Blockchain technologie: de uitleg

Blockchain technologie - Toolshero

Blockchain technologie: in dit artikel wordt het concept van de blockchain technologie praktisch uitgelegd. Er wordt behandeld wat blockchain technologie is, wat de verschillende karakteristieken zijn en wat het verband met cryptocurrency en mining is. Na het lezen begrijp je de basis van dit krachtige en moderne innovatie concept.

Wat is blockchain technologie?

Een blockchain is een vorm van databeheer, waarmee een digitale overdracht van eigendom kan worden gerealiseerd. Het is een keten van data-elementen die ‘blocks‘ (blokken) worden genoemd. De opeenvolgende blokken zijn aan elkaar gerelateerd.

Er vindt vertakking van de blokken plaats, maar het is niet mogelijk dat twee of meerdere takken bij elkaar komen. De blockchain technologie is vooral bekend vanwege de digitale cryptomunt Bitcoin.

Gratis e-book bij Toolshero

In 2008 werd de blockchain technologie geïntroduceerd door Satoshi Nakamoto om de digitale Bitcoin munt van stroom te voorzien. Blockchains worden tegenwoordig ook voor ander toepassingen gebruikt, zoals voor zaken waar auteursrechtbescherming voor nodig is. Met de blockchain technologie is het mogelijk om kopieën van data te maken.

Daarnaast regelt het de overdracht en transacties van eigendom van bepaalde data. Daardoor wordt het voor een eigenaar van bijvoorbeeld digitale geld mogelijk, om aan te tonen dat hij de rechtmatige bezitter is van dit betaalmiddel.

Exacte kopieën

Een blockchain kan vergeleken worden met een Excel werkblad of een ander soort spreadsheet; een lijst met gegevens die gedeeld wordt met iedereen. Elke deelnemer ontvangt een exacte kopie van die lijst, die de blockchain vormt. Met de blockchain technologie is het niet mogelijk om digitale gegevens zomaar te kopiëren.

Per toepassing zijn er regels voor hoe bepaalde data verwerkt wordt in blokken. Er wordt een veiligheid ingebouwd, waarmee bijvoorbeeld digitaal geld op een betrouwbare manier wordt overgedragen aan iemand anders. Zodra iemand een wijziging in een spreadsheet aanbrengt, wordt deze aanpassing direct op alle ander kopieën overgenomen, waardoor alle deelnemers met up-to-date lijsten werken, die altijd identiek zijn aan elkaar.

Aan een blockchain kan alleen een nieuw regel aan de onderkant van de lijst worden toegevoegd. Dat maakt een blockchain uniek. Een nieuwe, toegevoegde rij wordt automatisch met iedereen gedeeld. Cryptografische software zorgt ervoor dat er niet in oudere, eerder toegevoegde regels wijzigingen kunnen worden doorgevoerd.

Blockchain is openbaar

Een blockchain is in principe openbaar. In de lijsten worden gegevensmutaties bijgehouden, waaronder geldtransacties. Er is geen centrale autoriteit die controle uitoefent. Niemand is exclusief de eigenaar en iedereen die verbonden is aan een blockchain kan controle uitoefenen of de blockchain aan alle regels voldoet.

Alle deelnemers tezamen zijn de eigenaar van de blockchain. Door deel te nemen aan dit open netwerk, is iemand deelnemer. Dat betekent ook dat elke deelnemer een toepassing kan doorvoeren, zonder hier toestemming voor te vragen.

Veiligheid

Een blok bestaat uit de datum en de tijd waarop het blok is gevonden. De ‘hash‘ verbindt blokken en fungeert als tussenschakel. Deze hash bouwt meteen een veiligheid in; als er in een vorig blok wijzigingen zijn doorgevoerd, dan klopt de hash niet meer. Dat maakt het onmogelijk voor hackers om een blockchain te kraken; elke deelnemer is immers bekend bij de anderen.

Zodoende dat data via blockchains veilig kan worden verspreid over verschillende databases. Bij de Bitcoin blockchain technologie is er alleen de mogelijkheid om transacties uit te voeren en een geldbedrag over te maken naar een andere deelnemer. Zodra er een nieuwe transactie wordt toegevoegd, moet er een nieuwe regel onder aan de lijst bij komen.

