Pulsechain en Crypto: de uitleg
Pulsechain: dit artikel omvat een introductie tot blockchains, populaire cryptovaluta en nieuwe blockchains zoals Pulsechain en Crypto. Na het lezen begrijp je de basis van deze innovatie. De informatie die wordt gedeeld in dit artikel is in geen enkel opzicht bedoeld als financieel advies.
Wat is Pulsechain?
Pulsechain is een nieuw blockchain-netwerk met een proof-of-stake consensusmechanisme, waarop Pulse (PLS) de oorspronkelijke munteenheid is: de PLS tokens. De blockchain wordt naar verwachting in 2023 gelanceerd als Ethereum hard-fork. Hard-fork betekent dat het een kopie is van het Ethereum netwerk.
Oprichter Richard Heart deelde in januari 2023 een snapshot van het testnet v3.
Het gaat hierbij niet alleen om een kopie van de code van Ethereum, maar een kopie van het hele netwerk, inclusief alle tokens en NFT’s die zich momenteel op het netwerk van Ethereum begeven. De oorspronkelijke code van Ethereum wordt aangepast zodat het zijn eigen voorwaarden en regels krijgt (PRC20).
Het consensusmechanisme op de blockchain wordt aangepast van proof-of-work naar proof-of-stake. Dat betekent dat de Pulsechain blockchain drastisch minder belastend is voor het milieu.
Bovendien betekent het kopiëren van het hele netwerk dat alle houders van munten in een gedecentraliseerde portemonnee zoals MetaMask al hun bezittingen nog een keer krijgen, maar dan op het Pulsechain netwerk. De waarde van deze munten zal echter niet hetzelfde zijn als op het Ethereum netwerk, maar wordt opnieuw bepaald door de handelaren uit de Pulsechain community.
Het doel van de Pulsechain blockchain is niet om Ethereum voorbij te streven als (mogelijk) meest gebruikte blockchain, maar eerder om deze te ontlasten. Het Ethereum-netwerk wordt momenteel zo zwaar belast dat de transactiekosten en wachttijden sterk oplopen.
Wat is een cryptovaluta?
Een cryptocurrency is een virtuele of digitale valuta. In tegenstelling tot traditionele fiatvaluta, wordt een cryptovaluta beveiligd met cryptografie. Dit zorgt ervoor dat het vrijwel onmogelijk is om de valuta te vervalsen of te hacken.
Cryptovaluta zijn operationeel op een zogenoemde blockchain, een gedistribueerde ledger. Dat is in simpel gezegd een netwerk van computers die aangesloten zijn op het blockchain netwerk. Een ledger kan gezien worden als een grootboek waarin alle transacties worden bijgehouden.
Een belangrijk kenmerk van cryptovaluta is dat deze doorgaans niet worden uitgegeven door een centrale partij, zoals een overheid. Daardoor zijn de valuta in feite beschermd voor overheidsinmenging of manipulatie.
Sommige experts zijn van mening dat blockchains en cryptovaluta veel industrieën zullen ontwrichten en transformeren, waaronder de financiële sector en verwante wetgeving.
De voordelen van cryptovaluta zijn onder anderen de goedkopere en snellere overdracht van gelden en het feit dat een gedecentraliseerd systeem niet op één onderdeel kan instorten.
De nadelen van cryptovaluta is de hoge prijsvolatiliteit en de hoge mate van energieverbruik. Voor dit laatste onderdeel is echter een oplossing geïntroduceerd. Hierover later meer.
De bekendste cryptovaluta is Bitcoin, gevolgd door Ethereum en andere, kleinere cryptovaluta en blockchains, zoals Pulsechain.
Bitcoin, Ethereum en Pulsechain
Ethereum (ETH) is van het Ethereum-netwerk wat Bitcoin (BTC) is van het Bitcoin-netwerk en wat Pulse (PLS) is van de Pulsechain blockchain. ETH is na BTC momenteel de grootste cryptovaluta als het gaat om marktkapitalisatie. De marktkapitalisatie wordt berekend door de totale hoeveelheid coins die in omloop zijn te vermenigvuldigen met de waarde van 1 munt.
Pulsechain wordt naar verwachting in de tweede helft van mei 2022 gelanceerd.
Op blockchainnetwerken vertegenwoordigen verschillende tokens een breed scala aan digitale activa, zoals NFT’s, valuta, of andere zaken. Dat wordt mogelijk gemaakt door smart contracts.
Wat zijn smart contracts?
Op een blockchain zoals Ethereum en Pulsechain kunnen smart contracts worden opgeslagen. Dit zijn als het ware programma’s die uitgevoerd worden wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Ze worden ingezet om de uitvoering van een overeenkomst te automatiseren, zonder tussenkomst van een derde partij.
Een voorbeeld van een dergelijk smart contract is een ERC20-token op het Ethereum-netwerk. ERC20 staat voor Ethereum Request for Comments 20 en vertegenwoordigt een tokenstandaard waaraan alle tokens of smart contracts op het Ethereum-netwerk moeten voldoen.
Wat is een blockchain fork?
Bitcoin, Ethereum en andere blockchains hebben zo hun eigen standaarden, al lijken ze in sommige opzichten wel op elkaar.
Zo is de Binance Smart Chain (BSC) blockchain een kopie van het Ethereum-protocol. De ontwikkelaars van de Binance Chain hebben wel hun eigen regels en voorwaarden ingesteld.
