Azim Premji

Azim Premji - Toolshero

Azim Premji (geboren 24 juli 1945) is een Indiase zakenman, ingenieur, investeerder en filantroop. Hij was lang de voorzitter van Wipro Limited en is tegenwoordig nog steeds niet-uitvoerend lid van de raad van bestuur. Azim Premji staat ook wel bekend als de tsaar van de Indiase IT-industrie en was aan het begin van de twintigste eeuw een van de rijkste mensen van de wereld. In 2022 is zijn geschat vermogen bijna 10 miljard dollar, goed voor plek 210 op de lijst met rijkste mensen ter wereld.

Azim Premji biografie

Azim Premji werd geboren in het tegenwoordige Mumbai in India, in een Sjiitische moslimfamilie.
Zijn vader was Mohamed Hashem Premji, een bekende zakenman en oprichter van Western Indian Vegetable Products Ltd. Het bedrijf handelde in plantaardige producten en geraffineerde olie.

Na het afronden van zijn middelbare school in India ging Azim Premji naar de Verenigde Staten om techniek te studeren aan de Stanford Universiteit.

Gratis e-book bij Toolshero

Kort voordat hij zou afstuderen stierf zijn vader onverwachts, waarna hij terugging naar India om de leiding over het bedrijf te nemen. Dit was in 1966, toen Azim slechts 21 jaar oud was. Enige jaren later zou hij alsnog de studie afronden en zijn Bachelor of Science in Electrical Engineering in ontvangst nemen.

Hij voerde direct enkele grotere veranderingen door in het bedrijf, zoals het diversifiëren van het aanbod. Hij begon zich ook te verdiepen in consumentenproducten zoals zeep, gloeilampen, schoenen en hydraulische producten.

Omdat het bedrijf niet langer alleen in plantaardige producten handelde, doopte Azim het bedrijf om tot Wipro in 1977.

Verdere expansie Wipro

In 1979 veranderde de wetgeving in India waardoor grote westerse bedrijven zoals IBM vertrokken uit het land. Ook bedrijven van onder meer Shiv Nadar konden daardoor hun marktaandeel fors uitbreiden. Azim zag zijn kans en boorde de opkomende markt voor computeronderdelen aan. Langzaam begon hij Wipro te verplaatsen naar de computersector.

Na enkele jaren succesvolle samenwerking met het Amerikaanse Sentinel Computer Corporation, stortte het bedrijf zich ook op de softwarekant van de computerwereld.

Gedreven door ambitie en de zoektocht naar kwaliteit, zorgde Azim Premji ervoor dat de beste software-engineers van het land aangetrokken werden. Hij gaf hen training en ontwikkelingsmogelijkheden van wereldklasse en hield Wipro zo aan de absolute top van de industrie.

Het bedrijf was in staat om dit tegen lage kosten te realiseren, waardoor het ook computeronderdelen begon te exporteren naar de Verenigde Staten.

Het bedrijf begon nóg harder te groeien, de waarde van de aandelen bleven stijgen, en Premji werd al snel een van de rijkste zakenmannen ter wereld.

Persoonlijke leven Azim Premji

Azim Premji is getrouwd met Yasmeen. Samen hebben ze twee kinderen: Rishad en Tariq. Rishad in moment Chief Strategy Officer van Wipro.

Ondanks zijn immense rijkdom, bleef Azim bescheiden en liefdadig. Dit maakte hem een populair figuur onder het Indiase volk. In 2001 richtte hij de non-profitorganisatie Azim Premji Foundation op, waarmee hij investeerde in het Indiase onderwijssysteem. Enkele jaren later had de instelling meer dan 16.000 scholen geopend.

In 2000 ontving hij een eredoctoraat van de Manipal Academy of Higher Education. In 2009 ontving hij eenzelfde doctoraat van de Wesleyan University in Connecticut voor zijn filantropische activiteiten.

Van de Indiase overheid ontving hij de Padma Bhushan in 2005, voor zijn bijdragen aan de handel en de Indiase economie. In 2010 kreeg hij de Padma Vibhushan, de op een na hoogste onderscheiding die wordt gegeven aan burgers.
In 2015 was het bedrijf actief in 67 landen en was het 35 miljard dollar waard.

