Vier dimensies voor relationeel werken

vier dimensies van relationeel werken - toolshero

Vier dimensies voor relationeel werken: in dit artikel worden de vier dimensies voor relationeel werken van Timothy Butler en James Waldroop praktisch uitgelegd. Na het lezen begrijp je de basis van deze krachtige management tool.

Inleiding

Een team functioneert het beste, wanneer het bestaat uit verschillende mensen met verschillende kwaliteiten die elkaar aanvullen en motiveren. Het is de zware taak voor een manager om zo´n gevarieerd team samen te stellen.

Het vier dimensies voor relationeel werken model van Timothy Butler en James Waldroop kan hierbij helpen en geeft handvatten in de zoektocht naar medewerkers met diverse vaardigheden en kwaliteiten.

Gratis e-book bij Toolshero

Vier dimensies voor relationeel werken

Volgens Butler en Waldroop zijn er vier belangrijke dimensies voor relationeel werken, namelijk: Invloed, Interpersoonlijk Faciliteren, Relationele Creativiteit en Groepsleiderschap. Het gaat er volgens hen niet om welke dimensie het sterkst vertegenwoordigd is in een team.

Veel belangrijker is de onderlinge afstemming van de dimensies en de daarmee gepaard gaande samenwerking en aanvulling. Door onderlinge strijd komen volgens Butler en Waldroop juist de natuurlijke krachten van elk individu naar boven. Hierdoor ontstaat beter inzicht in de groepsdynamica en teamprestaties, wat uiteindelijk resulteert in verbetering van de productiviteit.

Vier dimensies voor relationeel werken model - Toolshero

Invloed (Influence)

Mensen met een sterke voorkeur voor deze dimensie, kunnen goed anderen beïnvloeden, geweldig onderhandelen en anderen overtuigen. Ze delen graag kennis en ideeën en zijn goed in het creëren van netwerken.

Interpersoonlijk faciliteren (Interpersonal facilitation)

Mensen met voorkeur voor deze dimensie kunnen van nature anderen uitstekend ondersteunen en/of helpen bij emotionele problemen en conflicten.

Relationele creativiteit (Relational Creativity)

Vanuit een helikopterview zijn mensen met deze dimensie in staat om via afstand anderen aan te sturen en met hun creatieve ideeën positief invloed uit te oefenen. Het zijn meesters in het bedenken van laterale oplossingen.

Groepsleiderschap (Team leadership)

Mensen met voorkeur voor deze dimensie, blinken uit in hun interacties met anderen. Zij hechten veel waarde aan samenwerking en zien dat als de ultieme manier om gestelde doelen te bereiken.

Team samenstelling

Bij het aannemen van mensen en het samenstellen van een team, is het aan te bevelen om de vier dimensies van relationeel werken toe te passen. Door iemands interpersoonlijke vaardigheden te identificeren, komen kernkwaliteiten vanuit kernkwadranten naar boven, die een positieve werking in een team kunnen hebben.

Het is daarbij voorwaarde om goed te luisteren naar de kandidaat en te achterhalen waar zijn persoonlijke voorkeuren liggen. Vervolgens kan er dan gekeken worden, naar welk van de vier dimensies hij neigt. Een rollenspel kan daarbij goed helpen.

Word lid van Toolshero

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? In hoeverre zou jij de Vier dimensies voor relationeel werken theorie kunnen toepassen binnen jouw taakgebied? Herken je het bovenstaande of heb je aanvullingen? Wat zijn volgens jou andere succes criteria of factoren die kunnen bijdragen aan goed team management?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Meer informatie

  1. Butler, T. & Waldroop, J. (2004). Understanding “people” people. Harvard business review, 78-89.
  2. Butler, T. & Waldroop, J. (2000). Managing away bad habits. Harvard business review, 78(5), 89-98.
  3. Butler, T. & Waldroop, J. (1996). The executive as coach. Harvard Business Review, 74(6), 111.

Citatie voor dit artikel:
Van Vliet, V. (2013). Vier dimensies voor relationeel werken. Retrieved [insert date] from ToolsHero: https://www.toolshero.nl/management-modellen/vier-dimensies-relationeel-werken-butler/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 22/10/2013 | Laatste update: 10/04/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/management-modellen/vier-dimensies-relationeel-werken-butler/”>ToolsHero: Vier dimensies voor relationeel werken (Butler)</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 11

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Vincent van Vliet
Article by:

Vincent van Vliet

Vincent van Vliet is oprichter van Toolshero en verantwoordelijk voor de content en release management. Samen met het team bepaalt hij de strategie en beheert de content planning, marktintroducties, klantervaring en beleidsontwikkeling onderdelen van het bedrijf.

Tags:

Geef een reactie