in. Een jaar later werd dit bedrijf samengevoegd met Confinity, dat ook een betaalplatform had, genaamd PayPal.

Het samengevoegde bedrijf richtte zich op de diensten die PayPal al had en ging in 2001 door onder diezelfde naam. PayPals vroege groei werd gedreven door een actie waarbij nieuwe klanten geld kregen bij registratie.

PayPal werd overgenomen door Ebay in oktober 2002, voor anderhalf miljard dollar, waarvan Musk 165 miljoen ontving. Musk was met 11,7% van de aandelen de grootste aandeelhouder van PayPal voor de overname.

SpaceX

In 2001 creëerde Musk het concept “Mars Oasis”; een project om een kleine experimentele broeikas met voedingsgewassen te laten landen op Mars om publieke interesse te wekken in ruimte-exploratie.

Musk reisde in oktober 2001 met Jim Cantrell en Adeo Ressi naar Moskou om gebruikte ICBM’s te kopen die spullen de ruimte in zouden kunnen schieten.

In Rusland werd Musk ontvangen door bedrijven NPO Lavochkin en Kosmotras. Hij werd echter gezien als een amateur en zou zelfs zijn bespuugd door een van de Russische ontwerpers van de raket. In een video die circuleert op internet, geeft Musk aan gezegd te hebben dat hij opzoek is naar een raket, maar dat ze de nuke (atoombom) zouden mogen houden.

Later ontmoette Musk en zijn team nogmaals de mensen achter Kosmotras, waarna ze de raket aangeboden kregen voor 8 miljoen Amerikaanse dollars. Musk wees het aanbod af en besloot een eigen bedrijf te starten waarmee hij betaalbare raketten zou bouwen.

Met 100 miljoen van zijn eigen verdiensten startte hij daarop SpaceX in 2002 (Space Exploration Technologies Corp.) Vanaf 2021 is hij de CEO van het bedrijf gebleven en bekleedt hij tevens de functie van Chief Engineer.

Tesla

Elon Musk trad in 2004 in dienst bij Tesla Motors, Inc., nu Tesla Inc. als voorzitter en productarchitect. In 2008 werd hij CEO van het bedrijf. Tesla bouwde voor het eerst een elektrische sportwagen in 2008, de Tesla Roadster.

Een van de eerdere modellen zou hij later de ruimte inschieten. De elektrische auto werd was het startsein voor een hele reeks nieuwe modellen.

Op een dag bedacht Musk dat hij SEXY is zijn Tesla-portfolio wilde hebben. Daarom gaf hij de volgende modellen de namen: Model S, Model 3, Model X and Model Y (S3XY). Hij kon de tweede in de reeks niet de naam Model E geven omdat Ford deze handelsnaam heeft vastgelegd.

Zelfstandig landende raketten

Met SpaceX lanceerde Musk de eerste Falcon 1-raket in 2006. De raket haalde de baan rond de aarde niet, maar desondanks kreeg het bedrijf toch een contract van NASA (Commercial Orbital Transportation Services).

SpaceX faalde nog 2 keer, wat Musk zoveel stress opleverde dat hij aangaf fysieke pijn te hebben en schreeuwend wakker werd uit nachtmerries.

In 2008 lukte het Musk dan om de Falcon 1 raket te lanceren en in een baan rond de aarde te krijgen. Hiermee werd SpaceX het eerste commerciële bedrijf dat dit voor elkaar kreeg.

In hetzelfde jaar kreeg SpaceX van NASA een nieuw contract, genaamd het Commercial Resupply Services-contract, voor een totaal van 12 vluchten met de Falcon 9-raket in combinatie met de Dragon-capsule naar het International Space Station (ISS).

In 2012 was het dan zover. De Dragon-capsule van SpaceX meerde aan bij het ISS, een echte primeur voor de commerciële ruimtevaart. Het doel van de organisatie was nog steeds het ontwikkelen van herbruikbare raketten en capsules. De eerste trap van de Falcon 9-raket werd met succes geland. Bi volgende lanceringen werd de raket zelfs geland op een zelfstandig varend schip, net voor de kust.

The Boring Company

De goede ideeën blijven komen bij Elon Musk. In 2006 start hij The Boring Company op, gericht op het bouwen van een tunnelnetwerk onder steden om de grote verkeersdruk in de stad te ontlasten.

Begin 2017 startte het bedrijf met de bouw van een testgeul op het bedrijfsterrein van SpaceX. In 2021 werd een tunnel onder het Las Vegas Convention Centre voltooid. Lokale overheidsinstanties hebben het tunnelsysteem inmiddels goedgekeurd.

In 2018 produceerde en verkocht Musk vlammenwerpers voor het bedrijf, geïnspireerd op de film Spaceballs, geregisseerd door Mel Brooks.

Tesla Roadster in de ruimte

In 2018 lanceerde Elon Musk de Falcon Heavy met daarin zijn persoonlijke Tesla Roadster. Op het scherm in de cockpit staat een bericht klaar voor buitenaardse wezens die mogelijk het voertuig betreden in de toekomst: don’t panic!

