Harold Leavitt biografie en boeken

Harold Leavitt - Toolshero

Harold Leavitt (Harold Jack Leavitt; 14 januari 1922 – 8 december 2007) was een Amerikaanse expert en pionier op het gebied van management psychologie, docent en auteur. Hij is internationaal bekend om het concept ‘Leavitt’s Diamond‘, ook wel Leavitts systeem model. Het is een concept dat kan worden gebruikt om de effecten van organisatiestrategieën te analyseren.

Harold Leavitt heeft daarnaast het boek ‘Managerial psychology’ geschreven, dat tegenwoordig in meer dan achttien talen is vertaald en nog steeds wordt gebruikt door studenten over de hele wereld die gedrag van organisaties bestuderen.

Biografie

Harols Leavitt is geboren in Lynn, Massachusetts. Hij groeide op in een groot gezin dat bestond uit een huishouden van dertien familieleden.

Gratis e-book bij Toolshero

Hij studeerde eerst aan de Universiteit van Harvard. Daar heeft hij in 1943 zijn bachelorstudie afgerond. Harold was hoe dan ook gedreven om verder te studeren. Nadat hij zijn studie aan Harvard had afgerond, deed Harold er meteen alles aan om een masterprogramma te volgen.

Daarom schreef Harold zich in aan de Brown University, een andere vooraanstaande universiteit in de Verenigde Staten, waar Leavitt later zijn masterdiploma behaalde. Het behalen van zijn masterdiploma was niet genoeg voor hem, want kort daarna ging hij naar het Massachusetts Institute of Technology. In 1949 behaalde Harold Leavitt zijn doctoraat in industriële economie.

Leavitt begon zijn carrière als professor. In zijn periode als professor deed hij ook onderzoek naar elementen van managementpsychologie. Hij onderzocht bijvoorbeeld voortdurend persoonlijkheden van leiders, hoe groepsleden met elkaar communiceren, hoe groepsbeslissingen worden genomen en wat de effecten van hiërarchische structuren zijn op organisaties als geheel.

Het onderzoek van Harold Leavitt werd niet door hem alleen uitgevoerd. In zijn tijd als professor werkte hij nauw samen met zijn uitzonderlijke studenten. Met behulp van de menselijke hulpbronnen heeft Leavitt experimenten uitgevoerd om zijn bevindingen te testen. Zijn publicaties worden gepubliceerd in studieboeken, maar ook in verschillende academische tijdschriften en zakelijke bladen, zoals The journal of psychology, Harvard business review, California management review, Oxford university press en Journal of consulting psychology.

In de publicaties van Harold Leavitt werd bovendien aandacht besteed aan het creëren van een geweldige werkplek waar werknemers betrokken zijn, zich gewaardeerd voelen en dus resultaten leveren die de verwachtingen overtreffen. Voorbeelden van zijn boeken zijn ‘Corporate pathfinders’, ‘Hot groups’ en ‘Top down: Why hierarchies are here to stay and how to manage them more efficiently’.

Zijn onderzoek was levenslang onderzoek. Omdat hij aan verschillende universiteiten doceerde, bleef het onderzoek doorlopen. Harold Leavitt doceerde aan de Universiteit van Chicago, het Rensselaer Polytechnic Institute, Carnegie Mellon University en Stanford University.

In deze periode heeft Leavitt zijn bevindingen vastgelegd, verzameld en geanalyseerd. Hij was de eerste, en dus de pionier, die ontdekte dat het begrijpen van de organisatieomgeving cruciaal is om het gedrag van de organisatie te begrijpen.

Er was wereldwijd vraag naar zijn visie en gedachten over managementpsychologie. Hij reisde daarom regelmatig de wereld rond om presentaties te geven en zijn bevindingen te delen.

Het onderzoek van Leavitt had een positieve invloed op de MBA-programmacurricula, wat leidde tot nieuwe programma’s die werden samengesteld op basis van de laatste informatie. Zijn onderzoek heeft daardoor invloed gehad op onderwijssystemen, maar ook op bedrijfsmanagement.

Harold Leavitt had een positieve persoonlijkheid en een proactieve werkhouding. Zijn leiderschapsstijl was een voorbeeld voor anderen. Zijn collega’s en partners verklaarden dat Harold een aardig persoon was en dat het prettig was om hem om je heen te hebben. Harold stond ook bekend om zijn liefde voor zoetigheid. Volgens de mensen om hem heen, nam hij altijd minstens twee desserts wanneer hij uit eten ging.

