Larry Page biografie en quotes

Larry Page - Toolshero

Larry Page (Lawrence Edward Page, geboren op 26 maart 1973) is een internationaal bekende ondernemer en medeoprichter van Google. Larry Page was tot 2019 de CEO van Alphabet, het moederbedrijf van Google. Momenteel is Larry Page controlerend aandeelhouder en bestuurslid van Alphabet.

Larry Page biografie

Larry Page is geboren in Lansing, Michigan en hij groeide op als het middelste kind. Hij heeft een oudere broer, Carl Victor Jr., en een jongere zus, Beverly. Zijn vader Carl werkte als professor computerwetenschap aan de Michigan State University.

Zijn moeder Gloria gaf les in programmeren aan Lyman Brigs College. Larry Page is dus opgevoed door ouders met een sterke technologische achtergrond. Zijn ouders gaven hun kinderen ook technologische gadgets zoals computers, maar ook informatieve boeken over technologie.

Gratis e-book bij Toolshero

Deels omdat hij door zoveel technologie werd omringd, ontwikkelde Larry Page al in zijn jeugd een grote interesse in dit soort gadgets. Hij leerde ook snel de terminologie, wat bijgedragen kan hebben aan de ontwikkeling van zijn ondernemersgeest. Al voor hij twaalf jaar oud was, had Larry Page gezegd dat hij later zijn eigen bedrijf wilde beginnen.

Naast technische snufjes had Larry ook interesse in muziekinstrumenten. Hij speelde bijvoorbeeld regelmatig saxofoon.

De eerste school van Larry Page was de Okemos Montessori School. Daarna ging hij naar East Lansing High School. Vanwege zijn achtergrond en interesses wist Larry al vroeg dat hij een carrière in de computerwetenschap wilde. Als leerling speelde hij nog steeds af en toe saxofoon.

Nadat hij geslaagd was voor de middelbare school, schreef hij zich in voor een bacheloropleiding computertechniek aan de University of Michigan. Hij haalde zijn diploma en studeerde verder door zich in te schrijven voor het masterprogramma computertechniek aan de Stanford University in Californië.

In 2006 ontmoette hij Lucinda Southworth. Een jaar later trouwde het stel op Necker Island, Richard Branson’s privé-eiland bij de Britse Maagdeneilanden. Zijn bruiloft werd bijgewoond door veel internationaal beroemde personen zoals Richard Branson zelf en Donald Trump.

Lucinda is altijd al actief betrokken geweest bij liefdadigheidsinitiatieven. Samen met Larry Page richtte ze de Carl Victor Page Memorial Foundation op. Deze stichting zamelt geld in voor sociale programma’s, bijvoorbeeld voor geneesmiddelen, onderwijs en armoede. Larry en Lucinda hebben 15 miljoen dollar gedoneerd aan het bestrijden van de West-Afrikaanse ebola-epidemie tussen 2013 en 2016.

Larry Page en Lucinda hebben twee kinderen van wie ze de namen privé houden. Hun eerste kind, een jongetje, wordt geboren in 2009. Hun tweede kind wordt in 2011 geboren. De identiteit van hun tweede kind is onbekend.

Opleiding

Larry Page heeft een achtergrond in het Montessori-onderwijs. Het Montessori-onderwijs is ontstaan in Italië en gaat ervan uit dat ieder kind een natuurlijke neiging heeft om zich te ontwikkelen. Montessori-onderwijs gebruikt speciaal ontworpen lesmaterialen en richt zich op het zich meester maken van vaardigheden.

Vanwege deze onderwijsfilosofie leerde Larry Page zichzelf te motiveren en gebruikte hij zijn creativiteit alleen voor zaken waarin hij geïnteresseerd is. Tegelijkertijd leerde Larry samen te werken met kinderen van verschillende leeftijden en achtergronden. De kinderen werden gestimuleerd om kennis te delen en van elkaar te leren.

Aan de University of Michigan deed Page mee aan een driejarig project voor een auto op zonne-energie. Het doel van het project was om een door zonne-energie aangedreven auto te creëren die kon deelnemen aan een race. Vanwege de lange duur van het project en zijn korte tijd op de universiteit, was hij vooral betrokken bij de beginfase van het project. Zijn bijdrages aan het project waren vooral als lid van het team signaal-elektronica. Maize & Blue, de auto op zonne-energie, finishte als 11e in de World Solar Challenge van 1993.

Larry’s beslissing om het masterprogramma computerwetenschap aan de Stanford University te volgen, heeft zijn eigen leven en dat van iedereen op aarde veranderd. Het leidde tot de oprichting van Google. Een onderzoeksopdracht van Page tijdens zijn studie was analyseren hoe webpagina’s worden gelinkt.

