Ghanshyam Das Birla biografie en quotes

Ghanshyam Das Birla - Toolshero

Ghanshyam Das Birla (10 april 1894 – 11 juni 1983) was een van de meest bekende Indiase zakenmannen en lid van de bekende en invloedrijke Birla-familie. Ghanshyam Das Birla, ook bekend als G.D. Birla, geldt als oprichter van Hindustan Motors, UCO Banks, Birla Brothers Ltd., BITS en Pilani. Zijn invloed en prestaties waren zo buitengewoon, dat hij de op een na hoogste civiele onderscheiding van India ontving: de Padma Vibhushan.

Ghanshyam Das Birla biografie

G.D. Birla werd geboren als lid van de Maheshwari Marwari-gemeenschap in de stad Pilani, in het district Jhunjhunu. Zijn vader was Raja Baldevdas Birla, een gerenommeerd zakenman. Hij was de oprichter van Baldeo Das Jugal Kishore en Shiv Narain Baldeo Das in Bombay. De bedrijven begonnen met handelen in katoen, zilver, graan en andere goederen.

Ghanshyam had drie broers: Jugal Kishore, Braj Mohan en Rameshswar Das. Van de drie zou Ghanshyam de meest succesvolle zakenman worden.

Gratis e-book bij Toolshero

Vroege loopbaan

Ghanshyam Das Birla verhuisde op vroege leeftijd naar Calcutta om daar een eigen bedrijf te starten. Hij wilde zichzelf bewijzen voor zijn familie. Het handelsbedrijf in katoen werd een succes en hij kwam terug naar Pilani om een groot huis te laten bouwen voor hem en zijn familie.

Enige tijd later nam G.D. Birla het familiebedrijf over en besloot hij het uit te breiden. Waar het familiebedrijf eerst vooral bestond uit het uitlenen van geld, begon hij nu een jute-productiebedrijf. De Britse politiek in India steunde vooral Europese kooplieden en ondernemers in de sector, maar dat schrikte hem niet af.

Britse en Schotse kooplieden deden er alles aan om het bedrijf ten onder te krijgen. Hij werd slachtoffer van pesterijen en monopolistische strategieën, maar slaagde er keer op keer in om het bedrijf te behoeden van de ondergang.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen er in Europa grote problemen ontstonden, werd het bedrijf een groot succes en floreerde het.

Expansie van het Birla-empire

Er werd zoveel geld verdiend, dat Birla besloot om het bedrijf uit te breiden. Met 5 miljoen roepies richtte hij Birla Brothers Limited op in 1919.

In hetzelfde jaar opende de nieuwe fabriek van het bedrijf de deuren in Gwalior, Madhya Pradesh.

In dezelfde periode begon hij zich ook te richten tot de politiek en de sociale instellingen in het land. Hij werd verkozen tot lid van de Central Legislative Assembly in 1926.

Hij was daarnaast medeoprichter en voorzitter van Harijan Sevak Sangh, opgericht door Mahatma Gandhi.

Hij speelde een zeer belangrijke rol in de vrijheidsstrijd van India als vertrouweling van Mahatma Gandhi. Waar Mahatma Gandhi streed voor de politieke vrijheid van het land, werkte Birla met alles dat hij had voor de economische vrijheid van India.

Het succes deed Birla besluiten om Hindustan Motors op te richten in 1940. Daarnaast stapte hij in de textielindustrie en begon hij zijn eigen theehandel, na de onafhankelijkheid van India.

In 1943 richtte hij een commerciële bank op met de naam United Commercial Bank. De bank staat tegenwoordig bekend als de UCO-bank, een van de oudste en grootste banken van India.

Filantropische activiteiten

Birla voorzag de ontwikkeling van zijn geboortestad op het bied van textiel en technologie en richtte daarop het Birla Engineering Institute op in 1943 en het Technological Istitute of Technology & Science.

Beide scholen ontwikkelden zich in de loop van de jaren tot twee van de beste technische scholen van India.

Tegenwoordig huisvest Pilani ook de Birla Public School, een openbare school, waarmee de bevolking van Pilani een zeer waardevolle relatie onderhoudt.

In 1957 ontving Ghanshyam Das Birla de op een na hoogste onderscheiding van de overheid van India: de Padma Vibhushan. Ghanshyam Das Birla stierf in London op 89-jarige leeftijd in 1983.

Word lid van Toolshero

Ghanshyam Das Birla quotes

 1. “All the treasure in the world is worthless, unless you have someone to share it with.”
 2. “Being a conglomerate, each of our businesses has a different challenge; the business landscape is diverse for each business. It makes it challenging, as well as exciting.”
 3. “Don’t let someone who is no longer in your life continue to run your life.”
 4. “Don’t play with someone’s feelings just because you’re unsure of your own.”
 5. “First, create jobs, and then provide skills to people.”
 6. “I never belonged to you. I was never yours. We were never us. You confused an excellent friendship for something more than it was, and I am sorry.”
 7. “It’s not a good idea to always look for new frontiers, especially when you have opportunities in your existing businesses, in your backyard.”
 8. “I’ve yet to meet a bitter teenager. Bitterness, jealousy and jadedness, I think, are the most unattractive qualities in a person, and unfortunately they do seem to come with age.”
 9. “Our lack of compassion stems from our inability to see deeply into the nature of things.”
 10. “People forgive you when lies are told and hate you when the truth is told.”
 11. “Sometimes you gotta accept the fact that certain things will never go back to how they use to be.”
 12. “Through every right and every wrong thing I’ve done, the wrong ones are the most fun doing.”

Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2022). Ghanshyam Das Birla. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/ghanshyam-das-birla/

Gepubliceerd op: 17/07/2022 | Laatste update: 15/05/2024

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/ghanshyam-das-birla/”>Toolshero: Ghanshyam Das Birla</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Ben Janse
Artikel door:

Ben Janse

Ben Janse is een young professional en werkzaam als Content Manager bij Toolshero. Daarnaast houdt hij zich binnen zijn studie International Business aan de Hogeschool Rotterdam bezig met het analyseren en ontwikkelen van managementmodellen. Dankzij zijn theoretische en praktische kennis weet hij hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden waardoor de essentie van elk artikel goed naar voren komt.

Tags:

Geef een reactie