Robert Noyce biografie en quotes

Robert Noyce - Toolshero

Robert Noyce (12 december 1927 – 3 juni 1990) was een Amerikaanse natuurkundige en zakenman die vooral bekend is van de oprichting van Intel Corporation en de realisatie van de eerste monolithische geïntegreerde microchip. De microchip is een elektrische component die wordt beschouwd als een van de meest belangrijke technologische ontwikkelingen van de twintigste eeuw. Robert Noyce werd als aanstichter van de computerrevolutie ‘de burgermeester van Silicon Valley’ genoemd.

Enkele hoogtepunten uit z’n carrière:

  • Oprichter van Fairchild Semiconductor en Intel en de uitvinder van de eerste monolithische microchip
  • Plekje in de Business Hall of Fame
  • Vele onderscheidingen en prijzen, waaronder de National Medal of Technology, ontvangen door president Ronald Reagan en de National Medal of Science
  • 3x genoemd in de Nobellezing van Jack Kilby

Robert Noyce biografie

Robert Noyce werd geboren op 12 december 1927 in Burlington, Iowa, Verenigde Staten. Hij is de derde van de vier zonen van zijn ouders. Beide ouders waren religieus. Noyce zelf niet.

Zijn vader, ds. Ralph Brewster, was een dominee die afgestudeerd was van het Doane College, Oberlin College en het Chicago Theological Seminary. Moeder Harriet May Norton was zelf de dochter van de dominee Milton J. Norton en Louise Hill. Ze was afgestudeerd van het Oberlin College en werd beschreven door journalisten als een intelligente vrouw met een sterke eigen wil.

De broers van Noyce heetten Donald Sterlin, Gaylord Brewster en Ralph Harold. Broer Donald zou later een gerespecteerde professor worden en associate dean of undergraduate affairs aan het UC Berkeley College of Chemistry. Broer Gaylord werd later een hoogstaand hoogleraar praktische theologie worden. Als jonge professor werd hij eens gearresteerd omdat hij deel uitmaakte van de Freedom Riders, een burgerrechtenbeweging.

Winnen

Later in zijn leven vertelde Robert Noyce over een vroege jeugdherinnering. Hij stelde dat hij op een dag zijn vader had verslagen met pingpong. Hij vertelde het nieuwtje vol trots aan zijn moeder, die reageerde met: was dat niet aardig van papa? Om je te laten winnen? Hij voelde zich diep beledigd door het idee van opzettelijk verliezen. Hij stelde: als je gaat spelen, speel dan om te winnen.

In 1940, toen Noyce een kleine jongen was, bouwde hij en zijn broers een klein vliegtuigje, waarmee ze van het dak van de stallen vlogen. Hij bouwde naar verluidt ook een radio helemaal opnieuw en monteerde de motor van een oude wasmachine aan de achterkant van een slee, waardoor hij een gemotoriseerd voertuig bezat.

Academische achtergrond Robert Noyce

Tijdens zijn middelbare schoolperiode toonde Robert veel talent en interesse voor wiskunde en wetenschappen. In zijn laatste jaar volgde hij daarom een eerstejaars natuurkundecursus van het Grinnell College. In 1949 behaalde hij zijn baccalaureaat in natuurkunde en wiskunde aan Grinnell en studeerde hij Phi Beta Kappa af.

Het was gedurende zijn tijd aan het Grinell College dat hij kennismaakte met de transistor. Een transistor is een klein elektronisch apparaat die werkt als een schakelaar, maar dan zonder mechanische delen. Noyce raakte enthousiast van de uitvinding en begon het verder te ontwikkelen.

Hoe het begon

Na zijn Ph.D. in de natuurkunde van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in 1953, kreeg hij banen aangeboden bij Bell Labs, IBM, RCY en Philco. Robert begon als onderzoek-ingenieur te werken voor Philco in Philadelphia. Het puur focussen op onderzoek bij een academische instelling interesseerde Robert niet. Het bedrijf waar halfgeleiders werden gemaakt wekte zijn interesse wel. Zijn afgestudeerde schoolvrienden zeiden over Robert dat hij een geest en begrip had die zo snel was, dat ze hem Rapid Robert noemden.

Robert verliet Philco in 1956 om zich te voegen bij William Shockley, een mede-oprichter van de transistor en daarna Nobelprijswinnar. Hij was werkzaam bij het Shockley Semiconductor Laboratory in Mountain View, Californië.

Een jaar later vertrok Noyce weer, nadat hij problemen kreeg met de managementstijl van Shockley. In 1957 was Noyce medeoprichter van Fairchild Semiconductor.

Het was Jack Kilby die in 1958 de eerste hybride geïntegreerde schakeling had uitgevonden, maar in 1959 deed Noyce een nieuwe uitvinding: een nieuw type geïntegreerde schakeling die veel praktischer was dan de uitvinding van Kilby. Het ontwerp was gemaakt van silicium, terwijl het ontwerp van Kilby was gemaakt van germanium. De uitvinding van Robert Noyce werd daarom de eerste monolithische chip met geïntegreerde schakeling.