In die tijd werden zoekresultaten alleen gebaseerd op hoe vaak bepaalde sleutelwoorden voorkwamen op pagina’s. Daardoor werden zoekresultaten die alleen waren gebaseerd op één bepaald zoekwoord niet meer relevant. De reactie van Larry Page was om een mechanisme te ontwikkelen dat een rangorde van pagina’s maakt op basis van gelinkte pagina’s. Dit zou tot relevantere zoekresultaten moeten leiden.

Larry Page beschikte echter niet zelf over alle kennis om dit mechanisme te kunnen creëren. Hij vroeg daarom Sergey Bin om hem te helpen met de uitvoering van het project. Sergey was gespecialiseerd in datamining, het proces van patronen herkennen in grote datasets.

Google

Het verhaal van Google (aanvankelijk heette het Backrub) begint in 1995 wanneer Larry Page Sergey Bin uitnodigt om met hem samen te werken aan een zoekmachine die pagina’s rangschikt op basis van gelinkte pagina’s. Toen ze voor het eerste kennismaakten, was Larry nog een eerstejaars. Sergey, die aan Stanford had gestudeerd, kreeg de opdracht om Larry Page te begeleiden.

Binnen een jaar besloten Sergey en Larry hun project uit te voeren vanuit hun studentenhuis. Ze wilden een andere naam voor het project dat tot dan toe Backrub heette. Het idee ontstond om hun zoekmachine Google te noemen, afgeleid van de wiskundige term googol, een getal van 1 gevolgd door honderd nullen.

De missie van Larry en Sergey was om alle informatie toegankelijk en nuttig te maken voor iedereen. Het duurde even, maar na een paar jaar begon Google de aandacht te trekken van zowel investeerders als academici. Nog geen drie jaar na de oprichting van Backrub ontvingen Larry Page en Sergey hun eerste investering van $100k van Andy Bechtolsheim, medeoprichter van Sun. Dankzij deze financiële injectie konden ze investeren in meer personeel.

Hun studentenhuis was toen niet meer voldoende voor het personeel dat ze nodig hadden. Om die reden staken ze ook geld in een nieuw kantoor, de garage van hun medewerker Susan Wojcicki die tegenwoordig CEO van YouTube is.

Het idee van Larry Page om Google op te richten was innovatief en de twee waren het erover eens dat ze hun bedrijf wilde blijven runnen op basis van creatieve ideeën. Google zou anders zijn dan andere bedrijven. Larry en Sergey stelden een lijst op met tien principes die de gedragscode van Google beschrijven.

Een onderdeel uit de gedragscode is bijvoorbeeld dat ‘geweldig’ niet goed genoeg is, want geweldig is alleen iets goeds; het is een beginpunt, geen eindpunt. Iets wat ‘geweldig’ is kan altijd beter worden en daarom worden er bij Google vaak onrealistische doelen gesteld om creativiteit en innovatie te stimuleren.

Nog een principe op de lijst is dat mensen niet altijd aan hun bureau hoeven te zitten, omdat de benodigde informatie overal toegankelijk is. Mensen zijn mobiel en hebben toegang tot veel technologie in de vorm van laptops, telefoons en het internet. Met deze middelen kunnen ze overal effectief werken.

Inmiddels biedt Google honderden producten, diensten en (online) tools. Google levert bijvoorbeeld smartphones, tablets, auto’s, cloudopslag, e-maildiensten, internetdiensten, sociale netwerken, computers, drones en windturbines. Daarnaast heeft Google lopende Moonshot-projecten zoals het Free Space Optics-project, een project om regio’s te voorzien van hoge internetsnelheid zonder dat er gegraven moet worden om kabels te leggen.

Ondanks het succes van Google hebben Larry Page en zijn werknemers vele uitdagingen moeten overwinnen en ook nu nog worden ze geconfronteerd met nieuwe uitdagingen zoals de steeds complexere privacywetgeving. Google krijgt bijvoorbeeld kritiek over hoe het gegevens verzamelt. Google heeft grote invloed op mensen omdat het bedrijf toegang heeft tot de gegevens van iedereen die gebruikmaakt van hun producten.

Het bedrijf van Larry en Sergey is echter ook actief betrokken bij goede doelen om iets terug te doen voor de samenleving. In de afgelopen jaren heeft Google miljarden dollars gestoken in non-profitorganisaties die discriminatie bestrijden en werken aan een eerlijkere samenleving over de hele wereld. Daarbij investeert het bedrijf in systemen voor hernieuwbare energie en de bestrijding van besmettelijke ziektes.

Momenteel heeft Google zo’n 60.000 medewerkers in 50 landen. Het bedrijf heeft zijn productportfolio aanzienlijk uitgebreid en is veel meer dan een zoekmachine geworden.