Bitcoins kunnen echter alleen verstuurd worden, wanneer ze afkomstig zijn van een oudere regel in de lijst. Er kunnen dus geen bitcoins of andere gegevens uit het niets ontstaan, omdat een oudere regel in de lijst altijd via een hash verbonden moet zijn aan een nieuwere regel.

Al die kopieën maken duidelijk dat het overgemaakt bedrag aantoonbaar bezit is van een van de deelnemers, aangezien ze terug te vinden zijn in de eerdere regels in de lijst. Informatie is daardoor niet te vervalsen, wat Blockchains erg betrouwbaar en veilig maakt.

Cryptocurrency

De blockchain technologie wordt wel gezien als hét alternatief voor traditioneel bankieren. Internet is de toegangspoort voor blockchains en maakt het mogelijk om gegevens online vrij te verspreiden. Blockchains doen dit met cryptogeld (crypto currency), waardoor het gemakkelijk over de hele wereld verspreid kan worden, zonder de inzet van traditionele tussenpersonen zoals banken.

Om concurrerende valuta de creëren, kan een blockchain worden ‘gevorkt’. Soms leidt deelname aan een blockchain tot een tijdelijke vertakking van de keten. De deelnemers bepalen vervolgens met welke tak er wordt verder gegaan. Het kan ook voorkomen dat twee takken apart van elkaar verder gaan, waardoor er een ‘fork’ ontstaat. Dat gebeurt in de meeste gevallen als er in één tak regels zijn gewijzigd of wanneer er sprake is van onenigheid over het terugdraaien van dubieuze blokken.

Blockchain en mining

Bij een blockchain waarin iedereen kan participeren, is er sprake van concurrentie bij het vinden van een nieuw blok. Het kan even duren voordat er een blok wordt gevonden, dat aan de eisen voldoet. De eerste die zo’n blok vindt wordt beloond met cryptovaluta.

Deze deelnemers heten ‘miners’ en hun zoekwerk wordt ‘mining’ genoemd. Naast de beloning in cryptovaluta ontvangen miners ook vaak een transactievergoeding. Dit wordt een ‘fee’ genoemd. Om de verwerking van een transactie te bespoedigen, geeft de betaler een vrijwillige bijdrage in de vorm van deze vergoeding.

Miners controleren transacties en verrichten digitale handelingen, die eventueel zijn voorgeschreven door ‘slimme contracten’. Verschillende miners kunnen verschillende transacties selecteren. Zij zoeken hashes voor potentieel correcte blokken. Als zij een blok vinden, gaan ze dit eerst controleren voordat zij verder gaan bouwen. Het gevonden blok moet overigens wel goed en foutloos zijn. Andere miners controleren dit en als het om een verkeerd blok gaat, zullen zij dit vervangen voor een goed blok.


Word lid van Toolshero

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Ben jij bekend met het concept van blockchain technologie? Herken je de praktische uitleg of heb je aanvullingen? Merk jij de effecten van blockchain technologie in het bedrijfsleven of het dagelijks leven?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Meer informatie

  1. Atzori, M. (2015). Blockchain technology and decentralized governance: Is the state still necessary?.
  2. Crosby, M., Pattanayak, P., Verma, S., & Kalyanaraman, V. (2016). Blockchain technology: Beyond bitcoin. Applied Innovation, 2, 6-10.
  3. Nakamoto, S. (2009). “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System“. Retrieved 16 February 2018.
  4. Mettler, M. (2016). Blockchain technology in healthcare: The revolution starts here. In e-Health Networking, Applications and Services (Healthcom), 2016 IEEE 18th International Conference on (pp. 1-3). IEEE.

Citatie voor dit artikel:
Mulder, P. (2018). Blockchain technologie. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/innovatie/blockchain-technologie/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 17/02/2018 | Laatste update: 07/09/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/innovatie/blockchain-technologie/> Toolshero: Blockchain technologie</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 13

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Patty Mulder
Article by:

Patty Mulder

Patty Mulder is een management expert op het gebied van competentie ontwikkeling, time management, persoonlijke effectiviteit en zakelijke communicatie. Naast content schrijven, is ze een business coach en verzorgt ze bedrijfstrainingen.

Tags:

Eén reactie op “Blockchain technologie: de uitleg”

  1. Cor Driessen schreef:

    Leuk artikel!

Geef een reactie