Jack Ma biografie en quotes

Jack Ma - Toolshero

Jack Ma (Ma Yun, 1964) is een Chinese ondernemer, investeerder en filantroop. Jack Ma is de mede-oprichter en uitvoerend voorzitter van de Alibaba Group, een multinationaal technologieconglomeraat.

De biografie van Jack Ma

Jack Ma is op 10 september 1964 geboren in Hangzhou, Zhejiang, China. Hij heeft een oudere broer en een jonger zusje. Hij groeit op in een tijd waarin het communistische China steeds geïsoleerder raakt van het westen. Zijn familie had weinig geld toen de kinderen nog klein waren. Als kind was Jack zijn hobby krekels verzamelen, hij kan ze naar soort en grootte onderscheiden door alleen maar het geluid te horen.

De Amerikaanse president Richard Nixon bracht in 1972 een bezoek aan Hangzhou, zijn thuisstad dat daardoor een populaire bestemming werd voor toeristen.

Gratis e-book bij Toolshero

Jack Ma stond als tiener vroeg op om 70 mijl te fietsen naar het bekendste hotel van Hangzhou. Daar gaf hij rondleidingen door de stad in ruil voor lessen Engels. Vervolgens kreeg hij zijn bijnaam “Jack” van een van de toeristen.

Hij wou graag studeren maar had in zijn jeugd moeite om naar de universiteit te gaan. De Chinese toelatingsexamens werden slechts één keer per jaar gehouden, echter haalde hij twee keer het toelatingsexamen niet.

Jack Ma ging naar het Hangzhou Teacher’s Institute (tegenwoordig bekend als Hangzhou Normal University) en studeerde in 1988 af met een B.A. in het Engels. Na zijn afstuderen ging hij solliciteren op verschillende banen waar hij regelmatig werd afgewezen. Totdat hij wordt aangenomen als docent Engels en internationale handel aan de Hangzhou Dianzi University.

In 1994 hoorde Ma van het internet. Begin 1995 ging hij met zijn vrienden naar de VS, die hem het internet leerden kennen. De eerste zoekopdracht die Jack Ma had opgegeven was: “bier”. Hij was verbaasd dat er geen Chinees bier te vinden was bij de zoekresultaten.

Toen besloot hij een internetbedrijf op te richten voor China. Daarna probeerde Jack Ma ook naar algemene informatie over China te zoeken en was opnieuw verbaasd om er geen te vinden.

Hij besloot samen met een vriend een website te creëren met betrekking tot China. De website werd gelanceerd om 9.40 uur en even later ontving hij e-mails van enkele Chinese investeerders die hem wilden leren kennen. Op dat moment realiseerde hij zich dat internet iets geweldigs te bieden had.

In april 1995 hadden Jack Ma, zijn vrouw Cathy en een vriend US $20.000 opgehaald en zijn hun eerste bedrijf begonnen. Hun bedrijf was toegewijd aan het maken van websites voor bedrijven en hij noemde het “China Pages”. Binnen drie jaar had het bedrijf 5.000.000 Chinese yuan gemaakt, wat op dat moment equivalent was aan US $ 800.000.

Alibaba

Na zijn eerste twee bedrijven, heeft hij 4 jaar later 18 vrienden bij elkaar geroepen in zijn appartement om hen te overtuigen te investeren in zijn idee voor een virtuele marktplaats “Alibaba”. Op de site kunnen exporteurs producten plaatsen die klanten direct kunnen kopen. De dienst wordt al snel bekend over de hele wereld.

In oktober 1999 heeft het bedrijf vijf miljoen dollar opgehaald van Goldman Sachs en twintig miljoen van SoftBank, een Japans telecombedrijf dat ook investeert in techbedrijven. Het team bleef samen. “We gaan het redden omdat we jong zijn en nooit, nooit op zullen geven”, zegt Ma tijdens een werknemersbijeenkomst.

Jack Ma vond het belangrijk om een goede sfeer te houden binnen het bedrijf. Even later begint het bedrijf een nieuw bedrijf “Taobao”, dat ongeveer hetzelfde is als eBay / Marktplaats. Opvallend is dat hij zijn team tijdens de pauzes een handstand laat doen om het energieniveau op peil te houden.

Yahoo investeert dan in 2005 een miljard dollar in AliBaba in ruil voor 40 procent van de aandelen. Dit was een goede keuze voor zowel Yahoo als het bedrijf aangezien het aandelenpakket is gestegen naar 10 miljard dollar.

Tegen persbureau Bloomberg zegt Jack Ma dat hij wist dat hij AliBaba succesvol had gemaakt toen een klant aanbood zijn rekening in een restaurant te betalen. “Ik ben één van je klanten bij de Alibaba groep en heb veel geld verdiend. En ik weet dat het jou nog niks heeft opgeleverd”, zei de klant. “Ik betaal de rekening voor u.”

Alibaba werd een van de meest waardevolle technologiebedrijven ter wereld na het ophalen van de volledige $ 25 miljard, het grootste beursintroductie in de Amerikaanse financiële geschiedenis.

Jack Ma was uitvoerend voorzitter van Alibaba Group, een holdingmaatschappij met negen grote dochterondernemingen: Alibaba.com, Taobao Marketplace, Tmall, eTao, Alibaba Cloud Computing, Juhuasuan, 1688.com, AliExpress.com en Alipay. In november 2012 overschreed het online transactievolume van Alibaba meer dan één biljoen yuan. Vanaf 2016 is Ma de eigenaar van Château de Sours in Bordeaux, Chateau Guerry in Côtes de Bourg en Château Perenne in Blaye, Côtes de Bordeaux.

