Zig Ziglar biografie, quotes en boeken

Zig Ziglar - Toolshero

Zig Ziglar (Hilary Hinton Ziglar; 6 november 1926 – 28 november 2012) was een bekende Amerikaanse verkoper en motiverende spreker. Zig Ziglar maakte verschillende grote tragedies mee, maar had een bijzonder vermogen om hier een positief licht op te werpen.

Biografie Zig Ziglar

Vroege jaren van Zig Ziglar

Zig Ziglar werd geboren in Coffee County, Alabama, als tiende van in totaal twaalf kinderen. Zijn moeder heette Lila Wescott en zijn vader John Silas Ziglar. Zig woonde het grootste gedeelte van zijn jeugd in Yazoo City of Mississippi nadat zijn vader daar in 1931 een baan kreeg als manager. Op dat moment was Zig 5 jaar oud.

Een jaar later stierven zowel zijn jongere zusje als zijn vader geheel onverwachts. Zijn moeder moest vanaf dat moment vele monden voeden met een minimaal inkomen. Ziglar beschrijft zijn moeder als een opmerkelijke vrouw vanwege haar inspanningen om voor het gezin te zorgen, en de waarden en normen die zij haar kinderen heeft meegegeven.

Gratis e-book bij Toolshero

Tijdens de basisschooltijd begon Zig Ziglar met het verkopen van pinda’s om extra geld te verdienen en zijn moeder te helpen. Later als puber werkte hij als kruidenier. Na zijn middelbare schoolperiode diende Zig de Amerikaanse marine tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Aansluitend ging hij naar de University of South Carolina, gevestigd in Columbia, en kreeg hij een parttime baan als verkoper voor WearEver Aluminium Company. Hij leerde zich het vak snel toe, en blonk al snel uit in wat hij deed. Zelf schreef Zig het succes toe aan divisiebegeleider P.C. Merrell, ook werkzaam bij WearEver.

Merrell moedigde Zig Ziglar aan en vertelde hem dat hij de capaciteiten had om een geweldige salesman te worden. Hij werkte hard, en werd al snel gepromoveerd tot divisiemanager. Hij bracht de opvolgende decennia grotendeels door in de verkoopwereld en leerde ondertussen hoe hij anderen ook kon aanmoedigen en motiveren om grootse dingen te bereiken.

Nog tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1944, ontmoette hij zijn toekomstige vrouw Jean. Twee jaar later trouwden zij, en kregen in totaal vier kinderen. Zig Ziglar benadrukte gedurende zijn carrière altijd het belang van een rustige en stabiele thuisomgeving. Hij was ervan overtuigd dat dit essentieel is om succesvol te zijn.

Motiverend spreker

In 1970 besloot Zig zijn verkoopcarrière te verlaten en fulltime motiverende spreker te worden. Samen met Richard Dick Gardner en Hal Krause was Zig Ziglar charterlid bij de oprichting van de American Salesmasters in 1963.

Het doel van dit bedrijf was om het imago van verkopers in de Verenigde Staten te verbeteren door middel van seminars. Het bedrijf boekte auditoriums, stelde reeksen sprekers samen, en nam contact op met lokale bedrijven om kaartjes te verkopen. Onder het publiek bevonden zich adviseurs, ondernemers, autoverkopers, verzekeringsagenten en meer.

Hij introduceerde zichzelf als H. H. Ziglar, maar binnen mum van tijd werd hem de bijnaam Zig gegeven. Hij won al snel de harten van het grote publiek met uitspraken als: ‘People often say that motivation doesn’t last. Well, neither does bathing. That’s why we recommend it daily.’

Tijdens zijn eerste jaren als motiverend spreker schreef hij tussen het reizen het boek ‘See You at The Top’. Het manuscript werd door meer dan dertig uitgevers geweigerd, maar werd uiteindelijk geaccepteerd en gepubliceerd door Pelican. Het boek deed het niet slecht, en bleef gedurende de eerste helft van de 21e eeuw in druk.

In 2001 ontving Zig Ziglar de Cavett Award van de National Speakers Association. Deze prijs wordt uitgereikt aan sprekers die de kunst van spreken in het openbaar eer hebben betoond door het anderen te leren en hen daarin te begeleiden.

