ChatGPT: een handige AI tool
ChatGPT: in dit artikel wordt het concept ChatGPT praktisch uitgelegd. Het artikel begint met de definitie van deze baanbrekende tool, gevolgd door informatie over de ontwikkeling ervan, voorbeelden, toepassingen, gevaren en valkuilen en nog veel meer. Veel leesplezier!
Wat is ChatGPT?
ChatGPT is een online hulpmiddel voor natuurlijke taalverwerking. Het wordt aangedreven door kunstmatige intelligentie en kan gebruikt worden om mensachtige gesprekken te voeren, tekst te genereren zoals e-mails, essays, maar ook om computercode te schrijven.
GPT-3.5 is momenteel gratis toegankelijk voor iedereen. Daarnaast is versie GPT-4.0 beschikbaar. Voor 20 dollar per maand heeft de gebruiker toegang tot de meest uitgebreide versie van ChatGPT. Het taalmodel genereert antwoorden op een snellere manier dan de GPT-3.5 versie en is uitgerust met geavanceerde toepassingen zoals browsing, plugins en advanced data analysis.
ChatGPT is ontwikkeld door het bedrijf OpenAI, een onderzoeksbedrijf. De tool werd gelanceerd op 30 november 2022. De tool is eenvoudig te gebruiken via de website van OpenAI na het aanmaken van een gratis account.
Veel gebruikers beginnen met het gebruiken van deze tool door de chat vragen te stellen. Er is geen limiet op het aantal vragen en opdrachten dat gegeven kan worden. Ook is er een applicatie beschikbaar voor Android en iPhone gebruikers.
Geavanceerde toepassingen GPT3.5 en GPT4.0
Hoewel het voeren van een volledig gesprek met een hulpmiddel gebaseerd op kunstmatige intelligentie een hele gewaarwording is, kent de tool nog veel meer handige toepassingen.
Het kan essays schrijven, kunst beschrijven, uitleg geven over vrijwel elk alledaags proces, filosofische gesprekken voeren, wiskundeberekeningen uitleggen en coderen.
De mogelijkheden reiken ver. Enkele voorbeelden van taken waarmee ChatGPT kan helpen zijn:
- Code schrijven
- CV schrijven
- Excel-formules maken
- Samenvatten van teksten
- Sollicitatiebrieven schrijven
- Vertalen
- Data-analyse
Hoe werkt ChatGPT?
De antwoorden die ChatGPT geeft kunnen soms verbluffend zijn. Mensen vragen zich af hoe het eigenlijk mogelijk is dat ze een gesprek voeren met een computer. Hier is hoe het precies werkt.
Stel je voor dat ChatGPT een slimme computer is die heel goed is in praten en schrijven, maar eigenlijk is het geen echt persoon. Het is een programma dat is geleerd om te begrijpen wat mensen zeggen en vragen.
Stap 1: leren van boeken en het internet
ChatGPT heeft geleerd van heel veel boeken en teksten. Het heeft gelezen over allerlei onderwerpen, zoals dieren, geschiedenis, en verhalen.
Stap 2: luisteren naar mensen
Mensen stellen vragen aan ChatGPT, zoals “Wat is het weer vandaag?” of “Kun je me een verhaaltje vertellen?”.
Stap 3: denken en antwoorden
ChatGPT denkt een beetje na en probeert dan een goed antwoord te geven. Het probeert te onthouden wat het heeft geleerd uit de boeken en teksten.
Stap 4: terug praten
Als het een goed antwoord heeft bedacht, praat ChatGPT terug en geeft het antwoord aan de persoon die de vraag heeft gesteld.
Het is een beetje als praten met een hele slimme robot die veel weet. Maar onthoud dat het geen echt persoon is. Soms kunnen de antwoorden fout zijn.
Beperkingen en tekortkomingen van ChatGPT
Enkele beperkingen van ChatGPT zijn:
Niet in staat om complexiteit van menselijke taal volledig te begrijpen
ChatGPT is getraind om woorden te genereren op basis van input. Hierdoor kunnen antwoorden oppervlakkig lijken en echte inzichten missen.