In 2017 onthulde SpaceX het Starship. Een jaar later kondigde SpaceX aan een reis gepland te hebben naar de maan in 2023. In 2020 werd de eerste bemande vlucht uitgevoerd door het bedrijf, wat hen het eerste commerciële bedrijf maakte dat een persoon in een baan rond de aarde heeft gebracht.

Elon Musk Starlink-satellieten

In 2015 begon SpaceX met het ontwikkelen van de Starlink-satellieten die in een lage baan om de aarde werden gebracht. De constellatie van satellieten zouden gefaseerd de ruimte in worden geschoten en het hele project zou zo’n 10 jaar duren en 10 miljard dollar kosten.

SpaceX heeft veel kritiek te verduren gekregen van astronomen die aangeven dat deze satelliet-constellatie gevaar in de ruimte veroorzaken. Musk verwerpt de kritiek stellig en geeft aan dat de impact van de satellieten nihil is.

Elon Musk crypto

Elon Musk is zeer optimistisch als het gaat om crypto currencies, met name over Dogecoin. De oprichter van Tesla en SpaceX tweette meermaals over deze digitale munteenheid, die hij zelf de people’s coin noemt. In een statement legt hij uit dat veel mensen in zijn omgeving Dogecoin hebben gekocht en dat hij daarom ook deze token steunt.

Hij voelt dat dit de crypto currency van het grote publiek is. Musk erkent dat hij geïnvesteerd heeft in Bitcoin, Ethereum en Dogecoin.

Elon Musk huwelijkspartner en kinderen

Het is duidelijk dat Elon Musk een druk bezet man is. Naast zijn bedrijven heeft hij ook zes kinderen om voor te zorgen.

In 2020 kreeg Musk een zoontje met zijn toenmalige vriendin Grimes. Daarvoor kreeg hij vijf andere kinderen met zijn ex-vrouw Justine Wilson. Zijn eerste kind met Justine overleed aan wiegendood. Nevada Alexander Musk werd slechts 10 weken oud.

Van de meeste van zijn kinderen is weinig bekend. Over de naam van zijn laatste kind is veel te doen geweest. Hij en partner Grimes gaven het kind de naam X Æ A-Xii. In een podcast met Joe Rogan onthulde Musk de manier waarop de naam wordt uitgesproken: X-Ash-A-Twelve.

Tussen 2010 en 2015 was Musk getrouwd met huwelijkspartner Talulah Riley.

Het vermogen van Elon Musk

Een groot deel van het vermogen van Elon Musk komt uit de aandelen die hij bezit van Tesla en SpaceX. Op 8 december 2021 was hij officieel de rijkste man ter wereld, met een geschat vermogen van 278 miljard dollar.

Musk staat voor Amazon oprichter Jeff Bezos en miljardairs Bill Gates en Larry Page op de lijst met rijkste mensen ter wereld.

Word lid van Toolshero

Elon Musk quotes

 • “When something is important enough, you do it even if the odds are not in your favor.”
 • “If you get up in the morning and think the future is going to be better, it is a bright day. Otherwise, it’s not.”
 • “There have to be reasons that you get up in the morning and you want to live. Why do you want to live? What’s the point? What inspires you? What do you love about the future? If the future does not include being out there among the stars and being a multi-planet species, I find that incredibly depressing.”
 • “When Henry Ford made cheap, reliable cars, people said, ‘Nah, what’s wrong with a horse?’ That was a huge bet he made, and it worked.”
 • “Persistence is very important. You should not give up unless you are forced to give up.”
 • “It’s OK to have your eggs in one basket as long as you control what happens to that basket.”
 • “Failure is an option here. If things are not failing, you are not innovating enough.”
 • “Brand is just a perception, and perception will match reality over time. Sometimes it will be ahead, other times it will be behind. But brand is simply a collective impression some have about a product.”
 • “Starting and growing a business is as much about the innovation, drive and determination of the people who do it as it is about the product they sell.”
 • “We’re going to make it happen. As God is my bloody witness, I’m hell-bent on making it work.”
 • “The first step is to establish that something is possible; then probability will occur.”
 • “People work better when they know what the goal is and why. It is important that people look forward to coming to work in the morning and enjoy working.”
 • “I could either watch it happen or be a part of it.”

Publicaties en boeken

 • 2018. Making life multi-planetary. New Space, 6(1), 2-11.
 • 2017. Making humans a multi-planetary species. New Space, 5(2), 46-61.
 • 2006. The secret Tesla Motors master plan (just between you and me). blog), August, 2.
 • 2001. U.S. Patent No. 6,185,194. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
 • 1999. U.S. Patent No. 5,944,769. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.

Citatie voor dit artikel:
Sari, J. (2019). Elon Musk. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/elon-musk/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 05/04/2019 | Laatste update: 15/03/2024

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/elon-musk/”>Toolshero: Elon Musk</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4.6 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 21

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Jessie Sari
Article by:

Jessie Sari

Jessie Sari is content schrijver bij ToolsHero. Samen met het team draagt ze bij aan het schrijven van artikelen en website optimalisatie. Jessie studeert Trade Management in Asia aan de Hogeschool van Rotterdam. Binnen haar opleiding houdt ze zich bezig met opbouwen van fundamentele skills, waaronder marketing, import en export van producten en diensten in Azië, economie, financiën, management, consultancy en projectmanagement.

Tags:

Geef een reactie