The Giving Pledge

Azim Premji heeft meer dan eens aangegeven dat rijkdom hem niet opwindt. Hij was de eerste Indiër die zich aanmeldde voor de Giving Pledge, een campagne onder leiding van Warren Buffet en Bill Gates. Met het ondertekenen van deze belofte beloven zij het grootste gedeelte van hun inkomen weg te geven aan filantropische doelen.

In 2013 gaf hij aan dat al meer dan 25 procent van zijn vermogen was weggegeven. In 2015 gaf hij ook 18 procent van zijn belang in Wipro weg.

Andere grote namen op de lijst van mensen die de Giving Pledge hebben ondertekend zijn: Elon Musk, Mark Zuckerberg en David Rockefeller.

Word lid van Toolshero

Azim Premji quotes

 • “A girl child who is even a little bit educated is more conscious of family planning, health care and, in turn, her children’s own education.”
 • “As you get bigger, you have to learn to delegate. It’s also an excellent way to get staff involved in the company’s operations.”
 • “Being in the consumer business helps us groom talent in areas like marketing, finance and logistics. We can benchmark our outsourcing business to our consumer business and its best practices.”
 • “Ecology and economy are becoming inextricably entwined, and the world is becoming more conscious of this fact.”
 • “Excellence can be as strong a uniting force as solid vision.”
 • “Excellence endures and sustains. It goes beyond motivation into the realms of inspiration.”
 • “Excellence is a great starting point for any new organisation but also an unending journey.”
 • “I strongly believe that those of us, who are privileged to have wealth, should contribute significantly to try and create a better world for the millions who are far less privileged.”
 • “I think that any wealth creates a sense of trusteeship… it is characteristic of the new generation which has created wealth to have some amount of responsibility for it.”
 • “I think the advantage of democracy is that it makes us less dependent on a group of leaders.”
 • “I think the most important reason for our success is that very early in our quest into globalisation, we invested in people – and we have done that consistently and particularly in the service business.”
 • “If people are not laughing at your goals, your goals are too small.”
 • “Inflation is taking up the poverty line, and poverty is not just economic but defined by way of health and education.”
 • “Leadership is the self-confidence of working with people smarter than you.”
 • “One of the pre-requisites for children becoming proactive and responsible citizens is the availability of enough role models inside and outside the school.”
 • “People are the key to success or extraordinary success.”
 • “People have to take control of their own lives. Education is key because it also raises other social indicators like healthcare.”
 • “Success is achieved twice. Once in the mind and the second time in the real world.”
 • “The customer is a remarkably selfish person: He takes the relationship to where the execution is in his favor.”
 • “The responsibility of philanthropy rests with us. The wealthier we are, the more powerful we get. We cannot put the entire onus on the government.”
 • “The three ordinary things that we often don’t pay enough attention to, but which I believe are the drivers of all success, are hard work, perseverance, and basic honesty.”
 • “The U.S. is a complex country. It has a high predominance of immigrants who have been eminently successful.”
 • “There are millions of children today who don’t attend school. However, education is the only way to get ahead in this country.”
 • “When the rate of change outside is more than what is inside, be sure that the end is near.”
 • “You cannot get into business for the fashion of it.”
 • “You cannot mandate philanthropy. It has to come from within, and when it does, it is deeply satisfying.”

Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2022). Azim Premji. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/azim-premji/

Gepubliceerd op: 12/07/2022 | Laatste update: 12/07/2022

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/azim-premji/”>Toolshero: Azim Premji</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Ben Janse
Article by:

Ben Janse

Ben Janse is een young professional en werkzaam als Content Manager bij Toolshero. Daarnaast houdt hij zich binnen zijn studie International Business aan de Hogeschool Rotterdam bezig met het analyseren en ontwikkelen van managementmodellen. Dankzij zijn theoretische en praktische kennis weet hij hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden waardoor de essentie van elk artikel goed naar voren komt.

Tags:

Geef een reactie