Intel

Na zijn vertrek bij Shockley, richtte Robert Noyce samen met Gordon Moore het bedrijf Intel op in 1968. De grootste geldschieter, Arthur Rock, de voorzitter van de raad van bestuur van Intel, zei dat het bedrijf Robert Noyce, Gordon Moore en Andrew Grove nodig had om het te laten slagen.

Robert Noyce werd in dit plaatje de visionair, Gordon Moore werd de virtuoos en Grove was de technoloog die managementwetenschapper werd. Andy Grove was tevens de eerste CEO van intel.

De ontspannen cultuur die Robert Noyce en zijn partners handhaafden bij Intel, in tegenstelling tot de cultuur van het Fairchild Semiconductor van Shockley, was een overblijfsel van diezelfde periode.

Managementstijl Robert Noyce

Hij behandelde zijn werknemers als eigen familie en beloonde hen wanneer het kon. Zijn managementstijl wordt beschreven als de mouwen opstropen. Hij vermeed een luxe levensstijl met dure auto’s, privéjets en dure kantoren.

In plaats daarvan hield hij vast aan de ontspannen werkomgeving van Intel waarin iedereen een bijdrage leverde en niemand van privileges genoot.

Door de gebruikelijke voordelen voor executives in de organisatie af te wijzen, stond hij als model voor de nieuwere generaties CEO’s van Intel.

Privéleven van Robert Noyce

Noyce trouwde in 1953 met Elizabeth Bottomley. Samen kregen ze vier kinderen: William, Pendred, Priscilla en Margaret. Elizabeth hield erg van New England, waar het gezin een zomerhuis had met 50 hectare grond, vlakbij de kust in Bremen. Elizabeth en de kinderen brachten daar graag de zomer door, terwijl vader Robert bleef werken bij Intel. Hij kwam wel geregeld op bezoek. Het stel scheidde in 1974.

Datzelfde jaar vond Robert opnieuw de liefde en trouwde hij met Ann Schmeltz Bowers. Zij werd de eerste personeelsdirecteur voor Intel Corporation en was daarnaast vice-president van Human Resources van Apple Inc.

Noyce was gedurende zijn gehele leven erg actief. Hij las graag, vloog met zijn eigen vliegtuigje en deed aan deltavliegen en duiken. Hij geloofde stellig dat micro-elektronica zou blijven groeien, ook in complexiteit. Dit leidde tot de vraag in hoeverre de technologie bepalend zou zijn voor de maatschappij. Op de vraag wat hij zou doen als heerser van de Verenigde Staten, antwoordde hij dat hij er alles aan zou doen om ervoor te zorgen dat de bevolking kan floreren in een tijd voor hightech. Dat betekent onder meer het lesgeven aan iedereen, ook de allerarmsten.

Tegenwoordig wordt de microchip in de meest uiteenlopende apparaten gebruikt. Van de laptopcomputer tot de elektrische auto, videoapparatuur, smartphones, spelcomputers, etc. Het was allemaal niet mogelijk zonder de uitvinding van Robert Noyce.
Robert Noyce stierf op 3 juni 1990 in het ziekenhuis, nadat hij eerder thuis een hartaanval had gekregen. Hij werd slechts 62 jaar oud.

Robert Noyce quotes

  1. “If ethics are poor at the top, that behavior is copied down through the organization.”
  2. “Don’t be encumbered by history, just go out and do something wonderful.”
  3. “Optimism is an essential ingredient of innovation. How else can the individual welcome change over security, adventure over staying in safe places?”
  4. “Innovation is everything. When you’re on the forefront, you can see what the next innovation needs to be. When you’re behind, you have to spend your energy catching up.”
  5. “Start with a growing market. Swim in a stream that becomes a river and ultimately an ocean. Be a leader in that market, not a follower, and constantly build the best products possible.”
  6. “From the beginning at Intel, we planned on being big.”
  7. “A significant innovation has effects that reach much further than can be imaged at the time, and creates its own uses. It will not be held back by those who lack the imagine to exploit its use, but will be swept along by the creative members of our society for the good of all.”
  8. “Knowledge is power. Knowledge shared is power multiplied.”

Boeken en publicaties van Robert Noyce et al.

  • 1981. A history of microprocessor development at Intel. IEEE Micro, 1(01), 8-21.
  • 1977. Microelectronics. Scientific American, 237(3), 62-69.
  • 1977. Large-scale integration: What is yet to come?. Science, 195(4283), 1102-1106.
  • 1957. Carrier generation and recombination in pn junctions and pn junction characteristics. Proceedings of the IRE, 45(9), 1228-1243.

Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2022). Robert Noyce. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/robert-noyce/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 19/12/2022 | Laatste update: 18/04/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/robert-noyce/”>Toolshero: Robert Noyce</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Ben Janse
Artikel door:

Ben Janse

Ben Janse is een young professional en werkzaam als Content Manager bij Toolshero. Daarnaast houdt hij zich binnen zijn studie International Business aan de Hogeschool Rotterdam bezig met het analyseren en ontwikkelen van managementmodellen. Dankzij zijn theoretische en praktische kennis weet hij hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden waardoor de essentie van elk artikel goed naar voren komt.

Tags:

Geef een reactie