Vervolgens noemden ze de ‘nieuwe’ blockchain BEP20. De grootste verandering die ze hebben gemaakt is de wijziging va het consensusmechanisme. Dit zorgt ervoor dat het BSC-netwerk goedkoper en sneller transacties mogelijk maakt dan het Ethereum-netwerk. Hetzelfde geldt voor Pulsechain op het PRC20 netwerk.
Wat is een consensusmechanisme?
Een consensusmechanisme wordt in blockchain systemen gebruikt om de noodzakelijke overeenstemming te bereiken tussen ‘nodes’, over een waarde of status van een netwerk tussen gedistribueerde partijen op de ledger.
Een node is een computer die verbonden is met andere computers en die regels volgt en informatie uitwisselt. Deze nodes zijn essentieel om een blockchain-netwerk draaiende te houden. Deze nodes ondersteunen het netwerk door middel van validatie.
Deze overeenstemming kan bereikt worden op verschillende manieren. De manier waarop dit gebeurt wordt een consensusmechanisme genoemd. De belangrijkste 2 worden hieronder kort toegelicht.
Proof-of-work concensusmechanisme
Het Proof-of-work (PoW) is een algemeen consensusmechanisme wordt wordt gebruikt door de meeste cryptocurrency-netwerken, zoals Bitcoin, Litecoin en Ethereum. Hoewel het ontwikkelaarsteam achter Ethereum bezig is met een transitie naar een Proof-of-stake (PoS) mechanisme, maakt het vooralsnog gebruik van PoW.
Proof-of-work vereist dat een node bewijst dat het een recht moet krijgen om een nieuwe transactie aan de blockchain toe te voegen. Dit recht wordt verkregen door het verrichten van een haalbare hoeveelheid inspanning, uitgedrukt in rekenkracht. Dit wordt gedaan om lichtzinnig of kwaadwillig gebruik van de blockchain af te schrikken.
Het nadeel van het Proof-of-work mechanisme is dat het een toenemende mate van rekenkracht vereist. Een groot deel hiervan gaat ook weer verloren bij het oplossen van een vergelijking en draagt niks bij aan de efficiëntie van de blockchain.
Proof-of-work wordt daarom gezien als buitensporig energie-inefficiënt, wat leidt tot hoge kosten en een sterk negatief effect op het milieu.
Transactiekosten in een Proof-of-Work blockchain
Een veelgehoorde term als het gaat om transactiekosten is de gas fee. Dit is een beloning die aan miners of validators wordt gegeven voor het plaats van transacties op de blockchain of het uitvoeren ervan. Miners lossen complexe wiskundige puzzels op om de transactie goed te keuren en om overeenstemming (consensus) te bereiken.
Omdat er duizenden applicaties worden uitgevoerd op de Ethereum-blockchain, kunnen deze miners niet alle transacties tegelijkertijd valideren. Daarom moeten ze een bepaald aantal transacties kiezen om te valideren.
Alle transacties die niet verwerkt kunnen worden opgeslagen in de Mempool (memory pool). Miners kunnen in deze pool beslissen welke transacties ze willen valideren. Gebruikers kunnen extra gas (vergoeding) toevoegen om prioriteit te geven aan hun transactie, bovenop de basisvergoeding.
Komen er meer gebruikers en applicaties op een blockchain, dan zullen er meer transacties worden gedaan en zal de gas fee toenemen vanwege toenemende belasting van het netwerk.
Vanzelfsprekend is de gebruiker gebaat bij lage transactiekosten en korte wachttijden. De hoge transactiekosten en lange wachttijden vormen daarom de belangrijkste nadelen van een Proof-of-Work mechanisme en het Ethereum-netwerk.
Proof-of-stake concensusmechanisme
Proof-of-stake is een methode voor het bereiken van consensus door middel van validators die munten bezitten en inzetten in plaats van minders die complexe wiskundige problemen oplossen.
Dit vermindert de hoeveelheid rekenwerk drastisch om zogenoemde blokken en transacties te verifiëren. Eigenaren van munten bieden hun munten aan als onderpand om blokken te valideren. Zij worden daarmee validators op de blockchain.
Om een validator te worden, moet een eigenaar een bepaald aantal munten inzetten. Ethereum vereist bijvoorbeeld dat een gebruiker 32 Ethereum-coins inzet voordat hij of zij een validator kan worden.
Nu is het jouw beurt
Wat denk jij? Herken jij de uitleg over cryptovaluta, blockchains en Pulsechain? Hoe heb jij gekeken naar de introductie van cryptovaluta en de toenemende populariteit ervan? Wat zou jij graag willen weten als het gaat om crypto? Heb jij tips of opmerkingen?
Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.
Meer informatie
- Wątorek, M., Drożdż, S., Kwapień, J., Minati, L., Oświęcimka, P., & Stanuszek, M. (2021). Multiscale characteristics of the emerging global cryptocurrency market. Physics Reports, 901, 1-82.
- Fang, F., Ventre, C., Basios, M., Kanthan, L., Martinez-Rego, D., Wu, F., & Li, L. (2022). Cryptocurrency trading: a comprehensive survey. Financial Innovation, 8(1), 1-59.
- Bouri, E., Shahzad, S. J. H., & Roubaud, D. (2019). Co-explosivity in the cryptocurrency market. Finance Research Letters, 29, 178-183.
- Liu, Y., & Tsyvinski, A. (2021). Risks and returns of cryptocurrency. The Review of Financial Studies, 34(6), 2689-2727.
Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2022). Pulsechain. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/innovatie/pulsechain/
Oorspronkelijke publicatiedatum: 19/01/2023 | Laatste update: 26/08/2024
Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/innovatie/pulsechain/”>Toolshero: Pulsechain</a>