Op 9 januari 2017 ontmoette Jack Ma de Amerikaanse president Donald Trump in Trump Tower, om een potentieel van 1 miljoen vacatures in de komende vijf jaar te bespreken. Dit kwam door de interesse van Alibaba in het land.

Op 8 september 2017, om de 18e verjaardag van de oprichting van Alibaba te vieren, verscheen Ma op het podium en gaf een door Michael Jackson geïnspireerde uitvoering. Hij speelde een deel van “Can You Feel The Love Tonight” tijdens het alibaba-verjaardagsevent 2009, terwijl Jack Ma verkleed was als een heavy metal zanger. In dezelfde maand ging Ma ook samenwerken met Sir Li Ka-shing in een joint venture om een digitale portefeuilledienst aan te bieden in Hongkong.

Jack Ma kondigde op 10 september 2018 aan dat hij zal aftreden als uitvoerend voorzitter van Alibaba Group Holding in het komende jaar.

Vermogen

Zijn geschatte vermogen, vanaf 2022, is 25 miljard USD. Ant Group, eveneens opgericht door Jack Ma, is eigenaar van het grootste digitale betalingsplatform van China, AliPay. Alibaba is China’s grootste e-commercebedrijf, en in sommige opzichten ook ’s werelds grootste e-commercebedrijf.

Word lid van Toolshero

Bekende quotes

 • “Never give up. Today is hard, tomorrow will be worse, but the day after tomorrow will be sunshine.”
 • “I don’t care about revenues.”
 • “I don’t want to be liked. I want to be respected.”
 • “The very important thing you should have is patience.”
 • “We are never in lack of money. We lack people with dreams, who can die for those dreams.”
 • “A leader should be visionary and have more foresight than an employee.”
 • “Forget about your competitors, just focus on your customers.”
 • “If we are a good team and know what we want to do, one of us can defeat ten of them.”
 • “Adopt and change before any major trends or changes.”
 • “Success and profitability are outcome of focusing on customers and employees, not objectives.”
 • “If you don’t give up, you still have a chance.”
 • “When people think too highly of you, you have the responsibility to calm down and be yourself.”
 • “Try to find the right people, not the best people.”
 • “If you want to win in the 21st century, you have to empower others, making sure other people are better than you are. Then you will be successful.”
 • “Today is cruel. Tomorrow is crueler and the day after tomorrow is beautiful.”
 • “The opportunities that everyone cannot see are the real opportunities.”
 • “On the path to success, you will notice that the successful ones are not whiners, nor do they complain often.”
 • “30% of all people will never believe you. Do not allow your colleagues and employees to work for you. Instead, let them work for a common goal.”
 • “A real businessman or entrepreneur has no enemies. Once he understands this, the sky’s the limit.”
 • “If you view everyone as your enemies then everyone around you will be enemies.”

Publicaties en boeken van Jack Ma et al.

 • 2008. A usability comparison of three alternative message formats for an SMS banking service. International Journal of Human-Computer Studies, 66(2), 113-123.
 • 2006. On the role of metaphor and language in design of third party payments in eBanking: Usability and quality. International Journal of Human-Computer Studies, 64(8), 770-784.
 • 2002. On the influence of laryngeal pathologies on acoustic and electroglottographic jitter measures. The Journal of the Acoustical Society of America, 111(2), 1045-1055.
 • 2001. Evaluating humanoid synthetic agents in e-retail applications. IEEE Transactions on Systems, Man, and Cybernetics-Part A: Systems and Humans, 31(5), 394-405.
 • 1996. Application of parallel genetic algorithm and property of multiple global optima to VQ codevector index assignment for noisy channels. Electronics Letters, 32(4), 296-297.
 • 1993. Enhanced pitch tracking and the processing of f0 contours for computer aided intonation teaching. In Third European Conference on Speech Communication and Technology.
 • 1989. Unified techniques for vector quantization and hidden Markov modeling using semi-continuous models. In International Conference on Acoustics, Speech, and Signal Processing, (pp. 639-642). IEEE.
 • 1989. Semi-continuous hidden Markov models for speech signals. Computer Speech & Language, 3(3), 239-251.
 • 1987. Globally optimising formant tracker using generalised centroids. Electronics Letters, 23(19), 1019-1020.
 • 1980. The theory, design, and applications of surface acoustic wave Fourier-transform processors. Proceedings of the IEEE, 68(4), 450-468.

Citatie voor dit artikel:
Sari, J. (2019). Jack Ma. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/jack-ma/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 02/08/2019 | Laatste update: 29/04/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteursjack-ma/”>Toolshero: Jack Ma</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Jessie Sari
Article by:

Jessie Sari

Jessie Sari is content schrijver bij ToolsHero. Samen met het team draagt ze bij aan het schrijven van artikelen en website optimalisatie. Jessie studeert Trade Management in Asia aan de Hogeschool van Rotterdam. Binnen haar opleiding houdt ze zich bezig met opbouwen van fundamentele skills, waaronder marketing, import en export van producten en diensten in Azië, economie, financiën, management, consultancy en projectmanagement.

Tags:

Geef een reactie