Meredith Belbin biografie en boeken

Dr. Meredith Belbin - Toolshero

Meredith Belbin (1926) is een Britse wetenschapper die bekend is geworden door zijn baanbrekende onderzoek op het gebied van effectiviteit binnen teams. Meredith Belbin is vooral wereldwijd bekend geworden met de Belbin teamrollen, een handige tool voor het ontwikkelen van team management.

Zowel als hoogleraar als onderzoeker is Meredith Belbin verbonden aan het Henley Business School in Oxfordshire in Engeland.

Meredith Belbin biografie

Belbin’s vroege jaren

Op het moment dat de Tweede Oorlog uitbrak, was Meredith Belbin dertien jaar. Hij woonde samen met zijn familie in een gebied dat later bekend werd onder de naam Bomb Alley, in Sevenoaks. Hij weigerde samen met zijn moeder en zussen om het gebied te verlaten tijdens een evacuatie.

Gratis e-book bij Toolshero

Hij wilde zijn schoolperiode aan de Royal Grammar School in High Wycombe graag afmaken. Hij kreeg daar uitstekende beoordelingen van het schoolhoofd.

Meredith suggereerde later dat teamleden hun sterke punten het beste zoveel mogelijk kunnen inzetten en ontwikkelen, iets dat hij al tijdens deze schoolperiode ervoer: zijn slechte gevoel voor wiskunde werd verzacht door zijn uitmuntendheid in het Latijn.

Studietijd van Meredith Belbin

Meredith Belbin is afgestudeerd in grote klassieke talen en psychologie aan het Clare College, onderdeel van de Universiteit van Cambridge.

Dit was echter niet vanzelfsprekend. In de tijd van de oorlog, 1945, was het moeilijk om een plaats in universiteiten als de Universiteit van Cambridge of de Universiteit van Oxford te bemachtigen. Toch kreeg Meredith het voor elkaar om met een essay toegang te krijgen tot de studie klassieke talen aan Clare College, Cambridge.

Na enige tijd had Meredith genoeg van de studie. Hij begon zich in te lezen in andere vakgebieden en verstopte zich uren achter elkaar in de universiteitsbibliotheek. Hij las over economie, antropologie en een verscheidenheid aan andere disciplines, maar koos uiteindelijk voor psychologie.

Hij rondde de tweejarige opleiding af in een jaar en ontmoette tevens Eunice tijdens deze periode. Eunice zou later de vrouw worden van Meredith. Om haar aandacht te trekken speelde Meredith een tenniswedstrijd met haar, zo vertelde hij later. Een jaar later trouwden de twee. Enige tijd later begon hij met zijn doctoraat, waarbij hij focuste op de psychologie binnen de industriesector.

Onderzoek

Na onderzoek te hebben gedaan in de industrie sector, sloot dr. Meredith Belbin zich aan bij de Industrial Training Research Unit (ITRU). Later werd Meredith Belbin voorzitter van de ITRU en combineerde deze baan met een adviseursfunctie voor de Europese Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

In de jaren 60 deed Meredith Belbin onderzoek aan het Henley Business School.

Geboeid door het functioneren in combinatie met zowel groepsgedrag als individueel gedrag, zocht Belbin drie collega-wetenschappers vanuit verschillende invalshoeken om onderzoek te doen naar de effectiviteit binnen management teams. Deze drie collega-wetenschappers waren Bill Hartston (een wiskundige), Jeanne Fisher (een antropoloog) en Roger Mottram (een organisatiepsycholoog).

Het onderzoek duurde zeven jaar en elk jaar werden er drie management games georganiseerd waarbij acht teams een rollenspel speelden. Deze rollenspellen waren gebaseerd op bepaalde organisatiesituaties. Voordat een rollenspel begon, moest elke deelnemer een aantal psychologische tests invullen.

Tijdens de rollen werden de deelnemers geobserveerd en werden alle geconstateerde gedragingen vastgelegd en gecategoriseerd.

In de loop der tijd kon op basis van eerdere resultaten van management games worden voorspeld welk team er zou gaan winnen en welke invloed een team zou kunnen uitoefenen op basis van een bepaalde samenstelling.

Word lid van Toolshero

De ontwikkeling van de Belbin teamrollen

Dit onderzoek werd de basis voor het klassieke boek Management Teams (1981). Eén van de belangrijkste conclusies van het onderzoek is dat een effectief team qua samenstelling een goede balans heeft tussen de negen klassieke teamrollen. In 1981 was de basis acht teamrollen en daar werd de rol ‘specialist’ aan toegevoegd. Lees meer over de Belbin teamrollen.

Bekende quotes

 1. “Do you want a collection of brilliant minds or a brilliant collection of minds?”
 2. “A team is not a bunch of people with job titles, but a congregation of individuals, each of whom has a role that is understood by other members.”
 3. “What is needed is not well balanced individuals, but individuals who balance well with each other.”
 4. “The benefit of utilising and understanding Team Roles is that not only do we learn more about ourselves, but also a lot about our work colleagues and how to get the best out of them.”

Boeken en publicaties van Meredith Belbin et al.

 • 2013. Changing the Way We Work. Routledge.
 • 2012. Beyond the Team. Routledge.
 • 2012. Management Teams. Routledge.
 • 2012, 2001. Managing without power: Gender relationships in the story of human evolution. Routledge.
 • 2011. Business: The Ultimate Resource. A&C Black Business Information and Development.
 • 2011. Good Small Business Guide 2011: How to start and grow your own business. A&C BLACK.
 • 2010. Team Roles at Work. Routledge.
 • 2009. The Belbin Guide to Succeeding at Work. A & C Black Publishers Ltd.
 • 2008. Manager’s Essential Management Bundle. Elsevier Science & Technology.
 • 2003, 1996. Management Teams: Why They Succeed or Fail. Taylor & Francis Ltd.
 • 1999. Improving the job.
 • 1998. The Coming Shape of Organization. Taylor & Francis Ltd.
 • 1996. Team roles and a self-perception inventory.
 • 1993. Team roles at work.
 • 1993. A reply to the Belbin Team‐Role Self‐Perception Inventory by Furnham, Steele and Pendleton. Journal of Occupational and Organizational Psychology, 66(3), 259-260.
 • 1991. Design Innovation and the TEAM. Design Management Journal (Former Series), 2(3), 38-42.
 • 1972. Problems in adult retraining. Heinemann.
 • 1972. Retirement strategy in an evolving society. Retirement. New York: Behavioral Publications, 174-1.
 • 1970. Inspection and human efficiency. Applied Ergonomics, 1(5), 289-294.
 • 1969. The Discovery Method in Training.
 • 1965. Training methods for older workers.

Citatie voor dit artikel:
Van Vliet, V. (2012). Meredith Belbin. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/meredith-belbin/

Gepubliceerd op: 17/07/2012 | Laatste update: 07/06/2024

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/meredith-belbin/”>Toolshero: Meredith Belbin</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4.5 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 11

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Vincent van Vliet
Artikel door:

Vincent van Vliet

Vincent van Vliet is oprichter van Toolshero en verantwoordelijk voor de content en release management. Samen met het team bepaalt hij de strategie en beheert de content planning, marktintroducties, klantervaring en beleidsontwikkeling onderdelen van het bedrijf.

Tags:

Geef een reactie