Privé leven

Harold Leavitt is in zijn leven twee keer getrouwd. Zijn eerste vrouw was Gloria R. Leavitt en overleed in 1985. In 1987, trouwde hij met Jean Lipman-Blumen, ook een bekende professor in organisatiegedrag. Zij bleven getrouwd tot zijn dood. Harold had drie kinderen en negen kleinkinderen.

Harold Leavitt stierf in december 2007 op de leeftijd van 85 jaar. In februari 2008 werd er een herdenkingsdienst gehouden in de Stanford Memorial Church. Veel mensen van over de hele wereld kwamen bijeen om hem te eren. Hij werd geëerd voor zijn bijdragen op het gebied van management psychologie, maar bovendien werd hij bewonderd om zijn persoonlijkheid en hoe hij anderen hielp en behandelde. Leavitt en zijn gezin kregen veel steun van de samenleving.

Word lid van Toolshero

Bekende quote

 1. “We cling to hierarchies because our place in a hierarchy is, rightly or wrongly, a major indicator of our social worth.”

Publicaties en boeken van Harold Leavitt et al.

 • 2007. Big organizations are unhealthy environments for human beings. Academy of Management Learning Education, 6(2), 253-263.
 • 2005. Top down: Why hierarchies are here to stay and how to manage them more effectively. Harvard Business Press.
 • 2003. Why hierarchies thrive. Harvard business review, 81(3), 96-102.
 • 1999. Hot groups: Seeding them, feeding them, and using them to ignite your organization. Oxford University Press on Demand.
 • 1996. The old days, hot groups, and managers’ lib.
  Administrative Science Quarterly, 288-300.
 • 1991. Socializing our MBAs: total immersion? Managed cultures? Brainwashing?. California Management Review, 33(4), 127-143.
 • 1989. Suppose we took groups seriously. Readings in managerial psychology, 410.
 • 1989. Readings in managerial psychology. University of Chicago Press.
 • 1989. Educating our MBAs: On teaching what we haven’t taught. California Management Review, 31(3), 38-50.
 • 1987. Corporate pathfinders: Building vision and values into organizations. Penguin Group USA.
 • 1983. Management and management education in the West: What’s right and what’s wrong. London Business School Journal, 8(1), 18-23.
 • 1980. A case for the relational manager. Organizational Dynamics, 9(1), 27-41.
 • 1978. Managerial psychology. Chicago University of Chicago Press.
 • 1975. Beyond the analytic manager. California Management Review, 17(3), 5-12.
 • 1973. organizational world.
 • 1965. Handbook of organizations. Rand Mc Nally, 1144-1170.
 • 1965. Applied organizational change in industry, structural, technological and humanistic approaches. Handbook of organizations, 264.
 • 1964. Organizational psychology. Annual Review of Psychology, 15(1), 371-398.
 • 1963. Some experiments in planning and operating. Management Science, 9(4), 574-585.
 • 1962. Unhuman organizations. Harvard Business Review.
 • 1960. Task ordering and organizational development in the common target game. Behavioral science, 5(3), 233-239.
 • 1959. Management in the 1980’s. Journal of Occupational and Environmental Medicine, 1(4), 252-253.
 • 1957. On the export of American management education. The Journal of Business, 30(3), 153-161.
 • 1955. “Authoritarianism” and agreement with things authoritative. The Journal of Psychology, 40(2), 215-221.
 • 1954. A note on some experimental findings about the meanings of price. The Journal of Business, 27, 205-205.
 • 1951. Some effects of certain communication patterns on group performance. The Journal of Abnormal and Social Psychology, 46(1), 38.
 • 1947. Group opinion as a predictor of military leadership. Journal of Consulting Psychology, 11(6), 283.
 • 1944. The retention of verbal and of motor skills. Journal of Experimental Psychology, 34(5), 404.

Citatie voor dit artikel:
Zeeman, A. (2019). Harold Leavitt. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/harold-leavitt/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 04/02/2019 | Laatste update: 20/08/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/harold-leavitt/”>Toolshero: Harold Leavitt</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4.7 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 3

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Alexander Zeeman
Artikel door:

Alexander Zeeman

Alexander Zeeman is Content Manager bij ToolsHero waar hij zich richt op content productie, content management en marketing. Daarnaast studeert hij International Business aan de Hogeschool Rotterdam. Binnen zijn studie is hij bezig met de ontwikkeling van diverse management competenties en het verbeteren van operationele bedrijfsprocessen.

Tags:

Geef een reactie