Sergey Brin

Sergey Brin (Sergey Mikhaylovich Brin, geboren op 21 augustus 1973) is een Amerikaanse computerwetenschapper met een Russische achtergrond. Tijdens hun tijd in Moskou vertelden Sergey’s ouders het gezin dat ze moesten emigreren omdat ze allebei hun baan waren verloren. De ouders van Sergey werkten in tijdelijke functies voor ze de kans kregen om naar de VS te emigreren. Sergey was toen zes jaar oud.

In de VS werkte de vader van Sergey als wiskundeprofessor aan de University of Maryland. Zijn moeder werd onderzoekster bij het NASA’s Godard Space Flight Center, een organisatie die de ruimteschepen, instrumenten en technologieën bouwt om de aarde, de zon, het zonnestelsel en het universum te bestuderen.

Sergey Brin kreeg thuis les in Russisch en wiskunde en ging ook naar de Paint Branch Montessori School in Maryland. Brin ging naar Eleanor Roosevelt High School en studeerde later wiskunde en computerwetenschap aan de University of Maryland, een openbare onderzoeksuniversiteit in College Park, Maryland. Hij studeerde verder aan Stanford University.

Daar ontmoette Sergey Larry Page. De twee konden het aanvankelijk niet heel goed met elkaar vinden, omdat ze het vaak oneens waren. Binnen een jaar leerden ze echter goed samenwerken en begonnen ze het Google-project, toen nog Backrub genaamd. Larry Page had Sergey nodig vanwege zijn vaardigheden op het gebied van datamining. Ze schreven ook de onderzoekspaper ‘The Anatomy of a Large-Scale Hypertextual Web Search Engine’.

Samen creëerden ze het PageRank-algoritme, een algoritme dat door Google Search werd gebruikt om webpagina’s te rangschikken in zoekmachineresultaten. Sergey en Larry Page deelden kennis om samen tot de beste ideeën te komen. Ze gebruikten onderdelen van tweedehands computers om de apparatuur te bouwen die ze nodig hadden. Binnen een jaar na de oprichting van Backrub hadden ze al meer dan 75 miljoen HTML URL’s geïndexeerd.

Sergey was de directeur van Google, maar trad af in 2019. Samen met Larry Page stond hij in 2002 in de MIT Technology Review TR100-lijst als een van de top 100 innovators in de wereld, jonger dan 35 jaar. Daarnaast ontvingen ze verschillende andere prijzen, zoals de Marconi Foundation Prize en de American Academy of Achievement Golden Plate Award.

Word lid van Toolshero

Larry Page quotes

  1. “It’s very hard to fail completely, if you aim high enough.”
  2. “Always work hard on something uncomfortably exciting!”
  3. “You never lose a dream, it just incubates as a hobby.”
  4. “Always deliver more than expected.”
  5. “Anything you can imagine probably is doable, you just have to imagine it and work on it.”
  6. “Almost everyone who has had an idea that’s somewhat revolutionary or wildly successful was first told they’re insane.”
  7. “We should be building great things that don’t exist.”
  8. “If you’re changing the world, you’re working on important things. You’re excited to get up in the morning.”
  9. “You need to get one thing done well, or else you don’t have permission to do anything else.”
  10. “You can be serious without a suit.”
  11. “My job as a leader is to make sure everybody in the company has great opportunities, and that they feel they’re having a meaningful impact and are contributing to the good of society.”
  12. “Especially in technology, we need revolutionary change, not incremental change.”
  13. “Basically, our goal is to organize the world’s information and to make it universally accessible and useful.”

Boeken en publicaties

  • 2011. Supercharging android: Google to acquire motorola mobility. Google: Official Blog.
  • 2004. Letter from the Founders:‘An Owner’s Manual’for Google Shareholders. Google Inc., Form S-1 Registration, 29.
  • 2004. Google Founders Talk Montessori.
  • 2004. At Google. FAST COMPANY, 58-59.
  • 1999. The PageRank Citation Ranking: Bringing Order to the Web: Stanford InfoLab. Navigation, findability and the usage of cultural heritage on the web: an exploratory study.
  • 1998. What can you do with a web in your pocket?. IEEE Data Eng. Bull., 21(2), 37-47.
  • 1994. The Anatomy of a Large-Scale Hypertextual Web Search Engine.

Citatie voor dit artikel:
Zeeman, A. (2021). Larry Page. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/larry-page/

Gepubliceerd op: 19/03/2021 | Laatste update: 23/08/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/larry-page/”>Toolshero: Larry Page</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Alexander Zeeman
Article by:

Alexander Zeeman

Alexander Zeeman is Content Manager bij ToolsHero waar hij zich richt op content productie, content management en marketing. Daarnaast studeert hij International Business aan de Hogeschool Rotterdam. Binnen zijn studie is hij bezig met de ontwikkeling van diverse management competenties en het verbeteren van operationele bedrijfsprocessen.

Tags:

Geef een reactie