Gebrek aan kennis over gegevens en gebeurtenissen
De trainingsgegevens eindigen met inhoud van 2021. ChatGPT kan onjuiste informatie verstrekken op basis van de gegevens waaruit het put. Als ChatGPT de vraag niet volledig begrijpt, kan het ook een onnauwkeurig antwoord geven.
ChatGPT wordt nog steeds getraind, dus feedback wordt aanbevolen wanneer een antwoord onjuist is. De GPT-4 versie is in staat om het internet te lezen en is actueler.
Het vat samen, maar citeert geen bronnen
ChatGPT biedt geen analyse of inzicht in gegevens of statistieken. De tool kan verschillende statistieken verstrekken, maar geeft geen echt commentaar op wat deze statistieken betekenen of hoe ze verband houden met het onderwerp.
Ethische bezwaren
ChatGPT is nog in ontwikkeling en heeft een grote golf van angst en onwetendheid over de implicaties ervan veroorzaakt. Hieronder lees je over de belangrijkste bezwaren die mensen hebben bij het gebruik van kunstmatige intelligentie in chatbots.
Vooroordelen en discriminatie
ChatGPT kan onbedoelde vooroordelen en discriminatie in zijn antwoorden geven. Dat komt omdat het is getraind op enorme hoeveelheden tekstgegevens die menselijke vooroordelen kunnen bevatten. Dat kan vervolgens weer leiden tot ongelijke behandeling van verschillende groepen mensen.
Privacy en gegevensbeveiliging
Het gebruik van ChatGPT in gegevensverwerkingsprocessen kan leiden tot zorgen over privacy en beveiliging. Het kan namelijk gevoelige informatie bevatten die niet geschikt is voor openbare distributie, wat leidt tot potentiële schendingen van de privacyregels.
Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid
Het is onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de acties van ChatGPT wanneer het fouten maakt of schadelijke inhoud genereert. Dat roept vragen op over aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid.
Manipulatie en misbruik
ChatGPT kan worden misbruikt voor het verspreiden van onjuiste informatie, spam, of zelfs het maken van nepnieuws. Het kan ook worden gebruikt om mensen te manipuleren of te bedriegen.
Geeft ChatGPT verkeerde antwoorden?
Zoals eerder beschreven, heeft ChatGPT beperkingen zoals alle andere taalmodellen. Het is mogelijk dat onzinnige of onjuiste antwoorden gegeven worden. Het is dus belangrijk om de gegenereerde gegevens te controleren.
OpenAI zelf raadt de gebruikers aan om zoveel mogelijk feedback te geven over de antwoorden die de tool geeft. Op die manier wordt de tool continu verbeterd.
Politieke bias
Onderzoekers uit Engeland en Brazilië hebben aangetoond dat ChatGPT antwoorden genereert die in het voordeel zijn van de democraten in de VS, de Labour party in de UK en de arbeiderspartij van Lula da Silva in Brazilië.
Eerder werden al zorgen geuit over politieke vooringenomenheid van de tool, maar dit is het eerste grootschalige onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van consistente en op bewijzen gebaseerde analyses.
Weigert ChatGPT soms te antwoorden op bepaalde vragen?
Door het vrijgeven van ChatGPT aan het grote publiek zijn er grote zorgen ontstaan onder mensen die bang zijn dat hun baan wordt ingepikt door AI. Mede daarom wordt er vanuit gegaan dat ChatGPT onvermurwbaar moet zijn in het weigeren van advies geven voor criminele doeleinden.
Als de gebruiker de chat vraagt om criminele adviezen, dan legt de chatbot uit waarom de activiteit precies illegaal is en om welke reden bepaalde wetten zijn ingevoerd. Andere keren weigert de tool simpelweg antwoord te geven.
Uitdagingen en gevaren van ChatGPT
Zoals eerder aangegeven in deze tekst kent het gebruik van chatbots in het algemeen enkele uitdagingen en gevaren. Hieronder worden deze kort nog eens opgesomd.
Uitdagingen
- Bias: De antwoorden van ChatGPT kunnen vooroordelen, vooringenomenheid en discriminatie bevatten vanwege de gegevens waarop het is getraind.