Coach Zig Ziglar

Zig Ziglar werd ook een belangrijke verkooptrainer voor Mary Kay Cosmetics. Daarnaast werd hij in 1968 vice-president en opleidingsdirecteur van het bedrijf Automotive Performance in Dallas, Texas. Enkele jaren later ging het bedrijf echter failliet.

In de jaren erna sprak Zig Ziglar geregeld op seminars en bijeenkomsten voor Peter Lowe van Get Motivated.

Laatste jaren

Door een harde val van een trap kreeg Zig Ziglar in 2007 korte termijn geheugenproblemen. Desalniettemin bleef hij deelnemen aan motiverende seminars, tot het moment dat hij met pensioen ging in 2010.

Samen met zijn vrouw Jean verhuisde hij naar Plano in Texas, waar zij tevreden leefden tot het moment dat hij stierf na een kort ziekbed van longontsteking op 28 november 2012. Zijn dood kwam twee dagen nadat Jean en hij 66 jaar getrouwd waren. Zig Ziglar werd 86 jaar.

Word lid van Toolshero

Zig Ziglar quotes

 1. “Positive thinking will let you do everything better than negative thinking will.”
 2. “You were designed for accomplishment, engineered for success, and endowed with the seeds of greatness.”
 3. “You never know when a moment and a few sincere words can have an impact on a life.”
 4. “If people like you, they’ll listen to you, but if they trust you, they’ll do business with you.”
 5. “I believe that being successful means having a balance of success stories across the many areas of your life. You can’t truly be considered successful in your business life if your home life is in shambles.”
 6. “Being productive gives people a sense of satisfaction and fulfilment that loafing never can.”
 7. “People often say that motivation doesn’t last. Well, neither does bathing – that’s why we recommend it daily.”
 8. “Success is the maximum utilization of the ability that you have.”
 9. “Yes, it’s absolutely true that anything worth doing is worth doing poorly – until you can learn to do it well.”
 10. “When you encourage others, you in the process are encouraged because you’re making a commitment and difference in that person’s life. Encouragement really does make a difference.”
 11. “Time can be an ally or an enemy. What it becomes depends entirely upon you, your goals, and your determination to use every available minute.”
 12. “Every obnoxious act is a cry for help.”
 13. “Lack of direction, not lack of time, is the problem. We all have twenty-four hour days.”
 14. “Rich people have small TVs and big libraries, and poor people have small libraries and big TVs.”
 15. “You don’t have to be great to start, but you have to start to be great.”

Boeken en publicaties

 • 2019. Secrets of closing the sale.
 • 2019. Top performance: How to develop excellence in yourself and others.
 • 2011. Network marketing for dummies. John Wiley & Sons.
 • 2010. See you at the top. Pelican Publishing.
 • 2007. Ziglar on selling: The ultimate handbook for the complete sales professional. Harper Collins Leadership.
 • 2007. Better than good: Creating a life you can’t wait to live. Thomas Nelson.
 • 2004. Courtship After Marriage: Romance Can Last a Lifetime. Thomas Nelson.
 • 2004. Confessions of a grieving Christian. B&H Publishing Group.
 • 2003. Selling 101: what every successful sales professional needs to know. HarperCollins Leadership.
 • 2002. Raising positive kids in a negative world. Thomas Nelson.
 • 1998. What I Learned on the Way to the Top. Honor Books.
 • 1997. Over the top: Moving from survival to stability, from stability to success, from success to significance. HarperCollins Leadership.
 • 1995. Goals. Simon and Schuster Audio.

Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2020). Zig Ziglar. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/zig-ziglar/

Gepubliceerd op: 01/04/2020 | Laatste update: 27/03/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/zig-ziglar/”>Toolshero: Zig Ziglar</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 3

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Ben Janse
Article by:

Ben Janse

Ben Janse is een young professional en werkzaam als Content Manager bij Toolshero. Daarnaast houdt hij zich binnen zijn studie International Business aan de Hogeschool Rotterdam bezig met het analyseren en ontwikkelen van managementmodellen. Dankzij zijn theoretische en praktische kennis weet hij hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden waardoor de essentie van elk artikel goed naar voren komt.

Tags:

Geef een reactie