- Privacy en veiligheid: Het gebruik van ChatGPT kan privacy-problemen veroorzaken omdat het gevoelige informatie kan delen.
- Verantwoordelijkheid: Het is onduidelijk wie verantwoordelijk is als ChatGPT fouten maakt of schadelijke inhoud genereert.
- Misbruik: Mensen kunnen ChatGPT misbruiken voor verkeerde doeleinden, zoals het verspreiden van desinformatie.
- Sociale impact: Overmatig gebruik van ChatGPT kan menselijke interactie verminderen en sociale isolatie bevorderen.
Gevaren
- Verlies van banen: Automatisering door ChatGPT kan leiden tot banenverlies in sommige sectoren.
- Slechte informatie: ChatGPT kan onjuiste informatie genereren en mensen misleiden.
- Manipulatie: Het kan worden gebruikt om mensen te manipuleren of te bedriegen.
- Onbegrip: ChatGPT kan complexe vragen niet altijd goed begrijpen en kan onjuiste antwoorden geven.
- Niet-citeren van bronnen: ChatGPT biedt geen bronnen voor de verstrekte informatie.
Kunnen teksten die gemaakt zijn door ChatGPT gedetecteerd worden?
Het korte antwoord hierop is: ja. Teksten die gegenereerd worden door kunstmatige intelligentie kunnen gedetecteerd worden, maar slechts tot op zekere hoogte. De detecteerbaarheid en nauwkeurigheidsscores hiervan zijn afhankelijk van een aantal factoren. Een daarvan is de lengte van de tekst.
Een voorbeeld hiervan wordt gevonden in het onderwijs. Veel studenten kiezen voor chatbots zoals ChatGPT om hun essays te schrijven. Veel universiteiten kunnen de teksten detecteren. Een veelgebruikte tool hiervoor is GPTZero.
Het bedrijf achter ChatGPT, OpenAI heeft aangekondigd dat het watermerken zal toevoegen aan antwoorden die gegeven zijn door de bot. Daardoor wordt het nog makkelijker om teksten te detecteren die gegenereerd zijn door AI.
Alternatieven voor ChatGPT
Na de introductie van ChatGPT door OpenAI is het aantal beschikbare chatbots snel toegenomen. Enkele van de meest bekende tools zijn:
- Google Bard AI
- Perplexity AI
- Microsoft Bing
- JasPer
- Chatsonic
Er zijn nog vele anderen. Elke tool heeft eigen voor- en nadelen en bevindt zich in een ander ontwikkelingsstadium. Neem de tijd om te onderzoeken welke tool het beste past voor de taak die jij voor ogen hebt.
Nu is het jouw beurt
Wat denk jij? Herken jij de uitleg over ChatGPT? Heb jij de tool al gebruikt? Zo ja, hoe gebruik jij de tool? Vooral voor amusement? Of ook voor je opleiding of werk? Welke gevaren en tekortkomingen zie jij in het gebruik van ChatGPT? Ben je bezorgd over de ethische implicaties van deze tool? Zou je chatbots zoals deze vertrouwen om medische diagnoses te doen? Of juridisch advies te geven? Waarom wel of waarom niet? Heb je andere tips of opmerkingen?
Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.
Meer informatie
- Adamopoulou, E., & Moussiades, L. (2020). An overview of chatbot technology. In IFIP international conference on artificial intelligence applications and innovations (pp. 373-383). Springer, Cham.
- Dahiya, M. (2017). A tool of conversation: Chatbot. International journal of computer sciences and engineering, 5(5), 158-161.
- Divya, S., Indumathi, V., Ishwarya, S., Priyasankari, M., & Devi, S. K. (2018). A self-diagnosis medical chatbot using artificial intelligence. Journal of Web Development and Web Designing, 3(1), 1-7.
- Biswas, S. S. (2023). Role of Chat GPT in public health. Annals of biomedical engineering, 51(5), 868-869.
Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2023). ChatGPT. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/innovatie/chatgpt/
Oorspronkelijke publicatiedatum: 07/09/2023 | Laatste update: 26/08/2024
Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/innovatie/chatgpt/”>Toolshero: ChatGPT</a>